Διάβασα το κάτωθι στο nooz.gr
(το επεξεργάστηκα λιγάκι, για να βγαίνει νόημα…).
Έκκληση στους ανθρώπους στο σπίτι… «να δυναμώσουν τη μουσική, να βρουν ένα ωραίο τραγούδι και να το βάλουν
δυνατά μήπως και σηκωθούν οι νέοι και πάνε να ψηφίσουν», απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του
Ποταμιού, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, τονίζοντας πως… «δεν πρέπει να αφήνουν τους άλλους να
αποφασίζουν γι αυτούς, αυτό είναι το μήνυμά μου». Σε ερώτηση δημοσιογράφου
ποιο τραγούδι προτείνει, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Μπορούν να βάλουν, το ‘Παπάκι πάει στην ποταμιά’, το ‘Ποτάμι’ του
Πορτοκάλογλου... υπάρχουν τόσα πολλά ωραία τραγούδια με τη λέξη ‘ποτάμι’».
Σταύρο επειδή στα… μουσικά είσαι σκράπας –τα έχουμε ξαναπεί
άλλωστε (τι παπάκια και αηδίες μας λες…)– μάθε μπαλίτσα εδώ από τους άρχοντες…
Συμφωνώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήχαθηκε και το many rivers to cross με τη φωνη του eric burdon απο το 77?.
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατί υπάρχουν πολλά ποταμια (που λεει και ο jimmy cliff αυτός δεν το γραψε?)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι αντε να δουμε πως θα περάσουμε απέναντι
... πατώντας πάνω στα διαμάντια
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=CgxhkI9lyGo
Συμφωνώ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι απιθανο κομματι
αν και ασχετο με το κλίμα του ποστ αλλα μιας και εψαχνα το many rivers to cross επεσα πανω σε αυτά τα δυο καταπληκτικά live του EB με τους war
https://www.youtube.com/watch?v=wln_zQsynNY
https://www.youtube.com/watch?v=nX47T9hEZ4Q
(αναγκαστικός εγκλεισμός λόγω εφημερίας .......)
Από την αρχή που άκουσα το όνομα αυτού του κόμματος σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να κάνουν… μήνυση οι ποιητές στον Θεοδωράκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜουρτζόπουλος & Λάσκαρης - Το Ποτάμι
Ε, όχι κι έτσι.
ΔιαγραφήΑγαπητέ Ανώνυμε, φίλε Φώντα,
Διαγραφήσε πρόσφατο live με τα κομάτια του Λάσκαρη, επέλεξα να μην παίξω το "Ποτάμι", για να αποφύγω τις εξηγήσεις που θα έπρεπε να δώσω στα χαμόγελα από το ακροατήριο.
Είμαι σίγουρος ότι και ο κ. Χρίστος Λάσκαρης (από εκεί ψηλά), θα αισθάνεται το ίδιο άσχημα αν χρειαζόταν να δικαιολογηθεί για το ότι είχε γράψει ένα ποίημα που το ονόμασε "Το ποτάμι". Επί της ουσίας, πιστεύω ότι δεν είναι απλό θέμα μιας "νεωτερικής", post προσέγγισης όταν κόμματα οικιοποιούνται "αφηρημένες" και καθημερινές λέξεις για να προσδιορίσουν το όνομα τους (π.χ. "Ποτάμι", "Ελιά", "Χρυσή αυγή"). Δεν πιστεύω ότι οι κανόνες και οι μέθοδοι της πολιτικής μπορούν να καλυφθούν από τέτοιες φαινομενικά αθώες λέξεις που περιγράφουν οντότητες της καθημερινής ζωής. Η τέχνη - αντίθετα - μπορεί να τις οικιοποιείται, γιατί σχολιάζει τη ζωή και γιατί δεν έχει κάποιο ώφελος από αυτό. Όμως φοβάμαι ότι αν τα κόμματα αυτά αποκτήσουν εξουσία, τότε όλοι (όχι μόνο οι ποιητές ή οι μουσικοί) δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε χωρίς απέχθεια κάποιο ποτάμι, κάποια ελιά ή την ανατολή του ήλιου την κάθε μέρα που θα μας ξημερώνει.
Αγαπητέ Γιάννη, θίγεις ένα πολύ σοβαρό ζήτημα κι έχεις δίκιο. Γενικώς, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται τέτοιου τύπου ονομασίες για να περιγράψουν πολιτικά κόμματα. Δεν έχει ουδένας κανένα δικαίωμα (λέμε τώρα) να μαγαρίζει τις ελίτσες, τα ποταμάκια και τις χρυσές αυγούλες, συνδέοντάς τα με ρατσισμούς, σοσιαλισμούς (της πλάκας) και χιπστερισμούς. Από την άλλη, τι νόημα έχουν οι… μηνύσεις (όπως γράφει ο φίλος παραπάνω), όταν κάποιος δεν είναι ικανός να… μηνύσει, πρώτα-πρώτα, τον εαυτό του;
ΔιαγραφήΠαλαιότερα είχα καταφερθεί ακόμη και εναντίον της λέξης «Δημοκρατική» στον τίτλο του… απολεσθέντος κόμματος «Δημοκρατική Αριστερά». Τι σημαίνει φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδρύω την «Δημοκρατική Αριστερά»; Πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιδημοκρατικός, δηλαδή φασιστικός; Σαν πολύ ψηλά δεν τον παίρνουν ορισμένοι τον αμανέ, με το να οικειοποιούνται για πάρτη τους διάφορες λέξεις, προσβάλλοντας ιστορίες και συνειδήσεις (όταν δεν προσβάλλουν τη φύση);
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προτείνω ν’ ακούσουμε ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της τεξανέζικης ψυχεδέλειας, εκείνο των Golden Dawn (1968), δίχως την αίσθηση πως παραβαίνουμε κάτι.
https://www.youtube.com/watch?v=m2ufsUdzMxg
"Γενικώς, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται τέτοιου τύπου ονομασίες για να περιγράψουν πολιτικά κόμματα". Αυτό περίπου ήθελα να υπονοήσω γράφοντας για "μηνύσεις", αλλά μάλλον το παρεξήγησες, φίλε Φώντα (αν μου επιτρέπεις). Νομίζω ότι ο κ. Μουρτζόπουλος τα λέει καλά… Αν είναι δυνατόν ένας καλλιτέχνης να αναγκάζεται να αποφεύγει να παίξει ένα κομμάτι του για να μη χρειαστεί να εξηγήσει οτιδήποτε, επειδή το post-τίποτα και η αποφυγή στίγματος οδήγησαν τον κ. Θεοδωράκη στην ονομασία "Ποτάμι".
ΔιαγραφήΠέρα στο θολό ποτάμι...
Έμεινα στον τύπο και όχι στο πνεύμα της φράσης σου, οπότε sorry για την παρεξήγηση.
ΔιαγραφήΑκούγεται και στο πολιτικό δράμα μεγατόνων του Νίκου Φώσκολου "Θέμα Συνειδήσεως". Σαν τον Κούρκουλο ο Θεοδωράκης ένα πράγμα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΙ.Χ.
Φοβερή ταινία (του Πέτρου Λύκα), από τις καλύτερες της εποχής, με άστοχο, όμως, τέλος. Η πρώτη εκτέλεση είναι προφανώς αυτή της ταινίας.
ΔιαγραφήΤο σενάριο υπογράφει με το ψευδώνυμο Διονύσης Φωκάς ο Σταύρος Τσιώλης! Ξεγελάστηκα και το χρέωσα στον Φώσκολο. Όντως πολύ καλή ταινία!
ΔιαγραφήΙ.Χ.