Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ στην ΠΑΤΡΑ 29-31/5

Η σχέση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (ΔΦΠ) με την jazz είναι παλαιά, σημαντική και γνωστή, σε γενικές γραμμές, στους έλληνες τζαζόφιλους. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80, όταν το πασοκικό χρήμα έρεε άφθονο και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΦΠ ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, εμφανίστηκαν στην Πάτρα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου τζαζ στερεώματος (Chick Corea, Gary Burton, Oregon, Keith Jarrett, Al Di Meola, Wynton Marsalis, Hermeto Pascoal, Cecil Taylor, André Jaume, Günter Sommer, Pino Minafra, Ran Blake…) δίνοντας μια ξεχωριστή (και γιατί όχι πανευρωπαϊκή διάσταση) στα εγχώρια τζαζ δρώμενα. Από το 1991 και μετά, όταν άλλαξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής (Βασίλης Φιλιππάτος) και το χρήμα προς την Πάτρα δεν έτρεχε πια όπως στα eighties (κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπενθυμίσω) και πάλι το ΔΦΠ είχε την τζαζ συναυλία σε προτεραιότητα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 1991, είχαν εμφανιστεί στην Πάτρα μεταξύ άλλων ο Anouar Brahem, o Carlos Zingaro, o Rabih Abou-Khalil και ο Charlie Mariano, το 1992 οι Glen Velez και Gianni Gebbia, το 1994 οι Louis Sclavis και Carlo Actis Dato, αλλά και αργότερα (1995), όταν καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Νότης Μαυρουδής, είχαν περάσει από την Πάτρα οι Irakere και ο Arturo Sandoval, ενώ και επί Ηλία Ανδριόπουλου (1997-98) είχαν παίξει στην Πάτρα ο Tom Harrell (ένα από τα δυο-τρία ωραιότερα jazz live που έχω παρακολουθήσει ποτέ), ο Stephan Micus και ο Jack DeJohnette. Και δεν έγραψα λέξη για τους έλληνες μουσικούς, επειδή από την Πάτρα είχαν περάσει «απαξάπαντες» (από τον Σάκη Παπαδημητρίου και τον Φλώρο Φλωρίδη μέχρι τους νεότερους).
Από το 2004 και μετά το… jazz κεφάλαιο του ΔΦΠ έχει ξεχωριστό τίτλο, αποτελώντας μιαν ιδιαίτερη ενότητα μέσα στο γενικότερο φεστιβαλικό πρόγραμμα. Πρόκειται για το… JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ, που οργανώνεται κι εφέτος, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, από τον Γιάννη Μουγγολιά και τους συνεργάτες του. Και όπως έχω γράψει και παλαιότερα… «πρόκειται για ένα ουσιαστικό και αθόρυβο γεγονός, από το πάλκο του οποίου έχουν περάσει μέγιστα ονόματα τής σύγχρονης και παλαιότερης jazz (Renaud Garcia Fons, Tomasz Stanko, Louis Sclavis, Aldo Romano, Nik Bartsch Ronin, Lars Danielsson, Chico Freeman, Barbara Dennerlein, Nicky Skopelitis, Sheila Jordan, Günter Sommer, Μilcho Leviev, Rick Margitza, Fritz Pauer, Trilok Gurtu, Furio Di Castri, Alexi Tuomarila, Olivier Gatto, Milo Kurtis κ.ά.) και βεβαίως ουκ ολίγα επίλεκτα στελέχη της εγχώριας σκηνής (Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Γιώργος Τρανταλίδης, Σάκης Παπαδημητρίου, Γεωργία Συλλαίου, Γιώργος Κοντραφούρης, David Lynch, Κώστας Θεοδώρου, Τάκης Φαραζής, Σαβίνα Γιαννάτου, Σοφία Νοητή,  Φλώρος  Φλωρίδης, Λάκης Τζήμκας, Ανδρέας Γεωργίου, Γιώργος Μεταξάς, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Παντελής Στόικος κ.ά.)».
Στο εφετινό JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ (Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου) οι Πατρινοί, καθώς και όσοι επισκεφθούν την πόλη το τριήμερο 29,30 και 31/5, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξής:
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ (21:00)
Η Αγγελική Τουμπανάκη φωνή και ο Αλέκος Ορφανός πιάνo προσεγγίζουν τη πολυδιάστατη μουσική του Frank Zappa, στην παράσταση «“Oh no…” Frank Zappa», ακολουθώντας αυτοσχεδιαστικά μονοπάτια, modal αρμονίες, πολυρυθμίες και avant βοκαλισμούς.
Οι Δημήτρης Βασιλάκης Τρίο (Δημήτρης Βασιλάκης σαξόφωνο, φωνή, Μάνος Σαριδάκης πλήκτρα, Πάνος Τζινιόλης ντραμς) και η πιανίστα-τραγουδίστρια Σάσα Παπαλάμπρου σ’ ένα πρόγραμμα με συνθέσεις και των δύο, αλλά και «εκπλήξεις». Ήτοι, κομμάτια του Δ. Βασιλάκη από την δισκογραφία του στην Candid, ακυκλοφόρητο υλικό, τραγούδια που ερμηνεύει η Παπαλάμπρου και που σύντομα θα αποτελέσουν την πρώτη δισκογραφική δουλειά της κ.λπ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ (21:00)
Το Χάρης Λαμπράκης Quartet (Xάρης Λαμπράκης νέι, Νίκος Σιδηροκαστρίτης ντραμς, Δημήτρης Θεοχάρης πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας κοντραμπάσο) είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα ελληνικά τζαζ σχήματα. Το δικό του ξεχωριστό πρόγραμμα, που είναι στηριγμένο στα δύο CD του («Θέα» το 2010 και «Μετέωρα» το 2012) καθώς και σε συνθέσεις που έχουν προκύψει ενδιαμέσως, παραπέμπει στις modal αναζητήσεις της δεκαετίας του ’60, συνδυασμένες βεβαίως με την ελληνική παράδοση.
Το Ανδρέας Πολυζωγόπουλος Quartet (Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα, φλούγκελχορν, ηλεκτρονικά, Κωστής Χριστοδούλου fender rhodes, Βασίλης Στεφανόπουλος κοντραμπάσο, Srdjan Ivanovic τύμπανα) παρουσιάζει το γνωστό και αγαπημένο projectThe Music of Pink Floyd (άλμπουμ στην Puzzlemusik) – μία ασυνήθιστη, όσο και συναρπαστική ματιά στις μουσικές των Pink Floyd, που γίνεται με πρόδηλη αγάπη και καταφανή έμπνευση.
ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ (21:30)
Ο Σενεγαλέζος Ablaye Cissoko κόρα, φωνή και ο Γερμανός Volker Goetze τρομπέτα θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που μεταφέρει στη σκηνή τις προαιώνιες παραδόσεις των griots, συνδυασμένες με τις σύγχρονες jazz και improv αναζητήσεις.
Οι κριτικές από το διεθνή Τύπο, γι’ αυτήν την συγκεκριμένη σύμπραξη, υπήρξαν διθυραμβικές. Η Boston Globe το χαρακτήρισε σαν «ένα πολύτιμο κόσμημα», το All About Jazz κάνει λόγο για «μιαν ανάσα φρέσκου αέρα, μιαν όαση ηρεμίας που προσφέρεται για έντονες συγκινήσεις…», το BBC World μιλάει για «μια θαυμάσια συνεργασία του πολιτισμού και των γλωσσών», ενώ το γαλλικό Jazzman επισημαίνει πως «σηματοδοτείται ένας ύμνος στην απλότητα και την οικουμενικότητα της μουσικής».
Tιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ ανά βραδιά ή 22 για το τριήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου