Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΥΑ ΦΑΜΠΑ ρόδο μου κόκκινο

Γνωστή και διακεκριμένη, εδώ και στο εξωτερικό, κιθαρίστρια και συνθέτρια, η Εύα Φάμπα (κόρη του αείμνηστου κιθαριστή και συνθέτη Δημήτρη Φάμπα) έχει πρόσφατο CD σε κυκλοφορία, που αποκαλείται «Ρόδο μου Κόκκινο» [Μετρονόμος. 2022] και το οποίον περιέχει έντεκα «έντεχνα» τραγούδια. Στίχους στα τραγούδια αυτά έχουν γράψει οι Βέρα Βασιλείου-Πέτσα (4), Φιλιώ Μόρφη (1), Γιώργος Μπίμης (4) και Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή (2), ενώ τραγουδούν οι Βασίλης Γισδάκης (2), Στέλιος Μαγαλιός (1), Θανάσης Χουλιαράς (2), Μαριλίζα Λούντζη (1), Γιώργος Μαυροειδής (1), Μανώλης Μητσάκος-Μαριλίζα Λούντζη (1), Παρασκευάς Θεοδωράκης (2), και Πολυξένη Καράκογλου (1).
Παρατηρούμε κατ’ αρχάς πως η Εύα Φάμπα μελοποιεί στίχους τεσσάρων διαφορετικών στιχουργών, ενώ τα τραγούδια της αποδίδουν οκτώ διαφορετικοί τραγουδιστές (και τραγουδίστριες). Και αν για το θέμα των στίχων δεν μπορεί να πει κανείς κάτι, οπωσδήποτε, για το θέμα των ερμηνευτών δεν μπορεί παρά να διερωτάται. Είναι τόσο διαφορετικά αυτά τα έντεκα τραγούδια, μεταξύ τους, ώστε να απαιτούν την παρουσία τόσο πολλών φωνών; Δεν το νομίζουμε. Με έναν-δυο ερμηνευτές το αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον καλύτερο, πυκνότερο, μεστότερο και με πιο αποσαφηνισμένο χαρακτήρα.
Τα τέσσερα τραγούδια σε στίχους της Βέρας Βασιλείου-Πέτσα, που τοποθετούνται στην αρχή του άλμπουμ, είναι από εκείνα που ξεχωρίζουν.
Η γραφή της Β. Βασιλείου-Πέτσα, είναι καθαρή και μετρημένη. Οι στίχοι της ρέουν αβίαστα, είναι φτιαγμένοι με μαστοριά (παλαιάς κοπής), ενώ και από νοηματικής πλευράς είναι σαφείς και κατασταλαγμένοι. Αποτελούν, δηλαδή, από την φύση τους μία πολύ καλή βάση, για να μετατραπούν σε τραγούδια. Κάτι που συμβαίνει. Ειδικώς τα δύο τραγούδια, που λέει ο Βασίλης Γισδάκης, στην αρχή, είναι πολύ καλά («Δίχως όραμα», «Ανατολικός άνεμος»), με αποτέλεσμα το άλμπουμ να ξεκινά με φόρα.
Το τρίτο τραγούδι στη σειρά, το «Αυτός ο δρόμος» (με τον Στέλιο Μαγαλιό) διαρκεί παραπάνω από έξι λεπτά κι είναι ένα παράξενο αργό ζεϊμπέκικο. Θέλει προσοχή, για να το παρακολουθήσεις, γιατί η μεγάλη διάρκειά του κάπως σε αποπροσανατολίζει.
Αρκετά καλά τραγούδια είναι και τα «Ταξίδι στο χρόνο» (Θανάσης Χουλιαράς), «Ορφέας και Ευρυδίκη» (Γιώργος Μαυροειδής) και «Τσε Γκεβάρα» (Παρασκευάς Θεοδωράκης), όλα σε στίχους Γιώργου Μπίμη, αλλά από ερμηνευτικής πλευράς μόνον το «Ορφέας και Ευρυδίκη» ξεχωρίζει, λόγω της «σπασμένης» προσέγγισης του Γ. Μαυροειδή.
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως το «Ρόδο μου Κόκκινο» είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον σύγχρονο «έντεχνο» άλμπουμ, με την Εύα Φάμπα να φανερώνει και συνθετική-τραγουδιστική άνεση, μα και ευρύτητα επιρροών. Πέρα από τις εμφανείς «χατζιδακικές», εννοούμε, υπάρχουν κι άλλες (κλασικές, «δωματίου», λάτιν κ.λπ.), που προσφέρουν στο «Ρόδο μου Κόκκινο», και από αυτή την άποψη, την αίσθηση του «ταξιδιού».
Επαφή: www.metronomos.gr

1 σχόλιο:

  1. Aπό το fb...

    Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
    Σας ευχαριστούμε πολύ!

    Eva Fampas B
    Ευχαριστούμε πολύ!!!! Βέβαια για μένα προσωπικά η συνεργασία με τους οκτω διαφορετικούς ερμηνευτές είναι αποτέλεσμα της καλής σχέσης που υπήρξε η και δημιουργήθηκε στη διάρκεια της δημιουργίας του Ρόδο μου Κόκκινο. Θα μελετήσω την άποψη σας, θα προσπαθήσω να το δω "αλλιώς" αλλά τώρα μάλλον με ευχαριστεί η συμμετοχή όλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή