Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

στην κασέτα “View Master Vol.2” της Logarithm καταγράφονται 26 ονόματα της σύγχρονης ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής

Η Logarithm ή το Logarithm είναι ένα κασετο-label, που υφίσταται εδώ και μια 15ετία, όπως διαβάζουμε, και που, έως ώρας, έχει τυπώσει 20 κασέτες. Η 20η είναι τούτη εδώ η συλλογή, η View Master (2022), για την οποία θα γράψουμε τώρα. Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί ξανά στην Logarithm, γράφοντας καλά λόγια για κυκλοφορίες τού Transparent Man και των Sugar Factory, ενώ το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Θα γράψουμε ξανά «καλά λόγια» εννοούμε, καθώς η συλλογή “View Master” –το δεύτερο μέρος της, γιατί το πρώτο είχε κυκλοφορήσει το 2016– είναι πολύ καλή.
Ξεκινώντας από... έξω προς τα μέσα, λέμε πως η κασέτα έχει χάρτινο, μεταξοτυπωμένο εξώφυλλο, καλαίσθητο και με όλα τα απαραίτητα στοιχεία επάνω του – είναι δε τυπωμένη σε διακόσια αριθμημένα αντίτυπα.
Μπαίνοντας λοιπόν και στο ψητό λέμε πως στην κασέτα καταγράφονται δεκατέσσερα και δώδεκα ονόματα, από έλληνες ηλεκτρονικάριους, γνωστότερους και λιγότερο γνωστούς (αναλόγως της επαφής, που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς με τον χώρο), σε είκοσι έξι συνολικώς tracks, τα οποία αποτυπώνουν «όλους» τους τρόπους με τους οποίους σκέφτονται, σήμερα, οι σχετικοί μουσικοί.
Έτσι λοιπόν στην πρώτη πλευρά ακούμε τους Primal, defMute, Choppin' Therapy, Desbow, Madnesskey, Toad, Jan Jiki, Red, Half Side Ace, Herden Lollia, Time94, TheMute, Pollux Rose και Kyqklof & FlökosH, ενώ στην δεύτερη τους Giganta, Parastar, Oldman Talkin & Mononome, The Jovian Kid, If Statement, Benjha, Tengu Ni Naru, Future Draft, Ehohroma, Giorgio Azna, Secular Player και Thomey Bors.
Αυτός ο τελευταίος, ο Thomey Bors, είναι υπεύθυνος και για το compiling εν τω μεταξύ, που φανερώνει εξοικείωση προφανώς με τον χώρο και τους ανθρώπους του, εμφανίζοντας, περαιτέρω και μια συνέπεια εν σχέσει με το πώς θα τοποθετηθούν όλα αυτά τα tracks, προκειμένου το άλμπουμ να εμφανίζει και μιαν ενότητα – σαν άκουσμα.
Περιττό να το πω πως το “View Master” κυλάει με εντυπωσιακή άνεση, παρά την μεγάλη διάρκειά του, δίχως να νοιώσεις πως πλήττεις σε καμία χρονική στιγμή του, και για καμία διάστασή του.
Και τούτο συμβαίνει, γιατί το (ηλεκτρονικό) άκουσμα είναι πολυδιάστατο, και γιατί όχι και ευφάνταστο σε ορισμένες από τις περιπτώσεις (από την πρώτη πλευρά λέμε για τους Desbow, Madnesskey, Red, Half Side Ace, The Mute, Pollux Rose και Kyqklof & FlökosH, ενώ από την δεύτερη για τους Parastar, Tengu Ni Naru, Ehohroma, Secular Player και Thomey Bors), καθώς ακούς πολλές και διάφορες επιρροές (από την ελληνική παράδοση, μέχρι και jazz, reggae, dub, techno, pop, kraut, experimental κ.ο.κ.), αν και κανένα κομμάτι, απ’ όσα ακούγονται εδώ, δεν είναι τυχαίο ή αδιάφορο.
Υπάρχει πολύς... άγνωστος χώρος στην ηλεκτρονική μουσική στην χώρα, τον οποίον η συλλογή αυτή επιχειρεί όχι να τον καλύψει «με την μία» (αυτό δεν γίνεται), αλλά να τον αναδείξει και να τον αξιολογήσει στο μέτρο του δυνατού. Το καταφέρνει!
Επαφή: https://logarithmcassettelabel.bandcamp.com/album/view-master-compilation-vol-2-compiled-by-thomey-bors

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου