Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

ELINA DUNI ένα ελαφρώς pop, για τα δεδομένα της ECM, άλμπουμ

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως, για τα δεδομένα της ECM (ΑΝ Μusic), το A Time to Remember (2023) της Elina Duni θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις ακόμη και ποπ άλμπουμ.
Γεννημένη στα Τίρανα και με μουσικές σπουδές στην Ελβετία, η
Elina Duni εμφανίζεται για τρίτη φορά στην ECM μ’ έναν προσωπικό δίσκο, που φανερώνει για μιαν ακόμη φορά το πληθωρικό ταλέντο της σε διαφορετικά επίπεδα.
Κατ’ αρχάς ως φωνή – μιας και η Duni παραμένει μια πολύ εκφραστική τραγουδίστρια, ικανή να αποδώσει ποικίλων ειδών συνθέματα, από παραδοσιακά, έως και κλασικά αμερικανικά στάνταρντ. Έπειτα είναι η ίδια μια πολύ καλή συνθέτρια, κάτι που το αντιλαμβάνεσαι από το πρώτο κιόλας τραγούδι του δίσκου της, που αποκαλείται “Évasion” και που είναι μία πρώτης κλάσης γαλλόφωνη μπαλάντα. Γράφει και στίχους η Duni, μαζί με τον συνεργάτη της Rob Luft, που χειρίζεται κιθάρες, ενώ και οι επιλογές της, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα άλμπουμ, με ποικιλίες, αλλά με στιβαρό και λεπταίσθητο ήχο, φανερώνουν καλλιτέχνιδα με ευρύτητα ακουσμάτων και με γνώσεις πάνω στην ανάπτυξη ενός ρεπερτορίου.
Παραδοσιακά λοιπόν από την μια μεριά (βασικά από την Αλβανία και το Κόσοβο), στάνταρντ τύπου “Send in the clowns” (Stephen Sondheim) και “Ill be seeing you” (Sammy Fain / Irving Kahal), μια σύνθεση των Charlie Haden / Abbey Lincoln (“First song”) και ορισμένα πρωτότυπα (δικά της και του Luft), που είναι πολύ καλά (είπαμε για το Évasion”, αλλά εξ ίσου εντυπωσιακά είναι και το “Dawn”, το “Whispers of water” κ.λπ.) συναποτελούν το track list του “A Time to Remember”, που οπωσδήποτε περικλείει μνήμες της τραγουδίστριας-τραγουδοποιού, αλλά ταυτοχρόνως καταγράφει και μια διάθεση από την μεριά της να καινοτομήσει – κυρίως όσον αφορά στις ερμηνείες των παραδοσιακών σκοπών και στις εναρμονίσεις τους.
Συμβάλλουν βεβαίως και οι υπόλοιποι μουσικοί προς αυτό, δηλαδή, εκτός του κιθαρίστα Luft, ο φλουγκελχορνίστας Matthieu Michel και ο πιανίστας-ντράμερ Fred Thomas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου