Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

BLUES REVIVAL 47: SPECKLED RED (1892-1973)

Από τους μεγάλους, ιστορικούς πιανίστες του blues, ο Speckled Red γεννήθηκε το 1892 κάπου στην Georgia. Μετά από διάφορες περιπλανήσεις της οικογένειάς του θα βρεθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’20 στο Detroit, αλλά μετά και πάλι στο Νότο, στο Memphis, όπου και θ’ αρχίσει εκεί να αποκτά, σιγά-σιγά, μια κάποια φήμη.
Το 1929 ήταν μια καθοριστική χρονιά για ’κείνον. Θα πραγματοποιήσει το πρώτο προσωπικό του session (για την Brunswick), μέσα από το οποίο θα βγει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής, το “The dirty dozens”. Παρά ταύτα η Μεγάλη Ύφεση θα τοποθετήσει και τον Red στο περιθώριο.
Ο Rufus George Perryman, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, δεν θα εμφανισθεί ξανά επισήμως πριν το 1939, όταν, επιστρέφοντας στο Βορρά, θα κάνει ένα session για την Bluebird στο Σικάγο. Έκτοτε, όμως, θα χαθούν και πάλι τα ίχνη του. Αντιγράφουμε εδώ κάτι από το σημείωμα του Bob Koester, στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ του Speckled RedThe Dirty Dozens” στην Delmark:
«14 Δεκεμβρίου 1954, κι ένας θρύλος επανέρχεται στη ζωή. Η ιστορία τής ανακάλυψης αρχίζει στη Νέα Ορλεάνη, όταν ο ερευνητής της jazz Dick Allen έμαθε από τον Roosevelt Sykes ότι ο Henry Brown (επίσης σπουδαίος πιανίστας) ζούσε ακόμη εκεί. Το νέο έφθασε στον Charlie OBrien, ο οποίος χρησιμοποιώντας το ταλέντο του στις αναζητήσεις (ήταν αστυνομικός) ξετρύπωσε όχι μόνο τον Brown, αλλά και τον Speckled Red, όπως και άλλους ακόμη».
Ο Speckled Red έπαιζε πάντα με απαράμιλλη δεξιότητα στα jazz bars και τα clubs, έτσι δεν ήταν δύσκολο για ’κείνον να προχωρήσει αμέσως σε νέες εγγραφές, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 1956 για την Tone, του πιανίστα Erwin Helfer. Μερικά κομμάτια απ’ αυτό το session, συν κάποια ακόμη από τον Ιούνιο του ’57, θα αποτελέσουν το πρώτο LP του καταλόγου της Delmar(k), του περιώνυμου “The Dirty Dozens”.
Θα ακολουθήσουν εγγραφές σε Ευρώπη και Αμερική, όμως τα χρόνια είχαν πια βαρύνει για τον καλό μουσικό, καθώς λίγες φορές θα καταφέρει να εμφανισθεί μπροστά σε κοινό στα χρόνια του ’60, πεθαίνοντας μάλλον αγνοημένος, το 1973, στα 81 χρόνια του.
Δισκογραφία 
1. Various / Primitive Piano – Tone 1 LP – 1957 (ως Speckled Red / Billie Pierce / James Robinson / Doug Suggs) 
2. The Dirty Dozen – DEN. Storyville SLP 117 – 1960 (rec. 19/7/1960 στην Κοπενχάγκη) 
3. The Dirty Dozens – Delmar DL-601 – 1961 
4. The Barrel-House Blues of Speckled Red – Folkways FG 3555 – 1961 
5. Oh! Red – UK. VJM LC11 – 1971 (rec. 6/1960 στο Λονδίνο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου