Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

LEAP DAY TRIO ένα live από το ιστορικό Café Bohemia

Νέα κυκλοφορία από την GiantStepArts, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, προτείνοντας αληθινά σπουδαία τζαζ άλμπουμ, από ονόματα όπως αυτά των Jason Palmer, Burton/McPherson Trio, Michael Thomas, Eric Alexander και Johnathan Blake
Το πιο νέο CD της νεοϋορκέζικης εταιρείας έχει τίτλο Live at the Café Bohemia (2023) και αφορά στο Leap Day Trio. Ποιοι αποτελούν το σχήμα; Σημειώστε ονόματα: Matt Wilson ντραμς, Mimi Jones μπάσο και Jeff Lederer τενόρο σαξόφωνο. Όλοι ξέρουμε τους Matt Wilson και Jeff Lederer (υπάρχουν πολλές αναφορές και στο blog, γι’ αυτούς), αλλά μάλλον λίγοι γνωρίζουν την κοντραμπασίστρια Mimi Jones, που είναι το νεότερο μέλος, και που εντυπωσιάζει και αυτή με τα soli της σε κομμάτια όπως το “Ghost town” ή το “Strival for survival”.
Κατ’ αρχάς εκείνο που πρέπει να πούμε είναι πως το live αυτό συμβαίνει στο Café Bohemia της Νέας Υόρκης, στις 28 και 29 Φεβρουαρίου του 2020 και είναι σε παραγωγή του Jimmy Katz (ιδιοκτήτης της GiantStepArts) και των τριών μουσικών.
Café Bohemia; Θα ρωτήσουν κάποιοι... Έχει καμιά σχέση αυτός ο χώρος με το παλιό  Café Bohemia των άλμπουμ των Jazz Messengers At The Cafe Bohemia Volume 1” και “Volume 2” [Blue Note 1956], Charles MingusMingus at The Bohemia” [Debut, 1956] και Randy Weston Trio and Cecil Payne Jazz A La Bohemia” [Riverside, 1957];
Και όμως έχει! Γιατί το παλιό και ιστορικό Café Bohemia στο Greenwich Village, που ήταν ανοιχτό ανάμεσα στα χρόνια 1955-1960, και από το οποίο θα παρέλαυνε όλη η τζαζ-αφρόκρεμα της εποχής, θα ξανάνοιγε ακριβώς στον ίδιο χώρο, στο τέλος του 2019! Και είναι σ’ αυτόν τον χώρο, όπου εμφανίζονται οι Leap Day Trio προβαίνοντας και στην ηχογράφηση.
Ένα κλασικό τενόρο-μπάσο-ντραμς τρίο έχουμε εδώ, λοιπόν, που με λίγες δοκιμές (οι Wilson και Lederer παίζουν πολλά χρόνια μαζί –πάνω από είκοσι–, αλλά και οι τρεις μαζί όχι και τόσο πολλά) κατορθώνει να εντυπωσιάσει με τα γεμάτα ένταση και πάθος παιξίματά του και βεβαίως, με τις πολύ μεστές συνθέσεις, που ξέρουν να αποτείνουν, μαζί με όλα τ’ άλλα, και τις πρέπουσες τιμές σε μεγάλες μορφές του χθες, που πέρασαν από τον χώρο (ακούς π.χ. το εντυπωσιακό εναρκτήριο “Dewey spirit”, που είναι αφιερωμένο φυσικά στον Dewey Redman).
Φοβερό το «πνευματικό» “Gospel flowers” εκεί προς το τέλος, γνωστό και από το άλμπουμ των Jeff Cosgrove,  John Medeski και Jeff Lederer History Gets Ahead of the Story” [Grizzley Music, 2020], για το οποίον είχαμε γράψει παλαιότερα (17 Ιουλ. 2020) και στο blog.
Επαφή: www.giantsteparts.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου