Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

I CAMALEONTI αιωνιότητα

Οι Camaleonti είναι ένα ιταλικό συγκρότημα που σχηματίστηκε πριν 51 χρόνια παραμένοντας εν δράσει μέχρι τις μέρες μας – δεν είναι δηλαδή μόνον οι Rolling Stones, που σπάνε τα κοντέρ. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν τους Camaleonti επειδή το τραγούδι τους “Applausi” ακούστηκε πολύ και στην Ελλάδα το 1968, ενώ διασκευάστηκε κιόλας στη γλώσσα μας, ως «Με ξέχασες» (1969) με στίχους του Λευτέρη Κογκαλίδη, από τους Up Tight. Οι Camaleonti δεν ήταν το συγκρότημα του ενός τραγουδιού, και όσοι έχουν ακούσει τα LP τους “Io Per Lei” [CBS, 1968] και “Vita D'Uomo (In Cerca Della Verità)” [CBS, 1969] θα συμφωνήσουν μαζί μου. Ίσως η ωραιότερη μελωδία που τραγούδησαν ποτέ οι Camaleonti (ωραιότερη και από εκείνη του “Applausi”) να ήταν το τραγούδι των Claudio Cavallaro (σύνθεση) & Giancarlo Bigazzi (στίχοι) Eternità” –ο Cavallaro είχε γράψει και την μουσική στο “Applausi”–, που ακούστηκε στο φεστιβάλ του Sanremo το 1970. Το τραγούδι που είχε αποδοθεί κατά τα συνηθισμένα της εποχής… εις διπλούν, από τους Camaleonti και την Ornella Vanoni, δεν είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο, αφού είχε έλθει… μόλις τέταρτο σε ψήφους! Παρά ταύτα έκανε μεγάλη εντύπωση, για να κυκλοφορήσει αμέσως σε τρεις (και μία) τουλάχιστον εκτελέσεις, τις οποίες και αναφέρω:
1. I Camaleonti “Eternità/ Bella che balli” [CBS 4793, 1970]
2. Ornela Vanoni “Eternità/ Sto con lui” [Ariston AR/0353, 1970]
3. I Combos “Eternità/ Romantico blues” [Combo HP 8064, 1970]
4. Balletto di Bronzo – Il Re del Castello [LP, Raro! NL 74650, 1990 - το Eternità” αποδίδεται στην ισπανική και μάλλον δεν κυκλοφόρησε στην εποχή του]
Και βεβαίως, στην ημετέρα, δεν έχασε την ευκαιρία και ο Θανάσης Τσόγκας να βάλει ελληνικούς στίχους στο “Eternità”, δημιουργώντας την δεύτερη πλευρά του single των Nuovo Cinquetti (και του Λάκη Τζορντανέλλι) «Υπερήφανη Μαίρη/ Δεν σε ξεχνώ» [Pan-Vox 6228, 1970], που πέρασε μάλλον απαρατήρητη (η πλευρά με το “Eternità” εννοώ, όχι η… «Μαίρη»).
Ακούμε το “Eternità” από το Sanremo 1970 και τους Antonio Cripezzi φωνή, Livio Macchia κιθάρα, Gerardo Manzoli μπάσο και Paolo de Ceglie ντραμς (τους Camaleonti δηλαδή) και στη συνέχεια το ίδιο τραγούδι από ένα πρόσφατο talent show της Rai 1 (Ti lascio una canzone) έτσι όπως το απέδωσαν οι συμπαθέστατες και εκφραστικότατες, αλλά φωνητικώς κάπως άγαρμπες (κοινώς… γκαρίζουν) 13χρονες δίδυμες Chiara και Martina Scarpari λαμβάνοντας έκτο βραβείο.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου