Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ο DARIO PALERMO στην Amirani Contemporary

Ο Dario Palermo είναι ιταλός αβαντγκαρντίστας, που γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1970. Με καλές σπουδές και συμμετοχές σε σεμινάρια γύρω από τη «σύγχρονη μουσική» (courses με Pierre Boulez, Franco Donatoni κ.ά.), έχει παρουσιάσει δουλειές του σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική). Στο συγκεκριμένο CD, της «προχωρημένης» ετικέτας τής Amirani, που έχει τίτλο “Difference Engines” καταγράφονται τρία έργα του που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ας τα δούμε ένα-ένα…
Το πρώτο έχει τίτλο “RO - Première danse de la Lune”, είναι έργο του 2012 και αφορά σε ενισχυμένο κρουστό σετ και επιτόπια ηλεκτρονικά (η διάρκειά του είναι περί τα 18 λεπτά). Κρουστά παίζει ο μεξικανός περκασιονίστας Milo Tamez, ενώ τα ηλεκτρονικά πρέπει να τα χειρίζεται ο ίδιος ο συνθέτης (δεν αναφέρεται σαφώς). Το έργο αποτελεί ένα ηλεκτρακουστικό ταξίδι, με τα κρουστά να περιγράφουν… αρχέγονες καταστάσεις και με τα ηλεκτρονικά και τα εφφέ να προσφέρουν το απαραίτητο διαβρωτικό συμπλήρωμα.
Το 28λεπτο “The difference engine” (2010-2011) αφορά σε… ενισχυμένο string quartet (παίζει το περίφημο Arditti String Quartet – δύο βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο), mezzo sopranoCatherine Carter) και επιτόπια ηλεκτρονικά. Η σύνθεση κυλάει σταθερά, δίχως εξάρσεις, χωρισμένη σε διάφορες ηχητικές ζώνες. Έχει δε μια ρέουσα πολυπλοκότητα και μια κάπως «πλατιά» αρμονική δομή, με το Arditti Quartet να επιβάλλεται μέσα από τα ευφάνταστα timbre των εγχόρδων και τη φωνή της Carter να συμπληρώνει χωρίς ακρότητες το ώρες-ώρες… τεθλιμμένο ακουστικό σκηνικό.
Τέλος, στο 13λεπτο “Trancefive abstract stations” (2009) για ανδρική φωνή (ο τενόρος Jean-Michel Van Schouwburg) και real time electronics, ο Palermo προβάλλει το πιο abstract και «προχωρημένο» συνάμα συνθετικό προφίλ του, έχοντας δίπλα του μία σπάνιας τεχνικής φωνή (ο Schouwburg χρησιμοποιεί τα φωνήματα και τις πολυσυλλαβές, με τρόπους που κόβουν την ανάσα – «πνίγεσαι», ως ακροατής, καθώς τον ακούς να «τραγουδά»), δημιουργώντας με τα ηλεκτρονικά του ένα περιβάλλον με ξεκάθαρα «φυσικά» χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου