Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 516

26/6/2023 
Όλα τα κιόσκια των κομμάτων στην πλατεία είναι κλειστά, εκτός του ΚΚΕ. 
Οι σύντροφοι εξακολουθούν να δίνουν προεκλογικά φυλλάδια, να πουλάνε Ριζοσπάστη, να έχουν ανοιχτό τον κουμπαρά, για την στήριξη του κόμματος, ενώ δεν λείπει και το πολιτικό ψηστήρι. Είναι δε πάντα έτοιμοι να συζητήσουν από τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τις εκλογές του '46, μέχρι το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και την οπορτουνιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ, στα χρόνια του '80. Άμα, δε, τους πεις... ρε παιδιά γιατί δεν τα μαζεύετε, οι εκλογές τελείωσαν... σε κοιτάνε σαν Αρειανό. Το πιο πιθανό είναι να μην μαζέψουν τίποτα, για να τα έχουν έτοιμα το Σεπτέμβρη για τις δημοτικές...
Πάντως κούπες δεν είχανε, για ν' αγοράσω... Μάλλον υπάρχει έλλειψη...

26/6/2023
Νομίζω πως ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης της ΝΔ θα πρέπει να είναι εκείνο που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τις φωτιές στις συναυλίες του «έντεχνου». Σε τι κόσμο στέλνουμε τα παιδιά μας Κυριάκο Μητσοτάκη;
Επίσης, εμείς εδώ πέρα, που γράφουμε συχνά για πεθαμένους, παρακαλάμε να μην πήξει ο πρόεδρος του ΣΕΗ, στις επιτροπές των επιτροπών της Ζωής, και μας αφήσει στα κρύα του λουτρού σε σχέση με τις αναγγελίες των θανάτων. Προστασία στην ενημέρωση...

26/6/2023
Το σκηνικό στα πάνω κλιμάκια θυμίζει το ξεκίνημα της μεταπολίτευσης με Ένωση Κέντρου και Πασόκ (ουσιαστικά με μία ανύπαρκτη αντιπολίτευση στην παντοκρατορία Καραμανλή), ενώ στα κάτω κλιμάκια θυμίζει τα σκληρά μνημονιακά χρόνια (με την επανεμφάνιση της χρυσαυγής, κάτω από άλλους μανδύες).
Δύο κόμματα στο χώρο της κεντροαριστεράς δεν νοούνται, το ένα θα φάει το άλλο. Το καλύτερο βεβαίως θα ήταν να φαγωθούν και τα δύο, και να ξεπεταχθεί κάτι καινούριο... πιο αποφασισμένο για συγκρούσεις και πιο ριζοσπαστικό (πράγμα δύσκολο).
Αν ο Σύριζα θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να εμπνεύσει, όπως ενέπνευσε το Πασόκ στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Θα πρέπει να βρει τα δικά του «έξω οι βάσεις του θανάτου», «με δημοψήφισμα στην ΕΟΚ» κτλ. Δεν έχει σημασία τι ακριβώς υλοποίησε το Πασόκ απ’ αυτά, μετά το 1981, αλλά το πώς αυτά τα συνθήματα συσπείρωσαν τον κόσμο της Αριστεράς και του έδειξαν μια διέξοδο.
Αν ο Σύριζα δεν τοποθετηθεί σθεναρά απέναντι στις νέες προκλήσεις, με εντελώς διακριτό προοδευτικό λόγο, που να αφορά στην ελληνική πραγματικότητα και όχι με εισαγόμενα εξ Εσπερίας σούξου-μούξου-μανταλάκια, μπορεί και να έχει κάποια ελπίδα ανάκαμψης – αν και το παρελθόν του θα παραμένει πάντα ένα βαρίδι.

26/6/2023
Το «μεγάλο γεγονός» της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκ δεν ήταν τα Τέμπη, ούτε οι υποκλοπές, ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε ό,τι μπορεί να βάζει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά η πανδημία.
Η ΝΔ κρύφτηκε πίσω από την κόβιντ, και για να μην ξεδιπλώσει την αντικοινωνική πολιτική της (θα έχει την ευκαιρία να το κάνει τώρα, σιγά-σιγά), μα και για να την αντικαταστήσει από τις επιδοματικές πολιτικές (που ήταν φυσικά ένα κακέκτυπο αντιλήψεων και πρακτικών της αριστεράς). Εμφανίστηκε δηλαδή μ’ ένα δήθεν κοινωνικό πρόσωπο, υφαρπάζοντας, συγχρόνως, ένα διαχρονικά ισχυρό χαρτί της αριστεράς.
Από την άλλη η αριστερά υπέκυψε στην υγειονομική τρομοκρατία και στην διασπορά του ανεξέλεγκτου φόβου – αντί να υποστηρίξει μία περισσότερο ανοιχτή κοινωνία και πολιτική. Σύρθηκε πίσω από τα χειρότερα λοκντάουν, με τις φασιστικές και εν πολλοίς ακατανόητες απαγορεύσεις, σπρώχνοντας κατ’ ουσίαν τον κόσμο προς τους ελληνόψυχους, τους παρεκκλησιαστικούς και τους συνομωσιολόγους.
Η ενίσχυση της ακροδεξιάς, στις κάλπες, δεν είναι άμοιρη του πώς τοποθετήθηκε η αριστερά απέναντι στο μεγάλο θέμα της πανδημίας.

26/6/2023
Αριστερά που ψηφίζει και υποστηρίζει μνημόνια, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, παράδοση αναπτυξιακών πυλώνων (ΔΕΗ κ.λπ.) σε ουρανοκατέβατους καινοτόμους, που κόβει μισθούς και συντάξεις, που δεν αποκαθιστά γενναία τις αδικίες, που δεν καταργεί τον ΕΝΦΙΑ, που ψηφίζει σωρηδόν νομοσχέδια της δεξιάς (μικρά και μεγαλύτερα), που θα ασκούσε χειρότερη και πιο φοβική περιοριστική πολιτική, με ανεξέλεγκτη καταπάτηση δικαιωμάτων στα χρόνια της πανδημίας, με τα ίδια ή και χειρότερα αποτελέσματα (απ’ αυτά τα καταστροφικά της δεξιάς) και που στα εθνικά θέματα παίρνει γραμμή από τον αμερικάνικο παράγοντα δεν έχει και πολύ νόημα να υπάρχει. Τη δουλειά της την κάνει μια χαρά και η ΝΔ.

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Αριστερά που ψηφίζει και υποστηρίζει μνημόνια"...

    Ferris Costas
    Θα έλεγα ακόμα, όταν η δήθεν "αριστερά" εγκαταλείπει ένα 40% ανεμβολίαστων ατη μοίρα των απολύσεων, των προστίμων και της κατηγορίας των "ψεκασμένων", κι άλλο ένα τεράστιο ποσοστό που δεν παριστάνουν τους προφήτες ("με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας") και δε συμφωνούν με την εμπλοκή της Ελλάδας σ' έναν πόλεμο που δεν είναι ο δικός της, κι αυτούς τους χαρακτηρίζουν ως... Πουτινόφιλους, όταν ακόμα η ίδια η "αριστερά" ανακατεύεται στα εσωτερικά των ΗΠΑ και υποστηρίζει ένα χούφταλο λοιδορώντας τον Τραμπ, όταν αν μιλάς για εθνική συνείδηση σε χαρακτηρίζουν ακροδεξιί και φασίστα, όταν κάνεις το σταυρό σου και σε φτύνουν κατάμουτρα, όταν καταγγέλλει της παρακολουθήσεις αλλά φιλοξενεί στους κόλπους της Κυπατζήδες, έ λοιπόν, και το 17 % πολύ της πέφτει.

    Αρης Σαπρικης
    Ακριβώς αυτο....

    Vassilis Serafimakis
    Επιτέλους, ειπώθηκε.
    Δεν ξέρω αν το ξαναείπες εσύ έτσι ανοιχτά. Πάντως επιτέλους, κι από άλλους, μακάρι πολλούς.

    Mike Beles
    Σαν το ΚΚΕ μιλας ..απεναντι σε ολους χωρις ευθυνη και ταζει μισθους και συνταξεις..Απο που θα βγουν αυτα απο που θα παραχθει πλουτος για να δοθουν....ποτε δεν λενε....εξ ουρανου ..

    Vassilis Serafimakis
    Από ποιόν και με ποιό τρόπο δηλαδή λέτε εσείς παράγεται οικονομικός πλούτος (τουτέστιν ΧΡΗΜΑ); Σε καπιταλισμό ή σοσιαλισμό.

    Mike Beles
    ενας τροπος υπαρχει ...και οχι φυσικα να τυπωνεις χαρτια. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Το «μεγάλο γεγονός» της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκ δεν ήταν τα Τέμπη, ούτε οι υποκλοπές, ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε ό,τι μπορεί να βάζει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά η πανδημία"...

    Ιωσήφ Μιχαηλίδης
    δεν βγήκε ούτε ένα από τα κόμματα της "αριστεράς" να αμφισβητήσει την υποχρεωτικότητα αλλά κυρίως τον λόγο που έπρεπε να στέλνουμε μηνύματα που πάμε και πότε!

    Bill Blues
    ΤΕΛΕΙΟ !!!!
    ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ !!!!!

    Sarandos Kyrios
    Η δήθεν αριστερά ακολούθησε την περίοδο της επιδημίας τις προσταγές και κατευθύνσεις των ίδιων αφεντάδων με αυτών της δεξιας

    Thodoris Antonopoulos
    Δηλαδή δεν μας έφτανε μια από τις πρώτες θέσεις σε νεκρούς πανευρωπαϊκά, έπρεπε να τα αφήσουμε όλα χύμα ώστε να έχουμε και παγκόσμια πρωτιά με τις "ευλογίες" και της "αριστεράς που αντιστέκεται" (btw τα ίδια λέγανε και κάτι αριστεροί φίλοι από το Ισραήλ για να δικαιολογήσουν τον θρίαμβο της ακροδεξιάς κι εκεί). Καθένας για την πάρτη του δλδ κι όποιος επιβιώσει, τόσο αριστερά... Θα συμφωνήσω ωστόσο στον παραλογισμό και την υπερβολή που χαρακτήριζε πολλά σωστά ίσως καταρχήν μέτρα

    Tanas Atanasoff
    όχι άλλο κάρβουνο... στον τοίχο της Παγώνη και της Λινού να πας αγαπητέ μου, please....

    Thodoris Antonopoulos
    "Αριστερά που αντιστέκεται" κι εσείς;

    Tanas Atanasoff
    wha...?

    Mitsos Bagianteras
    Αυτόν τον είχε υποψήφιο...
    Είπαν βέβαια ότι "θα λογαριαστούμε μετά". Φτάνει να κάνουμε υπομονή να έρθει το μετά...
    Όχι ότι και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης αριστεράς ήταν καλύτερο.

    Tanas Atanasoff
    Ε...όταν χαρίζεις στη ακροδεξιά το θέμα 10.000 εργαζομένων που ξαφνικά, ενώ έβγαινες και τους χειροκροτούσες (εκείνο το ποζεριλίκι με τα χειροκροτήμστα στο πρώτο λοκ-ντάουν) βρεθήκαν στο δρόμο χωρίς εργασία, μισθό, χωρίς δικαίωμα να εργαστούν αλλού, και στιγματισμένοι ως "ψέκες" ή δεν ξέρω γω τι, ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΤΣΙΠΡΑ..τι να σου κάμω? Εγώ το έλεγα αυτό από τότε, πως θα έχουμε δράματα κι εφράγματα με το πόσο εύκολα έβαλε πλάτες η αριστερά για την τρομο-υστερία της πανδημίας.. συμφωνώ μέχρι κεραίας Φώντα.

    Ισίδωρος Πάτερος
    Συμφωνώ !

    Nobo StillIllopoulos
    100% συμφωνώ. Το θέμα είναι ότι η αριστερά (αλλά και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιεξουσίας) δεν θέλει να τα ακούσει και δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να κάνει αυτοκριτική. Η οποία στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι πολύ σκληρή. Εφόσον λοιπόν δεν πρόκειται να το κάνει, ξέχνα την αριστερά. Θα γίνουμε Ευρώπη.

    Artemis Brakoulias
    Υπάρχουν πολλές παράμετροι ακόμα. Η ανοχή απέναντι στην φοροδιαφυγή, το χρήμα που έσπρωξε δεξιά και αριστερά και βέβαια η απόλυτη κυριαρχία στα ΜΜΕ. To name a few

    Dimitris Trox
    Καταπατήθηκε η αυτοδιάθεση σε ιατρικές πραξεις και Δεν αντέδρασε ο άνθρωπος.Ηττα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Το σκηνικό στα πάνω κλιμάκια θυμίζει το ξεκίνημα της μεταπολίτευσης με Ένωση Κέντρου και Πασόκ"...

    Kostas Mouk
    Όποιον τα μμε θελήσουν να σβήσουν, τον σβήνουν...αυτό είναι το μάθημα κι αυτός ο ζόφος του άυριο. Αυτό σημαίνει πως ότι και να κάνει ο συριζα πάντα θα τρακάρει στον βράχο

    Nikos Markakis
    ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν να κάνει το έκανε! Είναι τελειωμένοι! Αλλά και η συγκυρία δεν ευνοεί τα κόμματα της αριστεράς (μεταναστευτικό, πόλεμος Ουκρανίας, …).
    Η δίκη μου ανάγνωση είναι ότι ο Δυτικός κόσμος συντηρηκοποιείται, γιατί φοβάται!

    Billy Bundy
    Στον φόβο εστιάζω κι εγώ-τεχνητός από τα μήντια στον μεγαλύτερο βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Νομίζω πως ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης της ΝΔ"...

    Dimitris Trox
    Πάμε συναυλίες με 100 περίπου θεατές.Οχι στο μπουγιο, είναι ανασφαλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή