Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

η ταινία “Marketa Lazarová”, από το 1967, έχει ψηφιστεί ως η κορυφαία του τσέχικου κινηματογράφου – δίπλα στα έξοχα εικαστικά πλάνα του σκηνοθέτη της František Vlácil στέκεται η συγκλονιστική μουσική του συνθέτη Zdeněk Liška

(…)
Αν κα η πρώτη κυκλοφορία του σάουντρακ συνέβη στην Τσεχία το 1996 (από τις εταιρείες Zóna και Bonton), με την μουσική να αποκόπτεται κατ’ ευθείαν από το φιλμ (μαζί με τον υπόλοιπο ήχο, τα εφφέ, τους διαλόγους κ.λπ.), ήταν μόλις το 2018, όταν η μουσική του Zdeněk Liška παρουσιάστηκε ολόκληρη (λέμε για ένα έργο που αναπτύσσεται σε 316 σελίδες παρτιτουρών!), ερμηνευμένη από ένα σύνθετο σχήμα φωνών και οργάνων, αποτελούμενο εκ των Kateřina Kněžíková σοπράνο, Josef Moravec τενόρος, Jana Štěpánková, Josef Somr & Anna Kratochvílová spoken word, την χορωδία Martinů Voices υπό τον Lukáš Vasilek, συν το οργανικό συγκρότημα Baborák Ensemble (πιάνο, τσελέστα, hammond όργανο, κρουστά, τρομπέτες, μπάσο τρομπόνι, ευφώνιο, τούμπα) υπό τον Radek Baborák.  
Η έκδοση, που αφορούσε σε δύο
CD (43:48 και 44:33 λεπτά οι διάρκειες), μπορεί να προέρχεται από το 2018, αλλά η ηχογράφηση, που ήταν «ζωντανή», συνέβη στο Forum Karlín, της Πράγας, την 9η Οκτωβρίου 2015, με το τελικό τύπωμα να το αναλαμβάνει η εταιρεία Animal Music (στην Ελλάδα από την RecordiscMusic Corner, Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, τηλ. 210-3304000, www.musiccornerstore.gr) του Petr Ostrouchov, ενός τσέχου κιθαρίστα, τραγουδιστή και συνθέτη σάουντρακ.
Ας δώσουμε τώρα κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες για την ταινία του František Vlácil και βεβαίως για την μουσική του Zdeněk Liška.
(…)
 
Το όλον εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/h-tainia-marketa-lazarova-apo-1967-ehei-psifistei-os-i-koryfaia-toy-tsehikoy

3 σχόλια:

  1. Μας εντυπωσίασε το άρθρο σου, αγαπητέ Φώντα, γι' αυτή την εκπληκτική Τσεχοσλοβακική ταινία - ποίημα, όπως απεικονίστηκε στο μυαλό μας με τις περιγραφές σου και θα την αναζητήσουμε πάραυτα, καθώς και το σάουντρακ. Σ' ευχαριστούμε πολύ.
    Η μνεία σου στην ταινία "Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού", αυτή τη μοναδική, ανθρώπινη ταινία, επιβαλλόταν και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη τα εγκωμιαστικά σου σχόλια!
    Πράγματι, ο Τσεχοσλοβακικός κινηματογράφος, ήταν άκρως επιδραστικός και πρωτοποριακός τη δεκαετία του '60 και έδωσε ταινίες σταθμούς,
    αξεπέραστες έως σήμερα.
    Επίτρεψέ μου να αναφέρω εδώ άλλη μία Τσεχοσλοβακική ταινία από το 1964, το "Limonádový Joe aneb Koňská Opera" (Τζο ο Λεμονάδας), του Oldřich Lipský, μια συμπαθέστατη κωμωδία, παρωδία γουέστερν, απολαυστική, σατιρική και εντελώς πρωτότυπη για την εποχή της, χωρίς να θέλω βέβαια να την τοποθετήσω στο βάθρο των προηγούμενων.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το fb...

    Vassilis Serafimakis
    Την έχω δεί. Συνυπογράφω.

    Spyros Zoupanos
    ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ!!!!!! ( σόρυ για τα κεφαλαία , αλλά ο ενθουσιασμός για αυτήν την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ταινία, ΔΕΝ κρύβεται ! ) ΕΥΓΕ , άρθρο για μερακλήδες!!
    Επίσης σπουδαία ταινία οι Πυροσβέστες του Φόρμαν όπως αναφέρεις στο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pan Sotir
      Όταν την είχα πρωτοδεί είχα βγει φωνάζοντας "καλύτερα λύκος πάρα ανθρωπος" παγανα...

      Διαγραφή