Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ έρωτος εκφάνσεις

Όπως διαβάζουμε στις πρώτες σειρές του ωραίου και κατατοπιστικότατου 16σέλιδου booklet:
«Έρωτος Εκφάνσεις (Manifestations of Love). Ο Γιάννης Ρωμανός με τη βιόλα του και ο Διονύσης Μαλλούχος στο πιάνο ερμηνεύουν τα τραγούδια χωρίς λόγια του Δημήτρη Μηνακάκη, εμπνευσμένα από τον κύκλο ποιημάτων του Γιώργου Μαστρογιαννόπουλου “Ρωγμές” και “Ξοδευμένα ηλιοβασιλέματα”, έτσι όπως ηχογραφήθηκαν από τον Βαγγέλη Σαπουνά στο στούντιο Subway».
Ακολουθούν τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, τα ποιήματα αυτά καθ’ αυτά, φωτογραφίες, τα κείμενα στην αγγλική κ.λπ.
Κατ’ αρχάς το ότι υπάρχουν οι στίχοι των ποιημάτων στο booklet ενός άλμπουμ πέρα για πέρα ορχηστρικού, όπως είναι το “Manifestations of Love” [Subways Music, 2023] του Δημήτρη Μηνακάκη (Dimitris Minakakis), μπορείς να το πεις και παράξενο ή και πρωτότυπο, αλλά όχι και άνευ σημασίας – καθότι, διαβάζοντας τους στίχους αρχίζεις να εξοικειώνεσαι τάχιστα και με τις μουσικές. Με τις μελωδίες, εννοούμε, του Δημήτρη Μηνακάκη, που τόσο συναισθηματικά προσεγγίζουν με τα παιξίματά τους ο χειριστής της βιόλας Γιάννης Ρωμανός και ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος.
Τα κομμάτια, που υπάρχουν σ’ αυτό το άλμπουμ, είναι δεκατέσσερα –όσα ακριβώς είναι και τα ποιήματα του Γ. Μαστρογιαννόπουλου– έχοντας συνήθως τρίλεπτες και τετράλεπτες διάρκειες, με τα δύο μόλις όργανα, που ακούγονται στην ηχογράφηση, να δημιουργούν στην πράξη ένα λιτό και «γυμνό» περιβάλλον, εντός του οποίου οι μελωδίες του Δ. Μηνακάκη να ακούγονται στην ολότητα και την εντέλειά τους.
Έτσι συμβαίνει και κάπως έτσι απολαμβάνουμε κομμάτια-τραγούδια (που δεν είναι τραγούδια) σαν τα «Στάλες βροχής», «Έκτη αίσθηση», «Χώρεσες το “Σ’ αγαπώ”» κ.λπ.
Με επιρροές από τον ρομαντισμό, την chamber music, αλλά και με μιαν ιδιόμορφη χρήση των «μουσικών του κόσμου» (ακόμη και επεξεργασμένες μελωδίες από την Άπω Ανατολή συναντάς στα «τραγούδια» τού “Manifestations of Love”), ο Δημήτρης Μηνακάκης προτείνει ένα CD ευχάριστο και πλήρες, που αναδεικνύεται περαιτέρω από την άψογη εμφάνιση, ηχογράφηση και παραγωγή.
Επαφή: www.subways.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου