Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

DORIS μη...

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, πώς, δηλαδή με ποιoν τρόπο, σε μία τόσο ψυχρή χώρα αναπτύχθηκαν τόσο θερμά μουσικά ρεύματα, όμως για όλα υπάρχει εξήγηση. Δεν είναι της ώρας... Η ουσία είναι πως το σουηδικό latin και jazz-funk της δεκαετίας 1965-1975, πρωταγωνιστεί (και αυτό) τα τελευταία 15 χρόνια στα decks των... floorfillers, μέσα από διαφόρων τύπων επανακυκλοφορίες, dub plates, remixes κ.λπ., ανεβάζοντας στα ύψη ταυτοχρόνως την αξία των παλαιών δίσκων.
Κάποιοι, εκτός Σουηδίας, πρέπει να πρωτοέμαθαν για το τι παιζόταν στη σκανδιναυική χώρα στα early seventies, μέσω μιας δυνατής, limited σειράς releases για DJs από το 1995, που είχε τίτλο “Cosmic Agogo” [Go Music]. Στο volume 2 ανθολογούνταν το “Mas que nada” του Jorge Ben από τον Bob Azzam (ο λιβανεζο-αιγύπτιος μαέστρος, με το ελληνικό πέρασμα, που τότε βρισκόταν στη Σουηδία), το “You never come closer” της Doris και το “Soldrom” της Alice Babs (η κυρία είχε ήδη κάνει πολλά – ανάμεσα, κι ένα ολόκληρο άλμπουμ με τον Duke Ellington!).
Η Doris Svensson, μία... ξανθιά τραγουδίστρια από το Γκέτεμποργκ, έτυχε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του Bernt Egerbladh – ίσως του πιο σημαντικού σουηδού πιανίστα, TV-producer, συνθέτη και δισκογραφικού παράγοντα της εποχής (1970). Ο Egerbladh έγραψε όλο σχεδόν το υλικό του άλμπουμ της “Did you give the world some love today Baby” [EMI/Odeon], έκανε κάποιες pop ενορχηστρώσεις και κυρίως οδήγησε ένα κουαρτέτο (μπάσο, ντραμς, κιθάρα τα υπόλοιπα όργανα), φτιάχνοντας μερικές ωραίες μπαλάντες και ακόμη 2-3 στιβαρής soulful ερμηνείας jazz-funk, τα οποία μυρίστηκαν οι DJs καμιά 15αριά χρόνια πριν, βγάζοντάς τα στη φόρα. Πρώτον απ’ όλα το “Don’t” και βεβαίως το “You never come closer” σε πιο... ψυχωτικές διαστάσεις (φανταστείτε μια πιο ηλεκτρική Alice Coltrane ή Dorothy Asby).
Το “Did you give the world some love today Baby” είναι πολύ σπάνιο κομμάτι. Ευτυχώς, όμως, το έκοψε σε LP/CD πριν από κάποια χρόνια ο Βρετανός Mr. Bongo... Πάρτε μια γεύση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου