Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 453

16/7/2022
Xωρίς βιβλία, δεν μπορείς να γράψεις κείμενα.
Θες να κάνεις ένα κόπι-πέιστ από κάτι που υπάρχει ως πηγή στο δίκτυο, που το έχει «χτυπήσει» κάποιος άλλος δηλαδή, ώστε να μην το «χτυπήσεις» κι εσύ, και ξαφνικά διαπιστώνεις, κοιτάζοντας το βιβλίο, πως ο άλλος το έχει αντιγράψει με 100 λάθη! Κυριολεκτώ!
Είναι απαράδεκτοι οι άνθρωποι! Ό,τι θέλουν γράφουν και ό,τι να 'ναι ο αναγνώστης διαβάζει. Ουδεμία συνέπεια. Τίποτα απολύτως. Μηδέν.
[δεν παίζει ο... Χιώτης, ο Γιάννης Μωραΐτης, λένε, παίζει]
https://www.youtube.com/watch?v=tpWT3UPxzME

14/7/2022
40 χρόνια Panx Romana. Πω πω... σαν χθες...
https://www.youtube.com/watch?v=qhzoxrKU-kA

14/7/2022
Θερμαινόμενη πισίνα έχεις; Δεν έχεις. Τζακούζι έχεις; Δεν έχεις. Αιρκοντίσιον και ηλεκτρικά τζάκια σε όλα τα δωμάτια έχεις; Δεν έχεις. Και παρά ταύτα θες να πάρεις και 600 ευρώ από Power Pass!
Βολέψου τώρα με κανα-δυο εικοσάρικα και παρακάλα να έχει την τύχη του Ντράγκι, μπας και δεις στο λογαριασμό σου κανα δεκάρικο ακόμη... το πολύ.

14/7/2022
Αυτά που είπε, σήμερα, ο ανεκδιήγητος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος πως η χούντα δεν έπεσε εξαιτίας της «αντιστάσεως» (το "εως" τον μάρανε τον κύριο καθηγητή), αλλά εξαιτίας της τραγωδίας της Κύπρου και πως το Πολυτεχνείο έφερε μία χούντα ακόμη χειρότερη από εκείνη του Παπαδόπουλου, αφού η χούντα δεν τελείωσε το ’73 (όπως είπε), είναι μια ανάγνωση φαιδρή και ανιστόρητη, που διακινείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια από τους νεο-ακροδεξιούς, τους φιλελέδες και τους άσχετους.
Όπως το έχουμε ξαναγράψει εδώ πέρα... η χούντα όντως τελείωσε το ’73, καθώς οι φοιτητές φαίνεται πως ήταν οι μόνοι που είχαν ψυλλιαστεί τις πολιτικές κινήσεις του Παπαδόπουλου, ο οποίος καθώς διαπίστωνε να ανεβαίνει η φοιτητική αναταραχή, ήδη από το καλοκαίρι του ’73, πλάσαρε, και γι’ αυτό το λόγο, την δήθεν «πολιτική λύση» Μαρκεζίνη τον Οκτώβριο, για να εκτονώσει την έκρηξη και να αποφύγει, βασικά, μια ριζοσπαστικοποίηση του λαού, που ήδη ασφυκτιούσε (και για οικονομικούς λόγους).
Οι φοιτητές, με άλλα λόγια, «έπιασαν» τι πήγαινε να γίνει – να κατσικωνόταν η χούντα στο σβέρκο μας για καμιά δεκαετία ακόμη, μέσω της «πολιτικής λύσης», και κάπως έτσι του την έφεραν (του Παπαδόπουλου), ο οποίος Παπαδόπουλος, υπενθυμίζω, στο σύνταγμα του ’73 προέβλεπε για τη δική του θέση θητεία μέχρι το 1981!
Αυτό οι φασίστες, οι ακροδεξιοί, οι φιλελέδες και διάφορα άλλα πολιτικά κουμάσια δεν πρόκειται να το συγχωρέσουν ποτέ στους φοιτητές. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο θα είναι πάντα για ’κείνους κόκκινο πανί. Θα διαστρεβλώνουν το νόημά του, θα το υποβαθμίζουν, θα το συκοφαντούν, θα το απαξιώνουν. Γιατί, στην πράξη, το Πολυτεχνείο δεν ήταν μια στενά φοιτητική εξέγερση, καθώς τούτη γρήγορα εξελίχθηκε σε μια κανονική κοινωνική εξέγερση από τα κάτω, με τη συμμετοχή του λαού δηλαδή και όχι μόνο των φοιτητών –το μόνο, δηλαδή, που μισεί και νοιώθει ως αληθινή απειλή το πολιτικό σύστημα–, η οποία καταπνίγηκε στο αίμα εν τη γεννέσει της.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έριξε το μήνυμα πως μόνο ο αγώνας θα μπορούσε να ανατρέψει την δικτατορία, πως μόνο η μαζική κινητοποίηση θα μπορούσε να ταρακουνήσει τους συνταγματάρχες και περαιτέρω πως οι μάζες ήταν τελικά καταδικασμένες μπροστά στη στρατιωτική υπεροπλία του καθεστώτος.
Το Πολυτεχνείο ήταν εκείνο που ουσιαστικά ενταφίασε την δικτατορία, η οποία θα έπεφτε τους επόμενους μήνες έτσι κι αλλιώς, και ανεξάρτητα από την προδοσία τής Κύπρου, από εσωτερικές έριδες, από την ευρωπαϊκή απομόνωση (μετά τα γεγονότα του Νοέμβρη), από την αποτυχία διαχείρισης των «πολιτικών λύσεων», και βεβαίως από την οικονομική τελμάτωση λόγω κατάρρευσης του Bretton Woods και των εκρηκτικών ανοδικών τιμών πετρελαίου και πληθωρισμού.
Η χούντα, λοιπόν, όντως τελείωσε το ’73 και το Πολυτεχνείο ήταν εκείνο που υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου της, σκάβοντάς της και τον λάκκο. Την τυπική ταφόπετρα δεν έβαλε μόνο.

14/7/2022
Μητσοτάκης: Εκτσογλανισμός της εκδημόσιας εκζωής οι εξαθλιότητες Βερναρδάκη - Θα εκζητήσει ο Τσίπρας εκσυγγνώμη;

14/7/2022
Freedom Pass... έως 30.000 ευρώ.

13/7/2022
Εκλάβαμε τη δικαιοσύνη όχι ως απότοκο εξουσίας, μα ως ιδανικό βλέποντας, παιδιά, στα σενάρια του Φώσκολου, τον Κούρκουλο, ως εισαγγελέα, να χώνει μέσα τη γυναίκα του και είπαμε πως κάπως έτσι θα πρέπει να συμβαίνει και στην αληθινή ζωή. Μετά μεγαλώσαμε... 

13/7/2022
Μ’ αυτά και μ’ αυτά είναι ν’ απορείς πώς κάθισε έστω και δέκα επτά μήνες φυλακή. Του φάνηκαν αιώνες και τον λυπήθηκαν, γι’ αυτό τον αφήσανε...

13/7/2022
>>Μητσοτάκης για ν/σ ΑΕΙ: H Εθνική παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας<<
H μεγαλύτερη εθνική παπαρολογία... μέχρι την επόμενη.

13/7/2022
Κόπτονται για τη δημόσια παιδεία άτομα που σιχαίνονται το δημόσιο σχολείο, που δεν φοίτησαν ποτέ σ’ αυτό, που δεν περνάνε ούτε απ’ έξω. Μόνο στους αγιασμούς πατάνε... Κάνουν δε ό,τι μπορούν για να το απαξιώσουν ακόμη περισσότερο. Αν μπορούσαν να το καταργήσουν, κιόλας, μ’ ένα άρθρο θα το έκαναν ευχαρίστως. Γι’ αυτούς είναι το σχολείο των πληβείων. Ένας χώρος, που δεν τον κατανοούν. Που τον βλέπουν μόνο σαν μαύρη τρύπα και που είναι απλώς υποχρεωμένοι να τον τροφοδοτούν, με κάποιο χρήμα, αενάως.
Βασικά το μόνο που τους νοιάζει είναι να ξαφρίζουν κάθε χρόνο, με τις Πανελλήνιες, τους «καλούς μαθητές», μια απόλυτη μειοψηφία, τους οποίους έχουν ήδη τάξει στα μεγάλα αφεντικά (Silicon Valley και τα τοιαύτα), σπρώχνοντας όλους τους υπόλοιπους προς την κουλτούρα της φτώχειας, και από ’κει και πέρα της μικρο-παρανομίας ή και της χοντρής παρανομίας.
Όσοι καταφέρουν, τελικά, να αποφοιτήσουν από τις Σχολές, περίπου οι μισοί, ουσιαστικά παίρνουν ένα χαρτί «καλής διαγωγής», κάπως σαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων του μετεμφυλιακού κράτους, πως κρίθηκαν συνετοί δηλαδή ως «ακαδημαϊκοί πολίτες», άρα μπορούν απλά να τους εμπιστευτούν σ’ ένα βαθμό τα μεσαία αφεντικά τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι... ταράτσα κι απομόνωση στα κάτεργα του τουρισμού το καλοκαίρι ή ντελιβεράδες το χειμώνα.
Κάπως έτσι κυλάει το πράμα, με λίγα λόγια...

12/7/2022
Mick Softley: Ship…
https://www.youtube.com/watch?v=8tRQmo2iUzk

12/7/2022
>>Περιφρόνησε τους νόμους, εξαπάτησε την αστυνομία, γκρέμισε εθνικές αγορές υπηρεσιών και κλάδους με ιστορία ενός αιώνα αβγατίζοντας τα κέρδη της με τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων της και την πώληση ακόμη μιας... παραμύθας. Ο λόγος για την καλιφορνέζικη ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης παροχής υπηρεσιών ταξί Uber, η οποία μετονομάζοντας τους εργαζόμενους σε… «συνεργάτες» κατάφερε να επιβάλει παγκοσμίως ένα νέο μοντέλο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας στον τομέα των μεταφορών και από μια άθλια νεοφυή επιχείρηση να μεταλλαχθεί μέσα σε λίγα χρόνια σε μεγαθήριο αξίας 43 δισ. δολαρίων, που διεκπεραιώνει 19 εκατομμύρια κούρσες καθημερινά σε 40 χώρες του κόσμου, καταβροχθίζοντας τη μία πόλη μετά την άλλη και πετώντας έξω από το επάγγελμα τους παραδοσιακούς ταξιτζήδες.<<
Εδώ δεν τρέχει τίποτα. Τα σπρώχνουμε όλα κάτω από το χαλί, σαν την Νοβάρτις κ.λπ.
Εξάλλου οι ταξιτζήδες είναι άπλυτοι και μυρίζουν οι μασχάλες τους, ενώ κάποιοι, όνομα και μη χωριό, σκυλιάζανε κιόλας πως «ο Θύμιος (Λυμπερόπουλος) δεν θέλει την Uber» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ την εξαφανίζει»...

11/7/2022
Break us and we will not burn / Kill us and we will return / Shake us and we will not shock / Shock us and we'll fucking rock...
Και να μας σκοτώσουν, εμείς θα ξαναγυρίσουμε και θα ξαναροκάρουμε. Μέγιστοι Butthole Surfers...
https://www.youtube.com/watch?v=TCc6TZnF7vM

11/7/2022
«Στην καλύβα τη δική μου νοικοκύρης είμαι γω»
[Γιώργος Μητσάκης]
Κι ενώ βλέπεις διάφορους μ@λάκες και μ@λακισμένες να απασχολούν τον περίγυρο με τη φτήνια τους, πέφτεις πάνω σ’ αυτή την φωτογραφία του Στέλιου κι αμέσως έρχεσαι στα ίσια σου.
Εδώ ο Στέλιος πρέπει να ’ναι 35άρης, στα μέσα του ’60. Έχει όλη την Ελλάδα στα πόδια του. Είναι πρώτο όνομα, με ιλιγγιώδη διαφορά από το δεύτερο. Ό,τι τραγουδάει μετατρέπεται σε χρυσάφι. Ό,τι πει γίνεται πακτωλός. Φήμης και φράγκων.
Και όμως τον βλέπεις σ’ αυτή την χαμοκέλα, με τις πλίθες και τα τούβλα, να προβάρει τα τραγούδια του, έχοντας απέναντί του τον τυφλό ακορντεονίστα Κώστα Σταματάκη.
Ένα ξύλινο τραπεζάκι μ’ ένα μουσαμά, κάτι παλιοκρεβάτια, ένα στρώμα που έχει ανοίξει και κρέμονται τα ξέφτια, ένα μπουκάλι μπύρα, κάτι παπούτσια, κάτι πράματα στοιβαγμένα κάτω απ’ το τραπέζι...
«Στον Στέλιο Καζαντζίδη, λοιπόν, που γύρεψε μια ταπεινή θέση στο πάθος»
[Διονύσης Σαββόπουλος]

12 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Στέλιο Καζαντζίδη...

    Nikos Zozos
    Και το στρώμα σκέτο. Ούτε καν σεντόνια και στρωσίδια

    Γιάννης Δεληγιάννης
    Και τώρα ζητάνε, ακόμα και οι δευτεροτριτοτεταρτοι, τη μάνα τους και τον πατέρα τους!

    Vassilis Serafimakis
    Άξιος, κ. Τρούσα.

    Vasilis Kounelis
    Και βέβαια γειά σου Κώστα Σταματάκη με τη φύσα σου!

    μιχαλης ορφανίδης
    Μορφή και ο Σταματάκης. Ας είναι αναπαυμένες οι ψυχούλες τους!

    George Mosxos
    Αυτό αποδεικνύει ότι τίποτα δεν παίρνουμε μαζί μας ο Στέλιος ήταν απλός άνθρωπος

    Vasilis Kordatos
    Μπράβο Φώντα! Πολύ καιρό είχα να διαβάσω κάτι τόσο εύστοχο και ουσιαστικό για τον Στέλιο.

    Ilias Papavlopoulos
    και έναν τύπο που κοιμαται δίπλα στον ακορντεονιστα!

    Costis Papadopoulos
    νομίζω δεν κοιμάται, καπνίζει...

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΔΕΡΦΕ, ΠΑΝΟΤΕ ΟΥΣΙΩΔΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥΥΥΎΥ!!!!....

    Ρενα Λασηθιωτακη
    Ο Σταματάκης...αυτός κι ο Μάριος...

    Corina Basiliou
    Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!

    Lefteris Likotomaros
    Αν όλοι μας φίλε ειμασταν ταπεινοί σάν τόν Στέλιο θά ήταν καλύτερος ό κόσμος μας πέσαμε με τά μούτρα στο χρήμα νά γίνουμε κάποιοι.την άποψη μου λέω και τίποτα περισσότερο.

    Stavros Stavrou
    κι εχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου

    Γιωργος Σιουτας
    Είναι αυτός που όταν πήγε στην εταιρεία είπε. Η αυτός η εγώ!!! Και εννοούσε τον κουλουκακη!! Να τα λέμε όλα και για όλους!!!

    Corina Basiliou
    Ησουνα μπροστα?
    Κ δηλ φοβηθηκε τον Κουλουκακη?
    Αντε ρε φιλε!
    Προσεξε μην δαγκωσεις την γλωσσα σου κ δηλητηριαστεις!
    Τωρα εσυ εκανες την διαφορα μ αυτο που ειπες?
    Ψωνια....

    Lefteris Likotomaros
    πάντα υπάρχει κάποιος έτσι απλά νά την σπάσει.σιγουρα όλοι έχουμε κάνει τά λάθη

    Corina Basiliou
    Στελιος σημαινει τελειος!
    Κ τοδειξε κ με την ζωη του κ με τις πραξεις του κ με τα τραγουδια του!
    Σεβασμος!

    Evagoras Karageorgis
    Φώντα μου είσαι απόλυτα σωστός. Εύγε, τέλεια! Συμφωνώ μαζί σου. Μόνο, δεν είν' ανάγκη να τους δίνεις και 'αξία' με διάφορα χαρακτηριστικά. Μπορείς να παραμένεις απλά στο, διάφοροι... (και τρεις τελείες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Χρειάζονται πού και πού και οι... κακές λέξεις.

      Vasilis Kounelis
      οι λέξεις δεν είναι ποτέ κακές, ούτε βέβαια κσλές, όταν αποτυπώνουν την αλήθεια έστω και την υποκειμενική. Μόνο βαριές μπορείς να τις πεις...

      Evagoras Karageorgis
      είναι καλύτερα αυτά να τα λέμε κατ' ιδίαν. Είναι και λόγος για να συναντιούνται οι ανθρώποι. Θα μένουν τα ανείποτα δηλαδή, τα οποία θα αναπτύσσονται εν μέσω καφέ, μπύρας, τέιων η άλλων πιο βαριών ποτών κτλ. Γι αυτο με την πρώτη ευκαιρία που θα κατέβω Αθήνα, θα σε καλέσω να τα πούμε εκ του σύνεγγυς.

      Χρύσα Αγγελίδου
      Εξαιρετικο σχολιο!!Ετσι ειναι !!Τα μεγαλα καλλιτεχνικα εργα χρειαζονται παθος!!Και το παθος ειναι κατι μαγικο που δεν χρειαζεται φτιασιδια για ν ανθισει και να μεγαλουργησει.

      Σταύρος Καρτσωνάκης
      Συγκινήθηκα με αυτό που διάβασα και είδα
      Και το μαλακισμένες χρειαζόταν. Και λίγο ηταν

      Constantin Sidiras
      Και μέσα στην αμαθησιά του, ο μακαρίτης ο πατήρ μας ο κυρ Τέλης άκουγε φανατικά Στέλιο κ εντυπωσιαζώταν από τον Μπετόβεν κ τον Μότσαρτ. Έλεγε, αυτός κουφός, πως γράφει τέτοια θαύματα της μουσικής; Κι έτσι μάθαμε κι εμείς κοντά του μουσική κ πως να παραμείνουμε άνθρωποι μέσα σε αυτή τη φρίκη. Οι μοντέρνοι θα πουν, καταθλιπτικός κ μίζερος ήτανε. Η τάση λέει, εγώ θέλω να περνάω καλά... Οκ, πάρε τα φαρμάκια σου το βράδυ να παλεψεις με το "καλά" σου. Φώντα ευχαριστώ για την ανάρτηση, με συγκίνησε.

      Mpampis Spanos
      Άλλο επίπεδο φίλε μη συγκρίνεις

      Γεώργιος Ζγούρας
      * Άλλη κατηγορία ανθρώπου!

      John Malisianos
      Δεν είναι τυχαίο οτι δεν ήταν απλά ένας Στέλιος αλλά Ο Στελάρας!

      Miltos Marathon
      Τον αγαπω ειλικρινά πάρα πολύ τον Στέλιο Καζαντζίδη και ομολογουμένως ο Σταματάκης μεγάλη παιχτούρα!

      Ελένη Ψαθά
      Ενώ ο Σαββόπουλος; Γύρευε μια ταπεινή θέση στο πάθος;

      Stavros Manitou
      Η τέχνη γεννιέται στο περιθώριο!!!!!
      Σωστός Φώντα συμφωνώ απολύτως...

      Nikos Christ
      Respect!

      Stratis Armenakis
      Σημερα θα γεμιζε ανετα 3,4 φορες το γηπεδο στη Καλογρεζα.....

      Lefteris Kritikakis
      Και βγήκε η Πάολα να πιάσει στο στόμα της τον Καζαντζίδη και να πει πως δεν της αρέσουν όλα του τα τραγούδια γιατί λέει μιλάνε πολύ για ξενιτιά και πόνο. Στα αρχίδια μας το σούργελο έκανε κι η μύγα κώλο κι έχεσε το κόσμο όλο.

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ για τους Butthole Surfers...

    Dimitris Papadatos
    Άκουγα το Locust Abortion Technician αυτες τις μέρες. Τεράστια μπάντα. Σου προτείνω την τελευταία συνεργασία του Haynes με τους Psychic Ills στη σειρά Freakways της RVNG
    https://psychicills.bandcamp.com/.../frkwys-vol-45...
    FRKWYS Vol. 4.5: Nowhere in the Night, by Psychic Ills

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τρομερό το Locust. Αυτά κυκλοφορούσαν τότε κανονικά στην Ελλάδα. Μεγαλώσαμε μ' αυτά τα άλμπουμ.

    Aris Karampeazis
    Τεράστιοι αλήτες. Και ουσιαστικά ακραίοι. Δύσκολα θα ξεπεραστούν.

    Fotis Zafiropoulos
    Τεράστια μπάντα με τεράστια επιρροή στην εναλλακτική μουσική σκηνή της Αμερικής. Και βέβαια ο Gibby είναι ο γνωστός Gibby.

    Konstantin Mixos
    Η καλύτερη συναυλία που έχω δει, CBGB, δυο ντράμερ η μια σαν μικρό κοριτσάκι, μια γυμνή μπούτο χορεύτρια, ο Paul Leary μισόγυμνος σε παραισθήσεις Ελβις, τέλειωσαν σκίζοντας ένα αρκουδάκι και πετώντας μας το εσωτερικό του και μετά επι μια ώρα μεχρι να φτάσω στον σταθμό της Union square έβρισκα τύπους με κολλημένα από τον ιδρώτα λευκά κομματάκια αφρολεξ στο πρόσωπο τους και χαμογελάγαμε συνωμοτικά. Μετά γύρισα στην Ελλάδα και άρχισαν οι βομβαρδισμοί της Βαγδάτης και σκεφτόμουν το Jet Fighter από το ίδιο άλμπουμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Mick Softley...

    Fotini Pa-trou
    πωπω μας ...πέταξες στα βράχια τώρα, τι κομμάτι!

    Lefteris Aerakis
    Αξεχαστη εμπειρια χειμωνας του '78 στο μικρο παλκο του Tee Huis μεσα στο Melkweg (Amsterdam) ο Mick Softley με δυο ακουστικες (εξαχορδη και Δωδεκαχορδη) κι'εγω στα 2 μετρα στο μικρο τραπεζι (πρωτο τραπεζι πιστα, που λεμε) να απολαμβανω το τσαϊ μου! Ενοιωσα πως μαλλον ημουν ο μονος που γνωριζε οτι, αυτος ο ατημελητος, ντυμενος με μια παλια μπλε ολοσωμη φορμα εργασιας τροβαδουρος, ηταν απο τους πρωτεργατες της Εγγλεζικης Folk-Rock σκηνης! Καποια στιγμη του ζητησα το "Time Machine" Του εκανε τοση εντυπωση που οταν τελειωσε το σετ του ηρθε και ηπιαμε μαζι το τσαϊ μας! Η μεγαλη του χαρα εκεινο το βραδυ ηταν που ενας, εικοσαρης τοτε Ελληνας απο την Αθηνα, γνωριζε ποιος ηταν! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1592091877479276&set=pb.100000354383351.-2207520000..&type=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Κόπτονται για τη δημόσια παιδεία άτομα που σιχαίνονται το δημόσιο σχολείο"...

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Συγκλονιστικό

    Kostas Mouk
    κυριολεκτικά έτσι

    Pantelis Tsalouchidis
    Αυτό

    Σπυρίδων Παπαδημητρίου
    Παλι σωστος ο Φωντας

    Ferris Costas
    Το Χάρβαρντ νάναι καλά για να μας βγάζει... ηγέτες!

    Kostas Makris
    Τελειώνοντας το σχολείο αρχίζει κανείς την ενήλικη ζωή ...θα την παρομοίαζα σαν μια κούρσα 110 μέτρων με εμπόδια που όλοι πρέπει να τρέξουμε μέχρι τη "συνταξη" .. οι κανόνες όμως δεν είναι ίδιοι για ολους κάποιοι τρέχουν και τα 110 μέτρα κάποιοι ξεκινούν από τα 60 μέτρα και εμπόδια είναι πιο χαμηλά και κάποιοι τρέχουν 120 και τα εμπόδια είναι ψηλότερα και πολλοί πέφτουν..μια κούρσα χωρίς κανόνες..έχοντας τρέξει και τα 120 μέτρα πλήρη ψηλών εμποδίων μπορώ να τους κοιτάζω αφ' υψηλού τους φυτευτούν ηγέτες από το Χάρβαρντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Μ’ αυτά και μ’ αυτά είναι ν’ απορείς πώς κάθισε έστω και δέκα επτά μήνες φυλακή. Του φάνηκαν αιώνες και τον λυπήθηκαν, γι’ αυτό τον αφήσανε..."...

    νικος ηλιοπουλος
    Πάει να βρει τους ομοίους του στη κυβέρνηση

    Άννα Δημητριάδη
    Δεν αφέθηκε ελεύθερος, απλά ανεστάλη η ποινή του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.
    Αυτός είναι ο Ποινικός Κώδικας, αυτόν εφαρμόζουν οι δικαστές.

    Μαίρη Δαλάκου
    Δεν τους πέρασε απ' το μυαλό ότι ίσως κινδυνεύει...?

    Hipcut Konstantinos
    τόσο καιρό ήταν προφυλακισμενος πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πιθανό να επαναλάβει τις πράξεις για τις οποίες κατηγορουνταν. Αφού τον δίκασαν και βρέθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς να έχει μετανοιώσει, ξαφνικά δεν θεωρείτε ύποπτος να ξανακάνει εγκλήματα...

    Άννα Δημητριάδη
    ...συριζαίικοι νόμοι που κακως δεν αναθεωρήθηκαν.

    Stathis Nikokavouras
    λογικο ειναι...η προεδρος του δικαστηριου απο την αρχη αδηνε τον κουγια να κανει ερωτησεις ντροπης.η προεδρος του δικαστηριου ψηφισε οτι ειναι αθωος..η προεδρος του δικαστηριου ειναι φιλη του κουγια..η προεδρος του δικαστηριου ειχε προβλημα με το διαφορικο το σασμαν...για οσους ασχολουνται με το ποδοσφαιρο.... ο ρεφερυ ειχε προβλημα με το σασμαν..οπου σασμαν βαλε πιασμαν...ωραια το εφερα και το περιεγραψα....σαν παλιος ρεφερυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Εκλάβαμε τη δικαιοσύνη όχι ως απότοκο εξουσίας, μα ως ιδανικό βλέποντας, παιδιά, στα σενάρια του Φώσκολου"...

    Πάνος Παπαστεργίου
    το θέμα είναι μη μας γεράσουν προώρως, που λέει και ο ποιητής

    Δημοσθένης Ταχταλίδης
    Δέρνει και τον αδερφό του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Αυτά που είπε, σήμερα, ο ανεκδιήγητος υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος"...

    Θανάσης Τουρτούρας
    Μακάρι να έπεφτε το 73 η χούντα. Ενδεχομένως θα είχε γλιτώσει η Κύπρος.

    Κωστας Κουρετας
    Υπουργικές δηλώσεις εφάμιλλες ακροδεξιού ανθυποτρολ.Και το χειρότερο είναι ότι είναι και καθηγητής

    Evagoras Karageorgis
    Φώντα δεν είναι έτσι απλά. Η Χούντα δεν έπεσε τον Νοεμβρη του 1973, οδήγησε την επιχείρηση της μέχρι τον Ιούλιο του 1974. Αυτά είναι ιστορικά καταγεγραμμένα. Επίσης, ο Παπαδόπουλος δεν θα έκανε ότι έκανε ο Ιωαννίδης στην Κύπρο. Και δεν είμαστε ούτε δεξιοί ούτε λαλλέδες όσοι διευκρινίζουμε αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Άλλο είπα εγώ, αλλά δεν το κατάλαβες. Δεν πειράζει. Είπα ότι το Πολυτεχνείο ξεμπρόστιασε τη φιλελευθεροποίηση της χούντας και ουσιαστικά την ενταφίασε.

    Vassilis Serafimakis
    αυτή είναι μία ανάγνωση. Μία άλλη είναι ότι το Πολυτεχνείο ανέκοψε και ματαίωσε/ενταφίασε την φιλελευθεροποιηση τής χούντας, η οποία ήταν κάτι που δεν ήταν απλώς λόγια και ισχυρισμοί αλλά κάτι πραγματικό και ουσιαστικό. Δεν υπήρχε κάτι κρυφό γιά να ξεμπροστιαστεί: Ηταν απόπειρα τού Παπαδόπουλου και τών περί αυτού να παραδόσουν σε πολιτικούς "εθνικά υγιείς" την διακυβέρνηση τής χώρας. Ο Παπαδόπουλος δεδηλωμένα δεν είχε στόχο να μείνει εσαεί κυβερνήτης τής χώρας όπως ένας Φράνκο - κι αυτό δεν αποτελεί κάτι υπερασπιστικό περί Παπαδόπουλου.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Απάντησα και γι' αυτό στο ποστ. Τα υπόλοιπα σε καφενείο. Δεν μπορώ να συζητώ εδώ πέρα. Δεν μου αρέσει.

    Κωστας Κουρετας
    Ναι αλλά έτσι θα εξασφαλιζόταν η ατιμωρησία της Χούντας.Επισης είναι αυθαιρετη η εικασία ότι ο Παπαδόπουλος δε θα κάνε τα ίδια στην Κύπρο

    Vassilis Serafimakis
    ναι, μάλλον θα εξασφάλιζαν αμνηστία. Και τον Φράνκο θα τον ήθελα σκοτωμένο το 1937 αλλά πέθανε στο κρεβάτι του μετά 40 χρόνια. Ευχαρίστως θα άφηνα ατιμώρητους τούς πραξικοπηματίες αν έτσι γλυτώναμε τα αίσχη στην Κύπρο, διότι αυτά εριξαν τη χούντα.
    Ο Παπαδόπουλος είχε καλή συνεργασία με τον Μακάριο, αποδεδειγμένα. Τα έκτροπα Γρίβα κι ΕΟΚΑΒήτα κινούνταν από τούς εκτός ελέγχου "Κανταφικούς"/Ιωαννιδικούς. Στην δικτατορία δεν μάς κυβέρνησαν φασίστες αλλά ένας αχταρμάς αντικομμουνιστών, ένα οπλισμένο ανερμάτιστης ιδεολογίας τσούρμο. Τα είπε αυτά κι άλλα πολλά ο Ν.Πουλαντζάς στην "Κρίση τών Δικτατοριών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vassilis Serafimakis
      Διαφωνώ με την εκτίμηση ότι η χούντα "έτσι κι αλλοιώς θα έπεφτε" με το Πολυτεχνείο διότι δεν βλέπω ποιός παράγοντας θα την έριχνε. Πραγματική αντίσταση στο καθεστώς δεν υπήρχε ούτε είχε υπάρξει, αν μιλάμε γιά ενεργή αλλά και μαζική αντίσταση. Αντίθεση ναι, αλλά αντίσταση όχι.
      Ποιές "εσωτερικές αντιθέσεις"; Είχαν δυστυχώς επικρατήσει οι πιό φανατικοί δηλ οι πιό άμυαλοι στο στράτευμα και γενικώτερα στο καθεστώς. Εσωθεν ουδείς, έξωθεν τα ίδια: Οι Αμερικανοί δεν πιέζαν καθόλου. Η Ευρώπη είχε αποκαταστήσει αναγκαστικά σχέσεις, όπως είχε κάνει κι η Μόσχα.
      Η απόπειρα τού Παπαδόπουλου γιά παράδοση σε πολιτικούς ήταν γιά μένα μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να περάσουμε αναίμακτα σε μία διαδικασία προς πλήρη εκδημοκρατισμό. Κουτσά στραβά να εμπεδωθεί ο κοινοβουλευτισμός και στο τέλος ακόμα και νομιμοποίηση τού ΚΚΕ - όπως άλλωστε έγινε και στην Ισπανία, που είχε μακράν πιό φανατισμένο και αιμοσταγές καθεστώς από το δικό μας.
      Οι παλαιοί πολιτικοί καλοείδαν την απόπειρα αλλά φοβόνταν ο ένας μην τον εκθέσει ο άλλος και δεν εκδηλώνονταν. Κι όταν ο Ανδρέας καταδίκασε την απόπειρα Μαρκεζίνη όλοι περάσαν απέναντι. Μαξιμαλισμός πλήρης!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>Διαφωνώ με την εκτίμηση ότι η χούντα "έτσι κι αλλοιώς θα έπεφτε" με το Πολυτεχνείο<<
      Εγώ δεν έγραψα πουθενά αυτό που λες. Σε παρακαλώ πολύ να είσαι πιο προσεκτικός μ' αυτά που γράφω. Είπα ότι θα έπεφτε... έτσι κι αλλιώς, και ανεξάρτητα από την προδοσία τής Κύπρου, από εσωτερικές έριδες, από την ευρωπαϊκή απομόνωση (μετά τα γεγονότα του Νοέμβρη), από την αποτυχία διαχείρισης των «πολιτικών λύσεων», και βεβαίως από την οικονομική τελμάτωση λόγω κατάρρευσης του Bretton Woods και των εκρηκτικών ανοδικών τιμών πετρελαίου και πληθωρισμού.

      Vassilis Serafimakis
      έγραψες "Το Πολυτεχνείο ήταν εκείνο που ουσιαστικά ενταφίασε την δικτατορία, η οποία θα έπεφτε τους επόμενους μήνες έτσι κι αλλιώς" και επ'αυτού ακριβώς εξέφρασα την διαφωνία μου.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ξέρω τι γράφω και τι λέω. Όταν απαντάς όμως να βάζεις ακριβώς αυτά που γράφω και όχι να συμπεραίνεις δικά σου. Το "έτσι κι αλλιώς" έχει συνέχεια, και δεν σχετίζεται με το Πολυτεχνείο. Σχετίζεται με όλα τα υπόλοιπα.

      Vassilis Serafimakis
      EDIT Περί Bretton Woods: H κατάργηση τής υποχρεωτικής ανταλλαξιμότητας τών εθνικών νομισμάτων με Χρυσό ωφέλησε πολλαπλώς τις οικονομίες όλου τού κόσμου, ceteris paribus. Η κρίση τού πετρελαίου το 1973 με το embargo τού OPEC ήταν που έπληξε τις οικονομίες τού πλανήτη.
      Γιά την προδοσία τής Κύπρου φυσικά και συμφωνώ ότι μετά από αυτήν ήταν αδύνατον να σταθεί η δικτατορία! Το ζητούμενο ήταν να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Ή θα περνάγαμε στη δημοκρατία όπως η Ισπανία ομαλά και τσάτρα πάτρα ή όπως η Αργεντινή μετά από εθνική καταστροφή.

      Διαγραφή
    2. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κάνεις λάθος και για τα περί Bretton Woods, αλλά δεν έχω χρόνο να συζητάω τέτοια θέματα εδώ πέρα. Έχουμε και δουλειές.

      Vassilis Serafimakis
      περί BW έχω γράψει ένα σωρό δημοσίως και ειδικά περί αυτού πολύ θα ήθελα να γίνει συζήτηση. Είναι κρίσιμο ιστορικά σημείο και λίαν παρεξηγημένο.

      Nickos Ventouras
      > Κουτσά στραβά να εμπεδωθεί ο κοινοβουλευτισμός και στο τέλος ακόμα και νομιμοποίηση τού ΚΚΕ - όπως άλλωστε έγινε και στην Ισπανία, που είχε μακράν πιό φανατισμένο και αιμοσταγές καθεστώς από το δικό μας.
      Μα η Ισπανία δεν είμαι παράδειγμα «εμπέδωσης του κοινοβουλευτισμού». Η Ισπανία ακόμα και σήμερα έχει τρισχειρότερη Δεξιά ακόμα και από εμάς, με φρανκικά στοιχεία να κυριαρχούν και το '80 και το '90 και ακόμα και σήμερα, και βέβαια και γερή ακροδεξιά. Συν τη συμπεριφορά τους σε Καταλωνία, Βάσκους, κλπ.

      Vassilis Serafimakis
      άντε πάλι. Μα δεν συγκρίνουμε καθεστώτα! Αναφέρθηκα καθαρά στο θέμα τής ανάρτησης, που εν προεκτάσει τής κουβέντας τού Συρίγου αφορά το πώς έπεσε η Χούντα. Και ξαναλέω χωρίς να γλυστράω εκτός θέματος (και ν'αρχίσω να μιλάω γιά ΕΤΑ και τα συναφή) : Χίλιες φορές να έφευγε η Απριλιανή δικτατορία στην Ελλάδα όπως έφυγε η Φρανκική στην Ισπανία. Και λίγες λέω.

      Nickos Ventouras
      > άντε πάλι. Μα δεν συγκρίνουμε καθεστώτα!
      Συγκρίνεις όμως διαδικασίες αποχουντοποίησης ― και αυτές δεν είναι άσχετες με τα καθεστώτα που προέκυψαν στην κάθε περίπτωση.
      > Χίλιες φορές να έφευγε η Απριλιανή δικτατορία στην Ελλάδα όπως έφυγε η Φρανκική στην Ισπανία. Και λίγες λέω.
      Αν εννοείς χωρίς την διχοτόμηση, σαφώς.
      Αν εννοείς πως έγινε πολιτικά, ακόμα και αν αγνοήσουμε το που κατέληξε, δεν είμαι σίγουρος.
      Τουλάχιστον εμείς είχαμε ένα Πολυτεχνείο για την τιμή των όπλων.

      Vassilis Serafimakis
      Συγκρίνω διαδικασίες απαλλαγής από την δικτατορία. Και η Ελλάδα απαλλάχτηκε από την δική της με τρόπο χίλιες φορές χειρότερο! Αν θέλετε να έχετε αντίρρηση σ'αυτό οφείλετε να μείνετε στο τι κόστισε και τι καλό έφερε κάθε απαλλαγή αντίστοιχα.
      Στην Ισπανία δεν τιμωρήθηκαν οι ένοχοι τού πραξικοπήματος και τού εμφυλίου διότι είχαν όλοι σχεδόν πεθάνει! Δεν τιμωρήθηκαν όμως ούτε οι ένοχοι γιά ένα σωρό εγκλήματα που έκαναν κατά την διάρκεια τής δικτατορίας. Γνωστά όλα αυτά και δεκτά. Αλλά η δικτατορία ΕΠΕΣΕ ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ και το καθεστώς σχετικά γρήγορα εξελίχθηκε σε τυπική δυτική δημοκρατία. Με πρώτο πρωθυπουργό μάλιστα μετά τον Φράνκο όχι έναν πολιτικό στυλ Μαρκεζίνη αλλά έναν καθαρόαιμο Φαλαγγίτη!
      Στην Ελλάδα η απαλλαγή έγινε διά τής Κυπριακής τραγωδίας, όσο και να λέμε ότι "την έριξε το Πολυτεχνείο"!
      Τα καθεστώτα σε κάθε χώρα εξελίσσονται με τρόπο πολυπαραγοντικό, ουσιαστικά χαοτικό. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να προβλέψει κανείς στην Ισπανία τού 1977 πώς θα είναι η χώρα το 2001, ή στην Ελλάδα τού 1974 πώς θα είναι το 1994. Συνεπώς μην ψάχνουμε γιά αιτιώδεις συνάφειες. Η επιλογή είναι απλή και δυαδική: Με εθνική τραγωδία ή με συμβιβαστικό εκδημοκρατισμό;

      Nickos Ventouras
      Δεκτό, αλλά ποιός είπε ότι η εθνική τραγωδία δεν θα συνέβαινε ούτως ή άλλως ― και ότι, με δεδομένες τις πλάτες των ΗΠΑ, τις επιδιώξεις της Τουρκίας, και την κατάσταση στην Κύπρο, δεν θα δίνονταν μια παρόμοια ευκαιρία;

      Διαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Θερμαινόμενη πισίνα έχεις; Δεν έχεις. Τζακούζι έχεις; Δεν έχεις."...

    θωμας σταμκος
    Τόσα πολλά

    Vassilis Serafimakis
    Δεν πάει καλά, διαβάζω, ο Ντράγκι!.. Τον ματιάσατε!...

    Stathis Nikokavouras
    19 ευρω πισω.μεσα επεσες...ζητω ο κουλης..το μαυρο που θα φαει παιδια ,ουτε 17 % δεν θα παρει...τελειωμενος ειναι

    Nikos Markakis
    πεθυμήσαμε ήδη τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο Στέλιος μπορεί να αισθάνονταν και να φωτογραφίζονταν σαν απόκληρος της κοινωνίας, τα μύρια όμως τα έσπρωχνε στα καζίνα και τους κουμαρχανάδες κι όχι σε φιλανθρωπίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή