Κυριακή 27 Μαΐου 2018

BLUES REVIVAL 49: BABY TATE (1920-1972)

Λόγω του ότι ηχογράφησε ένα LP στην Bluesville στις αρχές των sixties, το όνομα του Baby Tate δεν λείπει από καμμία σχεδόν επίτομη εγκυκλοπαίδεια του blues. Παρά ταύτα εκεί όπου θα βρει κάποιος μερικά ουσιαστικά στοιχεία, γιαυτόν το θαυμάσιο κιθαρίστα της σκηνής της Greenville (South Carolina), είναι στο κλασικό βιβλίο τού Bruce Bastin Crying for the Carolines [November Books, London 1971].
Από ’κει λοιπόν μαθαίνουμε ότι ο Baby Tate ήρθε στην Greenville στα χρόνια του ’20, εμφανιζόμενος τότε με τον Joe Walker και τον Baby Brooks στη δεύτερη κιθάρα. Παρότι δεν έπαιξε ποτέ με τους Willie Walker και Gary Davis γνώριζε και τους δύο και επηρεάστηκε απ’ αυτούς.
Το 1954 ο Baby Tate εγκαταλείπει την Greenville για την Spartanburg, λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά, πάντα στη South Carolina, μια πόλη που είχε ως έδρα του και ο Pink Anderson. Έτσι, λοιπόν, όταν ο Samuel Charters θα περάσει από την πόλη για να ηχογραφήσει τον Anderson, θα μάθει πως ο Baby Tate έμενε εκεί κοντά και μάλιστα στον ίδιο δρόμο! Αυτομάτως ο Charters θα κανονίσει συνάντηση με τον παροπλισμένο μουσικό, ο οποίος και θα βρεθεί πάραυτα στο στούντιο για δεύτερη φορά στη ζωή του (είχε προηγηθεί ένα επισκιασμένο session για την Kapp, στην Ατλάντα, στα μέσα των fifties, που παραμένει ανέκδοτο μέχρι σήμερα).
Το ρεπερτόριο του Tate είχε, οπωσδήποτε, στοιχεία προσωπικής φινέτσας, αν και εύκολα θα παρατηρούσε κάποιος επιρροές από το στυλ του Blind Boy Fuller.
Ο Tate θα συμμετάσχει επίσης στην ταινία The Blues (1962), σε επιμέλεια του Samuel Charters, ενώ προς το 1972, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, θα κάνει ένα τελευταίο session για την εταιρεία Trix του Pete Lowry, το οποίο παραμένει και αυτό ανέκδοτο.
Ο Baby Tate θα πεθάνει τον Αύγουστο του 1972, στα 52 χρόνια του, από καρδιακή προσβολή.
Δισκογραφία 
1. Pink Anderson / Carolina Medicine Show Hokum & Blues / with Baby Tate – Folkways FS 3588 – 1962 (rec. 14/8/1961 από τον Samuel Charters στην Spartanburg) 
2. The Blues of Baby Tate / see what you done done – Prestige / Bluesville BVLP 1072 – 1963 (rec. 14/8/1961 από τον Samuel Charters στην Spartanburg) 
3. Late in the evening / See what you done done – 7ιντσο, Trix 4502 – 1971?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου