Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

CHRISTOPHE μια μεγάλη απώλεια, ένας μεγάλος τραγουδοποιός της ποπ και του ροκ δεν είναι πια μαζί μας – ο τραγουδιστής της “Aline” και του “Oh! mon amour” ήταν 74 ετών

“Et j’ai crie, crie, Aline, pour qu’elle revienne / Et j’ai pleure, pleure, oh! j’avais trop de peine...”.
Ένα από τα πιο κολλητικά, έτσι κι αλλιώς, ρεφρέν των ελληνικών sixties (για τα γαλλικά δεν το συζητάμε) ανήκει βεβαίως στον Christophe – αυτόν τον εξαιρετικό γάλλο τροβαδούρο, που έσπασε καρδιές το 1965, όταν... θερμοπαρακαλώντας την Aline του να επιστρέψει, προκειμένου να γιατρέψει τις πληγές του, έγραφε ένα ακόμη λήμμα στο διαχρονικό pop lexicon.
Γεννημένος το 1945 στα περίχωρα του Παρισιού, ο Christophe (ή Daniel Bevilacqua, όπως ήταν το αληθινό όνομά του) εμφανίζεται με τα πρώτο σόλο τραγούδια του το 1963-64 (το “Reviens Sophie” ήταν ένα σπουδαίο ντεμπούτο), για να σπάσει τα κοντέρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την “Aline”, την επόμενη χρονιά (που θα γίνει επιτυχία και στην ιταλική, σε στίχους Mogol).
Παντού (εννοούμε σε πολλές χώρες) κυκλοφόρησαν και βεβαίως, χορεύτηκαν τόσο το 45άρι όσο και το ανάλογο LP, σε ετικέτα disc AZ. Εκεί, ακούγονταν επίσης τα εξαιρετικά κομμάτια “Les marionettes” και “La fille aux yeux bleus”, που φανέρωναν το ταλέντο του Christophe στο να οικειοποιείται τους ρυθμούς της εποχής, προσφέροντας ασυναγώνιστους ποπ αδάμαντες.
Το 1966 αυτή η ξερή, παράξενα τενόρο, φωνή, θα ερμηνεύσει ένα ακόμη big hit, το “J’ai entendu la mer”.
Όλως περιέργως τα επόμενα χρόνια ο Christophe κάπου θα χαθεί, προετοιμάζοντας το περισσότερο σοφιστικέ comeback του, μετατρέποντας την εφηβική cleancut εικόνα του, σε κάτι περισσότερο απαιτητικό.

Η συνέχεια εδώ...

1 σχόλιο:

  1. O Δάκης τραγουδάει Christophe...
    https://www.youtube.com/watch?v=AwpkE6h2F4Q
    Δάκης - J' ai entendu la mer

    Και το ελληνοκυπριακό Trio Latino...
    https://www.youtube.com/watch?v=lEVTupGClhI
    Trio Latino - Α2. Aline

    Και ο Λεπά...
    https://www.youtube.com/watch?v=357IHggCol0
    Λευτέρης Πανταζής - Oh Mon Amour (Christophe) | (Official Audio Video HQ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή