Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ ακόμη μία version του «Χέρι-χέρι» στη Γαλλία

Όταν έγραφα τα κείμενα για τον Γεράσιμο Λαβράνο τον προηγούμενο καιρό δεν θυμήθηκα να αναφέρω ακόμη μία γαλλική εκτέλεση του «Χέρι-χέρι» (ως “Quand on aime”), που έχει νόημα (καθότι είναι ορχηστρική και πολύ ωραία).
Όπως σημείωνα πριν λίγες μέρες: «Από τα πρώτα EP της Fidelity ήταν ένα τεσσαράκι του Σώτου Παναγόπουλου, μέσα στο οποίο υπήρχε και το ‘Χέρι-χέρι’ (μουσική Γεράσιμος Λαβράνος, στίχοι Κώστας Πρετεντέρης). Το τραγούδι ακούστηκε πολύ, έγινε επιτυχία (τραγουδιέται μέχρι σήμερα) και αποτελεί κατά έναν περίεργο τρόπο το διαβατήριο του Λαβράνου για το εξωτερικό – τόσο νωρίς!».
Το «Χέρι-χέρι» (αυτή η πανέμορφη μελωδία) τραγουδήθηκε λοιπόν στη Γαλλία, στις αρχές του ’60, από τον Luis Mariano και την Jacqueline Boyer, ενώ έγινε και κάτι σαν τζαζ-στάνταρντ για τις μπάντες του Aime Barelli και του Guy Lafitte.
Μιας τέτοιας ποιότητας σύνθεση, όμως, είμαι σίγουρος πως θα είχε κι άλλες εκτελέσεις στη Γαλλία – και μια τέτοια, την οποία διέθετα, αλλά ξέχασα να την αναφέρω τις προάλλες, ήταν εκείνη των Arturo Motta et ses Chicaboums.
Έψαξα στο δίκτυο να βρω κάποια στοιχεία για τον Arturo Motta (αν και δεν έχω, τώρα, το χρόνο να ξεφυλλίσω μερικά τεύχη, της εποχής, του περιοδικού La Discographie Française που διαθέτω). Δεν εντόπισα κάτι ιδιαίτερο, εκτός του ακολούθου. Ο Motta είχε περάσει, ως ντράμερ, από τους (Les) Chaussettes Noires, ένα από τα πρώτα rock nroll γαλλικά γκρουπ, με δράση στα χρόνια 1960-1962. Ίσως όχι στην original line-up, αλλά σε κάποια επομένη.
Το 45άρι “4 Boleros Cha Cha” [Bel-Air Nο 221078] των Arturo Motta et ses Chicaboums πρέπει να προέρχεται από το 1961, όταν το «Χέρι-χέρι» του Γεράσιμου Λαβράνου γνώριζε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Εδώ, στο εν λόγω τεσσαράκι εννοώ, είναι lead-track
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου