Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Υπάρχει κάτι μεμπτό στο τραγούδι «Άγγελος εξάγγελος» του Διονύση Σαββόπουλου; Σε κάτι άσχετους με τα θέματα της μουσικής μπορεί...

Υπάρχει κάποιος άσχετος στο facebook, που ονομάζεται Γιάννης Ανδρουλιδάκης, ο οποίος κατηγορεί τον Σαββόπουλο για κλοπή του τραγουδιού τού Bob Dylan “The Wicked Messenger”, από το LP “John Wesley Harding” του 1967. Γράφει επί λέξει: «Όχι σαν τον άλλον τον κόπανο, που πρώτα τους έκλεψε και μετά τους πήρε κατά κυριολεξία».
Υπάρχουν διάφοροι τύποι που λένε τέτοιες ασυναρτησίες (κάποιος άλλος λεμέγκουρας είχε γράψει πως ο Παπαθανασίου είχε κλέψει το “Jeronimo yanka” από κάτι Φινλανδούς – ενώ απλά το είχε διασκευάσει), οι οποίοι είναι παντελώς αδιάβαστοι σε σχέση με τα μουσικά, και ειδικότερα με τη δισκογραφία. 
Πείτε λοιπόν σ’ αυτόν τον Ανδρουλιδάκη που γράφει τέτοιες μπαρούφες –και που παίρνει 300 λάικ και από «φίλους» μου!– πως ο Σαββόπουλος έκανε διασκευή στο τραγούδι του Bob Dylan ως «Άγγελος εξάγγελος» (το οποίο αναφέρεται και στο εξώφυλλο και στο label) και δεν υπάρχει επ’ αυτού τίποτα μεμπτό.
Μάλλον πείτε του πως το τραγούδι δεν το έκλεψε ο Σαββόπουλος, γιατί αν του πείτε πως το διασκεύασε δεν θα το καταλάβει (γέλια), ενώ κι εκείνο το «μετά τους πήρε κατά κυριολεξία» (που γράφει ο Ανδρουλιδάκης σε σχέση με τους στίχους), είναι η μεγαλύτερη αηδία, που μπορεί να γράψει κάποιος περί τα μουσικά.
Το ότι κατάφερε ο Σαββόπουλος να μην αλλοιώσει το νόημα των στίχων είναι μεγάλη μαγκιά, και επουδενί κάτι τέτοιο δεν θα το εκλάβεις ως μείον. Μόνον άσχετοι και ανεκδιήγητοι θα πουν κάτι τέτοιο.
Και όχι απλώς δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στον «Άγγελο εξάγγελο», αλλά για όσους καταλαβαίνουν και δυο πράγματα παραπάνω η διασκευή του Σαββόπουλου είναι πολύ καλύτερη και από το πρωτότυπο του Dylan –και δεν μιλάω για τη διασκευή της Patti Smith, που είναι πολύ μέτρια κι εμένα προσωπικά δεν με αγγίζει καθόλου (ο Ανδρουλιδάκης τη βρίσκει θεσπέσια, απλά και μόνο για να μειώσει τον Σαββόπουλο, αλλά μπορεί και να του αρέσει όντως – σ’ αυτά δεν βρίσκεις άκρη).
Ο Σαββόπουλος, για όσους καταλαβαίνουν, έχει «γεμίσει» το τραγούδι, του έχει δώσει άλλο folk-rock αέρα, μεταφέροντάς το απολύτως στα μέτρα του, διαπρέποντας ακόμη και στη μεταγραφή των στίχων. Πρόκειται δηλαδή για αληθινή διασκευή –όχι τρίχες– και όποιος ξέρει απ’ αυτά... ξέρει. Κάποιοι άλλοι δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ.

3 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Angeliki Chanoumi
    Βέβαια στο κειμενάκι που έγραψε ο Νιονιος στο οπισθόφυλλο του φορτηγού κλέβει από τον Ντυλαν" το πράσινο σακάκι τού Vivaldi δε μου χωράει πια " χωρίς καμμία αναφορά...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πταίσμα.

    Angeliki Chanoumi
    Εντελως

    Vassilis Serafimakis
    Δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει καμμία συγκεκριμένη, βιβλιογραφική αναφορά.

    Makis Kontizas
    Κυριε Φωντα αν μη τι αλλο μολις σωσατε την τιμησ της Δισκογραφιας που δια αυτην κοπτωμεθα και αποτελει το κυριο αντικειμενο της Λατρειας μας .Στου δε Νταλα βρισκεται και η απαντηση :"Κατι κρετινοι κατι απαισιοι που μας ταλαιπωρουν." Να σημειωσεται τα ονοματα των δικων σας και να τους πειτε .Εσεις με τον Ανδρουλιδακη σπειρατε.Ειναι αλλο να παιζει ο Νιονιος Dylan μαζι με τον Αλογοσκουφη και αλλο ο Εξαγγελος.Καλες Γιορτες σε ολους μας .

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν πολυκαταλαβαίνω τι ακριβώς θες να πεις, αλλά δεν πειράζει.

    Vassilis Serafimakis
    Συγχαρητήρια διότι συλλογάστε λεύτερα - και καλά ξεμπερδέματα τώρα που μπλέξατε με τον συγκεκριμένο. Αρκεί να πω ότι είναι δημοφιλέστατος! :-)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Του τα έχω ξανασούρει για το Σαββόπουλο.Να, δες εδώ... https://diskoryxeion.blogspot.com/2017/07/facebook-34.html
    ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 34

    Vassilis Serafimakis
    Εμμονική διαστροφή τής πραγματικότητας.
    Πολιτικά μιλώντας θα επισημάνω (γιά άλλη μία φορά αλλά είναι τόσο εύκολο!) την τάση ενός σωρού αναρχικών να εκτρέπονται σε καθαρά σταλινικές (δηλαδή αυταρχικώτατες) πρακτικές, και κυρίως στην εξαφάνιση τής προσωπικότητας τού ιδεολογικού αντιπάλου ή έστω διαφοροποιούμενου.
    Είσαι αντίθετος; Ή ακόμα δεν είσαι εντελώς μαζί μας;
    Eμ βέβαια, αφού είσαι και αποτυχημένος καλλιτέχνης, έχεις κλέψει τα πάντα, είσαι ψεύτης, είσαι απατεώνας, είσαι ένα τίποτα στην ιστορία, είσαι και "κωλόγερος" (εδώ να δείτε!), και άλλα τέτοια είναι τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται από την ατομική NKVD τού καθένα κατά τα λοιπά αντιθέτου προς ιεραρχικές εξουσίες!..

    Kyriakos Katsaras
    Πάντως το έχει διασκευάσει νεορθόδοξα..!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δηλαδή;

    Kyriakos Katsaras
    ...οπαδος της καθ ημάς ανατολής. Πολιτικο σχόλιο! •

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Christophoros Godot
      Όλοι είπαν τα τραγούδια του Dylan καλύτερα από το Dylan. Ο νεαρός Σαββό δεν είχε τίποτα να χάσει, ο γερο Σαββό έχει πολλά να κερδίσει. Τον ένα τον αγαπάω, ο άλλος μου είναι αδιάφορος.

      Misouridis Giannis
      Πραγματικά το κείμενο του Ανδρουλιδάκη είναι απόδειξη της εγχώριας αριστερόστροφης βλακείας που έχει βαλθεί να πάει κόντρα στην παραδοσιακή δεξιόστροφη...

      Δημητρης Σαλτος
      Σωστό, αλλά το σχόλιο του φωντα αναφέρεται στα νέα επιτεύγματα του ανδρός. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2461736540705939&id=100006088505839&anchor_composer=false

      Misouridis Giannis
      για αυτό μιλάω. Το διάβασα σήμερα... Και για αυτό εννοώ

      Οδυσσέας Γράμμας
      Το κείμενο του Ανδρουλιδάκη είναι πραγματικά εξωφρενικό, ακόμα και για μένα που δεν έχω τις γνώσεις που έχετε εσείς. Έγραψα κι εγώ μια αποδόμηση των "επιχειρημάτων" του στο προφίλ μου χτες. Όσο για τον "Άγγελο Εξάγγελο", κατά τη γνώμη μου είναι όντως μια πάρα πολύ καλή διασκευή, αλλά δε φτάνει το πρωτότυπο. Περι ορέξεως βέβαια...

      Kostas Antoniou
      Ας σταθούμε και στο θέμα των likes. Εδώ μέσα ένα σωρό αστοιχείωτοι με τ' οτιδήποτε εκμεταλλεύονται την «απήχηση» που έχουν στα αμαθή «φιλαράκια» τους κάνοντας καριέρα. Το πολύ αστείο είναι όταν στέλνουν λάικζ και «σχετικοί». Οπότε το κύρος αλληλοδαχτυλώνεται για τα καλά!

      άρης φίλιππας
      Ηλίθιο κείμενο που αγνοεί, όντως, βασικά πράγματα που αφορούν τη λειτουργία του τραγουδιού. Μαγκιά του να γράψει ότι «εμένα δε μ' αρέσει, μου τη δίνει το στυλ του» ή ό,τι άλλο παρόμοιο, αλλά αυτές οι ασυναρτησίες, που γίνονται κάθε δυο μήνες βάιραλ (σαν τον μπάτσο-λαμπατέρ) και δήθεν αποδομούν τον μουσικό Νιόνιο, δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη από άτομα που κατανοούν πέντε πράγματα και δεν αφήνουν την εμπάθεια να καθοδηγεί τα γραπτά τους.

      Lampros Papalexis
      Ασε τον γνωρίζω, τι να λέμε τώρα... άποψη επί παντώς και μούφα αναρχία..

      Vassilis Serafimakis
      Περί ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ γενικά μιά κουβεντούλα από έναν περαστικό. Είχα την ευκαιρία να γράφω το εξής σε ένα ντουβάρι:
      Όταν ο καλλιτέχνης διασκευάζει, οι κανόνες γιά τη διασκευή συνοψίζονται στο "ούτε ιερο, ούτε όσιο".
      Δίνω μεταξύ μυριάδων τυχαίο παραδειγματάκι αυτό πού έκανε στο κομμάτι "Satisfaction" (και στη μάνα του) η Cat Power.

      Haris Mavridis στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      εχεις απολυτο δικιο. Είναι αστείο (επειδή δεν σ' αρεσει ο Νιόνιος πολιτικά, κοινωνικά, αισθητικά) να προσπαθείς να απαξιώσεις τη μουσική του με τροπο που δειχνει οτι εισαι εντελώς άσχετος. Η περιοδος απο το Φορτηγο εως τη Ρεζερβα ειναι απο τα καλυτερα και σημαντικοτερα "σερί" της ελληνικης δισκογραφιας.Σε λιγο καποιοι φανατικοι θα προτρέπουν να καψουμε τα βινυλια και τα CD, να κανουμε delete τα mp3 του Σαββόπουλου?

      Takis Psaltis
      νομίζω κάτι αντίστοιχο - υπέροχη διασκευή με άπταιστη νοηματική απόδοση, και όχι μετάφραση γίνεται και στο "Ο Παλιάτσος και ο Ληστής". Προσωπικά είμαι από τους "άτυχους" που άκουσα πρώτα το All Along The Watchtower" από τον Hendrix μετά το "Βρώμικο Ψωμί", και μετά πολύ αργότερα το πρωτότυπο από το το John Wesley Harding, οπότε η σύγκριση υπέρ του Hendrix αλλά και υπέρ του Σαββόπουλου είναι αναπόφευκτη.....

      Dimitris Trox
      Περιοδικό Ήχος, έγραφε τοτες ότι κάποια κομμάτια του είναι συγκρίσιμα με τα κορυφαία του F.Zappa
      Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε,μπουκωσε από φίλους

      Δημητρης Σαλτος
      Το περίεργο είναι πως δεν γράφει κανείς κάνα ανάλογο κείμενο για τον Σιδηρόπουλο. Αν και είμαι μέγας φαν Όλο εκπλήσσομαι πως σε αρκετά του τραγουδια, όλο κάποιος κακεντρεχης πετάγεται στο yt και λέει πως μοιάζει πολύ με ένα άλλο. Εδώ πχ λένε πως το αγνωστω θεο μοιάζει πολύ με αυτό, και δεν έχουν άδικο. Λέτε να χρειαζεται ειδική μελέτη το θέμα; σοβαρή όμως, όχι ανδρουλιδακεια. https://youtu.be/POCUgBSVENQ
      Spencer Davis Group - I'm a Man

      Διαγραφή
  2. Βαθιά νυχτωμένη από κάθε πολιτική παράταξη έγω μεγάλωσα με αυτό το τραγούδι και μου θυμίζει την εποχή της νιότης μου
    έλληνες είμαστε προτιμήσαμε το σαββόπουλο από το bob dylan. Τους ευχαριστούμε βέβαια και τους δύο! Και ας σκεφτούμε λίγο πόσο επίκαιρο είναι το τραγούδι αυτό σήμερα ..αυτά που παρουσιάζονται απ τους φανατικούς του instagram που είναι όλοι μες στην τρελή χαρά! Μοιάζει με αλήθεια η κάθε τους ψευτιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή