Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

LAIA LLACH pop/folk από την Καταλονία

Η 28χρονη Laia Llach είναι μια καταλανή τραγουδοποιός, που κάνει τώρα την εμφάνισή της στην δισκογραφία, μέσω του άλμπουμ της “Sol d'hivern” [La cate-nària, 2022]. Αν και δεν φαίνεται να έχει κάποια συγγενική σχέση με τον μεγάλο καταλανό συνάδελφό της Lluís Llach, η Laia Llach δεν θα ήταν άστοχο αν λέγαμε πως είναι επηρεασμένη από το κίνημα του πάλαι ποτέ νέου καταλανικού τραγουδιού, του nova cançó (Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet κ.ά.) και πως μια μετεξέλιξη εκείνου είναι οι τωρινές pop/folk-rock μπαλάντες της.
Με αρκετά καλή, δηλαδή «σωστή» φωνή, καλές συνθέσεις και γερά παιξίματα από τους Pau Figueres κιθάρες, Cesc Martorell κιθάρες, ukulele και Arnau Figueres ντραμς, κρουστά, πιάνο, πλήκτρα, μπάσο, κιθάρες, ενορχηστρώσεις, το άλμπουμ της Laila Llach δεν μπορεί παρά να κυλά με ευχάριστο τρόπο, αφού και η απαστράπτουσα παραγωγή βοηθά προς αυτό.
Γενικώς, εδώ που τα λέμε, το “Sol d'hivern” αποτελεί μία προσεγμένη παραγωγή, καθώς διαθέτει triple-folded all-paper εξώφυλλο, όπως και 20σέλιδο ένθετο, με στοιχεία, φωτογραφίες, σκίτσα και φυσικά με τους στίχους των τραγουδιών, της Laia Llach, που περιστρέφονται, όπως διαβάζουμε, γύρω από πολλά και ποικίλα θέματα (όπως αναμνήσεις από την παιδική ζωή της, βεβαίως τον έρωτα και την αγάπη, μα ακόμη και τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, που αφορούν κυρίως στην οικολογική και την ανθρωπιστική κρίση).
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται μ’ έναν τρόπο χαμηλόφωνο, αλλά όχι... κοιμισμένο, με τις μελωδίες να πρωταγωνιστούν και με τα ακουστικά parts να κερδίζουν ελαφρώς τις εντυπώσεις από τα κάπως πιο ενισχυμένα – με κομμάτια σαν τα “Serà La Pluja”, “Llum”, “9 de Febrer” κ.λπ., να φανερώνουν το ταλέντο της Laia Llach, την ικανότητά της να δημιουργεί τραγούδια με λίγα και πρωταρχικά μέσα.
Επαφή: Carles Moreno, cmoreno@lacatenaria.cat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου