Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΑΣΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ νέο άλμπουμ ενός έλληνα κιθαρίστα της jazz, που ζει και δημιουργεί στην Σουηδία

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο Τύπου: “Anelia Records is proud to present Ballad for a New World, the fifth album by Greek guitarist and composer Tassos Spiliotopoulos”.
Να πούμε, κατ’ αρχάς, πως η Anelia Records είναι σουηδική εταιρεία και πως ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος (Tassos Spiliotopoulos) είναι έλληνας τζαζ κιθαρίστας, με άλμπουμ του οποίου έχουμε ασχοληθεί ξανά στο blog. Πιο συγκεκριμένα έχουμε γράψει για τους δίσκους του “Archipelagos” [F-Ire, 2010] και “In the North” [Anelia Records, 2016].
Στο πιο καινούριο CD του, που είναι ηχογραφημένο τον Ιούνιο του 2022, ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος συνεργάζεται με τους Jonas Knutsson σοπράνο, άλτο σαξόφωνο, Robert Erlandsson μπάσο και Fredrik Rundqvist ντραμς, παρουσιάζοντας οκτώ δικές του συνθέσεις.
Οι επιρροές-αναφορές του Τ. Σπηλιωτόπουλου είναι πολλές και ποικίλες. Και φυσικά όχι μόνον «τζαζικές», αλλά και «εξω-τζαζικές», κάτι που είναι γνωστό, εν πολλοίς, και από τις προηγούμενες δουλειές του.
Θέλουμε να πούμε με τούτο, πως ο έλληνας κιθαρίστας, που ζει και δημιουργεί στην Στοκχόλμη, συνεχίζει την περιδιάβασή του στους χώρους που αγαπά και τον εμπνέουν, το rock, το folk, την «κλασική», τις «μουσικές του κόσμου», συγκεράζοντας υπαινιγμούς πότε από εδώ και πότε από εκεί, και εντάσσοντάς τους, πάντα, μέσα σ’ ένα τζαζ πλαίσιο.
Δημιουργεί, έτσι, ο Τ. Σπηλιωτόπουλος, ωραία και βασικά «ευανάγνωστα» τζαζ περιβάλλοντα, και πιο λυρικά, πιο smooth (“Ballad for a New World”), μα και πιο δυναμικά, πιο έντονα και groovy (“Corridor, part 2”), επιμένοντας στην «στρωτή» αφήγηση, με το πολύ συγκεκριμένο, σε κάθε περίπτωση, αισθητικό αποτέλεσμα. 
Έχοντας δίπλα του ένα πολύ καλό ρυθμικό τμήμα (Erlandsson-Rundqvist) κι έναν σαξοφωνίστα (Knutsson), που, πότε με το σοπράνο και πότε με το άλτο του, γνωρίζει πώς να πάει τα ποικίλα θέματα πιο μακριά (“Corridor”), το “Ballad for a New World” καταλήγει να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και βασικά ευχάριστο CD, οδηγημένο από έναν μουσικό (τον συνθέτη-κιθαρίστα Τάσο Σπηλιωτόπουλο), που ξέρει και τι ακριβώς θέλει και πώς ακριβώς θα το καταφέρει (εκείνο που θέλει).
Επαφή: www.tassos-spiliotopoulos.com, www.aneliarecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου