Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

STORMY SIX η αρχή

Στους Ιταλούς Stormy Six έχω αναφερθεί κι άλλη φορά στο δισκορυχείον – σ’ ένα από τα αξιόλογα seventies άλμπουμ τους που είχε (και) ξεκάθαρο ελληνικό ενδιαφέρον (μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ http://diskoryxeion.blogspot.gr/2012/06/stormy-six.html). 
Το συγκρότημα είχε ξεκινήσει την πορεία του στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στο Μιλάνο και τον Απρίλιο του ’67 παίζει support στους Rolling Stones (Μιλάνο, Paladido, 8/4/1967) μαζί με τους New Trolls και τον Al Bano – εννέα μέρες δηλαδή πριν oι Βρετανοί «σκάσουν» στην Αθήνα. Αρχικώς οι Stormy Six, και βάσει των στοιχείων του italianprog.com, ήταν σεξτέτο (Maurizio Masla φωνή, Franco Fabbri κιθάρες, φωνή, Luca Piscicelli κιθάρες, φωνή, Fausto Martinetti πλήκτρα, Alberto Santagostino μπάσο, Antonio Zanuso ντραμς) κι έτσι κάπως ηχογραφούν τα δύο πρώτα 45άρια τους στην εταιρεία Mini το 1967 στο δεύτερο απ’ αυτά ακούγονταν τα τραγούδια “Lui verrà/ L'amico e il fico”, αμφότερα συνθέσεις του Franco Fabbri. To Lui verra” ήταν μία θαυμάσια pop-rock μπαλάντα με έντεχνα στοιχεία, στο πνεύμα των τραγουδιών της εποχής, την οποίαν και θα συμπεριελάμβαναν σε μιαν άλλη ακόμη πιο ωραία εκτέλεση, δύο χρόνια αργότερα, στο πρώτο LP τους πια που είχε τίτλο Le idee di oggi per la musica di domani[First FR 50001, 1969].
Οι Stormy Six (από το εξώφυλλο του άλμπουμ)
Εκείνη την περίοδο το γκρουπ ήταν βασικά κουαρτέτο, αποτελούμενο εκ των Franco Fabbri κιθάρες, φλάουτο, αρμόνικα, σιτάρ, μέλοτρον, τσέμπαλο, φωνή, Luca Piscicelli κιθάρες, ταμπούρα, τσέμπαλο, φωνή, Claudio Rocchi μπάσο, κιθάρες, hammond, φωνή και Toto Zanuso ντραμς, τάμπλα, κιθάρες, φωνή, ενώ στην εγγραφή του LP συμμετείχαν πέντε ακόμη οργανοπαίκτες που ακούγονται σε hammond, τσέμπαλο, βιολοντσέλο, βιόλα και βιολί. Το άλμπουμ αυτό το άκουσα για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν είχε κυκλοφορήσει σε CD από την Vinyl Magic [VM 042, 1994] και, περιττό να το πω, είχα εντυπωσιαστεί. Πρόκειται για ένα pop-psych κομψοτέχνημα (στην παράδοση των καλυτέρων δίσκων των Moody Blues ας πούμε), με τραγούδια που διατρέχουν τον χρόνο (“Le stagioni”, “ Schalplattengesellschaft mbh”...), φθάνοντας ατόφια μέχρι τις μέρες μας.
Λίγο καιρό αργότερα ο Claudio Rocchi (που μαζί με τον Fabbri είχαν γράψει όλα τα τραγούδια του LP) θα άφηνε τους Stormy Six ξεκινώντας την δική του πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική καριέρα, ενώ το γκρουπ επηρεασμένο ηχητικώς από τους Band, τους Crosby, Stills, Nash & Young κ.ά. (και με νέα μέλη στην σύνθεσή του όπως τους Umberto Fiori και Tommaso Leddi), θα συμπορευόταν ιδεολογικώς με το PCI, το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δηλαδή, αναδεικνυόμενο συν τω χρόνω σ’ ένα από τα πιο πολιτικώς ενεργά σχήματα των ιταλικών seventies.
Για τους Stormy Six είχα γράψει αναλυτικότατο άρθρο, στο τεύχος 65/66 του Jazz & Τζαζ, τον Αύγουστο του 1998. Το κείμενο εκείνο δεν το έχω σε doc και θα πρέπει, κάποια στιγμή, να το δακτυλογραφήσω (προσθέτοντας κι άλλα στοιχεία, που προέκυψαν εν τω μεταξύ) ώστε να το παρουσιάσω και στο δισκορυχείον. Θα το κάνω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου