Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

SEVEN IMPALE, LEAGUS, KLIDAS, CHRIS STAPLES νέο rock από την Νορβηγία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ

SEVEN IMPALE: Summit [Karisma Records, 2023]
Πρόκειται για ένα παράξενο ροκ άλμπουμ γραμμένο από τους Seven Impale, από το Bergen της Νορβηγίας, που αποκαλείται “Summit” και το οποίο συνδυάζει «μεταλλικά», progressive και fusion στοιχεία. 
Bergen
είπαμε; Ναι, μια νορβηγική πόλη που διαθέτει αυτή τη στιγμή μια φοβερά ακμαία ροκ σκηνή, η οποία, στο μέτρο του δυνατού, είναι καταγραμμένη και στο «δισκορυχείον» (
Strange Horizon, Major Parkinson, Kryptograf, Kosmodome, Vestindien κ.λπ.).
Πολυμελείς πρέπει να είναι οι Seven Impale εν τω μεταξύ, αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες τους, έχοντας ανάμεσά τους τον τραγουδιστή-κιθαρίστα Stian Økland και τον κιμπορντίστα Håkon Vinje.
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν οι κιθάρες, τα πλήκτρα και βεβαίως οι φωνές είναι εκείνα που κυριαρχούν στο “Summit”, που εκπέμπει σαν άλμπουμ πολύ δυνατά vibes. Εννοούμε πως όλα τα κομμάτια είναι βαριά, θορυβώδη και γενικώς σπιντάτα, με τις επιρροές-αναφορές να δίνουν και να παίρνουν απ’ όλη την prog δεκαετία του ’70.
Δηλαδή εδώ θ’ ακούσεις και VdGG, και King Crimson, και κάτι από Canterbury sound, και hints από Genesis και Yes, και κάτι από Judas Priest και άλλα πολλά και διάφορα, όλα τοποθετημένα στις σωστές θέσεις και με τις σωστές αναπτύξεις βεβαίως, ώστε να προκύπτουν σχεδόν μεγαλειώδη κομμάτια σαν τα “Hydra” και “Sisyphos”. Πολύ καλοί!
Επαφή: www.karismarecords.no
LEAGUS: Flora Eallin [Is It Jazz? Records
, 2023]
Άλλο ένα παράξενο νορβηγικό συγκρότημα, το οποίον αποτελούν δύο άνθρωποι βασικά – ο πιανίστας Herborg Rundberg και ο κιθαρίστας Kristian Svalestad Olstad, αμφότεροι γνωστοί μας από τις παρουσίες τους στα άλμπουμ του συνθέτη και ντράμερ Sverre Gjørvad [Losen Records], για τα οποία έχουμε γράψει στο παρελθόν.
Λέμε, βεβαίως, για τους Leagus και το άλμπουμ τους “Flora Eallin”, στο οποίο πάντως δεν συμμετέχουν μόνον δύο άτομα, αλλά πολύ περισσότερα (δυστυχώς δεν έχουμε την πλήρη line-up), αφού εδώ ακούμε, περαιτέρω, μπάσο, ντραμς, σαξόφωνα, γυναικείες φωνές κ.λπ.
Τι να πούμε τώρα για τους Leagus; Το κυριότερο... πως το στυλ τους είναι παντελώς απρόβλεπτο, καθώς στο άλμπουμ τους ανιχνεύονται πολλές και διάφορες αναφορές. Για παράδειγμα υπάρχουν tracks πιο rock, πιο jazz, πιο pop, πιο avant, πιο folk, πιο ethnic, πιο experimental, πιο prog, μέχρι και hip hop ακούμε ανάμεσα, με την διαφορά πως όλα είναι άψογα αφομοιωμένα, και με γνώση ενσωματωμένα στα passages. Φυσικώ τω τρόπω, εννοούμε, δίχως αναχώματα και δυσκολίες στην ακρόαση.
Σύνθετη, οπωσδήποτε, ηχογράφηση, αλλά με γούστο και συνέπεια.
Επαφή: www.isitjazzrecords.no
KLIDAS: No Harmony [Bird’s Robe Records, 2023]
Οι Klidas είναι νέο σχήμα, Ιταλοί, και αποτελούνται εκ των Emanuele Bury κιθάρες, φωνή, Alberto Marchegiani πιάνο, σύνθια, Samuele De Santis σαξόφωνα, Francesco Coacci μπάσο, φωνή και Giorgio Staffolani ντραμς.
Είναι κλασικοί προγκρεσιβάδες, και το γεγονός πως ηχογραφούν για μια αυστραλέζικη εταιρεία, οπωσδήποτε, παραξενεύει. Δηλαδή δεν μπόρεσαν οι Ιταλοί να βρούνε ένα ιταλικό ή έστω ένα ευρωπαϊκό label, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στην άλλη άκρη του κόσμου; Δεν είναι παράξενο αυτό; Παράξενο ή μη... δεν είναι, πάντως, το πιο ουσιαστικό.
Εκείνο που μετράει εδώ, στο “No Harmony”, είναι οι συνθέσεις των Klidas, αυτά τα έξι κομμάτια, μέσης και μικρής διάρκειας –το άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί και σε LP, διαρκεί γύρω στα 35 λεπτά–, που ακούγονται πολύ δυνατά, στιβαρά και complex, φέρνοντας στην μνήμη μερικές πολύ καλές στιγμές του δικού τους ιστορικού παρελθόντος, όπως ας πούμε τους Biglietto Per LInferno, τους Alusa Fallax κ.λπ.
Και τούτο να συμβαίνει, χωρίς έκδηλα στοιχεία τυπικής αναπαραγωγής, αλλά με τις σημερινές ηχογραφικές αντιλήψεις να υπερτερούν και εν τέλει να κυριαρχούν.
Το άλμπουμ, περαιτέρω, διαθέτει φοβερά έντονα κομμάτια, με συνεχείς οργανικές επιταχύνσεις, βαρύγδουπο rhythm section, εκκωφαντικές κιθάρες, αλλά και στιγμές λυρισμού και ωραίας μελωδικής αποτύπωσης – χαρακτηριστικά όλα αυτά, τέλος πάντων, της ιταλικής progressive rock σκηνής, που 50+ χρόνια μετά εξακολουθεί να δίνει σπουδαία συγκροτήματα.
Επαφή: www.birdsrobe.com
CHRIS STAPLES: Cloud Souvenirs [Hot Tub Recordings, 2023]
Αμερικανός singer-songwriter, που βρίσκεται κάμποσα χρόνια στη σκηνή (σίγουρα καμία 20αριά), ο Chris Staples έχει καινούριο άλμπουμ, το έκτο στη σειρά, όπως διαβάζω, που τιτλοφορείται “Cloud Souvenirs”. Στο bandcamp του τραγουδοποιού, που κατάγεται από την Florida, βρίσκεις το εξής κείμενο σχετικό με το τραγούδι του “Souvenir”:
«Το “Souvenir” είναι ένα τραγούδι για τον τόπο που μεγάλωσα. Ένα μέρος γεμάτο από αναμνήσεις και εμπειρίες, που βαραίνουν μέσα μου. Όλοι κουβαλάμε πολλή ιστορία. Το να τα έχουμε καλά με το παρελθόν μας δεν είναι και το πλέον εύκολο. Η σωστή πορεία προς τα εμπρός περιλαμβάνει το να συγχωράς τον εαυτό σου και τους άλλους, να αποδέχεσαι αυτό που είσαι, ευγνωμονώντας τη ζωή που είσαι εδώ, για να πεις όλα όσα έζησες».
Γενικώς το “Cloud Souvenirs” διαθέτει τέτοια στοιχεία, αυτοβιογραφικά να τα πούμε, που επενδύονται κάπως folk / rock / pop / indie, πείτε το και americana (όλο αυτό που ακούγεται), με τον Staples να τραγουδά πειστικά, διαθέτοντας καλή φωνή, μ’ ένα κάποιο φαλσέτο, που της δίνει μιαν ιδιαίτερη χροιά.
Οι ενοργανώσεις είναι και αυτές ενδιαφέρουσες, με τα ακουστικά όργανα άλλοτε να κυριαρχούν, και με τα ηλεκτρικά να ακούγονται συνήθως σε χαμηλό volume, αφήνοντας τη φωνή και τις ιστορίες να βγαίνουν μπροστά.
Η απλότητα, λοιπόν, είναι αυτή που κυριαρχεί στο “Cloud Souvenirs”, με κομμάτια σαν τα “Burnout together” και “Looking into me” να εμφανίζουν και μια «περιπέτεια» στην διαδρομή τους, ανακαλώντας στη μνήμη μας κάτι από τις μελωδίες των Crazy Horse και τ’ ανάλογα.
Επαφή: www.chrisstaplesmusic.com

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Eleni Founti
    Πολύ ωραία επιλογή δίσκων. Το Seven Impale το είχα ακούσει. Καταπληκτικό. Τα άλλα όμως δεν τα ήξερα. Ενθουσιάστηκα και με τους Klidas (έχω μια αδυναμία στο ιταλικό prog). Ευχαριστούμε!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δες κι αυτά, αν δεν τα έχεις δει. Έχει μερικά πολύ καλά μέσα...
    https://www.lifo.gr/.../10-prosfatoi-eyropaikoi-rok...
    10 πρόσφατοι ευρωπαϊκοί ροκ δίσκοι που αξίζουν | LiFO

    Eleni Founti
    Το είδα το πρωί και το σημείωσα για μελέτη χαχα. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή