Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

GORDON GRDINA / MARK HELIAS / MATTHEW SHIPP δεύτερο πρόσφατο CD του Grdina με τρίο

Το δεύτερο CD του καναδού συνθέτη, αυτοσχεδιαστή, κιθαρίστα και ουτίστα Gordon Grdina, κι αυτό με τρίο, είναι το Pathways [Attaboygirl Records, 2022]. Με την διαφορά πως εδώ το trio είναι διαφορετικό – διαφορετικό εν σχέσει με το trio του CD Boiling Point”, για το οποίο γράψαμε πριν από λίγες μέρες (8 Σεπτ.). Εκεί, συνοδοιπόροι του Καναδού ήταν οι Matt Mitchell πιάνο και Jim Black ντραμς, ενώ τώρα είναι οι Mark Helias μπάσο και Matthew Shipp πιάνο. Παρατηρούμε, δηλαδή, πως και στα δύο trios έχουμε «μισό» ρυθμικό τμήμα – στο πρώτο μόνο ντραμς και εδώ μόνο μπάσο.
Όπως και στην περίπτωση του προηγούμενου trio, έτσι κι εδώ... GrdinaHelias και Shipp δεν συναντιούνται για πρώτη φορά, καθώς έχει υπάρξει και το “Skin and BonesCD τους, στην πολωνική Not Two Records από το 2019.
Φαίνεται πως συνεχίζεται, λοιπόν, εκείνη η παλαιότερη συνεργασία, μέσω μιας νέας σειράς συνθέσεων, που βασικά πρόκειται για ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς. 
Αυτοσχεδιασμούς, που τοποθετούνται πάνω σε πολύ ενεργητικά ρυθμικά πλαίσια και μοτίβα, που καταστρώνουν όχι μόνον το κοντραμπάσο του Helias, αλλά και η κιθάρα του Grdina και το πιάνο του Shipp, με τα τρία όργανα να συνυπάρχουν ρυθμικώς σε διάφορες φάσεις και σε διάφορα tracks (στο “Trimeter” για παράδειγμα).
Γενικώς, αυτό που παρατηρείται εδώ είναι μια πηχτή ομαδική σύμπλευση, που προϋποθέτει προγενέστερη συνεργασία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (τεχνικά, οργανοπαικτικά, συναισθηματικά κ.λπ.).
Δεν κινείται όλο το άλμπουμ σε ιλιγγιώδη και παρατεταμένα ρυθμικώς περιβάλλοντα, καθώς υπάρχουν και πιο λυρικά περάσματα και μοτίβα, στο “Pathways”, αλλά βασικά είναι η ένταση, η δύναμη και η «επιθετικότητα» κομματιών, όπως συμβαίνει με το “Synapses” για παράδειγμα (και με χρήση ουτιού εδώ), που βγαίνουν πάνω απ’ όλα, κυριαρχώντας.
Επαφή: www.gordongrdina.bandcamp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου