Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

σάτιρα για… άλλα γέλια ή απλώς γελοία σάτιρα: οι ραδιοαρβύλες σε ρόλους Τσίπρα - Ομπάμα

Φίλος μού έστειλε χθες ένα βίντεο από την εκπομπή τού ΑΝΤ1 «Ράδιο-Αρβύλα» στην οποίαν οι παρουσιαστές της σατίριζαν, υποτίθεται, τη συνάντηση στο Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα και Ομπάμα. Ο φίλος δεν γνώριζε πως σιχαίνομαι τη συγκεκριμένη εκπομπή επειδή τη θεωρώ κρετίνικη –μπροστά της οι εκπομπές του Σεφερλή είναι… αρχαίο θέατρο– και γι’ αυτό τον συγχωρώ, αν και πολύ πιθανόν να την εντόπιζα κι εγώ μιας και «μοιράστηκε» σε διάφορα sites.
Παίρνοντας αφορμή από την παραπολιτική αηδία, που ξεβράστηκε μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα, οι παρουσιαστές τής εκπομπής έκαναν ένα ηλίθιο βίντεο, με σκοπό να γελάσουν οι... ανόητοι της εποχής μας. Όσοι γελάνε δηλαδή (ρίχνοντας «καντήλια» συγχρόνως), επειδή βλέπουν τον Τσίπρα να μη φοράει γραβάτα, να μιλάει… ελληνοαμερικάνικα, να κάθεται σαν «χυμένος» στον καναπέ κ.λπ.
Είναι αλήθεια πως το χιούμορ του νεοέλληνα, κυρίως λόγω ιντερνέτ και άλλων καταστάσεων, έχει υποστεί πανωλεθρία τα τελευταία χρόνια, επειδή κάθε καρυδιάς καρύδι νομίζει πως μπορεί να συναγωνιστεί σε ατάκες τον Αυλωνίτη ή τον Σταυρίδη. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Πώς επιβιώνουν δηλαδή, μέσω likes και shares, διάφοροι «καραγκιόζηδες» (στο ιντερνέτ πάντα), που το παίζουν χιουμορίστες, σώνει και καλά, χρησιμοποιώντας κατά κόρον την αισχρολογία, το φτηνό υπονοούμενο, το υπόγειο μένος τους για πρόσωπα και καταστάσεις, και βεβαίως, το άκρον άωτον όλων, την υπερβολή των υπερβολών, το τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά, πατώντας φυσικά (ασχέτως αν το γνωρίζουν ή όχι) στην ευρύτερη αμορφωσιά τού πλήθους. Να μεγεθύνουν δηλαδή στην ανόητη λεπτομέρεια, αδιαφορώντας για την ογκώδη και αποφασιστική ουσία. Το αποτέλεσμα; Ο νεοέλληνας να γελάει (έτσι φαίνεται…) με ό,τι να ’ναι (πάτος δεν υπάρχει) εκτός από τα χάλια του. Τα προσωπικά του χάλια.
Δεν τρέφω, ούτε εξέθρεψα ποτέ, αυταπάτες για τις κυβερνήσεις Τσίπρα (άσε τον Καμμένο). Δεν τις θεωρώ αριστερές –το έχω γράψει πολλές φορές αυτό– καθότι δεν θεωρούσα ποτέ και τόοοσο πολύ αριστερά το χώρο από τον οποίο ξεπετάχτηκαν. Αλλά ας μην κολλήσουμε εκεί – δεν θα κάνουμε τώρα ιστορική αναδρομή τού αναθεωρητισμού στην Ελλάδα, όταν από την εποχή της δικτατορίας ήδη το ΚΚΕ εσ. έψαχνε πώς να στηρίξει τους συνταγματαρχαίους (μέσω του δοτού Μαρκεζίνη).
Άλλο όμως αυτό. Είναι άλλο δηλαδή το να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα (και Καμμένου) σε σχέση με τα μνημόνια ή με ό,τι άλλο, γνωρίζοντας την πορεία τού χώρου τής «ανανεωτικής αριστεράς» και την πορεία του Τσίπρα στο χώρο εν γένει, και άλλο να εκχυδαΐζεις πρόσωπα και καταστάσεις, παίρνοντας αφορμή από το ανάξιο λόγου και το ασήμαντο.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα με το αν ο Τσίπρας φοράει ή δεν φοράει γραβάτα (προσωπικώς, λέω, πως καλά κάνει και δεν φοράει, γιατί η γραβάτα δεν μου αρέσει κι εμένα – έχω φορέσει μόνο σε Αποκριές, επειδή την νοιώθω πάνω μου σαν να πηγαίνω στο ικρίωμα), ούτε έχω πρόβλημα με τον αν μιλάει καλά ή χάλια αγγλικά (κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλάει πουθενά αγγλικά, έπρεπε να μιλάει ΜΟΝΟ ελληνικά και να έχει δίπλα του μεταφραστή, όπως έχει η Μέρκελ, ο Πούτιν, ο Ερντογάν και διάφοροι άλλοι), ούτε με νοιάζει αν μιλάει… ελληνοαμερικάνικα [κι εγώ όταν πάω στην Κέρκυρα μέσα σε λίγες ώρες μιλάω… κερκυραϊκά και στην Πάτρα πατριν(ι)ά], ούτε αν κάθεται σαν... χταπόδι στους καναπέδες. 
Πολλοί, βεβαίως, μπορεί να μιλήσουν για τη γλώσσα του σώματος – αλλά αυτά, προσωπικώς, τα θεωρώ εν πολλοίς βλακείες, ιδίως όταν τα πιάνουν στο στόμα τους οι ηλίθιες κουτσομπόλες και οι χάχες μαϊντανοί της τηλεόρασης. Γίνανε όλοι μετρ της «επικοινωνίας» από τα... ΙΕΚ Μπαρμπούτσαλου. Άιντε να χαθείτε… παλιοκομμώτριες (με όλο το σέβας προς το λειτούργημα τού λαϊκού κομμωτηρίου των κοριτσιών της γειτονιάς) και σαχλαμαραίοι των Β.Π.
Ανίκανοι λοιπόν να σατιρίσουν δημιουργικά την ουσία, το πρόβλημα, το ζήτημα που μας καίει όλους, που καίει την κοινωνία, οι «αρβύλες», ο ατάλαντος Κανάκης και ο ταλαντούχος (κατά το πολύ βάθος) Σερβετάς, επιμένουν σ’ ένα είδος γυμνασιακής πλάκας (ούτε καν λυκειακής), παίρνοντας αφορμή από τα κατακάθια των παραπολιτικών, επενδύοντας στο ανόητο καταγέλαστο και την αήθη ευκολία.
Ακόμη κι αν σου φαίνεται τόσο αστείος ο Τσίπρας έτσι όπως κάθεται –εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου– με το να επιλέγεις να «σατιρίσεις» τόσο χυδαία κάτι τόσο αδιάφορο, δεν κάνεις τίποτ’ άλλο παρά να καταφέρεσαι σε κάτι ευρύτερο από εκείνο που υποτίθεται πως «χτυπάς».
Κι ας το σκεφτούμε τούτο πολύ καλά, όλοι μας, μόνοι μας (αν μπορούμε…) με την ελπίδα πως, σ’ αυτή την περίπτωση, θα μας κοπούν κάπως τα γέλια…
Α, και κάτι ακόμη που το ξέχασα. Το να καταφέρεσαι εναντίον της αριστεράς, εν γένει, μέσω του πώς ντύνεται ή κάθεται ο Τσίπρας, είναι σιχαμένη και όψιμη κωλομοντερνιά, καθοδηγημένη από γνωστά και άγνωστα (φιλελέδικα κυρίως) κνώδαλα.

29 σχόλια:

  1. Όντως αυτά τα σκετσάκια του Ράδιο-Αρβύλα είναι πολύ χαμηλού επιπέδου αλλά κυκλοφόρησαν και κάποια πολύ καλά φωτομοντάζ. Για τον Σεφερλή πάντως πιστεύω ότι αδίκησε τον εαυτό του.
    Το θέμα δες το και απο την άλλη πλευρά. Από τον Obama. Ενα θεατρινίστικο στυλάκι, προσεγμένο και στην τελευταία του λεπτομέρεια (όπως όλοι οι πλανητάρχες[sic]). Αυτό το λένε φινέτσα. Ήμαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Fitness και ατσαλάκωτος. Λες και τον έβγαλαν από τη φορμόλη. Αποστειρωμένα πράγματα.
      Βάλτε ρε λίγο σωστό… λαϊκισμό στη ζωή σας!

      Διαγραφή
  2. Φωντα οντως κακιστη ποιοτητα χιουμορ που πολλες φορες αποτελει και δυσφημιση και εμμεση υβρη προς τα προσωπα που διακωμωδουνται..δεν τους βλεπω ποτε και γενικα δεν βλεπω τηλεοραση εδω και χρονια....μην τα βλεπεις ομως ολα πολιτικα....δεν ειναι θεμα αριστερας κλπ, αλλα ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΗΘΩΝ της κοινωνιας μας και ισοπεδωσης καθε εννοιας πολιτισμου και ποιοτικης διασκεδασης....σε αυτο εχει παιξει ΜΕΓΑΛΟ ρολο η αντιληψη περι δημοκρατιας που εχουμε....εχουμε μαθει να προσβαλουμε τους αλλους στο βωμο της ελευθεριας του λογου....εδω εχει μεγαλες ευθυνες ο κοσμος της αριστερας....σου θυμιζω το βιβλιο του Ανδρουλακη που εβριζε την Παναγια κ α πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μ’ ενοχλεί η απίστευτη επίθεση που δέχεται ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του (και κάθε κυβέρνηση) με όρους ρωμαϊκής αρένας και όχι με όρους πολιτικούς.
      Η αριστερά έκανε και θα συνεχίσει να κάνει σκληρή κριτική στην «νεοπασοκική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εξακολουθεί να καταστρέφει τη χώρα, χτυπώντας στην ουσία, ενώ τα διάφορα κουμάσια, οι ανόητοι, οι απολίτικοι, κάτι ξεπλυμένοι φιλελέδες, οι κρυφοφασίστες (ιδίως αυτοί – άσε τους φανερούς) και διάφορα άλλα κίτρινα σαπρόφυτα χτυπάνε, συνεχώς, κάτω από τη μέση, σπέρνοντας μίσος και μισαλλοδοξία.
      Πρόκειται για οχετό, που δεν πρόκειται να σταματήσει.

      Διαγραφή
    2. συγγνώμη αλλά από δεξιά δεν μπορεί να γίνει κριτική? ή όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να έίμαστε "προοδευτικοί"?

      Διαγραφή
    3. Το είπε ο Ραφαηλίδης πρώτος – μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια.
      Όλοι έχουν δικαίωμα στην κριτική εκτός από τους εκ γενετής ηλίθιους και τους επίκτητα ηλίθιους.

      (Ουδεμία σπόντα προς εσένα nikmarx – για να μην υπάρξει παρεξήγηση το λέω).

      Διαγραφή
  3. ναι εχουν βγει πολλοι παγανια αλλα η σατιρα χρειαζεται

    Α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και χρειάζεται η σάτιρα. Ιδίως προς τη σημερινή εξουσία, που λύνει και δένει, διαλύοντας τις ζωές των ανθρώπων.
      Συνήθως όμως (η σάτιρα) χάνει το στόχο της, αφού γειτνιάζει με τον κιτρινισμό και το κακό γούστο.
      Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις (αλλά αυτές ας τις βρει ο καθένας μόνος του, αναλόγως με την καλλιέργειά του).

      Διαγραφή
  4. μιλαμε τωρα για σαχλοκουδουνα που σκαρωνουν καμια ''πλακα'' στις σκονισμενες τους διακοπες ε?

    σε νεαρους που θελουν να τους φτασουν απευθηνοντε
    και για αυτο, πιστευω, ειναι χειροτεροι του λαζοπουλου

    εξαλλου τα αποτελεσματα τους τα εχουμε δει ηδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαι πολύ κρυόκωλος, τόσα χρόνια που σε παρακολουθώ ούτε χαβαλέ δεν έχεις κάνει παρά μόνο υποδείξεις προς όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις χωνεύω μια καυτερή φασολάδα, που έφαγα πριν λίγο σ’ ένα φίλο.
      Να ’ρθεις να σε κλάσω, για να δεις πόσο ζεστόκωλος είμαι.

      Διαγραφή
    2. Τι μου θύμησες τώρα!

      https://www.youtube.com/watch?v=R6dm9rN6oTs

      Διαγραφή
    3. «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες»!
      Πού είναι αυτές οι ταινίες, τώρα, ρε φίλε μου;

      Διαγραφή
  6. Όποιος θέλει να βλέπει τα υβριστικά σχόλιά του στο δισκορυχείον (γι’ αυτά συζητάμε, για τα «υβριστικά») θα τα στέλνει επώνυμα (με avatar σαφές, που να έχει νόημα).
    Αλλιώς, θα περιορίζεται η ελεύθερη διακίνηση της μπόχας.

    Δεν θα κουραστώ να το γράφω, και θα το γράφω όποτε συντρέχει λόγος.

    Πλήρη δικαιώματα υβριστικού λόγου αναγνωρίζονται μόνον σε όσους θα παίρνουν σαφώς την ευθύνη των ύβρεών τους.

    Το δισκορυχείον αντέχει τις ύβρεις, αυτοί που τις στέλνουν αντέχουν να τις υπογράψουν;
    Δεν το βλέπω… δεν το βλέπω…
    Και στενοχωριέμαι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να διαβάζει κάποιον τον οποίο βρίσκει αντιπαθή (το λιγότερο), αμαθή κλπ. Αυτό είναι αρρώστια και μιζέρια. Και είναι κακία να γράφει στα σχόλια για να τον βρίσει ή να του πει κάποιες εξυπνάδες σε προσωπικό επίπεδο. Πραγματικά εμένα με κούρασαν αυτοί οι τύποι.
      Έτυχε να δω, από περιέργεια, και κάποια άλλα blog με αφορμή κάποιες τελευταίες αναρτήσεις και δεν κάθησα ούτε 10 λεπτά. Και η κουτσή (συγγνώμη) Μαρία γράφει ότι θέλει. Και καλά κάνει.
      Νομίζω ότι η facebookοποίηση (η χαρά του κάθε πικραμένου) δεν ταιριάζει στο Δισκορυχείον.
      Εδώ ο άνθρωπος κάνει 40-50 αναρτήσεις το μήνα. Ένα ολόκληρο περιοδικό δωρεάν. Έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του προ πολλού. Φώντα κράτα γερά και μην ασχολείσαι.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ κι επαυξάνω, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο έργο που έχει παράξει ο άνθρωπος αυτός (Φώντας Τρούσας) και την αντιμετώπιση που λαμβάνει από κάποιους, ΑΣΧΕΤΑ αν συμφωνούν μαζί του ή όχι (τις περισσότερες φορές με ειρωνία, χωρίς επιχειρήματα και φυσικά χωρίς υπογραφή).
      Άποψή μου αγαπητέ Φώντα είναι να μην αναφέρεσαι καν στο τι και γιατί το έκανες, απλά μη δημοσιεύεις τις αναρτήσεις τους και τέλος. Είμαι υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, αλλά δεν είναι φασισμός όταν κόβεις ανάρμοστα σχόλια, χωρίς υπογραφή. Το ίδιο δεν κάνει το lifo και άλλα αξιόλογα ενημερωτικά σάιτ?

      Αυτά τα ολίγα...

      Λάμπρος

      Διαγραφή
  7. Για λόγους δημοκρατικότητας θέλω να δημοσιεύω όσα περισσότερα σχόλια μπορώ. Και το έχω καταφέρει, επειδή το ποσοστό των δημοσιευμένων σχολίων εν σχέσει με τα συνολικά που λαμβάνω είναι πάνω από 95%.
    Έχω μερικούς διαδικτυακούς εχθρούς. Λίγους. Ελάχιστους. Ξέρω ποιοι είναι (έτσι νομίζω δηλαδή). Είτε πραγματικά πρόσωπα, είτε ψευτοπερσόνες.
    Είναι θλιβερό αυτοί οι τύποι να φοβούνται να σχολιάσουν με τα πραγματικά και αληθινά τους ονόματα – μ’ αυτά που είναι γραμμένοι στον blogger, στο facebook ή οπουδήποτε αλλού.
    Φοβούνται την αντιπαράθεση. Φοβούνται να συζητήσουν μ’ ανοιχτά χαρτιά, γιατί δεν αντέχουν. Δεν έχουν επιχειρήματα. Δεν ξέρουν.
    Έτσι, κρύβονται πίσω από τις ανωνυμίες, γιατί, σου λέει, πως… ακόμη κι αν ξεφτιλιστώ σε μια κουβέντα κανείς δεν θα γνωρίζει ποιος είμαι.
    Τους λέω όμως τούτο.
    Στο δισκορυχείον αξίζει να σχολιάζουν με τα πραγματικά τους ονόματα, γιατί εδώ γίνεται αληθινός καθημερινός διάλογος με όλες τις απόψεις επάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν το βρίσκουν αλλού. Γι’ αυτό, εξάλλου, το μπλογκ πετάει. Επειδή αντέχει και δεν κρύβεται.
    Ξέρουν, αυτοί οι τύποι, πολλά μουσικά ελληνικά μπλογκ, που να έχουν αυτή τη στιγμή 2.100.000 επισκέψεις στα όποια-όσα χρόνια λειτουργίας τους;
    Τους προκαλώ λοιπόν, με τη σωστή έννοια. Τη δημιουργική.
    Αφήνετε σχόλια με το πιο αληθινό όνομά σας (γιατί δεν είστε χθεσινοί, ώστε να φτιάχνετε, τώρα, ψευτοπερσόνες). Και πείτε ό,τι θέλετε. Όποιος δεν φοβάται τον διάλογο εμπρός…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23 Νοεμβρίου 2016 - 9:18 μ.μ.

    "Είσαι πολύ κρυόκωλος, τόσα χρόνια που σε παρακολουθώ ούτε χαβαλέ δεν έχεις κάνει παρά μόνο υποδείξεις προς όλους."

    Αυτό Φώντα είναι σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως να σε θεωρεί κάποιος κρυόκωλο και να σε διαβάζει για χρόνια αν μη τη άλλο θα πρέπει να το πάρεις ως κολακία.

      Διαγραφή
    2. Ναι, εντάξει, πάντως... άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου.

      Διαγραφή
  9. Φώντα, να συνεχίσεις δημιουργικά και δυναμικά το Δισκορυχείον. Εγώ το επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινώς. Ξέρω καλά πως είναι πολύ δύσκολο ένας μόνο άνθρωπος να κάνει τόσες πολλές πλήρεις αναρτήσεις, εννοώ με μεγάλο κείμενο με πλούτο πληροφορίων, με εικόνες, βίντεο κλπ.

    Είναι λογικό μια τέτοια προσπάθεια που κάνεις, η οποία έχει και πολύ καλή ανταπόκριση, να βρει αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Και για υστερόγραφο, να σημειώσω κάτι εντελώς άσχετο: χάρη στην παλιά σου ανάρτηση για τους καλύτερους prog rock δίσκους, ανακάλυψα τους Arbete och Fritid κι έπειτα τους Archimedes Badkar. Τί μπάντες... Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ημουν public! χαμός με black friday! φράση που έμεινε απο τύπισα που κουβάλαγε θεόρατη τι βι.
    "ωρε γαμωτο δεν έχω λεφτά να φαω"
    this is greece 2016-2017

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαίω τις πωλήτριες και τους πωλητές, που θα τους φύγει ο κώλος για τρεις κι εξήντα (ή μάλλον για… δύο κι εξήντα), για να εξυπηρετήσουν όλους αυτούς τους αγροίκους.

      Διαγραφή
    2. Όταν πάνε οι άλλοι να ψωνίσουν είναι αγροίκοι!
      Όταν πας εσύ τι είσαι βρε κρυόπλαστε;

      Διαγραφή
    3. Έχω απ’ όλα. Δεν χρειάζεται να ψωνίσω τίποτα.
      Και όταν θα χρειαστώ κάτι θα πάω σαν άνθρωπος, μόνος μου, να εξυπηρετηθώ άμεσα και γρήγορα.
      Δεν θα πάω να στηθώ στην ουρά σαν κοπάδι.

      Διαγραφή
  11. Ποιο σχόλιό σου έκοψα ρε βλάκα;
    Σιγά μην κάθομαι να δημοσιεύω ανώνυμες σαβουρο-μπούρδες σαχλο-υβριστικού περιεχομένου!
    Άμα γουστάρεις να στέλνεις ανώνυμα σχόλια, ν’ αλλάξεις ύφος και ν’ αφήσεις τις ψευτομαγκιές κατά μέρος.
    Κι επειδή ξέρω ποιος είσαι κοπάνα τη σου λέω, γιατί θα σου κόψω και το άλλο «ροκ» προσωπείο με το οποίο μπαίνεις στο blog και λες τις μπαρούφες σου.
    Νομίζεις ότι δεν σ’ έχω καταλάβει;
    Άιντε… ζώον…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόλις είδα το βίντεο. κατανίκησα την απέχθεια μου στους αδιάφορους αυτούς τύπους κι έχοντας χρόνο για σκότωμα το είδα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.....
    Από που να ξεκινήσω απο το εμετικό χιούμορ; Τι γυμνασιακοού επιπέδου; Πλάκα κάνετε; Τα παιδιά στο γυμνάσιο έχουν σαφώς ανώτερο και καλύτερο χιούμορ από αυτό των τύπων εκ Θεσ/νικης που δεν καταφέρνουν να γελάσει ούτε παιδάριο με τους πρώτος μπάφους του. Απίστευτο το ότι κόσμος λέει και γράφει ότι τους άρεσε γιατί ανησυχώ σφόδρα για την υγεία του πνεύματος τους. Βέβαια οι περισσότεροι ΝΔ Πασόκοι που τους πήρε τη δουλειά ο Αλέξης υλοποιώντας ακέραια μνημόνια και πωλήσεις που δε θα έκαναν ούτε στον ύπνο τους. Και του ήρθε και κοτζάμ Ομπάμα επίσκεψη που δεν έχουν δει Λευκό Οίκο παρά μόνο τις καλές εποχές στην Μύκονο. Άστα. Ντροπή το βίντεο και ΑΝ είχαν τσίπα οι παρουσιαστές θα ζήταγαν συγγνώμη από το κοινό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή