Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 324

12/12/2020
Πριν από λίγες μέρες πέθανε στη Σύρο, στα 83 της, η λαϊκή στιχουργός Πόπη Πασβάντη – σύζυγος του τρομπετίστα του Μανώλη Χιώτη Τάκη Πασβάντη.
Μπορεί να μην ήταν πολύ γνωστή, σ’ ένα πιο ευρύ κοινό, αλλά μερικά λόγια της ήταν πολύ ωραία. Όπως εδώ, στο τραγούδι του παλιού ρόκερ Δημήτρη Μηλιού, που είπε πριν από πολλά χρόνια η Καίτη Ντάλη. Άιντε και θ' αλλάξουνε οι μέρες...
https://www.youtube.com/watch?v=qV2w6T_KJ5o

12/12/2020
Πρωτοστατούν στο στήσιμο του νέου υγειονομικού σκηνικού, αλλά ταυτόχρονα είναι παραδοσιακά πρώτοι στον ευρωτσολιαδισμό (τους θυμόμαστε από τα μνημόνια), στο χυδαίο λουμπενορεπορτάζ, στην πιο τιποτένια υποκουλτούρα, αποθεώνοντας ψεκασμένους άλλων εποχών, διαβάζοντας τον φασισμό με όρους λάιφ-στάιλ, προβάλλοντας ακαταπαύστως ξεβράκωτες ποδηλάτισσες, ψευτοκαλλιτεχνικά κουτσομπολιά, «ειδήσεις» πέμπτης διαλογής από την Κωλοπετινίτσα της Αμερικής, μαζί με κιλά από άλλα γελοία άρθρα, που αν τα τύπωνες σε χαρτί δεν θα άξιζαν ούτε για κωλόχαρτο. Χαμαιτυπεία σκέψεων και ιδεών, όλως περιέργως (λέμε τώρα), βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του επιστημονικού ορθολογισμού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Κάτσε Τούρκο να γεμίσω...

11/12/2020
Πέθανε η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και συγγραφέας Λένα Δουκίδου στα 86 της. Στα χρόνια του ’60 η Δουκίδου μετέφραζε κατά κόρον αστυνομική λογοτεχνία (John Le Carré, Jan Fleming, Ellery Queen κ.ά.) για τον Γαλαξία, ενώ είναι η πρώτη που μετέφρασε και το Εν Ψυχρώ του Truman Capote επί δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στο αντιδικτατορικό ΑΝΤΙ, το 1972, ενώ οι συνεντεύξεις της στην Καθημερινή από τον Απρίλη-Ιούνη του ’75, με πρόσωπα της αντιδικτατορικής δράσης παρουσιάστηκαν και σε βιβλίο πρόσφατα (2017) από την Εφημερίδα των Συντακτών.

11/12/2020
Κοιτάζουν τα χειρότερα μέτρα, που έχουν εφαρμοσθεί σε κάθε χώρα και αυτά, αμέσως, τα υιοθετούν και μας τα επιβάλλουν. Τι χειρότερο έχει η Αυστρία, φερ’ το, τι χειρότερο έχει η Γαλλία, φερ’ το... Το έχουν ως άλλοθι, αφού εφαρμόζονται κι αλλού. Κορφολογούν από παντού την χειρότερη δυστυχία, την βαφτίζουν «υγειονομική πολιτική» και βαυκαλίζονται ότι τάχα κάνουν το καθήκον τους. Μόνον αναστολή, απαγορεύσεις, πρόστιμα, καταστολή, δικαιώματα προς τους πολίτες και την κοινωνία με το σταγονόμετρο, ενώ όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας απέναντί τους είναι πάντα με το πιστόλι στον κρόταφό μας.
Οι... αψέκαστοι, που έχουν τον τρόπο τους, που την βγάζουν καθαρή, και δεν αντιλαμβάνονται την επιπλέον δυστυχία που φόρτωσε η ανικανότητα τής κυβέρνησης στην κοινωνία, είναι μαζί τους, τους χαϊδεύουν, τους κατανοούν, τους ρίχνουν δίκιο. Βγήκαν στα κάγκελα για τους 100 νεκρούς στο Μάτι, αλλά για τις καθημερινές εκατόμβες το έχουν βουλώσει, καθώς... βάζουν πλάτη, για να σωθεί η χώρα. Στόχος τους είναι οι... ψεκασμένοι και όχι η πιο αλήτικη κυβέρνηση, που έχουμε δει στη χώρα από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Πλήρης αποπροσανατολισμός και απόλυτη σανοφαγία.

10/12/2020
Ένα παιδικό ποίημα του Χάρη Σακελλαρίου (1923-2007) από τη συλλογή του «Το Αλαφαβητάρι των Πουλιών» [Εκδόσεις Ι.Γ. Βασιλείου, 1975], απ’ αυτά που ήταν κρυμμένα από τα αναγνωστικά, όταν ήμασταν εμείς παιδιά...

ΑΠΟΨΕ

Απόψε ήρθε ο πατέρας στο σπιτάκι μας
σα σύννεφο απ’ τον άνεμο διωγμένο.
Άδεια σα ξερόβρυσες τα χέρια του
το πρόσωπο αγριοχώραφο καμένο.
 
Πώς νύχτωσε έτσι ξαφνικά τριγύρω μας
στη στέγη μας πώς έσβησαν τ’ αστέρια
κι από τις τρύπες της ψιλό χιονόνερο
το πρόσωπό μας δέρνει και τα χέρια!
 
Άδειο λοιπόν θα μείνει το τραπέζι μας
δε θα ’ρθει το φεγγάρι να δειπνήσει.
Το λεν πικρά τα μάτια του πατέρα μας:
Απ’ τη δουλειά τον έχουν απολύσει...


9/12/2020
Οι φίλοι θα μου την πέσουνε ξανά τώρα, μπορεί και να με στείλουν στο διάλο, αλλά εγώ θα τα πω όπως τα λέω πάντα.
Ρε τους καλλιτέχνες δεν τους κοροϊδεύουμε. Ούτε για το το πώς ντύνονται, ούτε για τα τραγούδια που λένε κ.λπ. Κάθε καλλιτέχνης προσπαθεί κάτι να πει. Όπως του βγαίνει. Δεν είναι ούτε για γέλια, ούτε για κοροϊδίες. Άμα σου αρέσει κάτι, γράφεις καλά λόγια. Άμα δεν σου λέει κάτι, απλά αδιαφορείς.
Δεν θα κάνω ποτέ ποστ, για να γελάσει ο άλλος με κάποιο τραγούδι. Το θεωρώ λάθος αυτό. Φάουλ. Σταματάτε να γελάτε και να κοροϊδεύετε τους καλλιτέχνες.
Το 2010 είχα γράψει για τον λαϊκό τραγουδοποιό Ντένη Παππά, όταν από το σινάφι το δικό μου, την... τάξη μου, τον ήξεραν ελάχιστοι. Το έκανα με αγάπη, όχι για να τον κοροϊδέψω. Και αν δεν είχε καλά τραγούδια ο δίσκος (και κάποια φοβερά ανάμεσα) δεν θα ασχολιόμουν μαζί του. Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα εξώφυλλα, όταν το περιεχόμενο είναι για πέταμα.
Λοιπόν, τραγουδάρα από τον Ντένη Παππά, με στοιχεία progressive και όποιος καταλαβαίνει τι λέω... καταλαβαίνει...
https://www.youtube.com/watch?v=le3vA1R4J-s

9/12/2020
Γράφει αυτός ο άσχετος Στάθης Παναγιωτόπουλος κάτι σαχλαμάρες για τον Λέννον και τους Μπητλς στην AV, και στα δύο σχόλια που έχουν δημοσιευθεί από κάτω (στο σάιτ) τον... βρίζουνε. Ο ένας του λέει... «Στάθη γράφε για τους deep purple κι αυτά που γνωρίζεις καλύτερα», ενώ ο άλλος, πιο άγριος και πιο σωστός, σημειώνει... «ανοησίες».
O κόσμος καταλαβαίνει πια, δεν τρώει κουτόχορτο όπως στα έιτις. Δεν καταπίνει αβασάνιστα όσα γράφουν οι δήθεν και οι αδιάβαστοι.

6 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Γράφει αυτός ο άσχετος Στάθης Παναγιωτόπουλος"...

    Thanos Kesanlis
    Ο χειρότερος φελλός.-

    George Fertakis
    Το άρθρο συνοδεύεται από εξαιρετικής ανάλυσης και μεγέθους φωτογραφία του Παναγιωτόπουλου και μικρότερο κολυβοκολάζ που απεικονίζει τον Λένον, από κει καταλαβαίνεις....

    Tanas Atanasoff
    Μόλις το διάβασα...αχ αυτά τα ορφανά εργατόπαιδα....μα τι βίαια είναι τελοσπάντον!!! Σε αντίθεση με τα πλουσιόπαιδα που είναι τύπος και υπογραμμός!!! Νταξ, εμμετικό είναι το άρθρο, εκτός οτι ανακηρύσσει τον John ως "άχρηστο Beatle"...βρε τι πάθαμε με δαύτους....

    Nikos Papoulias
    Άθλιο άρθρο,χωρίς κανένα στοιχείο,μόνο προσωπικές απόψεις και ύφος ανάλογο της Athens Voice...πραγματικά κρίμα..

    John Tseros
    Το έχει γράψει με μια λογική "ο μονόφθαλμος βασιλεύει στους τυφλούς"...αλλά ξεχνάει μάλλον ότι τώρα πια έχουμε internet... Επίσης διακρίνεται από μια αδικαιολόγητη "ξερολίαση" που ενδεχομένως να ήταν αποδεκτή αν έλεγε κάτι ουσιώδες...Το "άρθρο" είναι ξεκάθαρα η γνώμη του σε ένα θέμα εντελώς άτοπο και χαζό...το "Lenon ή McCartney"...Μου θυμίζει κόντρα γυμνασίου "Beatles ή Stones"..

    Dimitris Eliadis
    και κυριως πετριδη τουυ ποπ και ροκ...

    Nobo StillIllopoulos
    Ο ίδιος είχε γίνει ρεζίλι στα 80's όταν είχε κάνει δισκοκριτική στο Ποπ & Ροκ για τον... πρώτο δίσκο των Smiths και τον είχε θάψει. Βέβαια φταίνε και αυτοί που του έδωσαν τον δίσκο για να γράψει κριτική...

    Pantelis Tsalouchidis
    Η αλήθεια είναι ότι φάγαμε πολύ παπά στα 80s, δεν υπήρχε και η δυνατότητα να ενημερωθείς σωστά

    Stylianos Tziritas
    Αυτός έχει κάνει κακό ακόμα και στην εικόνα των Purple.

    Stylianos Gabriel
    Τι περίμενες Φώντα απο τον "Ράδιο-Αρβύλα";Αρβύλες γράφει.

    Stavros Raptis
    που το βρισκουμε βρε παιδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Οι φίλοι θα μου την πέσουνε ξανά τώρα, μπορεί και να με στείλουν στο διάλο"...

    Panos Michail
    Μου θύμισες τη θεαρα Χριστίνα Δελλη (άσχετο αλλά ήθελα να το εκφράσω. )Συμφωνώ απόλυτα. Τους καλλιτέχνες δεν τους κοροϊδεύουμε. Ειδικά τούς low brow. Πιάνουν συχνότητες που οι άλλοι χάνουν που δεν τις εντοπίζουν. Όποιος προτιμά το χάσμα αντί το φάσμα κακό δικό του. Οι διαφοροι -λογοι το μεροκάματακι βγάζανε παλιά και παίζανε τον ινστρουχτορα. Προτιμώ τη τωρινή από κάτω προς τα πάνω φάση.

    Δημητρης Σαλτος
    Κι άλλο δυνατό του ντενη παππα. Δυνατοί ζειμπεκια και ωραίοι στίχοι. Βέβαια με τον ντενη γελάμε κιόλας, γιατί έβγαζε συνειδητά χαβαλεδοτρας όπως το "δεν έχω aids φίλα με μωρό μου", αλλά και μουσικά στο πιο σοβαρό είναι δυνατά τραγούδια. Και το εξωφυλλο βέβαια του της αγάπης χριστός αξέχαστο. Το θέμα είναι βέβαια να γελάς με αγάπη, και όχι καφριλικι.
    https://youtu.be/J0sl3GkN064
    ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΑΜΕ - ΝΤΕΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Andreas Raptis
    Το μόνο που του καταλογίζεται είναι ότι παιζει μπάλα στα φωνητικά χωραφια του γίγαντα Βασιλείου Τερλέγκα - από χέρι χαμένος δηλαδή.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είναι παλιότερος του Τερλέγκα πάντως.

    Andreas Raptis
    Ενδιαφέρουσα ανατροπή!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και δεν νομίζω πως μοιάζουν οι φωνές τους. Ο τρόπος τους ίσως...
    Θα έλεγα πως ο Τερλέγκας τραγουδάει τώρα σαν τον Παππά, καθώς έχει χάσει τη μισή φωνή του (ο Τερλέγκας).

    Andreas Raptis
    Δίκαιο σχόλιο.

    Vagelis Avgidis
    ειχαν μια μοναδικη ατμοσφαιρα τα ελληνικα τραγουδια των 80ς...

    Adrianos Nonis
    καποιοι κριτικοι κανανε ''καριερα'' με την κοροϊδια και την κακεντρεχεια...απο υπερβαλοντα ''ζηλο'' ισως...

    Costis Drygianakis
    Αριστούργημα.

    Patritsopoulos Nikos
    μαζι σου

    Anastassios Anastassiou
    Κρυστάλλινος ο κ. Παππάς!

    Thanasis Rahoutis
    Σωστή προσέγγιση. Η μάλλον η μοναδική προσέγγιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Κοιτάζουν τα χειρότερα μέτρα, που έχουν εφαρμοσθεί σε κάθε χώρα και αυτά, αμέσως, τα υιοθετούν και μας τα επιβάλλουν."...

    Vassilis Serafimakis
    Παίρνουν όλα τα χειρότερα μέτρα διότι έτσι από δώ και πέρα κάθε νέο μέτρο θα είναι οπωσδήποτε ΒΕΛΤΙΩΣΗ.

    Bill Randen
    Ελλάδα η χώρα του μιμητισμού, απο την τέχνη μέχρι την διακυβέρνηση

    Andreas Karampelas
    Να το ξαναπούμε.......έχουμε μπλέξει ΑΣΧΗΜΑ

    Κώστας Οικονόμου
    Ακριβώς έτσι! Καί στοχοποιούν παιδιά 14-15 ετών, εύκολα θύματα στις αρρωστημένες ορέξεις τους! Τέτοια καθάρματα να μην λογοδοτούν σε κανέναν και τίποτα μόνο ως παιδί θυμάμαι το ‘74

    Andreas Karampelas
    Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 73....φωνάζαμε στις διαδηλώσεις και κάποιοι μας κοιτούσαν περίεργα.......Και τώρα ? Έχουν λουφάξει περιμένοντας μήπως και περάσει η ΄΄μπόρα΄΄. Αλλά το κράτος εξοπλίζεται για την επομένη....μόνο προσλήψεις ενόπλων βλέπεις (πχ Πανεπιστήμια) και επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας......

    Κώστας Οικονόμου
    η διαφορά στην σημερινή εκδοχή είναι ότι δεν ακούγεται καμμία αντίθετη φωνή και ίσα ισα το έχουν καμάρι να κακοποιούν παιδιά και ανυπεράσπιστους και ορισμένα ζώα να τους χειροκροτούν! Πλέον δεν έχουμε πηλίκια και ερπύστριες αλλά υπέρκομψους ατσαλάκωτους κονιόρδους και υπανθρώπους/μπράβους να κάνουν την βρώμικη δουλειά

    Andreas Karampelas
    Η τακτική αυτή δηλ. της αύξησης της κρατικής καταστολής, είναι πλέον παγκόσμια.....Βλέπε τα πρόσφατα γεγονότα στην Γαλλία και την έκρηξη οργής χιλιάδων Γάλλων κατά του Νόμου Μακρον για την απαγόρευση καταγραφής της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σύντομα θα γίνει νόμος και σε μας. Πολύ φοβάμαι ότι θα χυθεί νεανικό αίμα και μετά θα ΄΄ξυπνήσουμε΄΄.

    Ευτυχια Ντουνη
    Ο λαός αυτούς επέλεξε... Τώρα θα τα λουστουμε όλοι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Λένα Δουκίδου...

    Τάκης Σπετσιώτης
    τυπική αστή δημοκράτις

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.lifo.gr/.../ta-dyo-teyxi-toy-periodikoy-anti...
    Τα δύο τεύχη του περιοδικού «Αντί», επί δικτατορίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πρωτοστατούν στο στήσιμο του νέου υγειονομικού σκηνικού"...

    Lampros Papalexis
    Λίγα λες και ταπεινό σε βρίσκω...

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Γράψιμο της παλιάς καλής σχολής, της αξεπέραστης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Πόπη Πασβάντη...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://diskoryxeion.blogspot.com/.../1935-2017-jazz-2012...
    DISKORYXEION.BLOGSPOT.COM
    ΤΑΚΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ (1935-2017) – μια συνέντευξη του μεγάλου λαϊκού τρομπετίστα στους Νίκο Μητρογιαννόπουλο και Γιώργο Αθητάκη, που δημοσιεύτηκε...

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Κρίμα...Όμορφες στιγμές στο σπίτι τους τότε Φώντα.
    https://www.youtube.com/watch?v=9b-Jhh4CWKM
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΝΙΔΙΑΤΗΣ - Για το χατήρι μιας παλιάς αγάπης
    https://www.youtube.com/watch?v=XmhZ-Bza1nM
    ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΒΑΛΤΕ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ 1968
    https://www.youtube.com/watch?v=EuUfD7v8NcY
    Παλαιολόγου Γιάννης - Καφάσης Κώστας ( Άμα θες να βρεις τον πόνο )
    Η τελευταία μεγάλη της επιτυχία ήταν το "Είχα κάποτε μια αγάπη" με τον Καραφώτη, από την τηλεοπτική σειρά. Όταν την είχα συναντήσει με ρώτησε "τι νομίζεις πως είναι το αεράκι δίχως ψύχρα;". Κόμπιασα, της είπα διάφορες εκδοχές. "Όχι, μου λέει. Είναι η ανάσα μας. Ο μόνος αέρας που βγαίνει ζεστός από μέσα μας, όταν λέμε το όνομα εκείνου που αγαπάμε". Είχε πικραθεί, και αυτή ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε τηλεφωνικά, με τον Παντελίδη και το τραγούδι που έβγαλε χρησιμοποιώντας τον ίδιο τίτλο και παρόμοια μουσική. Συζητήσαμε διάφορα πάνω σ' αυτό, δεν έχει νόημα να ειπωθούν τώρα, όλοι πεθαμένοι είναι. Ευγενικοί άνθρωποι και η Πόπη και ο Τάκης.
    https://www.youtube.com/watch?v=F6WXBN5fphk
    Είχα κάποτε μια αγάπη Κώστας Καραφώτης

    Costis Drygianakis
    Είχε γράψει στίχους και για την Έλενα Ρωμέση;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν ξέρω Κωστή. Έχει γράψει αρκετά πάντως, στις μικρές εταιρείες.

    Costis Drygianakis
    Αυτή είναι. Από κει την ξέρω. Ο δίσκος λέγεται "Πεταμένα φιλιά". Και νομίζω και σε ακόμη κάποιον αγαπημένο μου δίσκο, αλλά ποιόν;

    Vagelis Avgidis
    να ρωτησω κατι λιγο ασχετο? την κορη του Δημητρη Μηλιου τη λενε Ελενα και εκανε καριερα τη δεκαετια '90?

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν ξέρω.

    Vagelis Avgidis
    οκ, σας ευχαριστω

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Ναι, ισχύει. Της είχε δώσει στίχους.
    https://www.youtube.com/watch?v=LyFHGup6Hf8
    ΕΛΕΝΑ ΡΩΜΕΣΗ ΘΕΟΤΡΕΛΟΣ
    Το "Ζήλεψα τον ήλιο"; Και το "θυμάμαι τα μάτια του".
    https://www.youtube.com/watch?v=cxoXLDijP5o
    ΕΛΕΝΑ ΡΩΜΕΣΗ Ο πονος και εγω

    Costis Drygianakis
    Ναι, τα έχω αυτά τα βινύλια. Το "Εγώ να πέσω να κάνω μπαμ" θυμάμαι έντονα. Επίσης την βρήκα και στιχουργό σε δίσκους της Έλενας Βασιλάκη .... κάποτε πρέπει να τους ψηφιοποιήσω.

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Η Πασβάντη μου είχε πει ότι η Ρώμεση ήταν γιατρός, μικροβιολόγος; κάτι τέτοιο. Μια χαρά δουλειά είχε δηλαδή και τα παράτησε, γιατί ήθελε να βγαίνει στην πίστα. Δεν το διασταύρωσα ποτέ.

    Costis Drygianakis
    Ενδιαφέρουσα πληροφορία. Η εικόνα της δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ...

    Asser Moissis
    Των ιδίων δημιουργών ένα τραγούδι που είχε πει κι ο Καφάσης
    https://youtu.be/5Z89IfCCatE
    Άμα θες να δεις τον πόνο-Ρένα Κουμιώτη 1978

    Nikos Mitrogiannopoulos
    ναι, Μωυσή, προτίμησα να το ανεβάσω με τον Καφάση.

    George Floudas
    Μπράβο!!!

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Από το περιοδικό Μουσικοί ορίζοντες, το 2001. Πιθανόν το 1968 η φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή