Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

SAH!, ARNE TORVIK TRIO ένα ιλιγγιώδες fusion trio κι ένα κλασικό piano-trio

SAH!: Past Present Future [Losen Records, 2021]
Τρίο είναι οι Sah!, το οποίον αποτελούν οι Fredrik Sahlander μπάσο, Bernt Moen πιάνο, πλήκτρα, σύνθια και Kirk Covington ντραμς (σένα track ντραμς παίζει ο Anders Langset). Η προέλευση του σχήματος είναι νορβηγική, με το “Past Present Future”, να περιλαμβάνει επτά πρωτότυπες εγγραφές, από το 2012 και το 2014, συν μια διασκευή στο “Inner urge” του Joe Henderson
Οι Sahlander και Moen είναι γνωστοί μουσικοί στο δισκορυχείον, καθώς έχουμε γράψει κατά καιρούς για διάφορα CD, στα οποία συμμετέχουν (δείτε, ας πούμε, τα reviews για το περσινό “Second Times the Charm” και το προπέρσινο “1+1=3” των Johnsen / Sahlander / Moen), ενώ και ο Kirk Covington είναι «μορφή», καθώς προέρχεται από τους Tribal Tech, έχοντας παίξει με θρύλους, όπως ο Allan Holdsworth και ο Joe Zawinul.
Οι ηχογραφήσεις που καταγράφονται εδώ και που χοντρικά ανήκουν στο χώρο του fusion, έχουν μιαν ιδιαιτερότητα. Αφορούν σε μιαν πολύ ιδιαίτερη φάση για τον Sahlander, όταν ο σουηδός μπασίστας είχε ολοκληρώσει τις μουσικές σπουδές του (2012), εμβαθύνοντας στον τομέα του αυτοσχεδιασμού και βλέποντας το... φως το αληθινόν, μέσα από την επαφή του με τον Gary Willis (τον ηλεκτρικό μπασίστα των Tribal Tech), που αναλαμβάνει να τον ξεναγήσει, ως δάσκαλος, προς αυτή την κατεύθυνση. Να του διδάξει, δηλαδή, τρόπους αντιμετώπισης και προσέγγισης του αυτοσχεδιασμού, προς την ανάπτυξη, βασικά, μελωδικών μοτίβων. Τα διδάγματα εκείνης της εποχής εμφανίζονται στις συνθέσεις τού “Past Present Future”, που ανήκουν όλες στον Sahlander (πλην της μιας, όπως σημειώσαμε πιο πάνω, που αποτελεί διασκευή σύνθεσης του Joe Henderson).
Το άλμπουμ διαθέτει στιγμές ιλιγγιώδους fusion, με το ηλεκτρικό μπάσο τού Sahlander να πρωταγωνιστεί, ή το ρυθμικό τμήμα να πούμε καλύτερα, και με τα πλήκτρα του Moen να κάνουν φοβερή δουλειά, υποκαθιστώντας ακόμη και την ηλεκτρική κιθάρα (άκου το “Hold your breath” για παράδειγμα).
Έξοχα tracks, γενικώς, καταγράφονται και ακούγονται εδώ, πολύ υψηλού παικτικού δυναμικού (“Angry happy drummer”), από τα οποία δεν εκλείπουν φυσικά τα μελωδικά προτερήματα (“Horisont”), δημιουργώντας μία συνεχή και απρόσβλητη από εξωτερικούς παράγοντες ροή, που στόχο έχει –δηλαδή το επιτυγχάνει– το τέντωμα των αισθητηρίων του ακροατή, σε συνδυασμό με την απόλυτη, ηλεκτρική, απόλαυση.
Σπουδαίο άλμπουμ, εν ολίγοις, οδηγημένο από παικταράδες!
ARNE TORVIK TRIO: Northwestern Songs [Losen Records, 2020]
Ένα νέο, νορβηγικό, jazz-piano trio είναι το Arne Torvik Trio, το οποίο αποτελούν οι Arne Torvik πιάνο, Bjørnar Kaldefoss Tveite κοντραμπάσο και Øystein Aarnes Vik ντραμς. Το παρθενικό άλμπουμ τους αποκαλείται “Northwestern Songs”, περιέχοντας επτά... songs – τα έξι συνθέσεις του Torvik, με το τελευταίο “Johan” να αποτελεί ομαδικό αυτοσχεδιασμό.
Ένα κυρίαρχο στοιχείο των συνθέσεων τού Torvik είναι η μελωδικότητα.
Συνθέσεις απλές, αλλά εκφρασμένες περίτεχνα από τρεις μουσικούς, που έχουν εντρυφήσει στην τζαζ παράδοση της πατρίδας του, πρώτα-πρώτα, και περαιτέρω στην ευρύτερη.
Αυτό σημαίνει πως στα “Northwestern Songs” ανιχνεύονται οι κλασικές cool βορειοευρωπαϊκές αναφορές, σε συνδυασμό όμως μ’ έναν λυρισμό, που έρχεται να απεικονίσει και άλλους... μεταγενέστερους υπαινιγμούς, που μπορεί να εκκινούν από τον πιανιστικό κόσμο τού… γείτονα Esbjörn Svensson, αγγίζοντας, περαιτέρω, την romance του Keith Jarrett ή ακόμη και το blues (στο πρώτο και εξαιρετικό “Compromises”).
Γενικώς, η ευφράδεια, η αβίαστη ανάπτυξη και η άψογη συνεργασία ανάμεσα στους τρεις μουσικούς είναι εκείνα που κινητοποιούν τις συνθέσεις τού Torvik, κάτι που ο ακροατής θα το αντιληφθεί και θα το απολαύσει στα μεγαλύτερα, σε διάρκεια, tracks τού CD, όπως είναι το “First song” και το “Iver”.
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου