Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 491

19/2/2023
Επανερχόμαστε στο γνωστό θέμα με κάτι από τα παλιά (από τα μέσα του '70), για το οποίο σκεπτόμουν να το εντάξω στην σχετική κριτική, που δημοσιεύτηκε στο LiFO.gr, αλλά τελικά δεν το έπραξα. Γιατί θα ξέφευγε πολύ το θέμα και γιατί θα έπρεπε να γράψω πολλά. Εδώ θα γράψω λίγα βέβαια.
Η δική μου άποψη είναι, χοντρικώς, αυτή του... 1929. Πως ο καλλιτέχνης δεν θα πρέπει να έχει κανένα αισθητικής φύσεως δικαίωμα πάνω στο έργο του και πως ο καθένας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διασκευάζει ό,τι θέλει, όπως γουστάρει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, παρ’ εκτός του εαυτού του.
Φυσικά, αυτό δεν σχετίζεται με την οικονομική κάλυψη του δημιουργού, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι η προφανής. Ο δημιουργός από την διασκευή θα πρέπει να λάβει τα νόμιμα οικονομικά δικαιώματά του εννοώ.
Διαφωνώ με άλλα λόγια, εντελώς, με εκείνο που έγραφε ο Χατζιδάκις στους δίσκους του... ότι δεν επιτρέπω σε κανέναν να πάρει το τάδε κομμάτι και να το διασκευάσει, γιατί κτλ. κτλ. Δεν υπάρχει «γιατί» (για μένα). Και ο Χατζιδάκις μάλλον το ήξερε αυτό και το έγραφε περισσότερο για εκφοβισμό, να μην τολμήσουν να τον διασκευάσουν, γιατί το έργο είναι ενιαίο κτλ. και όχι γιατί θα μπορούσε να κάνει, πρακτικά, κάτι.
Όταν ο Όμηρος και ο Σαίξπηρ διασκευάζονται για μικρά παιδιά, για κινούμενα σχέδια, για ταινίες και για τους αναγνώστες του ΦΑΝΤΑΖΙΟ (από τον Τάσο Λειβαδίτη) τότε το θέμα έχει τελειώσει. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι γουστάρει και ο μόνος έλεγχος που έχει νόημα είναι ο αυτοέλεγχος. Που πρέπει να είναι σκληρός και αυστηρός από τον καθένα προς τον εαυτό του.
Αν ο Παυλίδης θεώρησε ότι έπρεπε να διασκευάσει Μαρκόπουλο καλώς το έπραξε. Και έπρεπε να το πράξει, να έχει το δικαίωμα να το πράξει, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Ούτε τον συνθέτη. Αυτή είναι η δική μου γνώμη, στο γενικό πλαίσιο – ασχέτως αν εγώ υποστηρίζω πως ο ίδιος ο Παυλίδης, στο ειδικό πλαίσιο, του αυτοπεριορισμού και του αυτοελέγχου, θα έπρεπε να μην το κάνει, να αρνηθεί, να πει όχι (στην πρόταση που του έγινε).
Κατά τη δική μου γνώμη ήταν φοβερά φιλελεύθερη αυτή η άποψη του 1929 και καθόλου ελλιπής και ξεπερασμένη (την έχω βάλει σε κόκκινο πλαίσιο) πάνω στην οποία θα στηριζόταν η MINOS, για να υπερασπίσει το δικαίωμα του Βουτσά (καλλιτέχνη της) να προβεί στην διασκευή του «Τούμπου-τούμπου ζα».
Το αν ο Βουτσάς τώρα είχε κρίνει, μέσα από την διαδικασία του αυτοελέγχου του, ότι ναι πρέπει να κάνω αυτή τη διασκευή, γιατί έχω να κομίσω κάτι καινούριο κ.λπ., αυτό είναι άλλο θέμα. Άλλοι θα πουν καλά έκανε, άλλοι όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως νομικό έρεισμα περί γελοιοποίησης τραγουδιού δεν είχε κανένα απολύτως νόημα.

19/2/2023
Όσα έγραψα για τον δίσκο του Παυλίδη τα έγραψα σε πρώτο πρόσωπο – κάτι που δεν το κάνω συχνά στα κείμενα, αφού μ’ αρέσει, γενικά, να γράφω σε πληθυντικό πρόσωπο. Με το πρώτο πρόσωπο στην συγκεκριμένη κριτική ήθελα να δείξω όχι κάποια... μεγαλομανία μου –όπως έγραψαν κάποιοι χαζοί, που, στο βιογραφικό τους στο facebook δεν γράφουν μέσα μόνο το δημοτικό σχολείο από το οποίο... αποφοίτησαν– μα την προσωπική σχέση, που έχω με τα τραγούδια του Μαρκόπουλου από τα παιδικά μου χρόνια.
Επίσης να πω στους χοντροκέφαλους πως το «Άσε τα κάτω. Μην τα αγγίζεις» το έγραψα για τα τραγούδια του Σαββόπουλου, τα οποία μπορεί να ανακαλύψει στα 50 του κάποιος, θέλοντας να τα διασκευάσει. Δεν το έγραψα για τον Παυλίδη.
Την κριτική την έχουν φθάσει στα χάλια που έχει φθάσει οι χοντροκέφαλοι, που το μόνο που ξέρουν να κάνουνε είναι να στοιβάζουν δίσκους τον έναν δίπλα στον άλλον, αγνοώντας το βασικότερο όλων – πως το να ξέρεις μόνο από μουσική σημαίνει πως δεν ξέρεις ούτε για μουσική.
Δεν έχω κανένα κόμπλεξ έναντι του Παυλίδη τον οποίον τιμώ ως τραγουδοποιό, έχοντας γράψει πολύ καλά λόγια, από τα 00s ήδη, για τα παλιά άλμπουμ του. Μα και για τα νεότερα έχω επισημαίνει τα ωραία τραγούδια του κ.λπ. Δεν μου έχει κάνει κάτι ο άνθρωπος, και ούτε τον είδα ποτέ σαν... σάκο του μποξ, για να βγάλω πάνω του κάποια (ανύπαρκτα) απωθημένα μου.
Και ούτε έγραψα ποτέ εγώ πως θα έπρεπε να διασκευάσει «δευτεράντζες» του Μαρκόπουλου, ο Παυλίδης, απλώς γιατί τραγούδια σαν τον «Ταρζάν» τα θεωρώ πολύ σπουδαία, εφάμιλλα των πιο σημαδιακών του Μαρκόπουλου. Και όταν θα γράψω κείμενο μόνο για τον «Ταρζάν» τότε θα καταλάβουν οι αγράμματοι τι εννοώ. Και δεν θεωρώ καθόλου δευτεράντζα το “Who pays the ferryman”, που έχει επηρεάσει μέχρι και Uriah Heep...
Και για τον άλλο τον χοντροκέφαλο, που μιλάει για το... αρχείο μια κουβέντα μόνο. Εγώ δεν έχω κανένα αρχείο, ούτε συλλέκτης είμαι. Έχω απλώς πράγματα της δουλειάς. Όπως ο οδοντογιατρός έχει τανάλιες, ας πούμε, ο μανάβης καφάσια και σακούλες, ο τσαγκάρης δέρματα και κόλλες κ.λπ.
Όπως δεν θα πεις για τον οδοντογιατρό... ρε, αυτός έχεις εργαλεία... έτσι δεν θα πεις και για μένα... ρε αυτός έχει «αρχείο». Είναι μαλακία αυτό και να το καταλάβει αυτός που το είπε... αν μπορεί.
Επίσης να του πω πως το «αρχείο» δεν έχει καμία αξία από μόνο του. Την αξία τού τη δίνω εγώ, γιατί ξέρω να το χρησιμοποιήσω. Αν το είχε αυτός το «αρχείο» δεν θα ήξερε τι να το κάνει – γιατί είναι αγράμματος γενικότερα. Μόνο δίσκους ακούει, και κανονικά δεν θα έπρεπε να γράφει ούτε γι’ αυτούς. Έπρεπε να μένει στις ακροάσεις. Μέχρι εκεί.
Κι εγώ μαγειρεύω, αλλά δεν βγαίνω να γράφω για συνταγές. Και για ένα σωρό άλλα πράγματα θα μπορούσα να γράφω, αν είχα το θράσος που κυκλοφορεί στην πιάτσα, αλλά δεν το κάνω. Σέβομαι τον εαυτό μου πρώτα-πρώτα και μετά αυτούς που θα με διαβάσουν.
Κι εν πάση περιπτώσει, ας δημιουργήσει κι εκείνος ένα «αρχείο» για τον εαυτό του, αν νομίζει ότι το χρειάζεται. Εγώ μόνος μου κινούμαι και μόνος μου ψάχνω και διαβάζω και μελετάω, επειδή ενδιαφέρομαι για τη δουλειά μου. Δεν κωλοβαράω, ούτε κοροϊδεύω τον κόσμο με κείμενα της πλάκας. Αγωνίζομαι. Δεν τα βρίσκω έτοιμα. Ενδιαφέρομαι, ψάχνω και πληρώνω για τα πράγματα που θέλω, και που μου χρειάζονται για τη δουλειά. Δεν τα κληρονόμησα από τον μπάρμπα μου, ούτε τα βρίσκω τζάμπα.
Σταματήστε να γράφετε ό,τι σας κατέβει λοιπόν και ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό που κάνετε. Με ψευτομαγκιές και λόγια του αέρα δεν πάτε μπροστά. Γράφετε λες και απευθύνεστε σε αγράμματους. Ο κόσμος όμως δεν είναι χαζός... καταλαβαίνει ποιος ματώνει πίσω από το πληκτρολόγιο και ποιος βήχει και κοροϊδεύει. Στρώστε κώλο και ασχοληθείτε σοβαρά, γιατί έτσι όπως πορεύεστε δεν σας υπολογίζει κανένας. Απ’ αυτούς που θα θέλατε να σας υπολογίζουν. Καταλαβαινόμαστε νομίζω...

18/2/2023
Ενοχλήθηκε ο φίλος Γιάννης Παπαϊωάννου γιατί έγραψα για το λάθος του olafaq (με τον... σαξοφωνίστα Mingus) και μου λέει και ειρωνικά «μπράβο», επειδή λέει ανακάλυψα >>το πρώτο από τα πέντε «ψεύτικα» λάθη σε ποστ του Olafaq<<.
Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί με το >>«ψεύτικα» λάθη»<< αλλά ok… Μπορεί να κάνει και χιούμορ κ.λπ. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να ανακατέψεις την τράπουλα και να βγεις από πάνω...
Αν, όμως, ο Γιάννης ενοχλήθηκε αληθινά επειδή εντόπισα το λάθος (το οποίο και διόρθωσαν – και καλά έκαναν), τότε δεν έχω κανένα λόγο να το ξανακάνω. Δεν είναι η δουλειά μου να βρίσκω λάθη τού olafaq!
Περνάω κι απ’ αυτό το σάιτ και διαβάζω διάφορα κι έχω βάλει και λάικ σε κάποια ποστ – και αν έχω ενοχληθεί αφάνταστα από κάτι που δημοσιεύτηκε στο olafaq αυτό δεν είναι ο... σαξοφωνίστας Mingus, ούτε ο... μπλουζίστας Chicken Shack (αυτά είναι λάθη ανθρώπων, που μπορεί να μην έχουν σχέση με αυτά που γράφουν, αλλά είναι χαριτωμένα), μα η συνέντευξη του Σφέτσα που μίλησε για «ανιστόρητους τύπους που ζουν παρασιτικά στις πλάτες του ελέφαντα».
Αυτό, ναι, με ενόχλησε – και δεν το έκρυψα, και ούτε θα το κρύψω. Και γι’ αυτό το πράγμα θα έκανα οπωσδήποτε ποστ, ακόμη και αν στενοχωρούσα τον φίλο Γιάννη Παπαϊωάννου...

18/2/2023
Ωχ Παναΐα μου...

18/2/2023
Aπ' αυτόν το ακούσανε Κωχ και Γκαϊφύλλιας και το κανάνε ροκ, δυο χρόνια αργότερα. Το μισό τραγούδι είναι λαϊκή γκρουβιά... Ξανθόπουλος '69...
https://www.youtube.com/watch?v=kyS0p-EHshI

16/3/2023
Και για να τελειώσουμε με τα συναυλιακά σήμερα... δεν νομίζω να υπάρχει άτομο, που ν’ ακούει προχωρημένη τζαζ και προχωρημένο ροκ και να μην ήθελε να βρίσκεται στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στην Amougies του Βελγίου, τις 5 εκείνες ημέρες του Οκτώβρη, του 1969.
Ήταν οι πάντες εκεί, ακόμη και ο Zappa με τον Beefheart, που δεν αναφέρονται στην αφίσα (κάνε κλικ στην εικόνα να δεις τα ονόματα)...
Soft Machine, Caravan, Colosseum, Pink Floyd και Blossom Toes, μαζί με Art Ensemble of Chicago, Archie Shepp, Don Cherry και Alan Silva, μαζί με Ame Son, Triangle, Cruciferius κ.λπ. από Γαλλία... και δε συμμαζεύεται...

16/3/2023
Και σε ποια μεγάλη ελληνική διοργάνωση θα ήθελα να βρεθώ, αλλά δεν; Φυσικά στο καλύτερο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που ήταν εκείνο του 1972.
Με Νοστράδαμος, Poll, Blue Birds και Faces, με τον Τόλη να τρώει το κράξιμο της ζωής του, για το "Ξανθή αγαπημένη Παναγιά" και με τον Δώρο Γεωργιάδη να σαρώνει...
https://www.youtube.com/watch?v=Kutpf7mVVcc

16/2/2023
Έλληνα καλλιτέχνη που δεν είδα στον καιρό του, και που θα 'θελα πολύ να δω; Πολλοί και διάφοροι... Να ένας...
Θα ήθελα να είχα δει live τον Κωστή Χρήστου το '73, πριν από '50 χρόνια, κάπου στην παραλία... Τελικά κατάφερα να τον δω σε μια τρύπα στο Παγκράτι τέλη '90, με αρχές 2000...
https://www.youtube.com/watch?v=0fw4poXw1LE

15/2/2023
«Να ’ρθει ο Σεφέρης, να ’ρθει κι ο Ρότα, να ’ρθει ο Μικέλης, να ’ρθει κι ο Ντασέν»
(Λουκιανός Κηλαηδόνης «Το πάρτυ», 1982)
Σεφέρης και Μικέλης θα κόλλαγαν σίγουρα στο πάρτυ του Λουκιανού – τώρα για τους άλλους δύο δεν είμαι 100% σίγουρος...

19 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "«Να ’ρθει ο Σεφέρης, να ’ρθει κι ο Ρότα, να ’ρθει ο Μικέλης, να ’ρθει κι ο Ντασέν»"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όποιος ξέρει από πού είναι να μην το πει. Άμα ήταν θα το έλεγα εγώ. Δεν είναι δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα λέμε όλα. Άλλο είναι το θέμα εδώ.

    Aeipote Panta
    Όντως

    Nickos Ventouras
    Είναι μήπως από έργο με αναφορές σε άντρες (ή άντρα) μεγάλων διαστάσεων; Δεν είμαι 100% σίγουρος και δεν το'χω να το διασταυρώσω τώρα, αλλά κάνα 80% είμαι...

    Ιουλια Αδαμαντιος
    γιατι καλε ειναι αποκρυφο ??

    Tilemachos Mousas
    Δυστυχώς σήμερα ακούμε κάτι τέτοιο: «Να ’ρθει ο Σεφερλής να ’ρθει κι ο Ρέμος, να ’ρθει ο Μαραβέγιας, να ’ρθει κι ο Σμαραγδής»

    Μιχάλης Βαβούλας
    Ο Σεφέρης ενδιαφερόταν και για τους τζαζ ρυθμούς στη λογοτεχνία. Αλληλογραφούσαν με τον Σκαρίμπα επίσης που είχε ανάλογα ενδιαφέροντα.

    Nikos Filippaios
    Από τα καλύτερα παραθέματα που έχεις αναρτήσει στο προφίλ σου, Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας. Μου αρέσει πολύ ο Σεφέρης κι εδώ βλέπω ακόμα έναν λόγο να τον θαυμάζω!
    Πρέπει, όμως, να αποκαλύψεις την πηγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Έλληνα καλλιτέχνη που δεν είδα στον καιρό του, και που θα 'θελα πολύ να δω; Πολλοί και διάφοροι... Να ένας..."...

    George Floudas
    Με την Ελένη Φιλίνη, ε; Εγώ μαζί τους είδα λίγο πιο μετά. Στον ίδιο χώρο φαντάζομαι.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Στην Έκφραση, Ερατοσθένους

    George Floudas
    εκεί!

    Mparpa Mimis
    κομματάρα !

    Γεώργιος Σπυρόπουλος
    Και να πούμε ότι το "αλοίμονο" που το έχει ...χρεωθεί ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ , το πρωτοτραγούδησε ο Κωστής ΧΡΗΣΤΟΥ το 1971 https://www.youtube.com/watch?v=R0BpccW75KE
    Κωστής Χρήστου - Αλίμονο (1971) Kostis Xristou Alimono

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Και σε ποια μεγάλη ελληνική διοργάνωση θα ήθελα να βρεθώ, αλλά δεν;"...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://diskoryxeion.blogspot.com/.../11-20-21-22-1972.htmlDISKORYXEION.BLOGSPOT.COM
    11ον ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Θεσσαλονίκη 20-21-22 Σεπτεμβρίου 1972

    Miltiadis Kordas
    Ξεκάθαρα ναι

    Pantelis Tsalouchidis
    Φαντάσου να κράζουν τον Τόλη για το Ξανθή Αγαπημένη και να άκουγαν σήμερα τι κυκλοφορεί...

    θωμας σταμκος
    Τι μου θυμισες τώρα...

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Ασμάταρος!!

    Andreas Frogoudakis
    το 'βλεπα στη τηλεοραση...

    Stathis Nikokavouras
    Που το θυμηθηκες το κραξιμο στον τολη?τον εκραξαν οι σελεμελεδες και οι αθηναιοι μαζι..ηταν και σαλονικια η ζωητσα...δεν ξερω αν ηταν στην αιθουσα

    Antonis Antonis
    Και Για μένα ένας από τους καλύτερους Έλληνες συνθετες https://youtu.be/JOXcVSP_JGk
    TOPPOP: Doros Georgiadis - An Imoun Ploussios

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Ωραία φωνή.
    Δεν του έδωσε η Μίνως την ώθηση που χρειαζόταν...

    Κώστας Ρεούσης
    Καλημέρα σας, κύριε Τρούσα! Να ξέρατε τι μου θυμίσατε.... Σας ευχαριστώ!

    Miltos Marathon
    If I were a rich man άλλα Γκρέκ....Μια χάρα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Και για να τελειώσουμε με τα συναυλιακά σήμερα..."...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=dfGr23WeE5I
    Frank Zappa in Amougies - Festival Actuel 1969 (VIDEO)

    Stam Ekmek
    εκπληκτικό ντοκουμέντο!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και από όλους αυτούς ο Alan Jack ήταν ο μόνος που είχε παίξει πιο πριν στην Αθήνα...
    https://diskoryxeion.blogspot.com/.../alan-jack-alan-jack...
    ο Γάλλος ALAN JACK (των Alan Jack Civilization) live στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1968

    Stavros Kouvaris
    East of Eden, αμάν ζημιά...

    Nickos Ventouras
    χωρίς Ροζαλία; Τι να πας να ακούσεις...

    Vassilis Serafimakis
    Σαν να ζήτησε κάποιος από το τζίνι να τού φτιάξει το ιδεώδες φεστιβάλ μουσικής..

    Ferris Costas
    Αμέσως μετά το Φεστιβάλ της Amougies, βρέθηκα στο Παρίσι παρέα με τη Δέσποινα Πολίτη, σ' ένα ιδιωτικό πάρτυ των Art Ensamble of Chicago, που μου ήσαν άγνωστοι εκείνη την εποχή. Παρ' όλο τον "μαύρο" ρατσισμό τους, με δέχτηκαν πολύ φιλικά στην παρέα τους, ίσως λόγω... μελαχροιμού μου δέρματος, ή γιατί απλά είμουν Έλληνας. Εντυπωσιάστηκα πολύ με την άναρχη μουσική τους, και πίστεψα πως θα είναι κάποιο περιθωριακό συγκρότημα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, γνώρισα τον Κώστα Γιαννουλόπουλο, που τόβαλε σκοπό να με μυήσει στη τζαζ, που ισχυριζόμουνα πως δεν γνωρίζω. Μια μέρα με βουτάει στο Ποπ 11, και μου λέει: Πες μου τώρα αν γνώρισες ποτέ κανέναν τζαζίστα, ν' αρχίσω τη μύησή σου από αυτό το είδος τζαζ. Του είπα πως το μόνο συγκρότημα που γνώρισα, είναι το -άγνωστο ασφαλώς- Art Ensemble of Chicago. Άναυδος μου απαντάει "Μα εσύ δε χρειάζεσαι καμιά μύηση! Μόνο που τώρα λέγονται "The Chicago Art Ensamble"... Σ' αυτή την ιστορία, το ενδιαφέρον δίδαγμα είναι πως στη ζωή μας, δεν είναι ανάγκη νάναι κάποιοι "διάσημοι" για να τους αγαπήσουμε, ούτε ν' ανήκουν στα τρέχοντα ενδιαφέροντά μας.

    Vagelis Avgidis
    Φοβερό line up!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Aπ' αυτόν το ακούσανε Κωχ και Γκαϊφύλλιας και το κανάνε ροκ, δυο χρόνια αργότερα"...

    Πετρος Μιχελιουδης
    το '' λαϊκή γκρουβιά'' εξευγενιζει/εκμοντερνιζει το τσιφτετελι

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Καρσιλαμάς

    Πετρος Μιχελιουδης
    Εστω

    Λαφτατζής Χρήστος
    αγριλαμάς κατ' ακρίβειαν

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ήταν η εποχή όπου η φαρφίζα πρωταγωνιστούσε. Ήταν ηλεκτρικό όργανο και υπήρχε ανάγκη για ντεσιμπέλ στα κέντρα, που πλέον ήταν μεγάλα, έχοντας άλλες ηχητικές απαιτήσεις.

    Patritsopoulos Nikos
    φαρφιζα και πινκ φλουντ (τα πρωτα,με syd) αλλα και λαικα μπερδευονται ....γλυκα
    https://www.youtube.com/watch?v=cn3gLujXnMY
    Pink Floyd - The Scarecrow (Official Audio)

    Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
    Ο Βασίλης Βασιλειάδης είναι αυτός που " κεντά" στο φινάλε με τη φαρφίζα ;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν ξέρω σίγουρα. Μάλλον κάποιος άλλος...

    Vasilis Kordatos
    μπορεί να παίζει ο Γιώργος Κουλαξίζης επειδή έχει συνοδεύσει τον Νίκο Ξανθόπουλο σε περιοδεία στο εξωτερικό μαζί με τον Γιώργο Μανησαλή. Όποιος και να παίζει πάντως είναι 100% λαϊκός γιατί ξέρει άριστα το μοτίβο χιτζάζ καρσιλαμάς.

    Vagelis Avgidis
    η φαρφισα παιζοταν σχεδον σε ολο τον κοσμο εκεινη την περιοδο. λιγο ειναι αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ωχ Παναΐα μου..."...

    Harry Gordon
    Nα κλανει μαθηματα

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πήγε να πατήσει τον τόνο, αλλά πάτησε το διπλανό πλήκτρο...

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Όταν είσαι αρχάριος, αυτά συμβαίνουν

    Trovas Konstantinos
    ...έκλασε μάθημα βλέπω....Ρε μήπως πήγε από αυτό το Μπάουι τελικά.... ΕΛΕΟΣ με όλα τα παραπάνω....

    Chris Veliouras
    Τενορ σαξ ο τσαρλι

    Periklis Georgiadis
    Και δεν αναφέρεται καν στον Λέστερ…

    Νίκος Βουρεκάς
    Όχι "Δισκορυχείον" πλέον, αλλά "Μαργαριταρορυχείον"

    Apostolis Sitaras
    Που ξέρεις είμαι εγκω.... μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του ο Κάρολος να έπαιζε και σαξόφωνο!
    Μπορεί και μπουζούκι

    Misouridis Giannis
    Πολλές μαλακίες. Αυτή είναι η πιο ελαφριά

    Patritsopoulos Nikos
    Τι να ....

    Miltiadis Kordas
    Ωνσγ...και σαξοφωνιστας ο Μιngus και κλανουνε....

    Panayotis Sabaziotis
    Έλεος...

    Vassilis Pavlidis
    ...και τα εκλανε μανταρα

    Konstantinos Zachopoulos
    Κλασική περίπτωση «γράφω γρήγορα, δεν διαβάζω τι έγραψα και δημοσιεύεται χωρίς να περάσει από καμία διόρθωση/επιμέλεια». Νομίζω και το Mingus εκ παραδρομής το έγραψε. Το θέμα είναι ότι έμεινε

    Kostas Papadakis
    μήπως εννοεί ότι εκλανε στο μαθημα;

    Leonidas Rags
    το Avopolis μπροστα του ειναι οι New York Times

    Δημήτρης Βανέλλης
    Γιατί; Αυτό το μεγάλο το όρθιο που έπαιζε ο Μίνγκους δεν είναι σαξόφωνο;;;

    Giorgos Arabatzis
    ....και τζαζίστες κλάνουν!!!!

    Makis Fengoulis
    Πωωωωωω εφιάλτης......

    Επίτροπος Σωτηρίας
    ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ

    Άγις Θεοδωρίδης
    Πάντως το κείμενο τώρα στο διαδίκτυο είναι έτσι:
    "Ωστόσο, ο άνθρωπος που εισήγαγε τον Bowie στη τζαζ μουσική, ήταν ο ετεροθαλής αδελφός του από τη μητέρα του, ο Terry Burns, γεγονός που τον οδήγησε στη συνέχεια στο να αρχίσει να παίζει σαξόφωνο. Ο Bowie λάτρευε το παίξιμο του John Coltrane και όταν η μητέρα του του αγόρασε το πρώτο του σαξόφωνο το 1961, ο Bowie άρχισε να κάνει μαθήματα με τον Ronnie Ross".

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Διάβασαν αυτό που έγραψα και το διόρθωσαν. Έτσι έπρεπε να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Koma Gaeshi
      Έλεος!

      Stylianos Gabriel
      Φοβερός σαξοφωνίστας πάντως ο Mingus και φοβερός μπασίστας ο Coltrane!!!

      Sakis Bwanas
      Μετάφραση είναι;

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Γράφουν και έξω τέτοια;

      Sakis Bwanas
      όχι, σκεφτηκα αναποδα
      Μηπως διαβασε στο αγγλικο "γούσταρε τον Μινγκους και το σαξόφωνο του Κολτρέην" και κατάλαβε "γούσταρε τους σαξοφωνίστες Μινγκους και Κολτρέην"

      Nickos Ventouras
      Αμέ... ξεπατικοτούρα είναι, με το ίδιο λάθος στο απέξω κείμενο:
      It was Bowie’s maternal half-brother, Terry Burns, that introduced him to jazz music, though, which subsequently led to him starting to play the saxophone. Bowie loved the sax style of Charles Mingus and John Coltrane, and when his mother bought him his first saxophone in 1961, Bowie started taking lessons from Ronnie Ross.
      https://faroutmagazine.co.uk/david-bowie-pre-fame-bands/
      Get to know David Bowie’s pre-fame bands

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ξενοδουλεία, άμα το λένε οι ξένοι είναι σωστό

      Nickos Ventouras
      Εκτός από τα κουλά, είναι και το θέμα της αντιγραφής χωρίς ( ; ) αναφορά στο πρωτότυπο

      Sakis Bwanas
      γιαυτό το είπα

      Macubert Thanassis Sampaziotis
      Ήταν και ο Warhol, ο νονός του, που έπαιζε σαξόφωνο με τον Νταλάρα εκείνη την περίοδο.

      Παναγιωτης Πανταζιδης
      Θησαυρός γνώσης το ίντερνετ

      Phanis Ploumis
      Για μια ψήφο διαφορά δεν λάτρεψε το σαξόφωνο του Χιώτη

      Kostas Lazaridis
      Τι πίνουμε,αλλά και ποιος τους διαβάζει?

      John D. Carnessiotis
      Μάλιστα!!!

      Nickos Ventouras
      Αντιγραφή είναι από τα αγγλικά:
      It was Bowie’s maternal half-brother, Terry Burns, that introduced him to jazz music, though, which subsequently led to him starting to play the saxophone. Bowie loved the sax style of Charles Mingus and John Coltrane, and when his mother bought him his first saxophone in 1961, Bowie started taking lessons from Ronnie Ross.
      https://faroutmagazine.co.uk/david-bowie-pre-fame-bands/
      Ο άγγλος άραγε είναι επίσης άσχετος ή με το "sax style of Charles Mingus" μπορεί να εννοεί ότι του άρεσε πως έπαιζε π.χ. ο Dolphy και άλλοι σαξοφωνίστες του Mingus;
      Get to know David Bowie’s pre-fame bands

      Dimitris Zouzoulas
      Δηλαδή ο καθένας μπορεί να κάνει μία μετάφραση, να βάζει από κάτω το όνομά του σαν να επρόκειτο για πρωτογενές κείμενο και μάλιστα ερευνητικό; Είναι δεοντολογικό;

      Nickos Ventouras
      μα δεν καταλαβαίνει τι γράφει, απλά μεταφράζει και κολλάει το ονομά του

      Γιώργος Σκιάς
      Του άρεσε φαίνεται το... κοντραμπάσο σαξόφωνο

      Παντελής Λαλεδάκης
      Βασικα εννοουσε οτι του μινγκους του αρεσε να παιζει μελωδικες γραμμες στο κοντραμπασο που μεχρι τοτε συνηθιζαν να παιζουν τα πνευστα οπως το σαξοφωνο. Ολοι αμεσως να πειτε την χαζομαρα σας

      Δισκοπωλείον η Χάρις: ανοιχτό 11με1 •
      γνωστός παιχταράς στο σαξόφωνο ο Μινγκους, όλοι το ξέρουν αυτό

      Irini Konstantinidi
      Πωωω, τί ντροπή!

      Takis Psaltis
      κλασική περίπτωση τόνου κοντά στο λάμδα ......

      Νίκος Σούρσος
      Ξέρετε κάποιον που να επιθυμεί μεγαλομανία; Από το ίδιο άρθρο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εσύ ξέρεις μεγαλοεπενδυτή που να ασχολείται με πλυντήρια ρούχων; Δεν το διάβασα όλο το άρθρο φίλε μου.

      Νίκος Σούρσος
      Μόλις διάβασα το αντίστοιχο άρθρο που έχουν για τον Miles Davies. Σε μερικά σημεία δεν έβγαλα νόημα.

      Takis Psaltis
      https://www.youtube.com/watch?v=CAbncGE9GtE
      εδώ βρήκε τον "βιολιστή" Lester Bowie .....
      Looking for Lester (2003 Remaster)

      Nikos Mitrogiannopoulos
      αυτό το τελευταίο με τα μαθήματα το έχω πάθει με μήνυμα που έστελνα σε γυναίκα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ki εγώ κάποτε έναν Τούρκο που επικοινωνούσαμε με μέηλ τον είχα αποκαλέσει fiend (που σημαίνει διάολος) αντί για friend (από βιασύνη δεν είχα πατήσει το r) και ευτυχώς το είχε πάρει χαλαρά...

      Διαγραφή
    2. Andreas Panagopoulos
      μόνο η lifo τα γράφει όλα σωστά

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όπως το είπες. Συμφωνώ.

      Nikos Mitrogiannopoulos
      Αν τα γράφει όλα σωστά, εύγε της. Αν δεν τα γράφει, ας τα επισημάνουν όσοι τα διακρίνουν. Εγώ βιοπορίζομαι διορθώνοντας εκθέσεις. Πάντως είναι άλλο το να κάνει κάποιος ένα λάθος και άλλο αυτή η προχειρολογία και το ξεπέταγμα που βλέπει κανείς σε τέτοια κείμενα. Μερικές φορές νομίζω ότι τα γράφουν στο γκουγκλ τρανσλέιτορ.

      Addart •
      Απορώ πως πρόκοψε ο Bowie με τέτοια μαθήματα που του'κανε ο Ronnie Ross

      Nikolas Fotakis
      Πριν από καμιά 15ριά χρόνια στην Κυριακάτικη είχα κάνει τον Τζίμυ Μποντ σαξοφωνίστα, τρέχα γύρευε από ποια παραδρομή. Μου το επεσήμανε ο Γιώργος και πήγα να πεθάνω από ντροπή.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Λάθη γίνονται. Σημασία έχει όμως το γενικότερο προφίλ του κειμένου. Άμα το γενικότερο κείμενο είναι της πλάκας τότε και τα λάθη γιγαντώνονται. Όταν ένα κείμενο είναι σοβαρό, έχει δουλειά μέσα του, έρευνα κ.λπ. και δεν είναι ξεπέτα, τότε ακόμη και το λάθος το παραβλέπεις.

      Γιώργος Χαρωνίτης
      Θα μπορούσες να τον είχες κάνει σούπερ πράκτορα!

      Διαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ενοχλήθηκε ο φίλος Γιάννης Παπαϊωάννου γιατί έγραψα για το λάθος του olafaq"...

    Michalis Matthaiou
    Ο σαξοφωνίστας Mingus και ο μπλουζίστας Chicken Shack δεν είναι λάθη, είναι πλήρης άγνοια του αντικειμενου απο τον γράφοντα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ε είπα... αυτά είναι λάθη ανθρώπων, που μπορεί να μην έχουν σχέση με αυτά που γράφουν, αλλά είναι χαριτωμένα.

    Michalis Matthaiou
    Ευτράπελα αδιάβαστων γραφιάδων.

    John Malisianos
    Εκείνη η γραμμή με το κλάσιμο, ήταν ένα "ψεύτικο" λάθος; Τζούφια δηλαδή;

    Themis Vasiliou
    Όσο ο Charles Mingus είναι σαξοφωνίστας... άλλο τόσο κι ο Βασιλάραπας είναι συνθέτης!

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    προσοχή τοποθέτηση προϊόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Όσα έγραψα για τον δίσκο του Παυλίδη τα έγραψα σε πρώτο πρόσωπο"...

    Aris Kazakopoulos
    Βγειτε να πιειτε εναν καφε να τα λυσετε, κουρασε το beef.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Προσωπικά δεν έχω να λύσω τίποτα. Τα έχω όλα λυμένα. Δεν με απασχολεί κάτι εννοώ, ώστε να πρέπει να το λύσω (για τα θέματα της δουλειάς λέμε πάντα). Και ανοιχτός είμαι φυσικά και για κουβέντες κατ' ιδίαν.

    Nikos Sarros
    εύκολα βιώνεις την κόπωση. Να το κοιτάξεις.

    Aris Kazakopoulos
    Οπως τη βρισκει ο καθενας.

    Andrianopoulos Babis
    Η προπέτεια αντάμα με την ημιμάθεια και τούμπαλιν

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    ΠΑΝΤΑ ΣΟΥ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΣΥΝΗ ΠΕΡΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ!!!!.....ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΩΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ......ΕΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΥΓΑΣΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ,ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΝΑΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝΝΝ....!!!...ΑΣ ΣΕ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ......ΜΕΖΕΑ....!!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Απλώς να πω, για τους κακεντρεχείς, πως είμαστε μόνο φίλοι εδώ και πως δεν γνωριζόμαστε στη ζωή.

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ,ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΩΣ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ,ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟ,ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΘΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ,..... ΤΗ "ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"(ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΥΤΕΛΕΣ ΠΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ....)....

    Maria Pappa
    πάντως έχω μια απορία Φώντα σε σχέση όχι με την κριτική σου per se αλλά περισσότερο με μια παρατήρηση που κάνεις επειδή έγραψα και 'γώ με βάση από αυτά που διάβασα και μου είπαν ότι τα τραγούδια αυτά παίζονταν τότε στο ραδιόφωνο τότε κάτι το οποίο δεν ισχύει μάλλον. Αυτό μου έκανε πολύ εντύπωση. Ο Παυλίδης ανέφερε το ραδιόφωνο για συγκεκριμένα κομμάτια όπως αυτό που διασκεύασε η Κωχ που εκεί το άκουσε στην συζήτηση που είχα μαζί του. Επίσης μέχρι τα δέκα του έμενε στην Γερμανία και μετά Θεσσαλονίκη που είναι ένα εντελώς ραδιοφωνικό σύμπαν - και αν θυμάμαι καλά από όσα μου ανέφερε - άκουγαν οι γονείς του. Οπότε η απορία μου είναι η εξής τι παιζόταν στο ραδιόφωνο τότε; Μιλάμε τέλη '70-80. Και αυτά τα κομμάτια παιζόντουσαν ποτέ από το ραδιόφωνο; Ίσως αυτά μπορούν να τα απαντήσουν όσοι έζησαν πιο συνειδητά εκείνη την περίοδο επειδή ήμουν πολύ μικρή για έχω τέτοιες αναμνήσεις. Κι αν δεν παιζόντουσαν στο ραδιόφωνο που παιζόντουσαν; Που τα άκουγε ο κόσμος; σοβαρά ρωτάω επειδή μπορεί να το παρεξηγήσει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν αμφισβήτησα ότι έχει ακούσει Μαρκόπουλο, όταν ήταν μικρός. Όλη η Ελλάδα έχει ακούσει Μαρκόπουλο. Και αυτοί που ακούγανε μόνο ξένη μουσική, ντίσκο, το '78, κι αυτοί έχουν ακούσει Μαρκόπουλο. Οι πάντες. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο η βιωματική σχέση που μπορείς να αναπτύξεις μέσα στις δεκαετίες μ' έναν καλλιτέχνη, ώστε να φθάσεις κάποια στιγμή να τον αγγίξεις. Δες, σε αντιδιαστολή, όσα έγραψα για τον Μολφέση σε σχέση με τον Τουρνά. Πώς ο άνθρωπος αυτός οικοδόμησε μέσα στις δεκαετίες μια σχέση με το έργο του Τουρνά, ώστε να φθάσει να τον διασκευάσει το 2022.

      Maria Pappa
      βρε ναι δεν αμφισβητώ αυτό το σχόλιο σου με το ραδιόφωνο που έκανε εντύπωση.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το ραδιόφωνο έπαιζε Μαρκόπουλο στα σέβεντις. Για την εποχή της δικτατορίας πρέπει να το ψάξω σε ραδιοτηλεοράσεις, αλλά στη Μεταπολίτευση έπαιζε. Ήταν οι εκπομπές της Κολούμπια κ.λπ. Όλα τα άλμπουμ του όταν κυκλοφορούσαν παιζόντουσαν (κάποια συγκεκριμένα τραγούδια περισσότερο, κάποια καθόλου). Στα έιτις όμως δεν παιζόταν τόσο - το κρατικό έδινε προτεραιότητα στους νεότερους τραγουδοποιούς, τους πιο... αυτοβιογραφικούς.
      Επίσης δες τι έλεγε ο Μαρκόπουλος το 1984 από την συνέντευξη που έβαλα στην κριτική. «Ο σημερινός καλλιτέχνης, για να δει από μια νέα οπτική γωνία τα πράγματα στο έργο του, θα υποφέρει όλες εκείνες τις αντιξοότητες που δημιουργούν τα κυκλώματα, οι νόμοι συμφερόντων, οι αντιλήψεις του κατεστημένου, οι δημόσιες σχέσεις, ενώ από τα μπαλκόνια οι μικροεξουσιαστές θα του πετάνε όλες τους τις ενοχές. Η εποχή είναι σκληρή». Στα έιτις υπήρχε μεγάλη περιθωριοποίηση των έντεχνων συνθετών.

      Maria Pappa
      καλά εννοείται μην ψάξεις τώρα σε ραδιοτηλεοράσεις από βιωματική εμπειρία ήθελα κάποιος να μου απαντήσει

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι γνωστά αυτά. Τα έχω γράψει πάλι... "Η πρώτη (συναυλία) είχε διοργανωθεί από την Ένωση Κρητών Φοιτητών στο γήπεδο του Σπόρτιγκ και θα εμφανιζόταν σ’ εκείνην ο συνθέτης και συμπατριώτης των κρητών φοιτητών Γιάννης Μαρκόπουλος (15 Μαΐου 1972). Μετά το τέλος της συναυλίας, γύρω στις 11 η ώρα τη νύχτα, μερικές εκατοντάδες φοιτητές θα ξεχύνονταν στους δρόμους των Πατησίων, τραγουδώντας «Πότε θα κάνη ξαστεριά» και φωνάζοντας αντιχουντικά συνθήματα. Η αστυνομία θα επενέβαινε και θα διέλυε την πορεία, ενώ το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως θα απαγόρευε, περαιτέρω, στην Ένωση Κρητών Φοιτητών να συμμετάσχει ακόμη και στις επικείμενες επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης!".
      Και αυτή η άγνωστη συνέντευξη του Μαρκόπουλου από το 1973... https://diskoryxeion.blogspot.com/2015/03/blog-post_8.html
      ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ τα λόγια και τα χρόνια

      Maria Pappa
      δεν πειράζει να ξαναλέγονται και να επεξηγούνται κάποια πράγματα, δεν γεννηθήκαμε όλοι να τα ξέρουμε όλα. κάτι θα διαβάσεις και θα σου κινήσει την περιέργεια, θα ρωτήσεις - την πηγή αν μπορείς - και αν δεν μπορείς θα το ψάξεις μόνος σου.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ναι αυτό με τους Κρήτες φοιτητές είναι από ένα κείμενο που είχα γράψει σε σχέση με την προβολή του Γούντστοκ στην Αθήνα το 1970. Αργότερα σήμερα θα ανεβάσω και κάτι άλλο ενδιαφέρον, που σκεπτόμουνα να το βάλω στην κριτική και να το αναλύσω κιόλας, αλλά δεν το έβαλα τελικά (για κάποιους λόγους τέλος πάντων). Θα το βάλω όμως σήμερα εδώ να το δει ο κόσμος, που μπαίνει στο προφίλ.

      Aris Karampeazis
      Και τον δικό μου καημό τώρα ποιος θα τον μάθει/ που έχω κάτσει πάνω σε ένα αγκάθι κλπ μου θυμίζουν όλοι αυτοί οι τριγύρω. Που όλοι δικοί μας ήμαστε , αλλά ΟΚ.

      Androniki Litsardi
      Τι ωραία κ. Τρούσα, επιτέλους ένας λόγος να αισθανθώ απενεχοποιημένα κι ευχαριστώ! Αναφέρομαι στον *Ταρζάν* το οποίο είναι ένα τραγούδι που ξεχωρίζω κι ας μην ανήκει στους κύκλους τραγουδιών που έχουν περισσότερη κοινή αποδοχή ως προς την ποιότητα ή την αξία τους.

      Dimitris Gerasimides
      τώρα που είστε όλοι οι μουσικό κριτικοί εδώ μαζεμένοι να ρωτήσω κάτι που με καίει μέρες τώρα, ο sin boy ζει;

      Maria Pappa
      εσυ τι νομιζεις;

      Διαγραφή
    2. Μανώλης Γιούργος
      Επειδή έζησα την περίοδο της εφηβείας μου τις "Μέρες ραδιοφώνου" της εποχής δεκαετίας του '70, τα τραγούδια του Μαρκόπουλου ακούγονταν στο ραδιόφωνο, κυρίως στο Β' Πρόγραμμα της ΕΡΤ και κυρίως από τις διαφημιστικές εκπομπές των δισκογραφικών εταιριών. Οι οποίες έπαιρναν "σειρά" κυρίως το Σαββατοκύριακο, περισσότερο την Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το απομεσήμερο. Οι δίσκοι του Μαρκόπουλου διαφημίζονταν από την εκπομπή της εταιρίας του, της Κολούμπια. Θα αναρωτηθείτε φυσικά για τους στίχους των τραγουδιών του, πώς έφταναν στους ακροατές των εκπομπών; Η γνώμη μου ήταν και είναι πως οι αρχές της δικτατορίας μέσω των επιτροπών λογοκρισίας δεν ήσαν σε θέση να "αποκρυπτογραφήσουν" το αντιστασιακό και πολιτικό, συγχρόνως ποιητικό, περιεχόμενο της μελοποιημένης ποίησης των Ελύτη, Κ. Μύρη, Σεφέρη, Κατσαρού. Γράφω μόνο για τους δίσκους του Γ.Μ. που κυκλοφόρησαν, πουλιούνταν και αγοράζονταν από το 1969 μέχρι την Μεταπολίτευση. ("Ήλιος ο Πρώτος", Χρονικό", "Ιθαγένεια", "Τραγούδια του Νέου Πατέρα", "Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους"). Το ίδιο ισχύει και για τα "σατιρικά" του τραγούδια "Ταρζάν", "Του άντρα του πολλά βαρύ". Αυτός ο λόγος, κατά την ταπεινή μου γνώμη (και μνήμη) ίσχυε και για τις ζωντανές του εμφανίσεις στην μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα. Όχι βέβαια πως δεν παρακολουθούνταν, ε;...

      Διαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Επανερχόμαστε στο γνωστό θέμα με κάτι από τα παλιά (από τα μέσα του '70)"...

    Γιώργος Καλημέρης
    Σε ισχύ είναι ο ν2121/1993:
    Άρθρο 4: Το ηθικό δικαίωμα
    1. Το ηθικό δικαίωμα δίνει στο δημιουργό ίδιως τις εξουσίες: α) της απόφασης για το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο κατά τους οποίους το έργο θα γίνει προσιτό στο κοινό (δημοσίευση), β) της αναγνώρισης της πατρότητάς του πάνω στο έργο και ειδικότερα την εξουσία να απαιτεί, στο μέτρο του δυνατού, τη μνεία του ονόματός του στα αντίτυπα του έργου του και σε κάθε δημόσια χρήση του έργου ή, αντίθετα, να κρατάει την ανωνυμία του ή να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, γ) της απαγόρευσης καθε παραμόρφωσης, περικοπής ή άλλης τροποποίησης του έργου του, καθώς και κάθε προσβολής του δημιουργού οφειλόμενης στις συνθήκες παρουσίασης του έργου στο κοινό, δ) της προσπέλασης στο έργο του, έστω και αν το περιουσιακό δικαίωμα στο έργο ή η κυριότητα στον υλικό φορέα του έργου ανήκει σε άλλον, οπότε η προσπέλαση πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που προκαλεί τη μικρότερη δυνατή ενόχληση στο δικαιούχο, ε) προκειμένου περί έργων λόγου ή επιστήμης, της υπαναχώρησης από συμβάσεις μεταβίβασης του περιουσιακού δικαίωματος ή εκμετάλλευσής του ή άδειας εκμετάλλευσης του εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της προσωπικότητάς του εξαιτίας μεταβολής στις πεποιθήσεις του ή στις περιστάσεις και με καταβολή αποζημίωσης στον αντισυμβαλλόμενο για τη θετική του ζημία.
    2. Στην τελευταία περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου, η υπαναχώρηση ενεργεί μετά την καταβολή της αποζημίωσης. Αν, μετά την υπαναχώρηση, ο δημιουργός αποφασίσει και πάλι να προβεί σε μεταβίβαση ή εκμετάλλευση του έργου ή έργου παραπλήσιου, οφείλει κατά προτεραιότητα να προσφέρει στον παλαιό αντισυμβαλλόμενό του τη δυνατότητα να ανακαταρτίσει την παλαιά σύμβαση με όρους όμοιους ή ανάλογους προς εκείνους που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπαναχώρησης.
    3. Το ηθικό δικαίωμα είναι ανεξάρτητο από το περιουσιακό δικαίωμα και παραμένει στο δημιουργό ακόμα και μετά τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος. https://el.wikisource.org/wiki/Νόμος_2121/1993#Άρθρο_4:_Το_ηθικό_δικαίωμα
    Νόμος 2121/1993 - Βικιθήκη

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Γιώργος Καλημέρης Εμένα δεν μου αρέσουν αυτοί οι περιορισμοί καθόλου. Δεν το θεωρώ προοδευτικό. Το θεωρώ οπισθοδρομικό.

    Γιώργος Καλημέρης
    αρέσουν στους δημιουργούς

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Χαίρω πολύ.
    Επί Μητσοτάκη έγιναν αυτά; Αν ναι, δεν απορώ καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργος Καλημέρης
      Κι όμως, είναι απορίας άξιο. Στην Ευρώπη με τη συνθήκη της Βέρνης θεσπίστηκε το ηθικό δικαίωμα και οι πρώτες χώρες που το συμπεριέλαβαν στο πνευματικό τους δίκαιο ήταν η Γαλλία και Γερμανία. Στην Αμερική, ακόμη και σήμερα, την εξουσία την έχουν οι παραγωγοί και όχι οι δημιουργοί. Όπως συνέβη και με την εκτέλεση του Βουτσά.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Berne_Convention
      Berne Convention - Wikipedia

      Kostas Drosopoulos
      Επί Μητσοτάκη, μετά από ισχυρή πίεση των δημιουργών.

      Σπυρέας Σιδ
      όλα αυτά έγιναν το 1993 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να εκσυγχρονιστεί σε αυτά η ελλάδα, που ήταν γενικά σε μια κατάσταση χαοτική (στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μοναδική παγκοσμίως περίπτωση της ιδιωτικής ΑΕΠΙ, που μας ήπιε το αίμα επί 70 χρόνια). Τα περί ηθικού δικαιώματος είναι μια σύνθετη υπόθεση, που όσο κι αν φαίνεται μη-προοδευτική, έφερε αλλαγές προς το συμφέρον των καλλιτεχνών και δημιουργών, οι οποίοι ήταν πάντα απροστάτευτοι απέναντι στις αδηφάγες εταιρίες και τους μπακάληδες που τις διοικούσαν. Βέβαια για την ΑΕΠΙ και το διαρκές έγκλημα χρειάστηκαν αλλα 20 χρόνια σχεδόν για να λυθεί (λέγεται οτι η Ντόρα είχε παιξει τότε ρόλο στο να προστατευτούν οι Φωτόπουλοι, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος).

      Ιωάννα Κλ.
      Είναι και η άποψη - θέση πως αν δεν γίνονται κάποιες διασκευές, μερικά δημιουργήματα θα πήγαιναν "άπατα". Η γνώμη μου: Όλα πρέπει να μεταφράζονται σε ιστορικό πλαίσιο και συγκυρίες.

      Kostas Drosopoulos
      Το πνευματικό δημιούργημα είναι στοιχείο τής προσωπικότητας τού ατόμου (Άρθρα 2.1 Συντάγματος και 57 Αστικού Κώδικα).
      Συνεπώς, όπως κανένας δεν μπορεί να ζωγραφίζει στο αυτοκίνητό μου, έτσι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε καλλιτεχνική μου δημιουργία.
      Νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία αποκτήσαμε μόλις το 1993 παρά τις πιέσεις των δημιουργών.
      Σημειώνω ότι δεν είμαι ειδικός. Ασχολούμαι αποκλειστικά με ποινικό και όσα έγραψα είναι ό, τι θυμάμαι από τα μαθήματα "δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας" και " γενικό Αστικό "στη Νομική Αθηνών ως φοιτητής.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      >>Το πνευματικό δημιούργημα είναι στοιχείο τής προσωπικότητας τού ατόμου<<
      Καλά τώρα... Ξέρεις πόσα στοιχεία ανήκουν στην προσωπικότητα του ατόμου και γίνονται φύλλο και φτερό από τότε που γεννιέται και βλέπει τον ήλιο; Ο κάθε άσχετος μπορεί να προβάλλει οτιδήποτε εν τω μεταξύ για πνευματικό δημιούργημα και να ζητάει τη μάνα του και τον πατέρα του.

      Nickos Ventouras
      > Ο κάθε άσχετος μπορεί να προβάλλει οτιδήποτε εν τω μεταξύ για πνευματικό δημιούργημα και να ζητάει τη μάνα του και τον πατέρα του.
      E, αν τρίτοι το θεωρούν τόσο καλό ώστε να θέλουν να το διασκευάσουν, μάλλον δεν θα είναι ακριβώς «ο,τιδήποτε», ούτε αυτός που το έφτιαξε τόσο «άσχετος»...
      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν αναφέρομαι στις μουσικές διασκευές. Γενικώς το έγραψα. Το τι μπορεί να προβάλλει ο καθένας σαν πνευματικό δημιούργημα. Μπορεί να είναι πίνακας, γλυπτό, κείμενο οτιδήποτε.

      Kostas Drosopoulos
      Πρέπει να διευκρινήσω ότι εκτιμώ τον κ. Τρουσα. Γιαυτό τον ακολουθώ. Πάντα γράφει εύστοχα - ακόμα και όταν διαφωνώ.
      Στο θέμα αυτής τής ανάρτησης, καταλαβαίνω τον προβληματισμό του (ως οικονομολόγος) αλλά (ως νομικός) υπερέχει η προστασία τής προσωπικότητας.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Kostas Τα ξέρω. Αλλά δεν μου αρέσει και δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Κατ' εμέ καμία προσωπικότητα δεν αλλοιώνεται από μια διασκευή, όσο χυδαία και να είναι αυτή (η διασκευή). Και μένα έχουν διασκευάσει κείμενά μου, χωρίς να με ρωτήσουν (τα οποία είναι πνευματικά μου δημιουργήματα). Τα έχουν πάρει, τα έχουν κόψει από δω κι από κει και τα ανεβάζουν σε σάιτ χωρίς καμία προφορική έστω έγκρισή μου. Παρά ταύτα δεν θεώρησα ποτέ ότι θίγεται η προσωπικότητά μου, γιατί δεν εξαρτώ την προσωπικότητα μου από τον τρόπο που θα χειριστεί ο χι ψι τον πνευματικό κόπο μου. Το ότι θα επιθυμούσα μία οικονομική απολαβή γι' αυτό εξυπακούεται. Άλλο όμως αυτό, και άλλο το ανύπαρκτο ηθικό θέμα.

      Nikos Dascalakis
      Πραγματι. Ας μην παραβλέπουμε ή "ξεχναμε" το ηθικό δικαίωμα επάνω στο καθε εργο του δημιουργού του. Αυτό, ειναι ανεξαρτητο από τα πνευματικά δικαιώματα.

      Διαγραφή
    2. Kostas Drosopoulos
      Τώρα για τον Όμηρο και τον Σαίξπηρ το δίκαιο προστατεύει το έργο για 70 χρόνια μετά τον θάνατο τού δημιουργού. Μετά όποιος θέλεις κάνει ο, τι θέλει.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Και αυτό δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα και για τραγούδια του '30. Όχι για όλα. Για τα μηχανικά δικαιώματα μάλλον ισχύει αυτό. Δεν τα ξέρω και πολύ καλά αυτά, αλλά κάτι τέτοιο θυμάμαι.

      Ναταλία Ρασούλη
      Κι όμως, οι νόμοι περί πνευματικής περιουσίας έρχονται απο πολύ παλιότερα του 1929, ήδη μετά τη Γαλλική Επανάσταση, όταν έκλεβαν κείμενα κατά κόρον και τα παρουσίαζαν ως δικά τους.
      Ο δημιουργός δεν εχει κανένα άλλο τρόπο να προστατέψει το έργο του απο επιτήδειους.
      Έχουν γίνει τέτοιες αθλιότητες και κλοπές που κατα την άποψή μου, και λίγα αναφέρει ο νόμος.
      Ειναι σα να σε βιάζουν και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη ελαφρά τη καρδία.
      Οσο δε για τις διάφορες διασκευές του Σαίξπηρ και του Ομήρου και όποιου άλλου, εχουν γίνει τέτοιες αθλιότητες αλλά και χυδαιότητες που κατ εμέ, θα έπρεπε η πνευματική προστασία να ξεπερνά κατα πολύ, μην πω και για πάντα, τα 70 χρόνια απο το θάνατο του δημιουργού..
      Πάντα με εκτίμηση.
      Και το λέω αυτο, επειδή γνωρίζω απο πρώτο χέρι το δράμα της κλοπής αυτής και την απόγνωση που μπορεί να φτάσει ενας καλλιτέχνης.
      Και δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα, αλλά και ηθικό.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αντιλαμβάνομαι, αν και διαφωνώ στη βάση. Δεν πρέπει ο καλλιτέχνης να ξεχωρίζει από τον υποδηματοποιό-τσαγκάρη που φτιάχνει παπούτσια ή από την μοδίστρα της γειτονιάς που φτιάχνει ένα φόρεμα. Κι αυτές δημιουργίες είναι. Και υπάρχουν και καλλιτέχνες εντός εισαγωγικών, δηλαδή της πλάκας, που μπορούν να προφασιστούν τα αντίστοιχα. Για μένα μόνο το οικονομικό έχει νόημα. Το άλλο το ηθικό / αισθητικό είναι τελείως υποκειμενικό και άρα μη μετρήσιμο.

      Νίκος Σούρσος στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Έτσι ακριβώς
      Κάποτε τέχνη και τεχνική ήταν ταυτόσημα. Μετά άλλοι έγιναν χαμάληδες και άλλοι καλλιτέχνες.

      Vassilis Serafimakis στην Natalie Rassoulis
      Συγγνώμη αλλά νομίζω μπερδεύετε την κλοπή με την διασκευή. Αν κάποιος διασκευάσει δημιουργία άλλου ανθρώπου (μουσική, ταινία, κ.ά.) και προβεί στα ηθικά και νομικά δέοντα, δηλαδή αποδώσει την πατρότητα δημοσίως, καταβάλει δικαιώματα, κτλ, τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι έκλεψε.
      Το τι θα κάνει ο επόμενος, αυτός που διασκευάζει, με την δημιουργία δεν είναι στο πεδίο εξουσίας τού αρχικού δημιουργού. (Τα λέει ο Τρούσας στην ανάρτηση.) Θα κριθεί στην Αγορά, δηλαδή μέσα στην τέχνη. Αν ήταν αλλοιώς, θα παγώνανε όλα τα ρεύματα κι οι επηρεασμοί.

      Nickos Ventouras
      Ωραία, οπότε διασκευάζει κάποιος ένα τραγούδι, πληρώνει δικαιώματα κανονικά, και το δίνει (την διασκευή) να παίξει σε διαφήμιση για την καμπάνια του Κούλη ή για McDonalds.
      Είναι ΟΚ αυτό;
      (Το τι «κρίνει η αγορά» δε, ας το αφήσουμε καλύτερα)

      Nikolas Fotakis
      όχι γιατί δεν του ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα

      Γιώργος Καλημέρης στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εφόσον το σχέδιο είναι πρωτότυπο, και στη μόδα ισχύει η πνευματική ιδιοκτησία. Και το σωστό δεν είναι να μιλάμε για περιορισμούς στους χρήστες, αλλά για εξουσίες των δημιουργών επί της ιδιοκτησίας τους.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν μιλάω για την υψηλή ραπτική, αλλά για την ραπτική της λαϊκής γειτονιάς και για την λαϊκή Τέχνη γενικότερα.

      Γιώργος Καλημέρης
      Ο νόμος είναι διαθέσιμος για όλους, δεν κάνει διακρίσεις

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν με ενδιαφέρει αυτός ο νόμος καθόλου. Όπως και πολλοί άλλοι, που τους θεωρώ καταπιεστικούς.

      Γιώργος Καλημέρης
      Κι εμένα, όταν με σταματάει το κόκκινο φανάρι, κάτι με πιάνει

      Διαγραφή
    3. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Τελείως άστοχη απάντηση. Εμένα αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου.

      Γιώργος Καλημέρης
      Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Φυσικά.

      Athena Delcosta στον Nickos Ventouras
      Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει έστω διασκευή γνωστού τραγουδιού σε διαφήμιση χωρίς να υπάρχει έγκριση από πριν απο την εταιρεία που ανήκει ο συνθέτης του ορίτζιναλ, ή από την οικογένειά του που διαχειρίζεται τα δικαιώματα. Δεν γίνονται αυτά πουθενά, σε κανένα σύμπαν. Αν "τύχει", τότε μιλάμε για πολύ ηλίθια διαφημιστική εταιρεία και πελάτη ταυτόχρονα.

      Nickos Ventouras
      > Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει έστω διασκευή γνωστού τραγουδιού σε διαφήμιση χωρίς να υπάρχει έγκριση από πριν απο την εταιρεία που ανήκει ο συνθέτης του ορίτζιναλ, ή από την οικογένειά του που διαχειρίζεται τα δικαιώματα.
      Αυτό λέμε. Η πρόταση στην οποία απαντώ ήταν να γίνονται όλα χωρίς έγκριση.

      Nickos Ventouras στον Nikolas Fotakis Στο σχόλιο στο οποίο απαντάω τα έχει πληρώσει, εκεί είναι το όλο θέμα. Απαντάω στην παρακάτω πρόταση ― ότι αν έχει πληρώσει τα δικαιώματα, και αποδώσει την πατρότητα, πρέπει να μπορεί να κάνει ότι θέλει με τη διασκευή ― και προσπαθώ να δείξω ότι αυτό έχει μερικά προβληματάκια:
      «Αν κάποιος διασκευάσει δημιουργία άλλου ανθρώπου (μουσική, ταινία, κ.ά.) και προβεί στα ηθικά και νομικά δέοντα, δηλαδή αποδώσει την πατρότητα δημοσίως, καταβάλει δικαιώματα, κτλ, τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι έκλεψε.
      Το τι θα κάνει ο επόμενος, αυτός που διασκευάζει, με την δημιουργία δεν είναι στο πεδίο εξουσίας τού αρχικού δημιουργού.»

      Nikolas Fotakis
      όχι -- εν προκειμένω, ο Παυλίδης έχει λάβει την άδεια να ηχογραφήσει τα τραγούδια του Μαρκόπουλου. Δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών. Έχει τα συγγενικά δικαιώματα της ηχογράφησης. Αλλά για να χρησιμοποιηθεί ένα τραγούδι για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, δεν αρκούν τα συγγενικά δικαιώματα.

      Athena Delcosta
      Το ερώτημα ποιό είναι τελικά εδώ;
      Αν ο "διασκευαστής " εχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με την διασκευή του ορίτζιναλ; Σαφώς και όχι , τα είπαμε πιο πάνω ,το λέει και ο Nikolas Fotakis .

      Ναταλία Ρασούλη στον Vassilis Serafimakis όχι, δεν μπερδεύω τίποτα. Παραέχω ασχοληθεί με το θέμα, έχω ξεψαχνισει τους νόμους και τους εχω ζήσει δικαστικά.
      Η ουσία είναι μία: ο δημιουργός να εχει λόγο στο έργο του.

      Nickos Ventouras στον Nikolas Fotakis
      Στο σημερινό πλαίσιο ναι. Αλλά δεν σχολιάζω ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ, αλλά τι πρόβλημα θα υπήρχε αν μπορούσε, κατά την πρόταση, απλά πληρώνοντας τα δικαιώματα να κάνει ότι θέλει και αυτό να μην είναι «στο πεδίο εξουσίας τού αρχικού δημιουργού»...
      Και το γράφω ως απάντηση σε αυτό που γράφτηκε ότι τα πνευματικά και ηθικά δικαιώματα είναι κακά όπως είναι σήμερα, και θα έπρεπε να μπορεί να κάνει κανείς ό,τι γουστάρει, αρκεί να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό.

      Ναταλία Ρασούλη στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Η παραγωγή διανοίας και η τεχνική είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εδώ μιλάμε για προστασία παραγωγής διανοίας.
      Ακόμα και στην ιδια της Τέχνη, η δημιουργία με το τεχνικό κομμάτι ειναι δυο διαφορετικά πράγματα.
      Γι αυτο το λόγο φωνάζουμε και ολο αυτον τον καιρό για τα καλλιτεχνικά πτυχία.
      Η Τέχνη εμπεριέχει στοιχεία που στην τεχνική ενός τσαγκάρη δεν εμπεριέχονται.
      Μαζι με αυτά τα στοιχεία, υπάρχει και το τεχνικό, δεξιοτεχνικό κομμάτι.
      Όμως αυτό είναι ένας άλλος κόσμος από την καλλιτεχνική δημιουργία.

      Διαγραφή
    4. Nickos Ventouras στην Athena Delcosta > Το ερώτημα ποιό είναι τελικά εδώ;
      Αν ο "διασκευαστής " εχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με την διασκευή του ορίτζιναλ;
      Όχι, το ερώτημα δεν είναι αν «έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει» στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.
      Βασικά δεν απαντώ σε κάποιο ερώτημα, απαντάω σε μια θέση: στη θέση ότι θα έπρεπε κάνεις να μπορεί να κάνει ότι διασκευή θέλει όπως θέλει, αρκεί να πληρώσει το ποσοστό και να αποδώσει πατρότητα - που θεωρώ ότι προτείνουν κάποιοι ως καλύτερη.
      Και η απάντηση μου ήταν να δώσω ένα παράδειγμα όπου αυτό το νομικό πλαίσιο θα ήταν προβληματικό.

      Ναταλία Ρασούλη
      Το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού δεν είναι στις νότες, στις πινελιές, στις λέξεις ενός δημιουργήματος. Ειναι στην σκέψη και την προσωπικότητα του δημιουργού. Και η προστασία αυτού του κομματιού είναι βασική.
      Είτε πρόκειται για κλοπή, είτε για διασκευή, είτε για εκτέλεση .
      Είτε ακόμα και αν ενας πίνακας εχει πουληθεί σε κάποιον άλλο.
      Πάντα ο δημιουργός είναι απαρέγκλιτα συνδεδεμένος με το έργο του ως έκφραση της φιλοσοφίας του και της προσωπικότητάς του και οχι ως την τεχνική απόδοση αυτών.
      Για όσο ζει ο δημιουργός, αλλα και για 70 χρόνια μετά το θάνατο του.
      Δυστυχώς, μετά το πέρας αυτών, το δημιούργημα θεωρείται public domain, και έχουμε έρθει αντιμετωποι με σπουδαία δημιουργήματα να εξεφτελιζονται, να βανδαλιζονται, να βιάζονται στην ουσία.
      Και το λέω αυτό, γιατί όλοι μας, βιωνουμε την σύνδεσή μας καθημερινά με καθε εργο τέχνης, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο.
      Γι αυτό το λόγο ο κόσμος ειναι βαθιά συνδεδεμένος με τους δημιουργούς, και οταν ενα τέτοιο εργο ξεφτιλιζεται, ο κόσμος ο ιδιος αντιδρά και ζητα την προστασία του.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Να μην ξεχνάμε, όμως, πως πολλές φορές και οι ίδιοι οι δημιουργοί βανδαλίζουν τα έργα τους μέσα στις δεκαετίες. Δεκάδες τα παραδείγματα.

      Ναταλία Ρασούλη
      Στην περίπτωση του Παυλίδη, είναι σαφές οτι ο Μαρκόπουλος έχει δώσει την άδειά του.
      Το ιδιο θέλω να πιστεύω και για τους στιχουργούς των τραγουδιών.
      Να θυμίσω οτι ένα τραγούδι, ανήκει σαν δημιουργία κατά το ήμισυ και μόνο στον συνθέτη.
      Κατι το οποίο ξεχνάνε οι πάντες ..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν είναι θέμα άδειας. Αυτό λέμε στην κριτική. Έπρεπε ο ίδιος να αρνηθεί να το κάνει.

      Ναταλία Ρασούλη
      Ω ναι! Δυστυχώς! Αλλα, σε καθε περίπτωση, εχουν οι ίδιοι καθε δικαίωμα..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ δεν θεωρώ ότι το έχουν, αλλά τέλος πάντων.

      Ναταλία Ρασούλη
      Είναι μεγάλη συζήτηση αυτη.. Το ζήτημα πάντως είναι οτι η Πνευματική Προστασία γεννήθηκε για να προστατέψει τη δημιουργία απο τρίτους.
      Και πραγματικά, πραγματικά, ειναι τόσο σιχαμένη και χυδαία η κλοπή και ο βανδαλισμός τριτων πάνω στο πονημα σου, που δεν γίνεται με άλλο τρόπο να προστατευτείς εσύ ο ίδιος. Γιατί ουσιαστικά, κάθε έργο σου, είσαι εσύ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν συμφωνώ με αυτά αγαπητή Ναταλία. Όπως έγραψα και πιο πάνω... κατ' εμέ καμία προσωπικότητα δεν αλλοιώνεται από μια διασκευή, όσο χυδαία και να είναι αυτή (η διασκευή). Και δικά μου κείμενα έχουν διασκευάσει, χωρίς να με ρωτήσουν (τα οποία είναι πνευματικά μου δημιουργήματα). Τα έχουν πάρει, τα έχουν κόψει από δω κι από κει, και τα ανεβάζουν σε σάιτ, χωρίς καμία προφορική έστω έγκρισή μου. Παρά ταύτα δεν θεώρησα ποτέ ότι θίγεται η προσωπικότητά μου, γιατί δεν εξαρτώ την προσωπικότητα μου από τον τρόπο που θα χειριστεί ο χι ψι τον πνευματικό κόπο μου. Το ότι θα επιθυμούσα μία οικονομική απολαβή γι' αυτό εξυπακούεται. Άλλο όμως αυτό, και άλλο το ανύπαρκτο ηθικό θέμα.

      Ναταλία Ρασούλη
      Σεβαστό. Αν όμως διακωμωδούν την ουσία του κειμένου μέσω του πειράγματος ξεφτιλιζοντας το νόημα και τελικά, αλλάζοντάς το προς τα εξω, τότε ισως ηταν διαφορετικά τα πράγματα.
      Για παράδειγμα, οταν η Χρυσή Αυγή έπαιζε ξύλο για να διώξει τους πρόσφυγες απο τα διάφορα μερη συγκέντρωσης και ακούγεται το Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ στα μεγάφωνα, φυσικά και θα νιώσω οτι προσβάλλει και το έργο αλλα και την προσωπικότητα του πατέρα μου για παράδειγμα.
      Και φυσικά κατέφυγα στο νόμο. Και με καθε συνέπεια..

      Διαγραφή
    5. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι ακραίο το παράδειγμα της ΧΑ, αλλά δεκτόν. Η κοινωνία όμως δεν αποτελείται κυρίως από εγκληματίες. Δεν είναι εγκληματίες οι 999 στους 1000 που θα πράξουν κάτι ανάλογο. Το τραγούδι του πατέρα σου θα μπορούσε να το οικειοποιηθούν όλοι οι Έλληνες (είναι από τις μεγάλες εξαιρέσεις), ακόμη κι αυτοί που την έχουν την Ελλάδα χεσμένη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους χρυσαυγίτες.

      Ναταλία Ρασούλη
      μμμ... η κλοπή και η εκμετάλλευση πνευματικού έργου έχει τέτοια απατεωνια, πονηριά και χυδαιότητα μέσα προκειμένου να θησαυρισει το σιχαμα που θέλει να το βουτήξει για ίδιον όφελος, που δεν ξερω .. Δεν είναι έγκλημα η κλοπή, η απάτη και η αρπαγή ουσιαστικά της προσωπικότητάς σου;..
      Συζήτηση πάντα κάνουμε βέβαια..
      Να μπαίνει ο αλλος στο σπίτι σου ουσιαστικά, να σε κλέβει και να απολαμβάνει με χρυσά κουτάλια αυτό που εσύ με πόνο δημιούργησες..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σου είπα κι εμένα με έχουν κατακλέψει, αλλά δεν νοιώθω έτσι. Δεν έχω κσνένα ηθικό θέμα. Κατανοώ όμως όποιον σκέφτεται αλλιώς.

      Ναταλία Ρασούλη
      Και η αλήθεια είναι, οτι η κοινωνία αποτελείται απο μεγαλύτερο, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απατεωνίσκων απ όσο φαίνεται..
      Στο χώρο τουλάχιστον της Τέχνης, γίνεται το ελα να δεις. Η αρπαγή της αρπαγής.

      Vassilis Serafimakis
      πέρα από τα δικαστικά, νομικά: Πιστεύετε ότι πχ η Memphis Minnie θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στούς Led Zeppelin να αλλάξουν τα φώτα στο When The Levee Breaks, όπως τού τα άλλαξαν; Ή ο Robert Johnson στους Cream γιά τη ορμητική διασκευή τού Crossroads;

      Ναταλία Ρασούλη
      Εξαρτάται. Το "απαγορεύσει", το "αλλάξουν τα φώτα" και το "ορμητική" παίρνουν πολύ νερό. Αν η Memphis Minnie για τον όποιο λόγο πιστεύει οτι το τραγούδι της κακοποιείται, ναι, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να "προστατέψει" (αντικαθιστώντας το κάπως άγριο ρήμα "απαγορεύσει") το τραγούδι της. Στην τελική, όταν ένα τραγούδι αποφασίζεις να το παρουσιάσεις στον κόσμο και το δισκογραφεις αναγράφοντας στα credits, στίχοι και μουσική των τάδε, αμέσως προσδιορίζεις ποιος δημιούργησε το καθε τραγούδι.
      Τώρα, μιλάμε και για είδη μουσικής. Για παράδειγμα, ο Ζορμπάς του Θεοδωράκη, που είναι μουσική του Κουτσουρέλη και είναι μια απλή σχετικά μελωδική γραμμή, θα μπορούσε να πει κανείς, και εννοείται, απογειώθηκε κάτω απο τα χέρια του Θεοδωράκη.
      Τώρα, είναι άδικο να μένουν στην Ιστορία τραγούδια εν προκειμένω γνωστά ως των Led Zeppelin, των Cream και του Θεοδωράκη και τους άλλους που τα έγραψαν να τους έχουμε στο φτύσιμο.
      Γιατί, ναι μεν μπορεί μια διασκευή να καταστρέψει ή να απογειώσει ενα τραγούδι, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο άλλος έκατσε και έκανε την ψυχή του τραγούδι. Η δική του ψυχή εμπεριέχεται στο τραγούδι. Στους διασκευαστες ή ενορχηστρωτές, εμπεριεχεται πόνημα ερμηνευτικό και τεχνικό.
      Αλλα, τα λόγια ενος Robert Johnsonδεν μπορεί κανείς να τα γράψει εκτός απο τον ίδιο.
      Άρα, ναι, εδω τίθεται και εκτός νομικού πλαισίου ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα εμπλοκής τρίτων στην στιγμή της δικής σου έμπνευσης, καημού, πόνου, βιώματος και ιστορίας.
      Αν οι δημιουργοί δεν ειχαν πρόβλημα με αυτό, θα έγραφαν τραγούδια και απλα θα άφηναν εκεί έξω να ταξιδεύουν στο διηνεκές.
      Και αν ο Τζόνσον ή Μίννι δεν ειχαν πρόβλημα με κάτι τέτοιο, που δεν το γνωρίζω, δεν σημαίνει οτι το ιδιο συμβαίνει και με τον Μάλερ, ή τον Καζαντζάκη πχ.
      Εχουν δικαίωμα οι άλλοι να "αλλάξουν" τα φώτα στην Ακρόπολη ως δημιουργία των συγκεκριμένων αρχιτεκτόνων.
      Έχουμε δικαίωμα να παραλαμβάνουμε ενα δημιουργημα και να κάνουμε οτι μάς κατέβει επάνω του;

      Διαγραφή
    6. Vassilis Serafimakis
      απαντώ στο τελευταίο σας ερώτημα με ένα κατηγορηματικό ΝΑΙ και σάς ευχαριστώ ειλικρινά γιά την διεξοδική περιγραφή τής θέσης σας. Διαφωνούμε σχεδόν πλήρως.

      Elias Zaikos
      Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις της κυρίας Ρασούλη, πάντα όμως ήμουν υπέρ της κοινοκτημοσύνης των καλλιτεχνικών έργων, αυτή παραμένει η κάψα του δημιουργού, οι απαγορεύσεις δεν έχουν θέση στην τέχνη κατά την γνώμη μου. Ίσως το μόνο που θα βελτίωνε την κατάσταση να ήταν η ίδρυση Μουσικής Αστυνομίας, όπως χαριτολογούσαμε παλιά, το τελευταίο που χρειαζόμαστε όμως είναι μια ακόμη αστυνομία.

      Γιώργος Καλημέρης
      Είστε μόνο υπέρ της κοινοκτημοσύνης των καλλιτεχνικών έργων ή θεωρείτε πως θα έπρεπε να είναι κοινής χρήσης τα πάντα, να μην υπάρχει ιδιοκτησία δηλ; Ρωτάω γιατί νομίζω πως έχει εξαντληθεί το debate επί αυτού παγκοσμίως

      Elias Zaikos
      Παρότι φίλος του χιπισμού, μεγάλωσα αρκετά για να επιλέγω τις αγκαλιές μου.

      Ναταλία Ρασούλη στον Elias Zaikos Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, αλλά θα σας απαντήσω με την άποψη του Μανώλη Ρασούλη που κι εκείνος πίστευε στην ελεύθερη διακίνηση της τέχνης, μέχρι που ο νοικάρης τον πέταγε εξω απο το σπίτι, έπρεπε να πληρώσει στον μανάβη τις ντομάτες και έρχονταν διάφοροι επιτήδειοι βουτώντας τα τραγούδια του για να έχουν εκείνοι να πληρώσουν νοίκι και ντομάτες.
      Βλέπετε, η κάψα του δημιουργού δεν ειναι η κοινοκτημοσύνη του έργου του, αλλά η διάδοσή του ως εργο του και φυσικά ο βιοπορισμος του.
      Και δεν υπάρχει κανένας αλλος τρόπος απο την προστασία της πνευματικής δημιουργίας.
      Φοβάμαι, οτι ο κόσμος πιστεύει οτι ο κόσμος στον οποίο οι δημιουργοί επικοινωνούν τα τραγούδια τους είναι όμορφα και ρομαντικά πλασμένος.
      Δεν είναι καθόλου. Ουτε καν το κοινό δεν ειναι ετσι.
      Ο κόσμος, με κάποιες εξαιρέσεις, το μόνο που θέλει ειναι να διασκεδάζει.
      Και δυστυχώς, η πλειοψηφία των καλλιτεχνών ειναι να γίνουν διάσημοι και πλούσιοι.
      Τα υπόλοιπα, είναι για να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις εμείς επι του θέματος πάνω σε ουτοπικές βάσεις..

      Elias Zaikos
      Δεν θα μπορουσα να συμφωνώ περισσότερο, επειδή ομολογουμένως δεν ήμουν σαφής, διευκρινίζω πως είμαι 100% υπέρ της διασφάλισης και της προστασίας των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών - ανεξάρτητα απο τρόπους και διαδικασίες που είναι άλλη συζήτηση, παραμένω κάθετα αντίθετος στις απαγορεύσεις, άδειες κλπ προς οιονδήποτε μετά την έκδοση του έργου. Ο πατέρας σας ήταν απο τους ανθρώπους που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη ματιά μου σαν κοιτάζω το τέρας της show business, τους χαιρετισμούς μου.

      Fifth Dimension
      Σήμερα υπάρχουν διαφορετικές ματιές σε αυτό που αποκαλούμε αυθαίρετα πνευματικά δικαιώματα. Πρώτος ασχολήθηκε ο γκουρού των υπολογιστών Richard Stallman όπου θέσπισε 4 αρχές στην Γενική Άδεια Χρήσης GPL. Αλλά και η άδεια χρήσης Creative Commons που είναι για πνευματικά έργα είναι προς αυτή τη κατεύθυνση.
      Μια ανάγνωση τους θα έδινε μια ιδέα για το σήμερα.

      Ναταλία Ρασούλη
      Το σχολίασα και σε φίλο παραπάνω, αλλά θα ήθελα να προσθέσω το σχόλιο και ανάμεσα στα υπόλοιπα.
      Ο κόσμος στον οποίο κινείται η τέχνη, είτε αφορά στους ίδιους τους καλλιτέχνες, είτε στο κοινό, δεν εμπεριέχει κανένα ιδεαλισμό κατα το -ας είμαι επιεικής - 85-90%.
      Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών είναι να γίνουν διάσημοι ως επί τω πλείστον και αν γινεται και πλούσιοι, ακόμα καλύτερα.
      Το δε κοινό, πάλι στην πλειοψηφία του, θέλει μόνο να διασκεδάζει και να ψυχαγωγείται.
      Ποσώς το ενδιαφέρει ποιος του προσφέρει αυτά τα δυο.
      Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις, είναι το αντίθετο, οταν η προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη ειναι πιο .. ενδιαφέρουσα απο την τέχνη του.
      Οπότε εκεί, μιλάμε για προσωπολατρεία.
      Σε κάθε περίπτωση, για να γίνω και λίγο ψυχρή, όπως ο άλλος προστατεύει τα παιδιά του μέχρι την ενηλικιωση και όπως προστατεύει το σπίτι του, έτσι και ο καλλιτέχνης εχει καθε δικαίωμα, άσχετα απο το νομικό κομμάτι, να προστατέψει τα πνευματικά του παιδιά και να μην του τα γ@#&#_ ο καθείς
      (συγγνώμη για το τελευταίο)

      Διαγραφή