Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

ENEMY OF REALITY ένα ελληνικό, συμφωνικό «μεταλλικό» γκρουπ στο τρίτο άλμπουμ του

Οι Enemy of Reality είναι ένα ελληνικό «μεταλλικό» συγκρότημα (του συμφωνικού «μετάλλου»), που βρίσκεται στα πράγματα περί την δεκαετία τώρα, έχοντας κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ, με το τρίτο και τελευταίο εξ αυτών να αποκαλείται Where Truth May Lie[Private Pressing / Vinylstore.gr, 2023]. Λέμε για ένα ωραίο triple folded digipak, που περιέχει, επιπλέον, ένθετο με στίχους. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν απ’ αυτούς...
Υπάρχει concept εδώ, που λειτουργεί ωραία και εξυπηρετείται άψογα από την γενικότερη παρουσίαση. Το concept είναι αρχαιοπρεπές και εν ολίγοις έχει να κάνει με έναν ιερέα, που χάνει σύζυγο και κόρη κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής λατρείας. Βασικά, τα αγαπημένα του πρόσωπα καίγονται, με αποτέλεσμα ο ιερέας να χάσει την πίστη του στο θείο, αρχίζοντας μια περιπλάνηση έξω απ’ τον κόσμο, στα απομακρυσμένα δάση, εκεί όπου ζούσαν οι Κένταυροι, οι Νύμφες κ.λπ. Του προτείνονται διάφορες «θεραπείες» για να ξεχάσει, κυρίως μέσω υλικών και ηδονικών απολαύσεων, αλλά την λύση θα επιχειρήσει τελικώς να τη βρει, ο ίδιος, στην αναζήτηση της αλήθειας – στο πρόσωπο κάποιου φιλοσόφου. Θα επιχειρήσει με άλλα λόγια να καταδυθεί στα βαθύτερα νοήματα της ύπαρξης, ώστε να ανακαλύψει τι είναι εκείνο, εν τέλει, που καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων (και άρα την δική του και των αγαπημένων του προσώπων).
Όλα αυτά τώρα ντύνονται με τον πρέποντα τρόπο – από συνθετικής, ενοργανικής και ερμηνευτικής άποψης.
Κατ’ αρχάς λέμε για μια σειρά πολύ ωραίων κομματιών, πολύ ωραίων συνθέσεων, με πολλές folk και progressive αναφορές, με τα «σωστά» κιθαριστικά και κιμπορντικά τείχη, και βεβαίως με την συνεισφορά εγχόρδων και πνευστών οργάνων, που παρέχουν στο άκουσμα όλες τις επιμέρους ποιότητες. 
Βεβαίως εκείνη που βγαίνει πάνω απ’ όλα είναι η φωνή τής Ηλιάνας Τσακιράκη (την είχαμε ακούσει και στην rock-operaGoditha” της Ελίνας Εγγλέζου), που με τις high-pitched ερμηνείες της επιχειρεί να μεταφέρει όλη την αγωνία και την απόγνωση του πρωταγωνιστή της ιστορίας.
Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους κομμάτια, εδώ, που θα έκαναν θραύση σε «μεταλλικά» airplays, σαν το “The vineyard song” ή το “Ever-lusting”, όμως είναι όλο το άλμπουμ που κυλάει χωρίς σκαμπανεβάσματα, τοποθετημένο από την αρχή μέχρι το τέλος σ’ ένα υψηλό επίπεδο.
Επαφή: https://enemyofreality.bandcamp.com/album/where-truth-may-lie

2 σχόλια:

  1. Κάνε ένα αφιέρωμα στο ελληνικό heavy metal, αξίζει. Ξέρω οτι είσαι γνωστής, θυμάμαι αρκετές αναφορές στο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι άλλοι ειδικότεροι εμού γι' αυτά - αν κι εγώ μπορώ να γράψω για δέκα ελληνικά μεταλλικά άλμπουμ που μ' αρέσουνε πολύ από τις αρχές του '80 μέχρι σήμερα.

      Διαγραφή