Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

MIHALIS KALKANIS GROUP ζωντανοί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συνθέτης και κοντραμπασίστας, βασικά, ο Μιχάλης Καλκάνης είναι γνωστός και από την παρουσία του στα τζαζ πάλκα, μα και από την δισκογραφία, προσωπική ή άλλη (ως session μουσικός, σε δίσκους «τρίτων» εννοούμε).
Η πιο νέα κυκλοφορία τού Μιχάλη Καλκάνη έχει τίτλο Emotions / live recording at megaron [United We Fly, 2022], υπογράφεται από το Mihalis Kalkanis Group – με την συνάντηση να ηχογραφείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2020 και με το CD να περιλαμβάνει οκτώ tracks, όλα συνθέσεις του Μ. Καλκάνη.
Σ’ εκείνη την ζωντανή εμφάνιση μέλη του Mihalis Kalkanis Group ήταν οι: Λευτέρης Ανδριώτης λύρα, πιάνο, Βασίλης Μπαχαρίδης ντραμς, κρουστά, Ορέστης Μπενέκας πιάνο, synth bass, πλήκτρα, ηλεκτρονικά, Χρήστος Καλκάνης κλαρινέτο, φωνή και Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο, πιάνο, φωνή, πλήκτρα.
Δεν είναι ένα τυπικό τζαζ σχήμα το Mihalis Kalkanis Group – όπως δεν είναι τυπικοί τζαζίστες και οι… Portico Quartet.
Τους Βρετανούς δεν τους αναφέραμε τυχαίως. Αποτελούν μιαν επιρροή, για τους έλληνες συναδέλφους τους, και αυτό δεν είναι κακό. Απεναντίας είναι πολύ καλό, όταν αυτή η επιρροή δεν γίνεται άκριτα, αλλά μ’ έναν ειδικό τρόπο, που φανερώνει τα προσόντα, αν θέλετε, τούτου του γκρουπ γενικότερα ή και του Καλκάνη (ως συνθέτη) ειδικότερα.
Υπάρχει η jazz λοιπόν εδώ, όπως υπάρχουν και τα ηλεκτρονικά – με την χρήση των δεύτερων να είναι απολύτως δημιουργική και εν τέλει πειστική, δίχως κάπου να «χτυπάει» (η χρήση).
Δημιουργικός, όμως, είναι και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται, το Mihalis Kalkanis Group, τα ποικίλα (εγχώρια) παραδοσιακά στοιχεία –και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους Βρετανούς ή όποιους άλλους από το εξωτερικό, καθώς η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια σύγχρονη jazz / electronic, με δημώδη στοιχεία είναι και αξιέπαινη σαν πρόθεση, και αισθητικώς άψογη, ως αποτέλεσμα.
Το “Emotions” ακούγεται «νεράκι». Εννοούμε πως σαν δίσκος ρέει με ενότητα, χωρίς κάπου «να χάνει» ή να επαναλαμβάνεται. Είναι και η διάρκεια φυσικά, που είναι «σωστή» (γύρω στα 40 λεπτά), αλλά είναι και οι συνθέσεις του Μ. Καλκάνη και βεβαίως η παρουσίασή τους από το γκρουπ, που καθιστά, γενικώς, την προσπάθεια φυσική και ολοκληρωμένη.
Έξοχο το κλείσιμο με το “For you”.
Επαφή: www.unitedwefly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου