Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

10+1 άλμπουμ του ελληνικού ροκ από το 1972 – 50 χρόνια μετά και η λάμψη τους δεν έχει σβήσει ακόμη

Το 1972, ακριβώς μισόν αιώνα πριν, το ελληνικό ροκ θα βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ιστορίας του. Λέμε για την περίοδο πριν ξεφουσκώσει το πράγμα, από το 1973 και εντεύθεν και βεβαίως μετά από τα... προκαταρκτικά σίξτις, όταν πλέον το ελληνικό ροκ έχει καταφέρει να αποκτήσει μια κάποια ταυτότητα.
Σε τι συνίσταται αυτή η ταυτότητα; Κατ’ αρχάς στην χρήση της ελληνικής γλώσσας από την πλειονότητα των ονομάτων. Έπειτα, στην υιοθέτηση ελληνικών στοιχείων στις μουσικές, που μεταφέρονταν από την δημοτική παράδοση, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι, ενώ, περαιτέρω, στην ενδυνάμωση αυτής της ταυτότητας θα συνέβαλλαν, όσο δεν παίρνει άλλο, και τα ακούσματα από το εξωτερικό, που είναι πλέον περισσότερα, καθώς όλα τα μεγάλα συγκροτήματα του ροκ, από Αγγλία-Αμερική, των τελών του ’60 και των αρχών του ’70, ακούγονται συνεχώς, δημιουργώντας τις καλύτερες βάσεις, για να πατήσουν πάνω τους τα νεότερα (ελληνικά) σχήματα.
Εν τω μεταξύ ο Διονύσης Σαββόπουλος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της διαδρομής του, παίρνοντας πάνω του το μεγαλύτερο κομμάτι της εξέλιξης του στυλ, ενώ, από κοντά, μια σειρά καινούριων συγκροτημάτων ηχογραφούν τους πρώτους μεγάλους δίσκους τους, όπως οι Πελόμα Μποκιού και οι Socrates Drank the Conium, ή έστω τους δεύτερους, αν μιλάμε για τους Poll, ενώ πίσω από τα LP, που δεν ήταν εύκολο να γίνουν, για πολλούς και διαφόρους λόγους, υπήρχαν τα 45άρια, στα οποία επίσης θα αποτυπώνονταν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές.
Δεν είναι πολύ περισσότερα από έντεκα τα άλμπουμ (LP) του ελληνικού ροκ, που κυκλοφόρησαν τότε στην Ελλάδα και αυτά θα παρουσιάσουμε στην συνέχεια – κάνοντας όμως την εξής διευκρίνιση.
Σ’ αυτή την κατάταξη λοιπόν, που θα είναι αλφαβητική, δεν συμμετέχουν τα ελληνικά ονόματα του εξωτερικού, που ηχογράφησαν
LP (στην Γαλλία βασικά), καθώς δεν αποτελούσαν μέρος της σκηνής. Δεν έπαιζαν δηλαδή στα ελληνικά κλαμπ (Rodeo, Κύτταρο κ.λπ.), ενώ και οι δίσκοι τους, στις πιο πολλές των περιπτώσεων δεν θα κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.
Λέμε, βασικά, για το 2LP “666” των Aphrodites Child, για το LP Ela Ela / Osanna” των Axis, όπως και για το πρώτο LP του Σταμάτη Σπανουδάκη. Υπάρχει επίσης και το πρώτο προσωπικό LP του Λουκά Σιδερά, που είχε βγει στην Γαλλία, το 1972, και που θα κυκλοφορούσε και στην Ελλάδα την ίδια χρονιά, όμως, και αυτό, αποτελεί παραγωγή του εξωτερικού.
Θα επιμείνουμε, δηλαδή, στα ελληνικά ονόματα, που ζούσαν και δημιουργούσαν εδώ – και βασικά στην Αθήνα. 
 
H συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/101-almpoym-toy-ellinikoy-rok-apo-1972

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Kwstas Agas
    Κι εν τω μεταξύ τώρα συνειδητοποιώ ότι αυτοί οι πολύ σπουδαίοι δίσκοι βγήκαν το 1972!! Την ίδια χρονιά και βρώμικο ψωμί , και απέραντα χωράφια, και δεύτερος δίσκος Socrates drank the conium και Νοστράδαμος και οι - δυστυχώς άγνωστοι αλλά πολύ σημαντικοί - morka ... Πραγματικός πλούτος όχι μόνο για το ελληνικό ροκ αλλά για το ελληνικό τραγούδι εν γένει!!!
    ..... Για τους ΤΕΡΆΣΤΙΟΥΣ Πελόμα Μποκιού: ο δίσκος τους που βγήκε το 1972 - και εδώ και χρόνια κοσμεί και τη δική μου δισκοθήκη - είναι πιο πολύ, ας πούμε, compilation από τα τραγούδια τους που είχαν κυκλοφορήσει τα προηγούμενα έτη σε 45αράκια (όλα ένα κι ένα!!)!! Πόσο μα πόσο κρίμα που σε αυτή τη μπάντα δεν εδόθη η ευκαιρία να μπουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΟ ΔΙΣΚΟ, και δη κονσεπτ άλμπουμ (όπως είχαν αυτήν την ευκαιρία ο Τουρνάς και οι Ακρίτας)!! Αν γινόταν αυτό , σήμερα θα μιλούσαμε για ένα προγκρεσιβ ροκ έργο - κόσμημα της ελληνικής ροκ... Σκεφτείτε αυτοί οι μουσικάρες τι ολοκληρωμένο δίσκο θα έβγαζαν....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>είναι πιο πολύ, ας πούμε, compilation<
    δεν ισχύει αυτό που λες, είναι τελείως λάθος
    Απ' όσο μπορώ να θυμάμαι μάλλον κανένα τραγούδι του LP δεν είχε κυκλοφορήσει πριν σε 45άρι.

    Kwstas Agas
    Στη δισκοθήκη μου έχω το βινύλιο όπου η μπάντα έχει φωτογραφηθεί μπροστά από τον ξύλινο φράχτη (ο Γιώργος Στεφανάκης , που υπήρξε και συνεργάτης μου, με πληροφόρησε ότι ο φράκτης βρισκόταν στο Κολωνάκι)! Ο Γαρύφαλλος ανοίγει τη δεύτερη όψη του βινυλίου , όπου αναγράφεται ως δημιουργός του τραγουδιού ο Κιουρκτσόγλου, ο οποίος δεν ήταν το 1972 στη μπάντα (κι ούτε εμφανίζεται στη φωτογραφία στο εξώφυλλο με τους άλλους , εν αντιθέσει με τον Γιώργο Στεφανάκη που μπήκε στη μπάντα πιο μετά)! Έτσι συμπεραίνω ότι ο δίσκος περιέλαβε αρκετές προηγούμενες ηχογραφήσεις, που είχαν ήδη εκδοθεί σε 45αρακια, οι οποίες συμπληρώθηκαν με καινούριο ακυκλοφόρητο και αδισκογραφητο υλικό!! Σε κάθε περίπτωση, η "φιλοσοφία" αυτού του δίσκου - όπως με το απλό μυαλό μου την εισπράττω - είναι ότι δεν αποτέλεσε πλήρη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, υπό την έννοια "δίσκος όπου όλα τα τραγούδια είναι προορισμένα να παρουσιαστούν πρώτη φορά δισκογραφικώς"!! Όμως μπορεί να κάνω και λάθος, ποιος ξέρει....
    ούτε κι ο Γαρύφαλλος??

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ο Γαρύφαλλος δεν υπάρχει στο ορίτζιναλ άλμπουμ. Σου είπα... μάλλον τίποτα δεν είχε βγει νωρίτερα σε 45άρι. Τα τραγούδια γράφτηκαν αποκλειστικά για το LP.

    Kwstas Agas
    α, διότι εγώ έχω τον δίσκο με το εξώφυλλο με τα μέλη της μπάντας στον ξύλινο φράχτη. Και ναι, είχα πάντα την εντύπωση ότι αυτό είναι το μοναδικό μεγάλο LP των Πελόμα Μποκιού, το οποίο είναι κι αυτό εκδόσεως 1972. Πραγματικά σε ευχαριστώ για τη διευκρίνιση!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτό είναι το μοναδικό LP των Πελόμα (με τον ξύλινο φράχτη), το δεύτερό τους ήταν CD. Απλά στο original δεν υπάρχει ο Γαρύφαλλος. Είναι άλλο το track list από εκείνο των επανεκδόσεων.

    Kwstas Agas
    στο LP που έχω στη δισκοθήκη μου - αποκτηθέν από το δισκάδικο "Απόηχος" στου Ζωγράφου το 1991 - ο Γαρύφαλλος είναι σε ... περίοπτη θέση : ανοίγει τη δεύτερη πλευρά του δίσκου !! Ενώ από τον ίδιο δίσκο απουσιάζει η "Ανατριχίλα" !! Η έκδοση του δίσκου με το ίδιο εξώφυλλο αλλά με διαφοροποιήσεις στην track list [όπου σε κάποιες εκδόσεις περιλήφθηκε ο Γαρύφαλλος], λογικό ήταν να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις, ότι κάποια τραγούδια είχαν ήδη εμφανισθεί σε 45αράκια .... Πάντως θυμάμαι ακόμη το πρώτο ξάφνιασμα όταν έβαλα τη βελόνα στο βινύλιο και ... με υποδέχθηκε το παρακάτω, εναρκτήριο της Α όψεως ....
    https://youtu.be/B18mPx65HSM
    Πελόμα Μποκιού - Οι Μάγοι | Official Audio Release

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ούτε οι Μάγοι είναι στο ορίτζιναλ LP.

      Costas Arvanitis
      Μόνο τα "Μαρί-Μαρία" και "Αν Ήξερα" κυκλοφόρησαν την ίδια εποχή σε 45άρι. Στο Discogs έχουνε μπερδέψει τα μπούτια τους. Η πρώτη επανέκδοση του '80 δεν περιέχει τους "Μάγους". Αυτό το τραγούδι, το βάλανε στο LP πολύ αργότερα, γύρω στο 1990 (ίσως το 1989, γιατί το θυμάμαι στα δισκάδικα μαζί με το Οι Μεγάλες Επιτυχίες Των Charms της Polydor).

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι, αλλά πιο μετά από το LP. Είμαι σχεδόν σίγουρος.
      Το λέω επειδή είπε ο Άγας ότι περιλάμβανε τραγούδια από τις 45 στροφές. Τελικά, κανένα τραγούδι δεν είχε βγει νωρίτερα σε single, απ' αυτά που μπήκαν στο LP.
      Εγώ που είχα αγοράσει την πρώτη επανέκδοση του 1980 μεγάλωσα με "Γαρύφαλλο" στο LP (και χωρίς το "Κάποιος πεθαίνει"), αλλά όχι με "Μάγους". Τους "Μάγους" τους άκουσα, όταν βρήκα το δισκάκι. Κάποια στιγμή στα early 90ς είχα δει τους "Μάγους" σε LP κι είχα παραξενευτεί.

      Kwstas Agas
      .... όσο μεγαλώνω μαθαίνω, χε χε .... Όλα οφείλονται στο ότι στο βινύλιο που έχω στη δισκοθήκη μου περιλαμβάνεται και ο Γαρύφαλλος αλλά και το "Αν ήξερα" για το οποίο ο συνονόματος παραπάνω μας πληροφορεί ότι είχε βγει σε 45αράκι !! Επίσης ο δίσκος αυτός ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ [πιο μετά, από τον κατάλογο ελληνικής δισκογραφίας του Πέτρου Δραγουμάνου διάβασα ότι το μοναδικό lp των Πελόμα Μποκιού βγήκε το 1972!!]!! Ενώ θα έπρεπε να αναγράφει ότι είναι επανέκδοση του 1990 [οπότε και η track list διαφοροποιήθηκε με την προσθήκη και του Γαρύφαλλου και των Μάγων στη θέση άλλων τραγουδιών] ... ΑΛΛΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ 1990 : Το Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε δεν το τραγουδάει ο Μπονάτσος αλλά ο Δαπέρης, κάτι το οποίο ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ στα στοιχεία του δίσκου!! Έτσι όταν βρέθηκα το 2004 με τον κο Γιώργο Στεφανάκη για να συνεργαστούμε στα δικά μου, του είπα "τι ωραία η ερμηνεία του Βλάση στον Γαρύφαλλο" και μου απάντησε "τι είναι αυτά που λες Κώστα, τον Γαρύφαλλο τον έχει τραγουδήσει ο Δαπέρης" και φυσικά έμεινα με ανοιχτό το στόμα!! Αυτό όμως το "σφάλμα" έχει ως αποτέλεσμα τούτη τη στιγμή οι περισσότεροι να νομίζουν ότι στον Γαρύφαλλο ακούμε τη φωνή του αείμνηστου Μπονάτσου!!
      https://youtu.be/GfgmjgXax-Y

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Άγα μας έχεις κάνει σκόνη με αυτά που λες. Μας μπερδεύεις συνέχεια. Άμα έχεις LP με Μάγους δεν έχεις την πρώτη επανέκδοση του 1980, αλλά κάποια άλλη. Δεύτερη, τρίτη δεν ξέρω...
      Η επανέκδοση του '80 έχει label βαθύ πράσινο και γράφει 1980.

      Kwstas Agas
      αφού κι εγώ μπερδεμένος είμαι βρε Φώντα ... να τώρα μόλις έμαθα στο παραπάνω σχόλιο σου ότι ο δίσκος που έχω στη δισκοθήκη μου είναι εκδόσεως του 1990 κι όχι του 1980 [άλλωστε κι εγώ το 1991 τον αγόρασα] .... Και φυσικά στο σχόλιο μου διόρθωσα τη χρονολογία .... Τα ... παράπονα στις δισκογραφικές, που σε κάθε επανέκδοση του δίσκου των Πελόμα έκαναν αλλαγές στην track list ....
      αυτός όμως που έχω στην κατοχή μου - δεύτερη ή τρίτη επανέκδοση όπως γράφεις - δεν αναφέρει χρονολογία ... Κι έτσι για πολλά χρόνια υπήρχε για μένα ένα μυστήριο: πότε βγήκαν αυτά τα τραγούδια ???

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Και η επανέκδοση του 1980 είναι ok και με τα credits. Στο "Γαρύφαλλε" γράφει (Γιάννη Κιουρκτσόγλου). Στη δε σύνθεση του γκρουπ στον Νίκο Δαπέρη δίπλα γράφει και τραγούδι, όπως και στο Μπονάτσο (δεν γράφει σε άλλους δίπλα τραγούδι). Από το 1980 ήξερα ότι τον Γαρύφαλλο δεν τον τραγουδούσε ο Μπονάτσος, αλλά ο Δαπέρης. Είναι εντελώς σαφές στον δίσκο (στην πρώτη επανέκδοση).
      Αν και τώρα που κυττάω το back cover βλέπω πως μόνο για το Α2 (Μαρί Μαρία) λέει πως τραγουδάει ο Δαπέρης. Για τον "Γαρύφαλλο" δεν λέει. Είναι όμως προφανές πως αυτός που τραγουδάει τον Γαρύφαλλο δεν είναι ο Μπονάτσος. Οπότε είναι ο Δαπέρης. Δεν ξέρω, αλλά εγώ από το 1980 είχε συνδέσει τον Γαρύφαλλο με τον Δαπέρη.

      Διαγραφή
    2. Kwstas Agas
      η επανέκδοση του 1990 ή πιο μετά [με Μάγους ως εναρκτήριο τραγούδι του LP] νομίζω ότι αποδίδει ελλιπώς τα credits ... Στο "Γαρύφαλλε" αναφέρει σε παρένθεση τον δημιουργό (Γιάννης Κιουρκτσόγλου) χωρίς να αναφέρει ποιος τραγουδά [θα έπρεπε δίπλα στο τραγούδι να λέει "ερμηνεία Νίκος Δαπέρης" μιας και η φωνή του ΜΟΙΑΖΕΙ με του Μπονάτσου]!! Τελοσπάντων, το ... καλό της υπόθεσης είναι ότι έμαθα "το ορθόν" από άνθρωπο της ίδιας της μπάντας δλδ τον κο Γιώργο Στεφανάκη!! Δυστυχώς όμως εξαιτίας των ελλιπών credits στον δίσκο, η εσφαλμένη εντύπωση διαιωνίσθηκε, διάβαζα κείμενα για τους Πελόμα Μποκιού σε έντυπα και έγραφαν ότι τον Γαρύφαλλο τον τραγουδά ο Μπονάτσος!! Μέχρι και πρόσφατα σε μια ομάδα στο fb που ασχολείται με παλιό ροκ έγραψα σε σχόλιο ότι το τραγούδι το ερμηνεύει ο Δαπέρης και έπεσαν απ' τα σύννεφα!!
      και σημειωτέον : το έτος 2000 οι Πελόμα Μποκιού έβγαλαν μία ακόμη δισκογραφική δουλειά με καινούρια - ολοκαίνουρια - τραγούδια!! Όταν στο home studio του κου Γιώργου Στεφανάκη είδα το cd , που πριν λίγα χρόνια είχε βγει, είπα "πω πω καινούριος δίσκος Πελόμα Μποκιού, πολύ γουστάρω, καλοτάξιδος να είναι" όμως ... τον "έκοψα" να μη θέλει να μου πει περισσότερα γι' αυτήν την κυκλοφορία !! Προφανώς το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας [δεν είχαν διάθεση να προωθήσουν & προβάλουν το καινούριο υλικό, ποιος ξέρει γιατί ...], με αποτέλεσμα το δισκογραφικό come back των Πελόμα να περάσει, αδίκως φυσικά, ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟ [και να το γνωρίζουν ελάχιστοι ... φυσικά δεν ρώτησα τον κο Γιώργο για περισσότερα ... ] .... Εδώ ένα πολύ όμορφο τραγούδι του Γιώργου Στεφανάκη από εκεί ....
      https://youtu.be/nyPBe2OF5QY
      ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ_ Το Πέρασμα.

      Vagelis Avgidis
      τι αριστουργημα ειναι αυτο??

      Kwstas Agas
      εννοείς το τραγούδι του δισκογραφικού come back των Πελόμα ??? Aν δεν έβλεπα αντίτυπο στο ράφι του Γιώργου Στεφανάκη, ούτε που θα ήξερα για την ύπαρξη αυτού του δίσκου!! Πραγματικά, οι Πελόμα επανενώθηκαν [και μάλιστα και με τα παλιά μέλη τους, Κιουρκτσόγλου και Ζώης], ηχογράφησαν ολοκαίνουριο υλικό, έβγαλαν τις πρώτες κόπιες του και μετά ... φέρθηκαν σε αυτόν τον δίσκο "σαν να μην τον έβγαλαν ποτέ"!! Το "γιατί ?? τι συνέβη ??' δεν ρώτησα τον κο Γιώργο, μιας και όταν η τύχη το φέρνει να ερχόμαστε σε επαφή με παλιούς μουσικούς, μια διακριτικότητα την οφείλουμε απέναντι τους ....

      δημήτρης θεοδωρόπουλος
      ο «ξύλινος φράκτης» ήταν ο εξωτερικός τοίχος του ρεστοραν stage coach γνωστότερο αργότερα ως rocknroll στην υψηλάντου όπισθεν της αγγλικής πρεσβείας...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Kwstas Agas
      Η φωνή του Δαπέρη μοιάζει με του Κιουρκτσόγλου - όχι με του Μπονάτσου. Η φωνή του Μπονάτσου δεν μοιάζει με κανενός.

      Akis Karamanos
      τρομερο το julie των blue birds, κριμα που το γυρισαν στο μελισταλαχτο ελληνικο ματζορε. Ο βλασσης στους πελομα παιδι ακόμα έδειξε δειγματα για το μελλον και οι socrates, αλλος ηχος....

      Kwstas Agas
      .... κι εν τω μεταξύ, φαντασθείτε το ίδιο έτος να έβγαζαν "μεγάλο δίσκο" - LP 33 στροφών - και τα Μπουρμπούλια, και οι Δάμων και Φιντίας, και οι Εξαδάκτυλος [που δυστυχώς δεν ευτύχησαν να έχουν στο ενεργητικό τους έναν μεγάλο δίσκο] ... Ή ακόμη κι οι παρακάτω με το περίεργο όνομα, που το ίδιο έτος άφησαν ένα θρυλικό και συλλεκτικό επτάιντσο ... Εκεί πια κι αν θα μιλούσαμε για "1972 = χρυσή χρονιά στην ελληνική ροκ μουσική" .....
      https://youtu.be/6TMVw7mwNHg
      GAZUAMA SINCHARTCHAS -Ανύψωση - Αποτίναξη - Εκφυγή (Part I &Part II)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      https://diskoryxeion.blogspot.com/.../gazuama...
      GAZUAMA SINCHARTCHAS ένα κείμενο για ένα από τα πιο «σκοτεινά» συγκροτήματα του ελληνικού ροκ

      Διαγραφή
    3. Andreas Knps
      Επιτέλους εμαθα το lineup των Ρουθ

      Kwstas Agas
      ναι, όντως ... κι όπως διεπίστωσα ο Γιώργος Στεφανάκης με το Hammond του συμμετέχει και εκεί !! Την εποχή εκείνη, μετά την αποχώρηση απ' τους Πελόμα Μποκιού, ήταν περιζήτητος ενορχηστρωτής και session μουσικός! Ο ίδιος είχε ενορχηστρώσει και τον δίσκο των Νοστράδαμος και το "μια στο καρφί και μια στο πέταλο" της Κωχ αλλά και 45ράκια με Αγάπανθος και τον πρώτο μικρό δίσκο του Νικόλα Άσιμου! Όταν βρέθηκα στο home studio του στον Ασπρόπυργο γύρω στο 2004 για να ηχογραφήσω τα δικά μου και μου έδειξε αυτά τα 45αράκια [με τον έναν απ' τους Κατσιμίχες ως μέλος των Αγάπανθος σε πολύ νεαρή ηλικία σε φωτογραφία στο οπισθόφυλλο], είχα τρελαθεί απ' τη χαρά μου που τα έβλεπα ... Άλλο που μου έκανε εντύπωση : ότι διατηρούσε με τα μέλη των Πελόμα Μποκιού ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ, περνούσε από κει και ο Ανδρούτσος, κάποιες φορες κι ο Μπονάτσος, και κάθε μέρα είχε τηλεφωνική επαφή με τον Δαπέρη από το Λονδίνο!!

      Gregg Rocker
      τα τραγουδια του πρωτου δισκου 45 στροφων,τα εβαλαν στην επανεκδοση του μεγαλου δισκου σε cd,στο βινυλιο νομιζω οτι δεν ηταν.ο κιουρτσογλου μετα την πρωτη ηχογραφιση εφυγε απο το συγκροτημα,παρ ολο που ηταν ο ιδρυτης τους.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ο Γαρύφαλλος ήταν στην πρώτη επανέκδοση του LP, το 1980.

      Gregg Rocker
      α ναι μπραβο,το ειχα ξεχασει.

      αθανασιος ιακωβακης
      Σκεφτείτε την επόμενη φορά να είναι 10+2

      Διαγραφή