Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

το ντεμπούτο του KYLE NASSER

Ο Kyle Nasser είναι σαξοφωνίστας (τενόρο, σοπράνο), με τοRestive Soul [AISA, 2015] να αποτελεί το παρθενικό CD του. Έχοντας δίπλα του ένα σχήμα που το απαρτίζουν οι Jeff Miles κιθάρα, Dov Manski πιάνο, Chris Van Voorst μπάσο και Devin Drobka ντραμς, ο Nasser προτείνει ένα πολύ μεστό και συνάμα συναισθηματικό άκουσμα, που έχει άκρες στο κλασικό bop, ενσωματώνοντας όμως στην πορεία στοιχεία και από άλλες ηχητικές κουλτούρες (το rock βασικά και το folk, αλλά και τη λεγόμενη «σύγχρονη κλασική»).
Εκείνο που διαφαίνεται με την πρώτη ακρόαση του “Restive Soul” είναι πως ο Nasser είναι ένας συνθέτης με έμπνευση. Άπαντα τα tracks του παρθενικού CD του δεν είναι απλώς δικά του, αλλά εμφανίζουν κι όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα κατέτασσαν το άλμπουμ στις «ευχάριστες εκπλήξεις». Υπάρχει φαντασία σε συνθέσεις και παιξίματα, διάθεση για περιπέτεια, και κυρίως «πλάνο δράσης», που συντείνει τα μέγιστα στην ολοκλήρωση μιας δημιουργικής και ευχάριστης πρότασης. Έτσι, και κάτω απ’ αυτό το σκεπτικό-σκηνικό είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κομμάτι, αφού όλα έχουν «κάτι» (και όχι μόνο «κάτι»), για να τραβήξουν την προσοχή μας. Ας πούμε τα ροκάδικα “Radiator lady” (επηρεασμένο από το Eraserhead του David Lynch) και “Restive soul” (με τον Miles να δίνει ωραία κιθαριστικά soli), το “Gyorgi goose” (στο οποίο συνδυάζονται blues κλίμακες με αβαντγκαρντίστικες «αυθαιρεσίες» – η σύνθεση είναι προφανώς αφιερωμένη στον György Ligeti), ή το 9λεπτο “Rise”, που φέρνει στο νου τον John Coltrane, και που μοιάζει με τραγούδι (παραπέμπει η κάπως σαν folk μελωδία).
Επίσης πολύ ενδιαφέρον έχει το μινόρε εισαγωγικό “For Rick B.”, αφιερωμένο στον δάσκαλο τού Nasser σαξοφωνίστα και πιανίστα Rick Britto, η μπαλάντα “Angelique” και ακόμη το “Shadow army”, ένα πολύ ωραίο track με «απλωμένες» μελωδικές γραμμές και κάπως κινηματογραφική αφήγηση.
Γενικώς, θα έλεγα πως το “Restive Soul” είναι ένα πολύ δουλεμένο στη λεπτομέρειά του άλμπουμ, κάτι που αποκαλύπτεται στον ακροατή σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια των (απανωτών) ακροάσεων.
Επαφή: www.kylenasser.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου