Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, στα 67 χρόνια της, η ANGÉLIQUE IONATOS– σημαντική ελληνίδα τραγουδοποιός, με μεγάλη διαδρομή στην Γαλλία, που ανέδειξε, μέσα από τα άλμπουμ και τις συναυλίες της, την ελληνική ποίηση

Είχε κατορθώσει με το ιδιότυπο και σοβαρό έργο της να κάνει μεγάλο όνομα στην Γαλλία η Angélique Ionatos, ηχογραφώντας και κυκλοφορώντας εκεί περισσότερα από 20 άλμπουμ – από το 1972, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην δισκογραφία, μέχρι και το 2015.
Βραβευμένη από το ξεκίνημα της διαδρομής της, από την Académie Charles Cros, η Α. Ionatos μπόρεσε να δημιουργήσει μιαν «εικόνα» για την ελληνική μελοποιημένη ποίηση, εντελώς προσωπική, που εκτιμήθηκε πολύ μέσα στις δεκαετίες, βασικά από ένα μυημένο κοινό και την κριτική, προσφέροντας περαιτέρω αξέχαστα live και στην Ελλάδα, την οποία επισκεπτόταν ανά διαστήματα.
Είχε συνεργαστεί, φυσικά, και με έλληνες μουσικούς και τραγουδοποιούς η Angélique Ionatos, αν και ποτέ ένα δικό της άλμπουμ δεν τυπώθηκε από ελληνική εταιρεία. Φυσικά, κάποιες «εισαγωγές» στην ακμή τής εποχής τού CD (τέλη 90s-αρχές 00s) υπήρξαν, αλλά γενικά θα λέγαμε πως το έργο της δεν πέρασε ποτέ, πιο πλατιά, στην χώρα μας, παραμένοντας εν πολλοίς άγνωστο.
Γεννημένη το 1954 στην Αθήνα ως Αγγελική Ιωαννάτου και μεγαλωμένη στον Πειραιά, η νεαρή τραγουδοποιός, το 1969, θα μεταναστεύσει μαζί με την οικογένειά της στην Λιέγη, ξεκινώντας από εκεί, από το Βέλγιο, σιγά-σιγά την διαδρομή της – στην αρχή μαζί με τον αδελφό της Φώτη (
Photis Ionatos).
Ο Φώτης Ιωαννάτος, γεννημένος το 1950, ασχολείται κι αυτός, από μικρός, με τη μουσική, με τα ροκ συγκροτήματα, και το καλοκαίρι του ’67 φαίνεται να παίζει κιθάρα σε κάποιους Fables (μαζί και ο τραγουδιστής Φώτης Φραγκιάς, αργότερα στους Fantastic, που ηχογράφησαν το άγνωστο, αλλά πολύ συμπαθητικό «Κορίτσι του δάσους»).
Angelique και Photis Ionatos ηχογραφούν και κυκλοφορούν το 1972 τον πρώτο μεγάλο δίσκο τους, στην γαλλική εταιρεία Arc En Ciel, που είχε τίτλο “Résurrection / Ανάσταση”. Το άλμπουμ, που είναι χαρακτηριστικό τού political folk κλίματος της περιόδου, με αναφορές στον Martin Luther King (“I have a dream”) και γενικότερα στην έννοια της «ελευθερίας» είναι πολύ καλό, με περιεχόμενο ουσιαστικά τραγούδια (κι ένα instrumental), στα γαλλικά και τ’ αγγλικά. Δεν ήταν τυχαίο, φυσικά, πως το μοναδικό ελληνόφωνο τραγούδι τού LP είχε τίτλο “Liberté / Elevtheria”, περιγράφοντας μ’ έναν ποιητικό τρόπο αυτήν ακριβώς την έλλειψη (της ελευθερίας) στην Ελλάδα της δικτατορίας.
Είναι η εποχή όπου οι Angélique και Photis Ionatos εμφανίζονται στην γαλλόφωνη τηλεόραση, δίνοντας περαιτέρω πολλές συναυλίες, σε διάφορους χώρους, πάντα με αφορμές κοινωνικοπολιτικές.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/i-angelique-ionatos-anedeixe-mesa-apo-ta-almpoym-kai-tis-synaylies-tis-tin-elliniki

2 σχόλια:

  1. Η Αγγελική στάθηκε ο καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής ποίησης στο γαλλικό και διεθνές κοινό με υπέροχες μελοποιήσεις ερμηνευμένες από την ίδια, αλλά και τη Νένα Βενετσάνου ή τον Σπύρο Σακκά. Σπουδαία μουσικός και φοβερή σκηνική παρουσία και εξαιρετικούς συνεργάτες, μας άφησε ακριβή μουσική παρακαταθήκη που ίσως κάποτε την ανακαλύψουν και εκτιμήσουν δεόντως οι συμπατριώτες της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aπό το fb...

    Akis Kapranos
    Μπράβο ρε Φώντα

    Errikos Sofras
    δεν έγινε ποτέ γνωστή στην Ελλάδα—νομιζω

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Μετά το 2000 άρχισε να γίνεται γνωστή σε περισσότερους - αν και σε λίγους πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή