Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 3 Ιστορίες σε μια Βόλτα

Βινυλιακής διάρκειας είναι το πιο νέο άλμπουμ (CD) του συγκροτήματος Γουρούνια στο Διάστημα, το «3 Ιστορίες σε μια Βόλτα» [Ανεξάρτητη Παραγωγή, 2022], που αποτελείται από τέσσερα κομμάτια, τα οποία έχουν διάρκειες 8:32, 6:40, 7:44 και 11:53. Περίεργη ποσότητα (μόλις τέσσερα τραγούδια), περίεργες διάρκειες...
Τα Γουρούνια στο Διάστημα, που προέρχονται από την Θεσσαλονίκη, δεν είναι πρωτοφανέρωτο σχήμα, φυσικά, καθώς έχουν κυκλοφορήσει κι άλλες δουλειές τους στο παρελθόν (μάλιστα για το άλμπουμ τους «Καινούριοι Καιροί», από το 2015, είχαμε γράψει, πριν από καιρό). Το ότι δεν είναι πρωτοφανέρωτοι φαίνεται, εξάλλου, από τον ήχο τους, το δέσιμό τους, τον τρόπο που παίζουν, που ηχογραφούν κτλ. Η εμπειρία, εννοούμε, κάνει «μπαμ».
Θα ρωτήσει κάποιος... αρκεί και μόνον η εμπειρία, για να προκύψει κάτι, που να έχει νόημα, υψηλό νόημα και αναντίρρητο λόγο ύπαρξης; Όχι φυσικά. Απαιτούνται και άλλα πράγματα, κάποια εκ των οποίων τα διαθέτει το συγκρότημα.
Κατ’ αρχάς η μπάντα (Κωνσταντίνος Βούρος φωνή, στίχοι, Χρήστος Γεωργακάκης κιθάρα, φωνή, Νίκος Γεωργακάκης κιθάρα, Θοδωρής Σαββαΐδης μπάσο, φωνή, Σίμος Τριανταφύλλου ντραμς) παίζει πολύ καλά, κι αυτό είναι ένα πρώτο πολύ θετικό.
Έπειτα σαν συνθέσεις τα κομμάτια κυλάνε καλά και πολύ καλά, σε σχέση με τις διάρκειες. Έχουν, εννοούμε, τον τρόπο τα Γουρούνια στο Διάστημα να δημιουργούν ωραία πλαίσια, κιθαριστικά βασικά, που να κυλάνε απρόσκοπτα.
Υπάρχει εδώ κάτι που να μην λειτουργεί όσο καλά θα άξιζε να λειτουργεί; Ναι. Ο συνδυασμός ερμηνείες-στίχοι είναι ένα θέμα. Ή μάλλον δύο ξεχωριστά θέματα, που θέλουν μεγαλύτερη προσοχή.
Κατ’ αρχάς οι στίχοι άλλοτε είναι από εκείνους που τραγουδιούνται και άλλοτε είναι από εκείνους που περίπου τραγουδιούνται έως και απαγγέλλονται. Το περίεργο είναι πως ακόμη και σε στίχους που μπορεί άνετα να τραγουδηθούν («Η ιστορία του ποτέ») προτιμάται η περίπου-απαγγελία.
Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί δηλαδή δεν υπάρχει τραγούδι-τραγούδι και υπάρχει κάτι σαν τραγούδι. Ίσως να ευθύνονται και κάποιες επιρροές του γκρουπ από τις Τρύπες ή και από την Γενιά του Χάους... δεν ξέρω.
Νομίζω, όμως, πως από την στιγμή που γράφονται (όταν γράφονται) λόγια με ρίμες, ροή κτλ, πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να μετατρέπονται τα λόγια σε τραγούδια.
Επίσης να πω πως η φωνή θέλει βελτίωση. Δεν ξέρω ποιος ακριβώς τραγουδά τι ακριβώς στο άλμπουμ (γιατί διαβάζουμε στα credits για τρεις, που κάνουν φωνητικά), αλλά με τις φωνές υπάρχει θέμα – και βασικά με τις τραγουδο-απαγγελίες. Ακούγονται ερασιτεχνικές.
Έχω την γνώμη πως με προσεκτικές κινήσεις τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν ακόμη πιο πολύ για τα Γουρούνια στο Διάστημα. Και πρέπει να συμβεί, γιατί οι μουσικές τους το αξίζουν.
Επαφή: https://www.facebook.com/gourouniastodiastima

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Spyros Diastimikos
    Ορθώς τονίζεις το πρόβλημα της απαγγελίας στη ροή του δίσκου... Δυστυχώς αυτό με κούρασε και μένα όταν τον άκουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή