Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

INNANEN, PARKER & CYRILLE

Διπλό CD από τρεις αναγνωρισμένους μουσικούς. Φυσικά, ο κοντραμπασίστας William Parker και ο ντράμερ Andrew Cyrille δεν είναι απλώς αναγνωρισμένοι, αλλά και κάτι σαν «θρύλοι», ενώ και ο φινλανδός σαξοφωνίστας Mikko Innanen (γενν. το 1978) έχει ήδη περισσότερες από 50 ηχογραφήσεις στην καριέρα του, είτε ως leader, είτε ως μέλος διαφόρων σχημάτων (δίπλα στους John Tchicai, Han Bennink, Paul Lovens, Wadada Leo Smith, Mat Maneri, Fred Van Hove και δεκάδες άλλους).
Στο CD1 τού Song for a New Decade [TUM, 2014] καταγράφονται οι τρεις τους σ’ ένα στούντιο session κάπου στο Brooklyn τον Ιανουάριο του 2010, ενώ στο CD2 ακούγονται μόνον οι Innanen και Cyrille, ηχογραφημένοι live σε στούντιο (και πάλι του Brooklyn) τον Ιούνιο του 2012. Η έκδοση της φινλανδικής TUM, στον γνωστό πληθωρικό σχεδιασμό της, έρχεται απλώς να προσθέσει, σε όλους, κι άλλα credits.
Όπως γράφει ο Innanen στο ένθετο (για την πρώτη συνάντηση): «Με τους ήχους των William και Andrew στο μυαλό μου συνέθεσα τα περισσότερα από τα tracks του τρίο στο CD1. Συχνά, βρισκόμουν σε φάση να συνθέτω ενώ ήμουν μακριά από το Ελσίνκι – δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό συνέβαινε. Τα πέντε από τα οκτώ tracks γράφτηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της Νέας Υόρκης ειδικά γι’ αυτό το σέσιον, ενώ από τα υπόλοιπα τρία, ένα ολοκληρώθηκε στην Κοπεγχάγη, ένα στην Αμβέρσα κι ένα αναπτύχθηκε με αυθόρμητο τρόπο μέσα στο στούντιο.(…) Είχα οπωσδήποτε τις δικές μου ιδέες γύρω από το πώς ήθελα να παιχτούν οι συνθέσεις μου, αν και δεν ήθελα να δώσω πολλές οδηγίες στον William και τον Andrew. Εξάλλου, το τι αυτοί θα μπορούσε να κάνουν αποδείχτηκε πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ ό,τι θα μπορούσα να προβλέψω. Αφήνω, δε, το γεγονός πως μερικά από τα κομμάτια ήταν μάλλον… παραδοσιακά σαν αίσθηση, και ως εκ τούτου αυτοσχεδιάσαμε, κατά τον κλασικό τρόπο, πάνω στις αλλαγές των ακόρντων ή των θεμάτων».
Mikko Innanen, Andrew Cyrille, William Parker
Με τον Innanen να χειρίζεται μια ποικιλία πνευστών (άλτο και βαρύτονο σαξόφωνο, ινδικό κλαρίνο, uilleann chanter, φλάουτο μύτης, whistles) και με τους William Parker, Andrew Cyrille στο rhythm section, το CD1 τού “Song for a New Decade” είναι μια θαυμάσια jazz ηχογράφηση, που ναι μεν εκκινεί αισθητικώς από τα jazz-world χρόνια του ’60, αλλά εντάσσεται την ίδιαν ώρα και στα σημερινά πλαίσια της νέας παραδοσιακότητας.
Για να συνεχίσει ο Innanen: «Η μουσική στο CD2 προέρχεται από την πρώτη μου περφόρμανς με τον Andrew, ηχογραφημένη τον Ιούνιο του 2012 στο πρώτο Mikko Innanen Intercontinental Extravaganza στο Brooklyns Ibeam Music Studio.(…) Ως ντούο, ο Andrew κι εγώ αυτοσχεδιάσαμε ελεύθερα – χωρίς έτοιμες συνθέσεις, κανόνες ή οποιεσδήποτε άλλες προκαταλήψεις».
Ζωντανή μουσική λοιπόν, από δύο αυτοσχεδιαστές, που μπορεί, εκ πρώτης, να φαίνεται «εύκολη» στο αυτί, ή προβλεπόμενη, διαθέτει όμως την ίδιαν ώρα το βάθος της ιστορίας και το… ευγενές απρόβλεπτο της στιγμής.
Επαφή: www.tumrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου