Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

THE SOUL JAZZ ORCHESTRA Μανιφέστο

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι Καναδοί οι Soul Jazz Orchestra, αλλά, εν πάση περιπτώσει, στην Ottawa είναι ηχογραφημένο το «μανιφέστο» τους [Do Right! Music] και από τον Καναδά εφορμούν ανά τας Ευρώπας, προκειμένου να παρουσιάσουν το αβάσταχτα καυτό υβρίδιό τους. Μουσικοί σημερινοί – που μεγαλώνουν μέσα στα ζόρια των πόλεων, τα τσιτωμένα τω όντι από τις κρατικές αναλγησίες, τις νομότυπες κλεψιές αργυρώνητων λειτουργών, τη... φόλα/φλούδα της λεγόμενης τρομοκρατίας και το ξαδερφάκι της την κρίση – έχουν έτοιμο ένα πολυεθνικό ηχητικό χαρμάνι από soul, funk, afrobeat, latin, reggae και caribbean χρώματα, το οποία και εκτοξεύουν προς πάσα δυνατή κατεύθυνση... λερώνοντας τον εφησυχασμό και την αδιαφορία. Ήχοι συμμετοχικοί, αδελφικοί, που σε κάνουν να νοιώθεις τη ξένη παρουσία κάπως σαν τον εαυτό σου – όταν ήσουν άφραγκος και την έβγαζες με όρθιο φαΐ, ακούγοντας τη μουσική τού διπλανού σου, διαβάζοντας τα βιβλία του και πίνοντας απ’ τον καφέ του – που σε σπρώχνουν ν’ αφήσεις κατά μέρος το τουπέ και τη μούρη, να ξαναγίνεις πρόβλημα, αρνούμενος την από πάνω λύση. Αυτό είναι το “Manifesto”. Αυτές είναι οι κομματάρες “Parasite”, “Kapital”, “State terrorism”, “People people”. Αυτοί είναι οι Zakari Frantz άλτο, φλάουτο, Steve Patterson τενόρο, Ray Murray βαρύτονο, Pierre Chretien πλήκτρα, Philippe Lafreniere ντραμς, Marielle Rivard κρουστά και οι τέσσερις φίλοι τους (όλοι παίζουν κρουστά και τραγουδούν), η Soul Jazz Ορχήστρα δηλαδή που κάνει Σωστή! Μουσική, δίνοντας ταυτοχρόνως... διευθύνσεις και ονόματα.
Τις ξέρουμε. Τα ξέρουμε. Δεν τραγουδάμε όμως όπως εκείνοι...

2 σχόλια:

  1. Θείος μου ο Ορφέας Κρεούζης, γνώρισα από κοντά, τόσο τον Ζαν Βασίλη, όσο και τον Κομηναία κοκ. Το μαγαζί ΟΛΥΜΠΙΑ στο Παρίσι έβγαλε και μερικούς δισκους, σε κάποιους που ο Ορφέας ερμήνευσε δικά του τραγούδια. ("Όπως το σύννεφο", "Μπάιρον σίτι" κοκ).
    Σημειωτέον ότι πολλά τραγούδια που εμφανίζονται σε "άλλους" είναι του Ορφέα, ο οποίος δεν μπορούσε να τα παρουσιάσει λόγω πολιτικών φρονημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι για τα στοιχεία που προσθέσατε, ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή