Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ βασικό συμπέρασμα

Κοιτάμε τα ποσοστά των κομμάτων των (μνημονιακών) συγκυβερνήσεων –ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στην αρχή και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια– στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (17/6/2012) και στις χθεσινές Ευρωεκλογές. Η ΝΔ από 29,7% έφθασε στο 22,7% (-7%), το ΠΑΣΟΚ από 12,3% κατέληξε, ως ΕΛΙΑ, στο 8% (-4,3%) –είναι γελοίο να εμφανίζεται η… Πασόκα και να πανηγυρίζει, όταν το κραταιό κόμμα του 43,9% του 2009 κινείται σήμερα σε μονοψήφιο ποσοστό– ενώ η ΔΗΜΑΡ από 6,3% εξαφανίστηκε στο 1,2% (-5,1%). Σύνολο πτώσης (και για τα τρία κόμματα): 16.4%. Αυτό είναι το πιο σοβαρό συμπέρασμα. Μέσα σε δύο χρόνια οι μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν από τις συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απώλεσαν (συνολικώς) το 1/3 της ισχύος τους. Θέλω να πω, δηλαδή, πως ο κόσμος που υπέφερε και υποφέρει τα ’χωσε κανονικά στις δύο συγκυβερνήσεις.
Κάποιοι είπαν πως η ΔΗΜΑΡ πρέπει να επανεξετάσει την συμμετοχή της στην κυβέρνηση, επειδή η αποχώρησή της αποδοκιμάστηκε. Πρόκειται για καλοθελητές ή για αναλυτές της δεκάρας. Η ΔΗΜΑΡ αποδοκιμάστηκε ακριβώς επειδή συμμετείχε στη συγκυβέρνηση, βάζοντας την υπογραφή της στο θάνατο της μεσαίας τάξης, και όχι γιατί αποχώρησε (με πρόσχημα την ΕΡΤ και βλέποντας την διαγραφόμενη κατρακύλα της). «Λαμβάνω υπ’ όψιν το αποτέλεσμα» από την σημερινή αποδεκατισμένη κυβέρνηση Σαμαρά –κι έχοντας μπροστά της την διαπραγμάτευση για το χρέος το φθινόπωρο κ.λπ.– σημαίνει... πάω άμεσα σε εκλογές (μέσα στο καλοκαίρι).

4 σχόλια: 1. Οι έδρες που θα λάμβαναν τα κόμματα εάν χθές ψηφίζαμε για εθνικές εκλογές

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το μπόνους των 50 εδρών θα συγκέντρωνε συνολικά 130 έδρες.

  Η Νέα Δημοκρατία: 70

  Η Χρυσή Αυγή: 28

  Το ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ: 24

  Το Ποτάμι: 20

  ΚΚΕ: 18

  Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν σκεφθούμε πως με την Χρυσή Αυγή δεν συνεργάζεται κανείς και πως το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με κανέναν, τότε δεν προκύπτει προφανής κυβέρνηση με τέτοια κατανομή. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ μαζεύουν όλοι μαζί 124. Που σημαίνει πως η όποια κυβέρνηση θα έχει, υποχρεωτικώς, ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσοι και ποιοι θα κολλούσαν δίπλα του είναι ένα ζήτημα…

   Διαγραφή
  2. Iσως ανελ και ποταμι.Αν δω και τον Θεοδωρακη υπουργο,θα τρελλαθώ.
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
  3. Θα φανεί περίεργο αλλά εγώ βλέπω να συγκυβερνούν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Και αυτό το λέω γιατί βλέπω μια μεγάλη δίψα όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ντε και καλά να κυβερνήσουν.

   Διαγραφή