Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΦΛΩΡΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ / ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ blink

Ο σαξοφωνίστας-κλαρινίστας του free-improv Φλώρος Φλωρίδης (Floros Floridis) και η τραγουδίστρια-βοκαλίστρια Σαβίνα Γιαννάτου (Savina Yannatou) συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες στα πάλκα. Σίγουρα τους θυμάμαι από τα 00s, αν και δεν αποκλείω να τους είχα δει και στα 90s ακόμη. Δισκογραφικά, και εξ όσων άμεσα μπορώ να σκεφθώ, στη μνήμη μου έρχεται το άλμπουμ “Songs for Kommeno” [Intakt, 2012], με Günter Baby Sommer, Σαβίνα Γιαννάτου, Φλώρο Φλωρίδη, Ευγένιο Βούλγαρη και Σπήλιο Καστάνη, ενώ τώρα έχουμε να στρίβει στο πλατώ ένα νέο βινύλιο, που έχει τίτλο Blink και που υπογράφεται από τους Φλωρίδη και Γιαννάτου αποκλειστικώς. Η ηχογράφηση δεν είναι καινούρια. Συνέβη από τον Γιώργο Πεντζίκη στο Magnanimus studio, στη Θεσσαλονίκη, σε δύο sessions, τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2008, για να χαραχθεί τώρα (2024) στο βινύλιο από το label To Pikap Records. Το LP περιλαμβάνει επτά κομμάτια συνολικώς, υπό τον τίτλο “Movement” (από Ι έως VII), τέσσερα από τα οποία ακούγονται στην πρώτη πλευρά και τρία στην δεύτερη.
Στα πρώτα δύο κομμάτια, τα “
Movement I” και “II”, οι δύο αυτοσχεδιαστές προβάλλουν πιο λυρικά patterns, με κεντραρισμένες μελωδίες και με «αιθέρια» φωνητικά, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν ευφρόσυνα συναισθήματα. Στα “Movement III” και “IV”, όμως, η «συμπεριφορά» τους μεταβάλλεται, αφού τα tracks αποκτούν μη προσαρμόσιμα χαρακτηριστικά, με τα πνευστά να συνοδεύουν τη φωνή και τούμπαλιν, με τους βοκαλισμούς της Γιαννάτου να είναι συνεχείς, προβάλλοντας το φαινομενικώς ακατανόητο και σίγουρα αρχέγονο. Φυσικά, επειδή τα tracks αυτά αγγίζουν τα έξι λεπτά υπάρχει μία διακύμανση ηχητική, που μπορεί να αφορά και την ένταση (το volume), αλλά και το συναισθηματικό και επικοινωνιακό φάσμα, που άλλοτε μπορεί να δονείται από το «κλασικό» free-improv και άλλοτε από το παραδοσιακό τραγούδι.
Το σοπράνο σαξόφωνο και η φωνή πρωταγωνιστούν βεβαίως και στο “Movement V”, το πρώτο κομμάτι της Side B, που διαρκεί οκτώ λεπτά κι είναι το μεγαλύτερο του δίσκου. Εδώ νοιώθεις πως η Γιαννάτου είναι έτοιμη, ανά στιγμές, να τραγουδήσει «κανονικά», έστω και πάνω σε μια «σύνθεση», που θυμίζει αποδομημένο δημοτικό, με τον Φλωρίδη να ακολουθεί μιαν ανάλογη διαδρομή στις μελωδίες του, ενώ στο “Movement VI” η φωνή είναι ακόμη πιο εύπλαστη, καθώς κινείται από μικρές φράσεις έως και σε φωνολογικά αρχέτυπα, με το κλαρίνο να καθορίζει παράλληλα ένα πλαίσιο παραδοσιακότητας.
Το “Blink” θα ολοκληρωθεί με το “Movement VII”, που είναι ένα παράξενο κομμάτι – το λέω, επειδή προσωπικώς το ακούω κάπως σαν ένα αποδιαρθρωμένο μοιρολόι, προβάλλεται σε αργές ταχύτητες, δίχως όμως να μου προκαλεί πένθιμα συναισθήματα.
Άξιος δίσκος, που απευθύνεται στους φίλους του είδους προφανώς.
Επαφή: https://topikaprecords.bandcamp.com/album/blink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου