Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΕΡΑΚΗΣ έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος τραγουδιστής, με μεγάλη διαδρομή στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 – είχε πρωτοστατήσει στο ελαφρολαϊκό τραγούδι, στην ελληνόφωνη disco και στην αναβίωση των τραγουδιών της οπερέτας

Την Τρίτη 19 Ιουλίου μάθαμε για τον θάνατο του τραγουδιστή Περικλή Περάκη.
Ο Περικλής Περάκης (αν και το σωστό είναι «Περράκης», με δύο «ρ», παρότι υπέγραφε άλμπουμ και ως «Περάκης») ήταν για πολλά χρόνια εκτός δουλειάς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι νεότεροι φίλοι του ελληνικού τραγουδιού να μην τον γνωρίζουν. Να μην ξέρουν τα τραγούδια του, αγνοώντας, εντελώς, κάποιες πολύ ιδιαίτερες στιγμές της πορείας του, στα καλλιτεχνικά πράγματα, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία.
Κατ’ αρχάς λίγοι ξέρουν πως ο καλλίφωνος Περικλής Περάκης είχε ξεκινήσει επαγγελματικά (και) ως λυρικός τραγουδιστής.
Και αυτός, και η αδελφή του, η αγαπητή σε πολλούς τραγουδίστρια Ξανθή Περάκη, είχαν σπουδάσει τραγούδι και μάλιστα σε τρία ωδεία –όπως είχε πει η ίδια η Ξ. Περάκη, στον Αλκίνοο Μπουνιά της Espresso, το 2016–, στο Εθνικό, στο Ελληνικό και στο Ορφείο!
Ο ίδιος ο Περικλής Περάκης στο εξώφυλλο ενός δίσκου του είχε γράψει πως ήδη από το 1967 τραγουδούσε λυρικό τραγούδι, με τη Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο!
Και όντως, αφού συμμετείχε στο ανέβασμα των οπερών, του μεγάλου ανανεωτή του είδους, Christoph Willibald Gluck (1714-1787) «Ιφιγένεια η Εν Αυλίδι» και «Ιφιγένεια η Εν Ταύροις», που είχαν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τον Ιούνιο του 1967, ενώ είχε εμφανισθεί και το 1969 στην όπερα του Giuseppe Verdi «Μάκβεθ». Βεβαίως όχι στους κεντρικούς ρόλους, τους οποίους είχαν «καπαρώσει» οι αναγνωρισμένοι λυρικοί τραγουδιστές της εποχής (Βασίλης Γιαννουλάκος, Ευθύμιος Μιχαλόπουλος, Κική Μορφωνιού κ.ά.), μα στην χορωδία.
Είχε προηγηθεί, όμως, η παρουσία του Περικλή Περάκη στις μπουάτ της εποχής. Όπως μας είπε η τραγουδοποιός Μαίρη Δαλάκου:
«Στο ξεκίνημά μου στις μπουάτ της Πλάκας γνώρισα τον Περικλή, όταν βρεθήκαμε να τραγουδάμε μαζί, ένα χειμώνα στο Συμπόσιον του Γιώργου Μπουκουβάλα. Ερχόταν σπίτι μου για πρόβες, καθώς και η ηθοποιός Ελένη Κυπραίου, που απήγγειλε. Συνόδευα και τους δύο στο πιάνο –εκτός από τον εαυτό μου, όταν έλεγα τα τραγούδια μου–, γιατί δεν υπήρχε άλλος πιανίστας. Ο Περικλής ερμήνευε εξαιρετικά Μάνο Χατζιδάκι, τα τραγούδια από τον “Κύκλο με την Κιμωλία” και τον “Κύκλο του C.N.S.”. Έγινε υπέροχος φίλος και συνεργάτης!».
Στα πρώτα χρόνια του ’70 κυριαρχεί στις πίστες και στην δισκογραφία το ελαφρολαϊκό τραγούδι. Ο Περικλής Περάκης, που έχει τέλεια φωνή γι’ αυτό το στυλ τραγουδιού, ξεκινά με δύναμη, με μερικά πολύ ωραία τραγούδια, το 1973.
Είναι η εποχή όπου κυριαρχούν μερικές αξιοθαύμαστες φωνές στο χώρο, καθώς πέρα από το ηγετικό δίδυμο Τόλης Βοσκόπουλος-Μαρινέλλα, υπάρχουν ακόμη ο Γιάννης Πάριος, ο Κωστής Χρήστου, η Τζένη Βάνου, ο Λευτέρης Μυτιληναίος, η Λίτσα Διαμάντη, ο Λάκης Αλεξάνδρου και άλλοι βεβαίως, που λένε ωραιότατα τραγούδια. Μέσα σ’ αυτή την ομάδα των ερμηνευτών εντάσσεται, με άνεση, και ο Περικλής Περάκης.
photo: Studio Ένωση - Κλεισθένης
Παρότι ο Περάκης ηχογραφούσε για μικρή εταιρεία, την
Sonora, οι δίσκοι του πουλάνε αρκετά (ιδίως τα 45άρια) και ακούγονται παντού. Και πώς να μην ακούγονται, όταν σ’ αυτούς χαράζονται τραγούδια όπως τα «Απονιά» και «Έλα ένα βράδυ» (Στ. Σωτηρίου-Καλ. Μαρμαρινού), το «Ποιος θα το πίστευε» (Στ. Σωτηρίου-Αλ. Καγιάντα-Καλ.Μαρμαρινού) και λοιπά;
Λέμε για την αφρόκρεμα του ελαφρολαϊκού, για σπουδαία κομμάτια, που αποδίδονται από την δυνατή, λαμπερή, αρρενωπή, καθαρή, αισθαντική και πάνω απ’ όλα άνετη και αβίαστη φωνή του Περικλή Περάκη.
Όχι τυχαία τα τραγούδια αυτά θα τα έλεγαν τα μεταγενέστερα χρόνια πολλοί και διάφοροι (Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Τερλέγκας, Βασίλης Καρράς, Χριστίνα Μαραγκόζη κ.ά.), κάνοντάς τα γνωστά στους νεότερους ακροατές, αλλά, ως συνήθως, καμία απ’ όλες αυτές τις εκτελέσεις δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει εκείνες του Περάκη...
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/periklis-perakis-enas-tragoydistis-me-simantiki-diadromi-stis-dekaeties-toy-70-kai

3 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ακούστε αυτό το φοβερό τραγούδι του Βήτα-Βήτα...
    https://youtu.be/fGB1ah67eWw?t=222
    Περικλής Περάκης - Ευρωλαϊκά - 1980

    Stathis Tsiras
    Αυτό μαζί με το Night trip to venus των Boney M ήταν ότι απέμεινε από τα βινύλια του πατέρα μου!

    Μαίρη Δαλάκου
    Πολύ ωραίο αφιέρωμα Φώντα, το αξίζει ο Περικλής, κι' ίσως είσαι ο μόνος που παρουσιάζεις τόσο εκτενώς την διαδρομή του και όλα τα χαρίσματα που διέθετε,
    μπράβο!!!

    Lefteris Aerakis
    Ευγε, αγαπητε Φωντα! Παντα σε διαβαζουμε με ενδιαφερον! Συνεχισε να μας "Εκπλησεις"! Τους χαιρετισμους μας απο Κρητη!

    Γιώργος Φρατζεσκάκης
    Το περίμενα πως και πως,να γραψεις γι αυτόν τον εξαιρετικό τραγουδιστή!Κι ήμουν σίγουρος ότι θα γράψεις!Μονο εσύ μπορείς να τοποθετήσεις τον Περάκη εκεί που του άξιζε! Μπράβο Φώντα!

    Zak Famellos
    Με τα ντισκομερακια μεγάλωσα.. μωρό παιδί τα άκουγα.. ωραίος ο Περικλής.ωραιο αρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον θυμάμαι στην ΤΒ. Είχε μπλεχτεί με τα πολιτικά. όλοι αυτοί που έμειναν πίσω στα 80ς τους έφταιγε το ΠΑΣΟΚ.Μπορεί και να ήταν έτσι αλλά ο χρόνος απέδειξε ότι τότε γεννιόταν κάτι νέο(όπως και το γράφεις) Οι μεγαλύτεροι ακροατές στράφηκαν στο αμιγώς λαικό που εκφράστηκε στις μεγάλες πίστες. Οπότε το ελαφρολαικο περιορίστηκε. Πάντως το ξέρεις ότι γράφεις καλά αλλά το κυριότερο παράγεις πρωτότυπο υλικό.Τι να σου πω? Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και νομίζω ότι κάτι έχεις γράψει θα σου πρότεινα ν κάνεις ένα αφιερώμα σε τραγούδια που έχουν "επισήμως" ξεχαστεί αλλά σαρώνουν στο youtube. το Γέλα κυριά μου έχει πάνω απο 1 εκ, η Κατάρα 1,7 το λίγες σταγόνες ευτυχίας σχεδόν 1 εκ, το ίδιο και η Απονιά του Περράκη ο ερωτιάρης του Ζαγοραίου κοκ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή