Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

MICHEL DELVILLE - THE WRONG OBJECT - 48 CAMERAS

Γεννημένος στην Λιέγη του Βελγίου το 1969, ο κιθαρίστας Michel Delville αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στο σύγχρονο progressive rock (με τα όποια ισχυρά πατήματα στο fusion ή τα ηλεκτρονικά). Το βασικό όχημα του Michel Delville είναι το συγκρότημα Wrong Object, αν και συχνά τον συναντάμε και με άλλους ανάλογους σχηματισμούς (Alex Maguire Sextet, douBt, Machine Mass Trio, 48 Cameras…) να παίζει κιθάρες, σύνθια ή μπάσο. Να υπενθυμίσω πως οι Wrong Object έχουν εμφανισθεί τουλάχιστον δύο φορές στην Αθήνα το 2008 (τους είχα δει στο Euro-Jazz, στο Γκάζι, την 28/5/2008, ενώ πρέπει να είχαν παίξει και στο Μικρό Μουσικό Θέατρο) και πως τα τρία CD, για τα οποία θα γίνει λόγος στη συνέχεια, περικλείουν ένα τρανό κομμάτι των αισθητικών αναζητήσεων του βέλγου κιθαρίστα…
THE WRONG OBJECT featuring STANLEY JASON ZAPPA: Live at Zappanale 2008 [SWI. Fazzul Music fm 0827, 2009]
Το Zappanale είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα στην γερμανική πόλη Bad Doberan. Το φεστιβάλ που ξεκίνησε το 1990 από πρώην ανατολικογερμανούς fans του Zappa, φιλοξενεί σχήματα και καλλιτέχνες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι επηρεασμένα/επηρεασμένοι από τις μουσικές του θείου-Frank· τις οποίες και αποδίδουν στις σκηνές, αλλά και στην επίσημη (ή ανεπίσημη) δισκογραφία. Ζωντανά ηχογραφημένοι στο Zappanale την 15/8/2008 καταγράφονται και οι Wrong Object, τακτικοί θαμώνες του φεστιβάλ –έχουν ηχογραφήσει ένα ολάκερο (σχεδόν) CD-R προς τιμήν του μεγάλου αμερικανού μουσικού, δες δισκογραφία–, οι οποίοι συνεργάζονται επί του προκειμένου με τον τενορίστα Stanley Jason Zappa. Με line-up που… εξηγεί πολλά (Michel Delville κιθάρα, synth-κιθάρα, ηλεκτρονικά, Fred Delplancq τενόρο, Jean-Paul Estiévenart τρομπέτα, Damien Polard μπάσο, ηλεκτρονικά, Laurent Delchambre ντραμς, κρουστά, samples, Nick Skrowaczewski κρουστά), με ρεπερτόριο πρωτότυπο και φυσικά με «ζαππικά» κομμάτια… ριγμένα ενδιαμέσως (το “Big swifty” από το “Waka/ Jawaka”, το “Blessed relief” από το “The Grand Wazoo”, το “Five-five-FIVE” από το “Shut Up 'N Play Yer Guitar”), οι Wrong Object δίνουν ένα θαυμάσιο CD στα όρια του progressive/ Canterbury/ fusion, με συνεχείς ρυθμικές ανατροπές, ευφάνταστα παιξίματα και βεβαίως με αυτοσχεδιασμούς που υπαγορεύονται από την ροή των κομματιών, άνευ δεξιοτεχνικών μανιερισμών. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια track του άλμπουμ τους, το 9λεπτο “Sheepwrecked”, που μοιάζει σαν να ξεπηδά από το… “Six” των Soft Machine, είναι ενδεικτικό του «τρόπου» των Βέλγων, μιας μπάντας με 12ετή ιστορία, που μπορεί να αναμετράται με… τύπου Canterbury ή «ζαππικούς» πειραματισμούς, καταλήγοντας όμως, πάντα, σε άρθρωση «προσωπικών» προτάσεων.
48 CAMERAS / SCANNER: We Could Bring You Silk in May [BEL. interzone 0011, 2013]
Οι 48 Cameras είναι ένα συγκρότημα που κρατά από τα eighties (κομμάτι της μεγάλης βελγικής electro/new-wave/experimental σκηνής) αποτελούμενο (σήμερα) εκ των Mark Beazley, Michael Begg, Michel Delville, Saskia Dommisse, Nick Grey, Peter James, Andrey Kolomytzev, Calogero Marotta και Jean M. Mathoul. Οι μουσικοί αυτοί, που χειρίζονται (ή παράγουν) μπάσο, drones, ηλεκτρονικά, κιθάρες, πλήκτρα, λούπες, κρουστά, συνεργάζονται με τον RobinScannerRimbaud σε… sort instruments, αλλά και με τέσσερις ακόμη guests σε μπάσο κλαρίνο, μπανσούρι, cor anglais, όμποε, σοπράνο σαξόφωνο, ταμπούρα κ.λπ. Το αποτέλεσμα καταγράφεται σ’ ένα CD πέντε κομματιών και διάρκειας σαράντα περίπου λεπτών, το οποίον έχει καταφανή «ταξιδευτικό» χαρακτήρα. Για krautrock πρόκειται –για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους– για έναν ήχο που χρωστά πολλά στους πιο πειραματικούς Pink Floyd (όπως πάντα), αλλά και σε συγκροτήματα όπως οι Amon Düül (όχι οι II), οι πρώιμοι Tangerine Dream ή οι Kalacakra· με το rock δηλαδή να είναι μηδαμινό, ή… απ’ έξω-απ’ έξω. Βεβαίως, στην πορεία, και σε tracks όπως το “rainfall #3” π.χ., εκεί όπου τα πνευστά λαμβάνουν έναν πιο πρωτεύοντα ρόλο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα πολύ δημιουργικό new age –και όντως–, χωρίς, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, να απεμπολείται ο «χαμένος» χαρακτήρας των συνθέσεων, αφού όλες εξελίσσονται σε… slow motion, παρέχοντας μιαν αίσθηση… improv απεραντοσύνης. Κι εκεί ακριβώς «κολλάει» το krautrock… και όχι στους CΑΝ ή τους Neu!. Το εξώφυλλο είναι της Malka Spigel (των Minimal Compact).
THE WRONG OBJECT: After the Exhibition [USA. MoonJune MJR055, 2013]
Η σημερινή σύνθεση των Wrong Object είναι Michel Delville κιθάρες, Antoine Guenet πλήκτρα, φωνητικά, Marti Melia σαξόφωνα, κλαρινέτο, François Lourtie σαξόφωνα, φωνή, Pierre Mottet μπάσο και Laurent Delchambre ντραμς, κρουστά, ενώ για την ολοκλήρωση του εσχάτου “After the Exhibition”, που είναι ηχογραφημένο live σε στούντιο (κυρίως της Λιέγης), βοήθησαν ο Benoît Moerlen ποικίλα κρουστά και η Susan Clynes φωνητικά. Ο ήχος είναι ό,τι αποκαλούμε… progressive με εμφανείς αναφορές στο Canterbury fusion, στους Van der Graaf Generator και τους King Crimson. Φυσικά, όλα αυτά (και όποια άλλα) είναι πολύ ωραία αφομοιωμένα, και μόνον ως ψήγματα μπορεί να ανιχνευθούν εδώ κι εκεί. Οι συνθέσεις των Wrong Object, ενώ ακούγονται κάπως… complex, δεν είναι «δύσκολες» στο αυτί. Σ’ αυτό μπορεί συμβάλλει και το γεγονός πως το γκρουπ παίζει live, κυρίως, όμως, συμβάλλει η ιδέα, η σκέψη, η αισθητική ανάγκη των μουσικών να εμφανίζουν διαφορετικά ηχοχρώματα από «ίδια» όργανα (πολλά διαφορετικά πλήκτρα, πολλά διαφορετικά σαξόφωνα ή κιθάρες). Αυτή η ηχοχρωματική ποικιλία είναι αλήθεια πως δεν σε αφήνει ποτέ να πλήξεις. Τα ορχηστρικά ντεμαράζ είναι διαρκή, τα soli και τα breaks αυτά που πρέπει (δίχως ελιτίστικες εκζητήσεις), η ατμόσφαιρα κάπως παλιομοδίτικη (αλλά τούτο μόνο για θετικό το λαμβάνω στην περίπτωση των Βέλγων) και κομμάτια όπως τα τρία “Jungle cow” είναι σαν ν’ ακούς τους καλύτερους Raw Material (του άλμπουμ “Time Is”).
Δισκογραφία των Michel Delville/ The Wrong Object
1. WRONG OBJECT – All Hands on Dreck – CD-R, BEL. Private Pressing – 2002
2. WRONG OBJECT – Malign Siesta – CD-R, BEL. Private Pressing – 2003
3. WRONG OBJECT – Play Zappa and a Few Tunes of their Own – CD-R, BEL. Private Pressing – 2003
4. THE WRONG OBJECT feat. ED MANN – Live at Zappanale 2004 – CD-R, BEL. Maximalist MR 0004 – 2004
5. THE WRONG OBJECT & GUESTS – Live 2005 – CD-R, BEL. Private Pressing – 2005
6. ELTON DEAN meets THE WRONG OBJECT – Live in Paris – CD-R, BEL. Private Pressing – 2005
7. THE WRONG OBJECT meets HARRY BECKETT – Another Time in Belgium – CD-R, BEL. Private Pressing – 2006
8. THE WRONG OBJECT feat. ALEX McGUIRE – A Tribute to Elton Dean/ Le Triton, Paris, May 27 2006 – CD-R, BEL. Private Pressing – 2006
9. ELTON DEAN, THE WRONG OBJECT – The Unbelievable Truth – CD, USA. MoonJune MJR 009 – 2007
10. THE WRONG OBJECT featuring ANNIE WHITEHEAD, HARRY BECKETT – Platform One – CD, UK. Jazzprint JPVP138CD – 2007
11. THE WRONG OBJECT – Stories from the Shed – CD, USA. MoonJune MJR 018 – 2008
12. THE WRONG OBJECT featuring STANLEY JASON ZAPPA – Live at Zappanale 2008 – CD, SWI. Fazzul Music FM 0827 – 2009
13. THE WRONG OBJECT – After the Exhibition – CD, USA. MoonJune MJR 055 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου