Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

MARVA VON THEO πρώτα η φωνή

Οι Marva von Theo είναι ένα electro duo από την Αθήνα, με μέλη την Μάρβα Βούλγαρη (γράφει μουσικές, στίχους και τραγουδά) και τον Τεό Φοινίδη (συμπληρώνει σε μουσικές). Όλα τα όργανα που ακούγονται στο παρθενικό CD τους, το οποίον τιτλοφορείται κάπως… Poe-τικώς, ως Dream within a Dream[Private Pressing, 2018], τα χειρίζεται η Βούλγαρη, ενώ υπάρχει και «βοήθεια» σε βιολί σ’ ένα track. Φυσικά τα synths και τα strong beats κυριαρχούν στις ενοργανώσεις των Marva von Theo, που ξεχωρίζουν, ως σχήμα, για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Πρώτον, λόγω φωνής. Η Βούλγαρη τραγουδά εξαιρετικά, με πάθος και με δύναμη. Έχει φωνή δηλαδή, γεμάτη και στιβαρή, και όχι… κάτι σαν φωνή. Δεύτερον, λόγω συνθετικού και στιχουργικού ταλέντου (αμφοτέρων των συμμετεχόντων). Τούτο σημαίνει πως από τη συνεργασία των δύο προκύπτουν αληθινά τραγούδια και όχι… ρυθμοί ξεκάρφωτοι, που δεν ξέρεις τι να τους κάνεις. Τρίτον, λόγω παραγωγής και γενικότερου editing, που είναι αυτά που πρέπει να είναι «κρύβοντας» σωστά τις… παλαιές αναφορές (τις πιο πολλές φορές), και προβάλλοντας όλα εκείνα τα ηχοχρώματα (nineties-electro βασικά, trip-hop κτλ.), που είναι οπωσδήποτε ικανά, ώστε να παράσχουν μια ταυτότητα στο ακρόαμα. Και τούτο το λέω, δίχως να παραβλέπω το γεγονός πως ακόμη και το blues, μ’ έναν τρόπο ξεχωριστό, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί (και να εντυπωσιάζει) σε κομμάτια όπως το εισαγωγικό “Unconcern”.
Ίσως να δημιουργηθεί η εντύπωση σε ορισμένους πως τα τραγούδια των Marva von Theo είναι σκοτεινά, ερμητικά κλεισμένα σ’ έναν κόσμο που δεν μας αφορά ή εν πάση περιπτώσει αφορά σε λίγους. Δεν είναι έτσι. Βασικά, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για τραγούδια που περιστρέφονται με τρόπο ουσιαστικό γύρω από τα ζητήματα των σχέσεων, αρθρώνοντας έναν όχι κοινότοπο λόγο και σίγουρα απολύτως πειστικό, που μπορεί να ενδιαφέρει τους πάντες. Βεβαίως, αυτή η πειστικότητα έχει να κάνει και με τις ερμηνείες τής Βούλγαρη, που είναι, φρονώ, το πολύ μεγάλο ατού τού άλμπουμ. Χαίρεσαι ν’ ακούς τέτοιες φωνές – πόσω μάλλον όταν ερμηνεύουν και τόσο γερά τραγούδια. Άξιοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου