Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

FALKNER EVANS το νέο σόλο CD ενός αξιόλογου πιανίστα της jazz

Πιανίστας της jazz, με πολύ ιδιαίτερη παρουσία τα τελευταία χρόνια στην δισκογραφία, ο Falkner Evans έχει νέο CD, που αποκαλείται Through the Lens[Consolidated Artists Publications, 2023].
Το CD αυτό, που είναι σόλο πιάνο, ακολουθεί το επίσης δικό του σόλο πιάνο “Invisible Words” του 2021 (στο blog υπάρχει review και για το άλμπουμ του “Marbles”, από το 2020), με το οποίον, μάλιστα, έχει κοινή αφετηρία (το τωρινό με το προπέρσινο εννοούμε). Και η αφετηρία αυτή είναι, δυστυχώς, θλιβερή.
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, ο Falkner Evans θα έχανε την σύζυγό του με τραγικό τρόπο, τον Μάιο του 2020. Η γυναίκα έπασχε από κατάθλιψη, η οποία (κατάθλιψη), καθώς χειροτέρεψε από την καραντίνα λόγω της covid-19, θα την οδηγούσε, τελικώς, στην αυτοκτονία.
Ένα πρώτο σόλο πιάνο άλμπουμ τής αφιέρωσε λοιπόν ο Falkner Evans πρόπερσι, ενώ και τώρα, με το “Through the Lens” πράττει κάτι ανάλογο, αλλά και διαφορετικό συνάμα – καθώς τούτο το νέο CD του είναι fully improvised.
Δεν πρόκειται, όμως, για να abstract αυτοσχεδιαστικό άλμπουμ. Όχι. Ο Evans ακολουθεί μία εντελώς μελωδική προσέγγιση στους αυτοσχεδιασμούς του, με αποτέλεσμα η ωραιότητα και ο λυρισμός να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Αιτία και γι’ αυτό το άλμπουμ όπως είπαμε υπήρξε ο σύζυγός του. Όπως λέει και ο ίδιος... η Linda τον άκουγε να παίζει μόνος του στο living room του σπιτιού τους και καθώς είχε εντυπωσιαστεί από τις «ασκήσεις» του τού ζήτησε να μπει σ’ ένα στούντιο, ώστε να ηχογραφήσει κάτι ανάλογο.
Βρήκε λοιπόν δύο χρόνια αργότερα (Μάιος 2022) την διάθεση, το κουράγιο, ο Evans, ώστε να μπει σ’ ένα στούντιο της Astoria, στο Queens της Νέας Υόρκης, και να γράψει αυτά τα πέντε κομμάτια (βασικά τρία 10λεπτα, ένα 8λεπτο κι ένα 6λεπτο), τα οποία αντανακλούν «εικόνες» από ένα ταξίδι του ζεύγους Evans στην Βενετία.
Όλα τα κομμάτια είναι έξοχα, με πολύ καλή ηχογράφηση-παραγωγή, αλλά το “Blues for Lucia” (Lucia ήταν το μεσαίο όνομα της συζύγου) είναι κάτι παραπάνω. Πρακτικά, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθείς πως δεν πρόκειται για σύνθεση, μα για αυτοσχεδιασμό.
Μοντέρνα, σύγχρονη πιανιστική jazz, λοιπόν, και σε κάθε περίπτωση στα καλύτερά της.
Επαφή: www.falknerevans.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου