Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ALESSANDRO SGOBBIO piano music

Η AMP Music & Records είναι ένα label από την Νορβηγία, ενώ ο Alessandro Sgobbio είναι ένας ιταλός πιανίστας. Τόσο για κυκλοφορίες της εταιρείας, όσο και για δίσκους του Sgobbio έχουμε γράψει αρκετές φορές στο blog – σε κάποιες δε περιπτώσεις αυτές οι αναφορές συμπίπτουν.
Ας πούμε στα άλμπουμ των Silent Fires (Karoline Wallace, Hilde Marie Holsen, Håkon Aase, Alessandro Sgobbio πιάνο) “Forests” [AMP Music & Records, 2019] και των Hitra (Hilmar Jensson, Alessandro Sgobbio, Jo Berger Myhre, Øyvind Skarbø) “Transparence” [AMP Music & Records, 2021].
Περαιτέρω, τον ιταλό πιανίστα τον έχουμε ακούσει ως μέλος των Pericopes+1, στο άλμπουμ τους “Up” [Losen, 2020], μα και ως συνεργάτη του κοντραμπασίστα Mauro Gargano στο άλμπουμ του “Feed” [Programmazione Puglia Sounds Record, 2021].
Υπάρχουν κι άλλα φυσικά, καθότι ο Alessandro Sgobbio είναι ένας διαρκώς ανερχόμενος πιανίστας, που τώρα, μέσω της AMP Music & Records, πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα σόλο-πιάνο άλμπουμ, το οποίον επίσημα θα βγει στην αγορά, σε LP, CD και digital, στις 16 Σεπτεμβρίου.
Στο Piano Music [AMP Music & Records, 2022], o Alessandro Sgobbio παρουσιάζει ένα σετ, με ποικίλες αναφορές – φανερές, λιγότερο φανερές και κρυφές.
Ας πούμε στο έσχατο ‘Third ward (Coda)” ο Sgobbio «μιλάει» για τον George Floyd, τον Αφροαμερικανό, που δολοφονήθηκε από την αστυνομία της Μινεάπολης, τον Μάιο του 2020. Το κομμάτι είναι ελεγειακό, αργό και κάπως παγερό, φέρνοντας στην μνήμη πιανίστες από τον βορρά της Ευρώπης.
Στο “Atma mater”, από την άλλη μεριά, ο ιταλός πιανίστας προβάλλει πιο απαιτητικά ρυθμικά μοτίβα, δημιουργώντας ένα πιανιαστικό avant track, από το οποίο δεν απουσιάζει και η παράδοση (κατά τον τρόπο, ας πούμε, του ουκρανού πιανίστα Misha Alperin, που αποτελεί κι ένα από τα πρότυπα του Sgobbio).
Σε άλλα πάλι tracks το παίξιμο του Ιταλού είναι πιο λυρικό, πιο... μεσογειακό (“Fireflies”) και άρα πιο κοντά στην ιταλική ψυχοσύνθεση.
Πάντως, και σε κάθε περίπτωση, ο Alessandro Sgobbio είναι ένας ευρωπαίος πιανίστας – κάτι που δεν παύει να το δείχνει σε κάθε μικρή ή μεγάλη διάσταση αυτού του ωραίου, αν και κάπως εσωστρεφούς CD.
Επαφή: www.alessandrosgobbio.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου