Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 240

7/4/2020
Χθες το απόγευμα στη γειτονιά έσκασε βαν του ΚΚΕ, με ντουντούκες, και γινόταν χαμός – λέγανε για τη σημερινή κινητοποίηση των γιατρών κ.λπ. στα νοσοκομεία. Όταν άκουσα αυτό το πράμα, να γίνεται τέτοια φασαρία από τα μεγάφωνα (έξι μεγάφωνα!), σ’ έναν παντελώς έρημο δρόμο, τέτοια εποχή, έβαλα τα γέλια! Εντελώς σουρεαλιστική σκηνή! Από πού και για ποιο λόγο να πήραν άδεια αυτοί;
Γι’ αυτό τους πάω τους κουκουέδες. Στα @@ τους κι οι καραντίνες και όλα. Όταν η ζωή τραβάει την ανηφόρα... γιατί στην κατηφόρα κάπου τους χάνω.

7/4/2020
Ο Άκης Πάνου ήταν αυτός που ήτανε, αλλά νομίζω πως ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει γι’ αυτόν μετά το 1977 και τον «Τρελλό» του. Αυτό το οριακό τραγούδι έριξε με μιας τα τείχη – σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί ν’ αρχίσουν να σκαρώνουν χαζοτράγουδα για την τρέλα και τους τρελούς. Ψάξτε να δείτε τι γινόταν...
Μέχρι τότε μόνο το σινάφι γνώριζε τον Άκη Πάνου παραμέσα. Υπήρχαν βεβαίως πάντα τα τραγούδια του, αλλά αν δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη παρέα, ο Τάσος Φαληρέας, ο Ελληνιάδης, ο Καφετζόπουλος, ο Κοντογιάννης (ο δημοσιογράφος) και δυο-τρεις ακόμη, ο Πάνου δεν θα είχε περάσει, έτσι όπως πέρασε, στη μάζα.
Ήταν αυτοί οι άνθρωποι, θέλω να πω, που τον έβγαλαν από το καβούκι του, που τον έφεραν στον έξω κόσμο, που τον έκαναν να μιλήσει και να γράψει. Γιατί έγραφε κιόλας ο Άκης Πάνου, και ήταν και πολύ καλός μουσικογραφιάς – γιατί σε όλα ήταν πολύ καλός, δηλαδή άπαιχτος.
Θυμάμαι στο Ντέφι κάτι πολύ ωραία κείμενά του. Σ’ ένα ξεκαθάριζε γιατί μπουζούκι είναι μόνο το τρίχορδο και γιατί όλα τα άλλα «μπουζούκια» ήταν τετράφωνα (έτσι έπρεπε να λέγονταν για ’κείνον) και όχι μπουζούκια. Κάπου αλλού θυμάμαι να τα χώνει άγρια στον Μάτσα και τον Νταλάρα, καθιστώντας τους υπεύθυνους για την αλλοπρόσαλλη πορεία που είχε πάρει το λαϊκό τραγούδι (τέτοια κείμενα, με τόσο σταράτα λόγια, διαβάζεις μια φορά στα 10 χρόνια). Όμως αλλοπρόσαλλος σε διάφορα και κυρίως στα πολιτικά ήταν και ο ίδιος ο Πάνου.
Θυμάμαι, φοιτητής, να τσακώνομαι με φίλο για το πού ανήκε πολιτικά ο Άκης Πάνου. Εγώ σκιζόμουνα πως ήταν βασιλικός, ενώ ο φίλος μου υποστήριζε πως ήταν χουντικός. Στην πορεία, μέσα στα χρόνια, κατέληξα πως ο Πάνου ήταν απ’ όλα. Όσο ήταν βασιλικός, ήταν και φασίστας, και χουντικός, και μαρξιστής, και κομμουνιστής, και αναρχικός και ό,τι άλλο κουβαλούσε μέσα του. Δεν μπορείς τον Πάνου να τον αντιμετωπίσεις μονοδιάστατα. Υπήρξε πληθωρική προσωπικότητα, ακατάτακτη και εντελώς μοναδική.
Και κάτι προσωπικό. Τόσα χρόνια που γράφω δεν έχω κάνει ποτέ ένα κείμενο για τον Άκη Πάνου. Πολύ κακώς, για μένα πρώτα-πρώτα, γιατί έχω να γράψω πολλά – όχι αναγκαστικώς άγνωστα, αλλά εν πάση περιπτώσει πολλά. Θα μπορούσα να το κάνω τώρα αυτό το κείμενο, για τα 20 χρόνια από το θάνατό του, αλλά πάει... πέρασε... δεν το πήρα χαμπάρι εγκαίρως. Δεν τα πάω και τόσο καλά με τα «σαν σήμερα». Δεν τα πολυψάχνω. Οπότε το αφήνουμε για το μέλλον... όπως τόσα και τόσα άλλα.
Κλείνω, τώρα, και για την ώρα, με το κηδειόσημο, που είχε σκαρώσει ο Πάνου, για το... αθάνατο λαϊκό.

7/4/2020
20 χρόνια από το θάνατο του Άκη Πάνου σήμερα, ενός μέγιστου λαϊκού τραγουδοποιού τελείως αυτόνομου και αυτοδύναμου (έγραφε μουσικές, στίχους, μπορούσε να τραγουδήσει κιόλας, να παίζει και μπουζούκι, να χρησιμοποιεί όργανα που έφτιαχνε μόνος του κ.λπ.).
Παρότι έδρασε μέσα στις μεγάλες εταιρείες (πολυεθνικές κ.λπ.), ο Άκης Πάνου δεν αλώθηκε από τους παραγωγούς, από το «τι παίζει», από το «τι πρέπει να γίνει», δεν παρασύρθηκε ποτέ από τους κυρίαρχους τραγουδιστές, δεν έπαιξε με βάση τις συγκυρίες και τις απαιτήσεις του κόσμου.
Ο Πάνου απαιτούσε μόνον από τον εαυτό του, τα μέγιστα, και επειδή τον εαυτό του τον βασάνιζε, τον πάταγε κάτω, τον εξόριζε, είχε το δικαίωμα, το παρείχε ο ίδιος στον εαυτό του αυτό το δικαίωμα, να αντιμετωπίζει τους άλλους όπως άρμοζε – χωρίς φιοριτούρες και σάλια, δίχως σούξου-μούξου, δίχως να φοβάται να πει τη γνώμη του δημοσίως, δίχως να υπολογίζει το κόστος, όλων εκείνων που έλεγε ή έκανε. Κάτι που το πλήρωσε φυσικά με την ίδια του τη ζωή.
Μόνο κάτι μαύρους bluesmen στην Αμερική, μεγάλους καλλιτέχνες, που στείλανε κι εκείνοι ανθρώπους στον άλλο κόσμο (σαν τον Bukka White ή τον Robert Pete Williams - ιδίως αυτόν) μπορείς να βάλεις δίπλα του. Φοβερούς δημιουργούς, που ζήσανε απείθαρχα για όλους τους άλλους, αλλά τελείως προσηλωμένοι, για ’κείνους, σε αξίες και αρχές.

7/4/2020
Μάργκαρετ Θάτσερ (δεν χρειάζεται σχόλιο), Τζων Μέιτζορ (ξεπουλημένος φιλελές), Τόνι Μπλερ (εγκληματίας πολέμου), Γκόρντον Μπράουν (πνιγμένος στα σκάνδαλα), Ντέιβιντ Κάμερον (άχρωμη και τελικά φαιδρή περίπτωση), Τερέζα Μέι (λίγη και άτολμη), Μπόρις Τζόνσον...
Προφανώς και συζητάμε για τον καλύτερο βρετανό πρωθυπουργό εδώ και πολλές δεκαετίες. Περαστικά του.

7/4/2020
Βγήκε και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος να μας προτείνει κάτι χρέπια από το 1920, για να μας τονώσει το ηθικό στις μέρες της καραντίνας. Αν είναι δυνατόν!
Κάτσε τώρα εσύ, φίλε σινεφίλ, να δεις την Αστέρω και τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας... και μετά, αφού τελειώσουν, κάτσε να μάθεις σταυροβελονιά και πανωκαβαλίκι.
Λοιπόν, μάγκες, αφήστε τις μ@λακίες. Μόνο με μεγάλο αφιέρωμα στον Ηλία Μυλωνάκο εξιλεώνεστε και ξεπλένετε, δια παντός, όλες τις αμαρτίες σας.
«Ηδονή και Εκδίκηση», «Η Σάρκα Προστάζει», «Κολασμένα Καθάρματα», «Η Αμαρτία στο Κορμί της», «Διεστραμμένοι Πόθοι», «Ισχυρή Δόση Σεξ» και τελειώνουμε με τη θρυλική «Μαύρη Εμμανουέλα». Άιντε...

6/4/2020
Υπό το μηδέν η εγκληματικότητα στα Εξάρχεια. Κάπου έχω και γραφική παράσταση...

6/4/2020 
Επί δημαρχίας Χαρδαλιά στον Βύρωνα, το 2005...  
>>Λιάνα Κανέλλη: «Σπέρνονται χαφιέδες της διπλανής πόρτας»<<
>>Μάλιστα για να στελεχωθεί το Σώμα των «ρουφιάνων της γειτονιάς» δίνονται και κίνητρα, όπως έκπτωση σε εκατό καταστήματα με πιστωτική κάρτα, έκπτωση 50% στα δημοτικά αναψυκτήρια, δωρεάν εισιτήρια για το θέατρο Βράχων, ένα καπέλο και ένα μπουφάν!<<

6/4/2020
Ακόμη και ο Σάββας Κωνσταντόπουλος στον πάλαι ποτέ Ελεύθερο Κόσμο πολύ θα το σκεφτόταν, για να γράψει κάτι ανάλογο υπέρ κάποιου χουντικού. Ζούμε σε άθλια εποχή, παντελώς ξετσίπωτη, φαιδρή, αμοραλιστική και επικίνδυνη. 
Μην το παίρνετε στην πλάκα... ποτέ και πουθενά δεν υπάρχει χώρος για πλάκα σε τέτοια θέματα.

6/4/2020
Μηδέν θύματα από πνιγμούς στη θάλασσα η Ελβετία και η Ουγγαρία σε σχέση με την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
[οι μ@λακισμένες στατιστικές της χυδαίας ΝΔ είναι αυτού του τύπου]

5/4/2020
Ο Κώστας Χατζής παραμένει νομίζω, ακόμη και σήμερα, ένας υποτιμημένος δημιουργός. Δεν τον έχουν οι πιο πολλοί στο ίδιο επίπεδο με τον Πλέσσα, τον Μούτση, τον Μαρκόπουλο και όλους αυτούς. Ο Χατζής έχει γράψει καταπληκτικά τραγούδια και μάλιστα χωρίς να μιμείται κανέναν. Τα τραγούδια του δεν μπορείς να τα μπερδέψεις με κανενός άλλου (άσε τη φωνή του) και αυτό τον καθιστά μοναδικό. Και κάτι πολύ μεγάλο.
Το «Ταμ Ταμ» στην αρχή είναι συγκλονιστικό, αλλά στην πορεία τραβάει και κάπου χάνεται. Ωραίο είναι σε όλο το μήκος του, δεν λέω, αλλά τα πρώτα λεπτά του με ανατριχιάζουν...

15 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb για τον Κώστα Χατζή...

    Aris Karampeazis
    Έχεις δίκιο. Και νομίζω αυτό ισχύει με πολλά τραγούδια του. Δηλαδή έχουν κάποια σημεία που είναι πραγματικά «αλλού» και μετά κάπου κάνουν κοιλιά. Θεωρώ δε ότι είναι πιο δυνατός στα κουπλέ του. Αλλά τεράστιος οπωσδήποτε, ναι.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Π.χ. η πρώτη πλευρά από το 2LP Πέτρα και Φως είναι εκπληκτική - οι άλλες τρεις είναι πιο κάτω (δεν έχουν σχέση μάλλον με την πρώτη). Αλλά έχει γράψει και πολλά απίστευτα μεμονωμένα τραγούδια.
    Βασικά δεν του συγχωρείται ακόμη το ότι είναι Γύφτος και Ιεχωβάς - για να το πούμε ξεκάθαρα.

    Γιώργος Χαρωνίτης στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δε νομίζω ότι τέθηκε ποτέ σοβαρό θέμα "γυφτιάς" και "ιεχωβά". Μάλλον ο ίδιος επέλεξε να είναι κάπως στο περιθώριο. [Επειδή έχω δει πρόσφατα live του, έχει εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Και παραμένει εξαιρετικός, γενικότερα.]

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Γιώργος Χαρωνίτης
    Υποδόρια δρουν και τα δύο. Τον ίδιον δεν τον ενοχλεί πια, αλλά εγώ θυμάμαι πως όταν ήμουν παιδί μου έλεγαν πολλοί... έλα μωρέ με τον Ιεχωβά που ακούς. Ήταν γνωστό σε όλους από παλιά. Και το Γύφτος έχει παίξει το ρόλο του. Δεν είμαστε άνετοι με το διαφορετικό - κι αυτό ισχύει με όλα. Και ειδικά με το θρησκευτικό διαφορετικό υπάρχει μεγάλο ζόρι (στην επαρχία κυρίως).
    Ο Χατζής εν τω μεταξύ ήταν ένα από τα πρώτα live που είδα, το 1979. Δεν θυμάμαι αν είδα πρώτα αυτόν ή τον Σαββόπουλο εκείνη τη χρονιά.

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Παρά ταύτα, θυμάμαι τέλη '60's με αρχές '70's, πολλά σπίτια στη γειτονιά μας ή συγγενικά, να έχουν LP's του πλάι στα πικάπ. Το "Αναγέννησις Αλόνησος" ήταν μεγάλο χιτ με τον "Στρατή" και το "Δε βαριέσαι αδερφέ". Δε μιλάω για πιο μετά, με το live που έκανε με τη Μαρινέλλα...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το Αναγέννησις Αλόνησος (κι εμένα μ' αρέσει) ήταν καθαρά θεοδωρακικό, γι' αυτό. Επειδή ήταν απαγορευμένος ο Μίκης, οι αριστεροί και άλλοι ακούγανε Χατζή. Εξάλλου Μίκης και Χατζής είχαν συνεργαστεί νωρίτερα (Λιποτάκτες, Μίμης ο τσιγγάνος κ.λπ.).
    Πολύ ωραίο τραγούδι σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού... https://www.youtube.com/watch?v=0OvCVtzXpg0
    Ο ΜΙΜΗΣ Ο ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταύρος Καρτσωνάκης
      εμένα πάλι (πέρα από τα παλιά) μου αρέσει ΠΟΛΥ και ο δίσκος στίγματα του καιρού, βασικά μου αρέσει να ακούω ΤΗ ΦΩΝΗ του, δεν ξέρω πόσο μπορούν να ακουστούν πειστικά πολλά τραγούδια του χωρίς αυτόν τον ιδιαίτερο επιτονισμό και πάθος που τα υποστηρίζει (κάτι σαν τον Σαββόπουλο δηλ. εδώ βρίσκω αναλογία)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Από τα καλύτερα τραγούδια του Χατζή από το Γιο της Άνοιξης...
      https://youtu.be/mEvt3BRNUnw
      ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΛΟΣ

      Σταύρος Καρτσωνάκης
      κοίτα τώρα σύμπτωση με τον ΙΔΙΟ ΤΙΤΛΟ αντίστοιχο τραγούδι στα στίγματα αχαχαχαχα τα αγαπώ και τα δύο τζαζ εντελώς

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      "Είμαι ένας μουσικός" λέγεται το τραγούδι στον δίσκο, λάθος το έχει γράψει στο YouTube

      Macubert Thanassis Sampaziotis
      https://www.youtube.com/watch?v=vcUeu1AGL5Y
      Αν θες σβήσ' το, απλά το θυμήθηκα...
      Σατανισμός, Επιστράτευση και Μπουάτ

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      τι μαλακία είναι αυτό; είδα λίγο

      Παντελής Αμπαζής
      Είναι συγκρίσιμος ίσως μόνο με τον Διονύση Σαββόπουλο.

      Kostas Papadakis
      Eυτυχώς όχι!

      Nikos Zervos
      FILE Παντελ Αμπαζή---- O SAVOPOULOS DEN SYGRINETE ME KANENAN

      Παντελής Αμπαζής
      δεν διαφωνώ Νικ. One of a kind! Γι' αυτό είπα: ίσως.

      Άγις Θεοδωρίδης
      Χάραξε τη δική του πορεία, πήγε κοντρα με ένα δικό του τρόπο. Ειχε ένα ευγενικό ύφος και αέρα σοφού όταν μιλούσε. Η χρεια του σε καθήλωνε αλλά πάντα είχε να πει κάτι ξεχωριστό. Επιδίωξε τον κοινωνικό στίχο και ενώ έχει κορυφαίες στιγμές έχει και αρκετες μέτριες. Είναι υποτιμημένος και ένας λόγος είναι ότι κρατήθηκε συνειδητά μακριά από τη σόου μπίζνες.

      Σταύρος Καρτσωνάκης
      συμφωνώ και επαυξάνω, το ταμ ταμ είναι ένα αριστουργημα (και πολύ καλύτερο ενδεχομένως από το ρεσιτάλ) εμένα πάλι μου αρέσει ΟΛΟ ως σύνολο, δεν με κουράζει καθόλου

      Alexandros Koukoulis στον Σταύρος Καρτσωνάκης
      πράγματι, όλος ο δίσκος είναι φοβερός. Του 80'γεννημενος είμαι και όταν ανακάλυψα Χατζη είπα ωπα κάτι βρήκα εδώ. Όταν δε άκουσα το Ταμ-Ταμ(τον δίσκο) είπα εδώ είμαστε.

      Διαγραφή
    2. Petros Sotiropoulos
      είτε μιλάει, είτε τραγουδάει, είναι σήμα κατατεθέν! Για εμένα προσωπικά, ψυχική ανάταση!

      Makis Kontizas
      Αγαπητε Φωντα μεγαλωσα στην παρακατω γωνια Νικης και Απολλωνος και συμφωνω με τον Κωστα Φερρη στην ποικιλια και τον κοσμοπολιτισμο του κοινου του που ωφειλεται και στον ιδιον και στην ξενη του γυναικα και στην Κυδαθηναιων.Στον Σαβοπουλο εκεινα τα χρονια λιγο πολυ ειμασταν οι ιδιοι και οι ιδιοι.Ητανε και τα χρονια τετοια που με το που εκανε σουπερ επιτυχια με την Μαρινελα καπιοι ξενερωνανε.Παντα πρεπει να συνηπολογιζεται και η στιχουργος Σωτια Τσωτου.

      Stam Ekmek
      Το χω σε βινυλιο ..απ τους γονεις μου

      Άγγελος Γαβριήλ
      Ο φολκας μας... μεγάλος καλλιτέχνης !

      Hermis Kefalas
      Τεράστιος

      Marialena Oikonomidou B
      Σε αυτόν τον δίσκο ο Κώστας έχει μελοποιησει στίχους του πατέρα μου!
      Έχω τη τιμητική πλακέτα!

      Giorgos DeSpell
      Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο δίσκος "Στίγματα του καιρού"

      Patritsopoulos Nikos
      η ραμονα ,στην ιδια τη λεξη κολλα...παντα με συγκινει

      Lefteris Karkas
      Πρόσφατα βγήκε στον αέρα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον Κώστα Μπαλαχούτη από την "Βουλή τηλεόραση ". Πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. ( Εμένα πάλι μου έχει μείνει η μίμηση του Κώστα Χατζή από τον Τζίμη Πανούση. Ανεπανάληπτος ����).

      Mike Beles
      https://www.youtube.com/watch?v=325SmXi7Wfo
      Ο Κώστας Χατζής στην "Κατάθεση ψυχής" του Κώστα Μπαλαχούτη (22/3/2020)

      Mike Beles
      εδώ ο Χατζης...λεει επι λεξει...ότι ΕΚΛΕΒΕ Μουσικες…..και τον ενδιεφερε πιο πολύ ο λογος /////

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει κλέψει. Αλλά κάποιοι έχουν στυλ που δεν είναι αντιγραμμένο από πουθενά. Ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μεσ' στο γάλα. Δεν μπορείς να τους μπερδέψεις με κανέναν. Αυτό μετράει.

      Mike Beles
      Μου αρεσε η ειλικρινεια του Χατζη….

      Ferris Costas
      Εδώ θα πω μιάν ιστορία, γιά τα (αντικειμενικά) γούστα των ξένων. Από το 1961 ίσαμε το 2004 που έφυγε από τη ζωή, υπήρξα ο στενότερος φίλος και συνεργάτης ενός σπουδαίου γάλλου σκηνοθέτη, του Jean-Daniel Pollet. Ήδη από το 1960 είχε δεχθεί τον κεραυνοβόλο έρωτα με τον Ελληνικό Πολιτισμό (το λέμε coup de Grece), αλλά μαζί μου γνώρισε τους ανθρώπους και τον σύγχρονο πολιτισμό, και μετετράπη σε αληθινό σύγχρονο και φανατικό φιλέλληνα. Με κορύφωση τους 8 πρώτους μήνες του 1965, μου δόθηκε η ευκαιρία να τον μυήσω στην μουσική έκρηξη του καιρού, και κάθε βράδυ πηγαίναμε μαζί σε κάθε είδους μουσικά στέκια. Γιά να συνοψίσω θα αναφέρω μόνο τα τεκμηριωμένα "γούστα" του, που κάποιες φορές με ξένιζαν και μένα. Ο Μπιθικώτσης, παρά την επιμονή μου, δεν τον συγκίνησε ποτέ. Ούτε ο Σαββόπουλος (τον οποίο γνώρισε από κοντά). Αντίθετα, είχε μείνει εκστατικός μπρος στην 17χρονη τότε Μαρία Φαραντούρη, πριν ακόμα την ανακαλύψει ο Μίκης. Αλλά εκεί που έδινε ρέστα, και με πήγαινε μέρα παρά μέρα, ήταν στη μπουάτ του Χατζή (ήταν τότε με την Βάσω Μεσινέζη), και μούλεγε πως αν ήταν Γάλλος, θα γινόταν το νούμερο ένα. Το περίεργο (;)) είναι πως μαζί του συμφώνησαν και όσοι φίλοι μας ήρθαν από το Παρίσι, όπως οι: Francoise Hardy, Samy Frey, Pierre Kast, Lucien Bodard κ.λ. Είναι τότε που συνειδητοποίησα πως... "άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας".

      Διαγραφή
    3. Asser Moissis
      Το σίγουρο είναι πως είναι ξεχωριστός. Με διπλή καταγωγή από το δημοτικό και το τσιγγάνικο τραγούδι πέρασε σαν τραγουδιστής το '60 από το Θεοδωράκη τον Μαρκόπουλο τον Πλέσσα και τον Λεοντή κι άρχισε να γράφει στη συνέχεια τα δικά του τραγούδια... Φυσικά σαν τραγουδιστής και περφόρμερ υπήρξε μοναδικός, μυθοποιηθηκε αλλά κάπου χάθηκε η μπάλα με τους στίχους που χρησιμοποίησε. Πολλά τραγούδια του είναι εξαιρετικά αλλά και πολλά είναι κάπως αφελή και γραφικά. Εμείς τον αγαπάμε για τα ωραία του... Τα άλλα ας τα πάρει το ποτάμι!

      Kostas Tzikas
      Αξίζει να αναφερθεί και η εισαγωγή στο «πέτρα και φως» ως ιδιάζουσα. Συμφωνώ με όσα αναφέρεις, θα έλεγα πως η θεματολογία του επηρεάστηκε πολύ απο τα θρησκευτικά του πιστεύω. Για κάποιον που είναι χρόνια ακροατής του αυτή η εμμονή του υπήρξε κατάντι γραφική. Παραμένει πάντα ξεχωριστή και αγαπημένη παρουσία στο τραγούδι!
      https://youtu.be/qC7QSpSNRsc
      Κώστας Χατζής - Πέτρα και φως (Full Album)

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μηδέν θύματα από πνιγμούς στη θάλασσα η Ελβετία και η Ουγγαρία..."...

    Panos Poul
    Επισης παρα τον παγετό δεν ειχαμε αυτοκινητιστικά στις κορυφές των Ιμαλαιων!

    Γιάννης Μωραϊτης
    Είμαστε εκεί που είμασταν πάντα, στα Βαλκάνια. Κι ευτυχώς δηλαδή.
    Κυκλοφορεί και σχετικό διαφωτιστικότατο διάγραμμα. Πάμε όπως Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία.
    Αν όμως μας βάλεις σε άλλο διπλα δίπλα με το Wuhan downtown ε τότε σκίσαμε.

    Δημητρης Σαλτος
    Σλοβακία. Καμία καραντίνα, κανένας θάνατος. Γιατί δεν την έβαλαν κι αυτή στη λίστα; θα τους ξέφυγε.

    Christos Mamalakis
    Ναι αλλα η Ουγγαρια εχει εξαιρετικη παραδοση στο γουωτερ πολο!��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ακόμη και ο Σάββας Κωνσταντόπουλος στον πάλαι ποτέ Ελεύθερο Κόσμο..."...

    Vagelis Papageorgiou
    Όσοι διαβάζουν φυλλάδες σαν το ΘΕΜΑ, την Ελεύθερη Ώρα κ.ο.κ. νομίζω πως a priori είναι άτομα με κριτική άποψη... όχι πιο εμπεριστατωμένη και πολύπλευρη από ενός 10χρονου παιδιού. Το τι σταμάτησε την ψυχο-πνευματική τους εξέλιξη δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω μιας και οι αιτίες θα είναι πολλές και διαφορετικές-ίσως όμοιες σε μερικές περιπτώσεις-, πάντως οι ίδιοι θεωρούν εαυτούς υγιείς και το κόστος της ανωριμότητας (τουλάχιστον) τους το πληρώνει η κοινωνία με διαφόρους τρόπους.

    Αντρέας Μπικουβαράκης
    Φίλτατε, είμαι εκπαιδευτικός είκοσι χρόνια, κάνω συχνά σεμινάρια κτλ., και πέρισυ έκανα και ετήσια εκπαίδευση στην ειδική αγωγή. Έμαθα πράγματα που γκρέμισαν κάποια από τα προοδευτικά-ανθρωπιστικά στεγανά μου. Η κουβέντα είνια τεράστια και δεν χωράει σε ένα ποστ, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι μόνο διακοπή της εξέλιξης. Υπάρχουν και εγγενείς περιορισμοί. Και φυσικά το περιβάλλον και η εκπαίδευση, ειδικά η μη τυπική, όπως στην περίπτωση της τηλεόρασης και της κουλτούρας.

    Παντελης Ανεστοπουλος
    και τι γκομενος........

    Dimitris Stratakis
    θα πεθάνωωωωω!

    Κώστας Οικονόμου
    Κι ο εθνικός μας μπάτσος

    Christos Tzitzimikas
    για να συνηθίσουμε την μπατσοκρατία που έρχεται...

    Manos Monastiriotis
    Όσοι γνωρίζουμε τα "έργα" του συγκεκριμένου ανδρός στο Δήμο μας εξοργιζόμαστε διπλά! Αλλά τι να το κάνεις; απέναντί μας βρίσκεται ένα ολόκληρο μηντιακό και πολιτικό σύστημα και κυρίως η άγνοια και ο φόβος των πολλών!

    Andreas Frogoudakis στον Manos Monastiriotis
    οι αλλοι ειναι πολλοι...

    Andreas Frogoudakis
    αντιπαθεστατη φατσα

    Panos Poul στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    με αγχωνεις πιο πολυ απο τον εθνικο μας γιατρο.

    Τζιμι Μοντογια
    Χουντόμπατσος

    Dionysis Tsaglis
    Αυτό το ever....

    Rock Sinantisi Kiatou
    ...του πιο αναχρονιστικου...ever..

    Christos Tzitzimikas
    Ευστοχότατος!!!
    ο Φώντας εννοώ...

    Θανάσης Κρεμασμένος
    Αηδία

    Mike Beles
    Θα παρουνε αυτοι..ολη τη δοξα….και οι πραγματικοι ηρωες Γιατροι - νασηλευτες...στον Καιαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Υπό το μηδέν η εγκληματικότητα στα Εξάρχεια."...

    Giorgis Christodoulou
    Αχ, γελάω αλλά, πάλι, πόσοι σκοτώνονται με τους δικούς τους μέσα στα σπίτια...
    Προχτές καλέσαμε την αστυνομία και πήραν έναν γείτονα ο οποίος έδειρε τη σύντροφό του πολύ άσχημα, μπροστά μας, στην είσοδο. Και δυστυχώς δεν είναι το πρόβλημα μόνο στο Εξαρχιστάν.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Και συμβαίνει παντού, δυστυχώς. Οι συνέπειες του εγκλεισμού θα είναι τρομερές και όσον αφορά στην ψυχική υγεία μας και και όσον αφορά στην σωματική. Όλα είναι αλληλένδετα. Το ποστ στοχεύει φυσικά στα εξωφρενικά ψέματα της δεξιάς, και στο πώς μανιπουλάρει τυχαία και άσχετα δεδομένα.

    Giorgis Christodoulou
    Σημερινό. Στην Ισπανία, το κράτος φτιάχνει app για τα κινητά με το οποίο το υπουργείο υγείας θα στέλνει πληροφορίες για τον ιό αλλά, θα μπορεί να επιβεβαιώνει τις μετακινήσεις των πολιτών, αν βρίσκονται στην τοποθεσία που έχουν δηλώσει κλπ. Πάμε καλά.
    https://elpais.com/.../sanidad-podra-comprobar-mediante...
    Sanidad podrá comprobar mediante su aplicación móvil si un ciudadano está donde declara estar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Ηλία Μυλωνάκο...

    Giorgos Stamatelos
    Μυλωνάκος, κατάληξη εις -άκος, Λακωνία, Χουντοβασιλικοί και Βασιλοχουντικοί εκεί κάργα! Σάμπως δε μας τα λές καλά...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ελπίζω να κάνεις πλάκα - γι' αυτό έβαλα και "γέλιο".

    Giorgos Stamatelos
    Καλά έκανες.

    Patritsopoulos Nikos
    kai φοβερα σαουντρακ στην πρωτη στη σειρα black emm. απο 1975

    Θανάσης Ζελιαναίος
    Όποιος δει τη μαύρη Εμμανουέλα θα ξεχάσει μία για πάντα την άσπρη!

    Dionysia Prinou
    Σταυροβελονιά , οκ. Πανωκαβαλικι; Τι είναι;

    Stylianos Tziritas
    Τον ιό πολλοί εμίσησαν, την καύλα κανείς

    Nikos Zervos
    TRASH;;;;;;;

    Vassilis Serafimakis
    Ποιοτικό άλμα στη σελίδα!.. :-)

    Ntinos Sarandopulos
    πολύ!

    Patritsopoulos Nikos
    https://www.youtube.com/watch?v=cbNLqHwoeTQ
    Black Emanuelle (1975) Nico Fidenco

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    άσχετο με Μυλωνάκο

    Ferris Costas
    Πάντως, εκτός κι από την Ταινιοθήκη, πολλές άλλες "πλατφόρμες" μας προσφέρουν κάθε λογής μελαγχολικά προϊόντα, και μαζί τα κανάλια συμπεριλαμβανομένων και των ΕΡΤ, μας οδηγούν στην κατάθλιψη... Νομίζουν πως έχουμε όρεξη γιά... μόρφωση στον μεταμοντερνισμό. Τον οποίο (ελπίζω) θα νεκρώσει γιά πάντα η πανδημία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μάργκαρετ Θάτσερ (δεν χρειάζεται σχόλιο), Τζων Μέιτζορ (ξεπουλημένος φιλελές)..."...

    Apostolos Katsas
    Καλημέρα. Άδεια κοινοποίησης παρακαλώ?
    Υποθέτω αυτό σημαίνει ναι!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πάντα ελεύθερα, για οτιδήποτε.

    Αντρέας Μπικουβαράκης
    Μιας και ζούμε δύσκολους καιρούς, να θυμίσω ΤΟ πάρτι που έκαναν οι Βρετανοί στους δρόμους όταν ψόφ... εεε, όταν πέθανε η κα Θάτσερ;

    Εύα Αθανασοπούλου
    Α, ρε κινητή εγκυκλοπαίδεια. Πάπυρος Larousse.

    Dion Kihote
    Γιατί ο Γκόρντον Μπράουν "πνιγμένος στα σκάνδαλα"; Υπήρχαν ζητήματα επιθετικής συμπεριφοράς με υπαλλήλους του και μια μανία να γίνει πρωθυπουργός επειδή το είχε "συμφωνήσει" με τον Μπλερ αλλά σκάνδαλα δεν έχω υπόψη μου. Μάλιστα ως υπουργός οικονομικών επί Μπλερ είχε πάει "καλά" (με βάση τα δικά τους κριτήρια βέβαια )

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.tovima.gr/.../ta-skandala-boyliaksan-ton.../
    Τα σκάνδαλα βούλιαξαν τον Γκόρντον Μπράουν - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

    Dion Kihote
    οκ μερσι
    είναι λίγο παραπλανητικός ο τίτλος, το θυμάμαι καλά αυτό το σκάνδαλο (expenses claims scandal) αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με τον Μπράουν, έγινε επί πρωθυπουργίας του και υπήρχε και μια δική του αίτηση για επιστροφή αλλα οχι κατι σοβαρό (είχαν βγει περιπτώσεις τορυδων που ζητούσαν επιστροφή για σπιτάκι πάπιας σε λίμνη, καθαρισμός τάφρου γύρω από κάστρο, ο Πρεσκοτ είχε ζητήσει 3-4 καπάκια τουαλέτας επειδή είχαν σπάσει -ειναι και παχουλος-. Δεν θα καταντήσω και απολογητής του Μπράουν αλλά τον θεωρώ πολύ καλύτερο του Μποτζο και επιμένω να νιώθω πως δεν είναι δίκαιο το σχόλιο για σκάνδαλα αφού η σχέση του με το συγκεκριμένο είναι περιφερειακή στην χειρότερη
    Υγ: το παραπλανητικός αναφέρεται στον τίτλο που έβαλε το Βήμα και όχι στο ποστ

    Voltnoi Brege στον Dion Kihote
    για τον Κάμερον ο Φώντας έγραψε τα λιγότερα πάντως. Αυτός είναι ο τοπ από όλους, ξεπερνάει Άι Θάτσερ για μενα

    Dion Kihote στον Voltnoi Brege
    καλά είναι σκληρός διαγωνισμός αλλά ο φερόμενος ως γουρουνογαμης είναι ψηλά. Θυμάσαι που επειδή έλεγε πως είχε αφίσα της Μαγκι στο δωμάτιο του ως φοιτητής ο Τζόναθαν Ρις τον είχε ρωτήσει αν τον έπαιζε με την αφίσα;;; Και στην τελική ανακούφισε την μνήμη του Chamberlain αφού με το γαμωδημοψηφισμα του θα μείνει στην ιστορία

    Αθανάσιος Ζακόπουλος
    Ότι είναι καλύτερος από όλους αυτούς (αν είναι) δεν είναι και κανένα κατόρθωμα, ούτε και τον καθιστά λιγότερο γραφικό.

    Vassilis Serafimakis
    Nαι αλλά ο Κάμερον με τις νότες που ψιθύρισε ανακοινώνοντας ότι παραιτείται έδωσε έμπνευση σε ένα σωρό μουσικούς!..
    https://www.youtube.com/watch?v=a83IzwDAyqg
    ORIGINAL: David Cameron humming dance remix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "20 χρόνια από το θάνατο του Άκη Πάνου σήμερα..."...

    Mike Beles
    Ειχε εμφανιστει 9/8....και ειχε βαλει τους τραγουδιστες πισψω από την ορχηστρα...

    Dionisis Skouras
    πολυ ωραιο κειμενο,τεραστιος ο Ακης και με εισαγωγες μαγικες που μονο ο Ζαμπετας τις εφτανε.

    Giorgos Stamatelos
    Έξοχο κείμενο! Μέγιστος Καλλιτέχνης!

    Παντελής Αμπαζής
    Λαϊκός φιλόσοφος

    Spiridon Papadimitriou
    ΜΕΓΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ο Άκης Πάνου ήταν αυτός που ήτανε, αλλά νομίζω πως ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει γι’ αυτόν..."...

    Xaris Symvoulidis
    Ίσως να είναι ευκαιρία για ένα βιβλίο; Λέω εγώ τώρα μια σκέψη, χωρίς να γνωρίζω χρόνους και διαθέσεις, παρακινούμενος και από το ότι σκαλίζω το Ραντεβού στο Κύτταρο, που μου το έστειλε πρόσφατα κοινός μας φίλος, καθώς το αναζητούσα κάμποσο καιρό. Πιστεύω θα είχε ενδιαφέρον και δεν θα πήγαινε χαμένο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν έχει χαΐρι το βιβλίο (το κατάλαβα νωρίς), είναι για τη δόξα μόνο. Από δόξα έχουμε, τα φράγκα μάς λείπουν... ��

    Vagelis Skiadas
    Σχετικά με την ικανότητα του Πάνου στην γραφή, κάπου είχα διαβάσει για μια έμμετρη αντιπαράθεση που είχε με τον Χατζιδάκι. Κάτι σχετικό με το ότι δεν έπαιζαν τα τραγουδια του στο Δεύτερο πρόγραμμα

    Manolis Papadourakis στον Vagelis Skiadaς
    ακριβώς έτσι. Ο ΑΠ είχε στείλει επιστολή στον ΜΧ επειδή δεν τον έπαιζαν, ο ΜΧ απάντησε ευγενώς ότι δεν τον γνώριζε και ο ΑΠ ανταπάντησε με ένα εκπληκτικής έμπνευσης στιχουργημένο βιογραφικό, το οποίο ο ΜΧ εκτίμησε δεόντως και υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει αυτό για το οποίο στάλθηκε το παράπονο.

    Vagelis Skiadas στον Manolis Papadourakis
    Μπράβο

    Vassilis Serafimakis
    Και παθιασμένος με τον τζόγο!.. Τον έχω σαν μπροστά στα μάτια μου πρωινές ώρες σε καζίνο, και όχι μιά και δυό φορές, να φεύγει δρομαίος προς την πόρτα με τα μάτια χαμηλωμένα και να βρίζει υπόκωφα, προφανώς ταπής γιά άλλη μιά φορά.

    Ναταλία Ρασούλη
    Ο Μανώλης ήταν εκείνος που κατάφερε και τον ξαναγύρισε στο πάλκο. Εκεί να δεις σχέση..Οι πιο αγαπημένοι φίλοι. Με όλη τη σημασία της λέξεως....

    Andreas Panagopoulos
    Στην ανοιχτή επιστολή προς τον Ματσα , απάντησε ο Νταλαρας και εκεί του απάντησε ο Ακης ,όπου πράγματικα ήταν χείμαρρος

    άρης φίλιππας
    Νομίζω πως αν το είχε πει ο Στέλιος αυτό το κομμάτι θα είχε αντικαταστήσει τον Εθνικό Ύμνο

    Εύα Αθανασοπούλου
    Φώντα, αστήρευτος και μοναδικός. Οι φίλοι σου -εμείς- ευγενική χορηγία. Σκέψου το!!!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Σ' ευχαριστώ Εύα!

    Makis Kontizas
    Γιασα του μαγκα του Φωντα

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η ''διαμάχη'' με Νταλάρα και Μάτσα ήταν πριν τον δίσκο με τον Νταλάρα ή μετά?

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή αν ζούσε τώρα και άκουγε τον δίσκο τους πειραγμένο από τον Νταλάρα , φαντάσου...

      Διαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Χθες το απόγευμα στη γειτονιά έσκασε βαν του ΚΚΕ..."...

    Labros Karabalis
    Και Ζωγράφου πρέπει να πέρασε, προχθές νομίζω (έχω χάσει τις μέρες), ήταν λίγο μακριά βέβαια αλλά ακουγονταν κάτι για γιατρούς και αιτήματα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Από παντού πρέπει να πέρασε. Σε όλες τις αχτίδες... ��

    Thodwris Karampalis στον Labros Karabalis
    ναι πέρασε στο τέρμα τα μεγάφωνα

    Diamond Pr
    Έτυχε να ήμουν έξω εκείνη την ώρα, ήρθε από Ούλωφ Πάλμε κι έστριψε εθνικής αντιστάσεως. Φανταστικός ο οδηγός που ήταν μόνος του και φόραγε μάσκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή