Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

CHUCK OWEN AND THE WDR BIG BAND έξοχο τζαζ άλμπουμ, με μια θρυλική ορχήστρα

Τον Chuck Owen τον ξέρουμε εδώ στο blog από την big band του Jazz Surge (κυκλοφορεί άλμπουμ από το 1995), καθώς πριν από δυο χρόνια είχαμε αναφερθεί στο CD της “Within Us / Celebrating 25 Years of the Jazz Surge” [MAMA Records / Summit Records, 2021].
Τώρα, ο
Chuck Owen κάνει πράξη ένα από τα όνειρα, υποθέτουμε, της ζωής του, να ετοιμάσει δηλαδή ένα άλμπουμ με μια από τις κορυφαίες μεγάλες μπάντες του καιρού μας –και κάθε καιρού–, την WDR Big Band, ήτοι την WestDeutsche Rundfunk Big Band, που ιδρύθηκε λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κολωνία και η οποία εξακολουθεί, εννοείται, να ζει και να βασιλεύει.
Το άλμπουμ αποκαλείται Renderings (Αποδόσεις) [MAMA Records, 2023], είναι ηχογραφημένο στα Funkhaus Studios της Κολωνίας τον Ιούλιο του 2019 και τον Μάιο του 2021, και προφανώς έχει να κάνει με τον τρόπο που «απεικονίζονται» εδώ διάφορα θέματα, είτε του Owen, είτε μελών της ορχήστρας, όπως της σαξοφωνίστριας Karolina Strassmayer, του συναδέλφου της Johan Hörlén ή του μπασίστα John Goldsby, είτε στάνταρντ, είτε συνθέσεις άλλων (του Chick Corea ας πούμε).
Έχουμε λοιπόν ένα ποικίλο ρεπερτόριο το οποίον αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» για την ορχήστρα (υπό τον Chuck Owen πάντα).
Λέμε λοιπόν για έξι σαξοφωνίστες, τέσσερις τρομπετίστες, τέσσερις τρομπονίστες, βεβαίως ρυθμικό τμήμα (πιάνο-όργανο, κιθάρα, μπάσο, ντραμς), μα και με μία διακεκριμένη guest, την βιολίστρια Sara Caswell, που αποδίδουν εκπληκτικά ένα θαυμάσιο υλικό (είτε αναφερόμαστε στο παλαιό και καταξιωμένο, είτε στο νεώτερο). 
Το δε κλίμα, που αμέσως θα ανακαλέσει ο έμπειρος ακροατής, είναι εκείνο των μεγάλων ορχηστρών της δεκαετίας του ’60 και του ’70, που επιχειρούσαν να ενσωματώσουν στο ρεπερτόριο και στις ενορχηστρώσεις τους, όλα τα μοντέρνα ρεύματα (soul, groovy organ jazz, rock κ.λπ.), δίνοντας χώρο σε hammond, ηλεκτρικές κιθάρες, και μπάσο-ντραμς, να σουινγκάρουν με έντονο χορευτικό και αναπάντεχο τρόπο.
Φοβερά τα κομμάτια “Knifes edge”, “… and your point is?”, “The love of mine” και κάθε τι, οπωσδήποτε, που ακούγεται σε τούτο το έξτρα απολαυστικό CD.
Επαφή: www.chuckowen.com, www.summitrecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου