Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ προσυνεδριακή διακήρυξη / Δεκέμβρης 1964

Νέοι και Νέες της Ελλάδας!
Με ολόψυχη αφοσίωση στο λαό και την πατρίδα μας! Με ακατάλυτη πίστη στη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, την Ειρήνη, την Κοινωνική Πρόοδο και την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας μας!
Ας πυκνώσουμε τις γραμμές της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, της πρωτοπόρας οργάνωσης της Νέας Γενιάς, για ένα μέλλον ελεύθερο, φωτεινό, ευτυχισμένο.(…)
πηγή: eleftherosgalaxias
Διακηρύσσουμε επίσημα την υποχρέωση της οργάνωσής μας να επεξεργαστεί μέσα από το Συνέδριό μας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων της Νεολαίας μας, παίρνοντας υπ’ όψη την πείρα, τις υποδείξεις και τις προτάσεις των νέων και των μεγάλων μας φίλων. 
Ταυτόχρονα θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε άμεσα ορισμένα από τα πιο φλέγοντα προβλήματα της νεολαίας μας:
Με τη μεγαλύτερη ένταση παρουσιάζονται σήμερα τα  π ρ ο β λ ή μ α- τ α  ζ ω ή ς  και δ ο υ λ ε ι ά ς  των νέων.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας μας τα πιο στοιχειώδη προβλήματα ζωής –ανθρώπινη διαβίωση, υγιεινή κατοικία, τροφή και ενδυμασία– συνδέονται με το πρόβλημα εξασφάλισης από τον ίδιο το νέο δουλειάς, πολύ περισσότερο που το οικονομικό επίπεδο της ελληνικής οικογένειας είναι πολύ χαμηλό. Όμως η ανεργία, ολοκληρωτική ή μερική, μαστίζει 400 χιλιάδες νέους. Τους σπρώχνει κατά εκατοντάδες χιλιάδες στη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία. Έτσι η πατρίδα μας χάνει, κυριολεκτικά, τα νιάτα της. Η πατρίδα μας γεράζει. Χιλιάδες νεανικά γερά χέρια, στην πλειοψηφία τους ειδικευμένα, δίνουν και την τελευταία τους ικμάδα, όχι για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου τους, αλλά για ν’ αυξήσουν το βιομηχανικό, δηλαδή το πολεμικό δυναμικό της ρεβανσιστικής Δυτικής Γερμανίας, μιας φιλοπόλεμης δύναμης, έτοιμης και πάλι να ρημάξει τη χώρα μας.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η Δ.Ν.Λ. διακηρύσσει το στοιχειώδες δικαίωμα κάθε νέου και νέας της Ελλάδας να βρίσκει κοινωνικά ωφέλιμη εργασία στον τόπο μας, και δηλώνει πως δεν θα λυπηθεί αγώνες και θυσίες για να κατακτήσει αυτό το δικαίωμα.
Διακηρύσσουμε μέσα από το Συνέδριό μας το δικαίωμα των εργαζομένων νέων να έχουν ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Κοινωνικές ασφαλίσεις υγείας και σύνταξης. Θερινές υποχρεωτικές άδειες και εργατικές κατασκηνώσεις.
Καταδικάζουμε με αγανάκτηση την εγκληματική εκμετάλλευση των νέων και των παιδιών από τους εργοδότες, που παράνομα και ατιμώρητα παρατείνουν την εργάσιμη μέρα τους σε 9 έως 10 και 13 ώρες.
Καταδικάζουμε και αγωνιζόμαστε να καταργήσουμε τους απάνθρωπους όρους εργασίας των ανηλίκων, την έλλειψη και των πιο στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης, που οδηγούν σε τρομακτικό ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων.
Διακηρύσσουμε ότι θα θεωρούμε χρέος τιμής των αγώνα κατά των παραβιάσεων και της υπάρχουσας ακόμα νομοθεσίας, για την νομοθετική κατοχύρωση και εξασφάλιση στη ζωή των ιερών δικαιωμάτων των νέων βιοπαλαιστών, για εξάωρη εργασία για τους ανήλικους και τους νέους που σπουδάζουν, για την εξασφάλιση πλατιού δίκτυου επαγγελματικής  δ ω ρ ε ά ν  μόρφωσης, για την υποβοήθηση από το κράτος του επαγγελματικού προσανατολισμού και τη λύση απασχόλησης των νέων.
Η Δ.Ν.Λ. μέσα στα εργοστάσια και τις φάμπρικες, στα ορυχεία και τις οικοδομές, στις επιχειρήσεις και τα γραφεία, μέσα στους αγώνες για τη λύση των συγκεκριμένων προβλημάτων των νέων εργαζομένων, ατσαλώνει την εργατική συνείδηση των νέων, καλλιεργεί ακούραστα το πνεύμα της συλλογικότητας, της αδελφότητας των εργαζομένων, συμβάλλει στην οργάνωση των νέων στις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας αληθινά πρωτοπόρας στους λαϊκούς αγώνες εργατικής και υπαλληλικής νεολαίας.(…)
Διεκδικούμε την παροχή από την Πολιτεία των απαραίτητων μέσων για τη δημιουργία εστιών πολιτισμού και ψυχαγωγίας, για την ανάπτυξη ενός υγιούς μαζικού αθλητικού κινήματος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ζητούμε να γίνουν κτήμα των πλατιών στρωμάτων τής νεολαίας της πόλης και του χωριού το θέατρο κι ο κινηματογράφος ποιότητας, το καλό βιβλίο, η μουσική, οι καλές τέχνες, όλα τα επιτεύγματα του εθνικού μας πολιτισμού και της ξένης προοδευτικής σκέψης.(…)
Ν έ ο ι  και  ν έ ε ς!
Η γενιά μας θα είναι η γενιά της Εθνικής Δημοκρατικής Αλλαγής, η γενιά της νίκης!
Ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλιαράκι Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ προσυνεδριακή διακήρυξη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη [Αθήνα, 12/1964].

10 σχόλια:

 1. "Ήμασταν πάντοτε της ήττας που νικάει την εξουσία και τώρα αυτή μας παρεδόθη-αληθινά τι τραγωδία...". Άραγε, η (όποια) αριστερά αυτής της χώρας δικαιούται ακόμα να λέει ότι έχει ηθικό πλεονέκτημα ή απλά για μια ακόμα φορά το μη χείρον βέλτιστον;
  Β. Καραμπίστης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να σου πω; Σ’ αυτό ας απαντήσει ο καθένας μόνος του.
   Πάντως… Μητσοτάκ (δηλαδή… Μεϊμαράκ) σαν τον Σαββόπουλο του ’89 δεν πρόκειται να ψηφίσουμε.
   Όταν η Αριστερά, η όποια Αριστερά, τα κάνει σκατά, εμείς θα πηγαίνουμε ακόμη πιο αριστερά, μέχρι να βρούμε τοίχο...
   Αλλά και τότε…

   Διαγραφή
 2. «Όμως η ανεργία, ολοκληρωτική ή μερική, μαστίζει 400 χιλιάδες νέους. Τους σπρώχνει κατά εκατοντάδες χιλιάδες στη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία.»

  Ειμαστε ολοι μεταναστες

  Α.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι το πιο σίγουρο.
   Αν όχι εμείς οι ίδιοι, τουλάχιστον οι πρόγονοί μας.
   Και το λέω τούτο μακριά από οποιαδήποτε (ένθεν κι ένθεν) ψευτοπολιτική εκμετάλλευση.
   Οι άνθρωποι μετακινούνται τουλάχιστον από την εποχή της… Καθόδου των Δωριέων. Πρόκειται περί πασιφανούς και αναπόφευκτου δεδομένου.

   Οι δικοί μου πρόγονοι φερ’ ειπείν πριν από έξι γενιές (ίσως και παλιότερα) πέρασαν από την Ήπειρο στην Κέρκυρα. Πριν την Ήπειρο είχαν κατεβεί εκεί από τη Μολδοβλαχία… Μάλλον…. Επειδή το έχω ψάξει και το ψάχνω το λέω.
   Κι εμείς, τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας, ποιος ξέρει που θα βρεθούνε αύριο…

   Διαγραφή
 3. Προτείνω ως soundtrack του κειμένου το ξεχασμένο αυτό ΔΙΑΜΑΝΤΙ της Ελληνικής, πολιτικής, δισκογραφίας:
  ΠΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ, Βασίλης Σκουλάς - Αρχιτεκτονίδης Minos 1983 και όπου το βρείτε απλά αρπάξτε το!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Που πας και τα βρίσκεις όλα αυτά ρε φίλε;
   Έχει μέσα ο δίσκος κανα καλό τραγούδι για να το πει ο κόσμος, ή αρκούμαστε μόνο στα κοινωνικοπολιτικά «μηνύματα»; Γιατί, άμα είναι μόνο για τα «μηνύματα» ν’ αγοράζουμε δίσκους δε λέει… Διαβάζουμε και καμμιά μπροσούρα…
   Θέλω να πω πως οι δίσκοι πρέπει να έχουν τραγούδια που ν’ ακούγονται.

   Διαγραφή
  2. Κάνε ένα youtube, απο΄τους δίσκους που τιμούν το Σκουλά και τα τραγούδια του. Περιμένω feedback όταν ακούσεις.

   Διαγραφή
 4. Re paidia fovero lp kaseta to exo, pou einai aftes oi mousikes fonda pou tis exeis?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, μην το πάμε πάλι απ’ την αρχή (IRA, Skamagas κ.λπ.). Να μείνουμε στα της ανάρτησης.

   Διαγραφή
  2. Aναμένουμε αφιέρωμα στο ελληνικό folk/pub/protest κίνημα, εγώ θα 'βαζα και τον Σκορδίλη μέσα και ζητώ συγγνώμη για την εδώ ανάρτηση, αλλά που αλλού να το εκφράσω; ευχαριστώ.

   Διαγραφή