Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

CLAIRVOYANCE improv-jazz από το Κάλιαρι

Τον Οκτώβριο του 2018 είχαμε γράψει, εδώ στο blog, για ένα CD του σοπρανίστα Gianni Mimmo, της πιανίστριας Silvia Corda και του κοντραμπασίστα Adriano Orrù, ο τίτλος του οποίου ήταν “Clairvoyance” [Amirani Records]. Τώρα Clairvoyance είναι η ονομασία του τρίο, με την πιο νέα συνεύρεσή του να αποκαλείται Transient [Amirani Records, 2022].
Ηχογραφημένο στον χώρο
Penty Service, στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, στις 27 Οκτωβρίου 2021, το “Transient” είναι μία καθαρή αυτοσχεδιαστική πρόταση, που βαδίζει στα χνάρια του προηγούμενου άλμπουμ του trio.
Λέμε «στα χνάρια», γιατί στην πράξη το “Transient” μοιάζει περισσότερο «συγκροτημένο», μ’ ένα κομμάτι μικρής (2:16) και επτά κομμάτια μέσης διάρκειας (από τέσσερα έως έξι λεπτά), με «ακρότητες», που είναι όμως λελογισμένες διαθέτοντας περαιτέρω και σαφές λυρικό στοιχείο.
Το σοπράνο σαξόφωνο του Gianni Mimmo εξερευνά άλλοτε προφανείς μελωδικές περιοχές και με τα αναμενόμενα timbre, ενώ άλλοτε μπορεί να το ακούς ακόμη και σαν φλάουτο, με ταυτόχρονο κρουστό παίξιμο με τις τάπες, με την Corda να χρησιμοποιεί πλην του πιάνου της (μέσα-έξω) κι ένα toy-piano, που σε κάποια κομμάτια (“Transient clouds”) κάνει πολλή δουλειά, παρέχοντας στην εγγραφή έναν πειραματικό αέρα – όταν το κοντραμπάσο του Orrù συμμετέχει παντοιοτρόπως στα δρώμενα, με παιξίματα τόσο με πιτσικάτο, όσο και με δοξάρι.
Η ροή στο “Transient” είναι η αναμενόμενη και είναι απρόσκοπτη, με το άκουσμα να μην κάνει πουθενά «κοιλιά», και με τους τρεις οργανοπαίκτες να καλύπτουν όχι μόνον τα δικά τους μέτρα, μα και να προκαλούν ο ένας τον άλλον, ώστε να ξεκινά κάθε φορά ένας νέος κύκλος προσωπικών καταδείξεων και «συνομιλιών».
Μάλιστα, αυτή η επικοινωνία που παρατηρείται μεταξύ των κομματιών δημιουργεί και μιαν άλλη προοπτική στο “Transient”, καθώς τα κενά ανάμεσα στα tracks δεν παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, με την μουσική να υπερβαίνει χωρίσματα και διάρκειες, και με τους κύκλους να ολοκληρώνονται σε όχι αναμενόμενες θέσεις και στιγμές.
Γενικώς, το στοιχείο της έκπληξης και της αναπάντεχης εξέλιξης καραδοκεί καθ’ όλη την διάρκεια τούτου CD, προσδίδοντάς του, έτσι, μιαν αδιαφιλονίκητη γοητεία.
Επαφή: www.amiranirecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου