Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

RALPH ALESSI QUARTET, RUTH KILLIUS / THOMAS ZEHETMAIR / ROYAL NORTHERN SINFONIA, KEITH JARRETT νέα άλμπουμ από τις ECM Records και ECM New Series

RALPH ALESSI QUARTET: It’s Always Now [ECM Records, 2023]
Μπορεί ο αμερικανός τρομπετίστας Ralph Alessi να εμφανίστηκε σε ECM-άλμπουμ το 1997, όμως τα τελευταία κυρίως χρόνια κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του στην γερμανική εταιρεία, με τους δίσκους “Quiver” (2016), “Lucent Waters” (2018) και “Imaginary Friends” (2019). Αυτή η πορεία επεκτείνεται, τώρα, μ’ ένα τέταρτο στην σειρά άλμπουμ, που αποκαλείται “Its Always Now” και στο οποίο συμμετέχουν ακόμη οι Florian Weber πιάνο, Βänz Oester κοντραμπάσο και Gerry Hemingway ντραμς. Όλοι αυτοί, λοιπόν, θα ηχογραφηθούν στην ιταλική πόλη Udine, τον Ιούνιο του 2021.
Η
contemporary jazz του Ralph Alessi διακρίνεται τόσο για τις... παραδοσιακές (διάβαζε αμερικάνικες) αναφορές της, όσο και για τις ευρωπαϊκές. Τούτο οφείλεται και στους δύο... μελωδούς – όχι μόνον στον Alessi δηλαδή, μα και στον γερμανό πιανίστα Florian Weber, που είναι εντυπωσιακός και στις τρεις συνθέσεις (“Hypnagogic”, “Tumbleweed”, “Its always now”), που συνυπογράφει με τον Alessi, μα και γενικότερα.
Κατά πρώτον το “Its Always Now” στέκεται πολύ καλά, δηλαδή πολύ ψηλά, από συνθετικής πλευράς. Ο Alessi δεν είναι τυχαίος, και κομμάτια σαν το “Everything mirrors everything”, έχουν τον τρόπο να ενσωματώνουν blues και πιο λυρικά ευρωπαϊκά στοιχεία, στο βασικό μενού, δίχως να ατροφούν είτε τα μεν είτε τα δε.
Άλλες, πάλι, συνθέσεις ακούγονται αρκετά προχωρημένες, με πολύ δυναμική συνεισφορά (και) από το ρυθμικό τμήμα, συν άπιαστη κινητικότητα (“Portion control”), ενώ άλλες, όπως η 7λεπτη “His hopes, his fears, his tears” έχουν τον τρόπο να σε καθηλώνουν, με τα γεμάτα παικτική ένταση patterns, τα εντυπωσιακά soli (έξοχος για άλλη μια φορά ο Weber) και την ρυθμική ποικιλία τους.
Γενικώς, ένα πολύ καλό και αρκετά «καθαρό» τζαζ άλμπουμ –και όχι τόσο του ήχου-ECM–, από μια τετράδα μουσικών που πετάει.
RUTH KILLIUS / THOMAS ZEHETMAIR / ROYAL NORTHERN SINFONIA: Bartók, Casken, Beethoven [ECM New Series, 2023]
Ο βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας της Royal Northern Sinfonia Thomas Zehetmair, μαζί με την σολίστρια της βιόλας Ruth Killius, αποδίδουν έργα Béla Bartók (1881-1945), John Casken (γενν. 1949) και Ludwig van Beethoven (1770-1827).
Πιο συγκεκριμένα ακούγονται τα 1. “That Subtle Knot – Double Concerto” (2012-13), για βιολί, βιόλα και ορχήστρα του John Casken, 2. “Concerto for Viola and Orchestra Sz.120” (1945) του Béla Bartók και 3. Symphony No. 5 c minor, op.67” (1804-08) του Ludwig van Beethoven.
Στο πολυσέλιδο booklet υπάρχουν πληροφορίες και αναλύσεις για τα έργα σε δύο γλώσσες (γερμανικά και αγγλικά), με την ηχογράφηση να προέρχεται από το 2014 (Sage Gateshead, Αγγλία).
KEITH JARRETT: Book of Ways [ECM Records, 1987 / 2022]
Ξανακυκλοφορεί από την ECM, σε ωραία 2CD all-cardboard συσκευασία, ένα θρυλικό –γιατί όχι;– άλμπουμ του Keith Jarrett από την δεκαετία του ’80. Λέμε για το “Book of Ways”, που περιέχει σόλο ηχογραφήσεις του μάγου συνθέτη και αυτοσχεδιαστή για κλαβίχορδο, ένα πληκτροφόρο, που δεν το ακούς κάθε μέρα. Όλα τα tracks είναι δέκα εννέα, είναι μοιρασμένα σε δύο CD και είναι ηχογραφημένα τον Ιούλιο του 1986, στο Tonstudio Bauer, στην πόλη Ludwigsburg (κοντά στην Στουτγκάρδη).
Το παράξενο εδώ είναι πως ο Keith Jarrett χειρίζεται ταυτοχρόνως δύο ή και τρία κλαβίχορδα, τοποθετημένα έτσι ώστε να μπορεί να τα χειρίζεται την ίδια στιγμή με τα δύο χέρια του. Εξαιτίας της αντήχησης των οργάνων είναι σίγουρο πως κάποιες στιγμές τα ακούς και τα τρία μαζί, σ’ ένα... αυτοσχεδιαστικό ρεπερτόριο, που άλλοτε ανακαλεί κλασικές όψεις του μπαρόκ (ο J.S. Bach εδώ είναι μία μεγάλη αναφορά – track 11) και άλλοτε παραδοσιακή μουσική, από την αναγεννησιακή Ευρώπη ή ακόμη και από την Άπω Ανατολή.
Το κλαβίχορδο έχει αυτή την δυνατότητα να ακούγεται άλλοτε σαν τσέμπαλο, άλλοτε σαν λαούτο και άλλοτε σαν ιαπωνικό κότο – και κάπως έτσι, στα χέρια αυτού του μέγιστου μουσικού, μπορεί και «αναπαριστά» στυλ και εποχές, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους.
Δεν χρειάζεται να πούμε πως το άκουσμα είναι μαγικό και ταυτοχρόνως μοναδικό στην δισκογραφία του Keith Jarrett και πως σαν έκδοση, αυτή η περυσινή της ECM, συστήνεται ασυζητητί στους φίλους της μουσικής τού master πιανίστα.
Προσφάτως ακούσαμε και το επίσης υπέροχο “J.S. Bach Clavichord” [ECM New Series, 2022], του γεννημένου στην Βουδαπέστη, αλλά πολιτογραφημένου Βρετανού, πιανίστα και διευθυντή ορχήστρας András Schiff και ίσως αυτή η εγγραφή, για κλαβίχορδο, να ήταν η αφορμή της επανέκδοσης του δίσκου του Keith Jarrett. Όπως κι αν έχει, η πραγματικότητα είναι μία. Το συγκεκριμένο 2CD είναι top of the top.

Οι ECM Records και ECM New Series εισάγονται από την AN Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου