Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

THE DEAD ENDS ζωντανοί στο Mammothefest 2021 της Καβάλας

Όπως έχουμε ξαναγράψει οι Dead Ends είναι μια τριπλέτα από την Καβάλα. Ένα συγκρότημα εννοούμε, που σχηματίστηκε το 2015 και που αποτελείται από τους Δημήτρη Αποστολίδη ντραμς, φωνή, Σείριο Σαββαΐδη κιθάρες, φωνητικά και Γιώργο Σεχίδη κιμπορντικό μπάσο, hammond, πιάνο, φωνητικά. Οι Dead Ends κυκλοφόρησαν ένα πρώτο άλμπουμ το 2017 (“Deeper the Dark, The Brighter We Shine”), ένα δεύτερο το 2019 (“Distant Shores”, για το οποίον έχουμε γράψει στο blog), ενώ τώρα έχουν κι ένα τρίτο σε κυκλοφορία, που αποκαλείται Live at Mammothefest 2021” [Made of Stone Recordings / Sound Effect Records, 2022 / 2023], τυπωμένο σε μαύρα (210), πολύχρωμα (103) και κυανά (105) βινύλια (στις παρενθέσεις ο αριθμός των αντιτύπων).
Κατ’ αρχάς να πούμε, κάτι που φαίνεται ήδη από τον τίτλο, πως οι Dead Ends «πιάνονται» εδώ «ζωντανοί» από το Mammoth fest 2021, που είχε διεξαχθεί στο Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης, στην Καβάλα (ηχογράφηση από τις 10 Ιουλίου 2021). Λογικώς η line-up είναι αυτή που αναφέραμε πιο πάνω (το λέμε γιατί στο οπισθόφυλλο δεν αναφέρονται τα μέλη του γκρουπ), ενώ η εγγραφή είναι αρκετά καλή για ένα ελληνικό rock live, που έχει στηθεί σ’ έναν χώρο σ’ έναν μαγικό χώρο, εκεί στην ανατολική Μακεδονία.
Ένα δεύτερο που πρέπει να πούμε έχει να κάνει με το σετ του συγκροτήματος, το οποίο, ως τίτλοι, είναι γνωστό από τα δύο προηγούμενα στούντιο άλμπουμ του. Όλα τα κομμάτια του live, και τα οκτώ, προέρχονται από τα άλμπουμ του 2017 και του 2019.
Τώρα, βεβαίως, δεν μπορώ να θυμηθώ πως ηχούσαν εκείνα, ώστε να διαπιστωθεί αν εδώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικώς κάτι – κάτι σοβαρό. Τον δίσκο, το “Live at Mammothefest 2021”, τον ακούς σαν κάτι καινούριο (όπως και είναι) και τον κρίνεις ως τέτοιο, σε σχέση με το τώρα και όχι σε σχέση με το χθες.
Τέλος πάντων κι επειδή έψαξα και βρήκα τι ακριβώς είχα γράψει για το “Distant Shores”, του 2019 –εν ολίγοις είχα εκφράσει κάποιες ενστάσεις σε σχέση με το υλικό του γκρουπ και με το πώς θα μπορούσε να «κάτσει» πιο άνετα στο αυτί– εδώ δεν ακούω κάτι, που να με οδηγεί σε ανάλογες σκέψεις.
Σίγουρα οι Dead Ends είναι βελτιωμένοι, με ήχο πιο συμπαγή και αποφασιστικό και με τις συνθέσεις τους, τα τραγούδια τους, να ακούγονται πολύ κοντά στο ύφος του psychedelic rock, ενίοτε και της γκαραζοψυχεδέλειας (“Black kiss”), χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα όσον αφορά στην ανάπτυξη των μελωδιών, στην ενσωμάτωση των παραδοσιακών στοιχείων, όπως και στην χρήση των φωνών και των φωνητικών στα passages, ενώ υπάρχει και μία γενική ηχητική αίσθηση (και σε σχέση με το όργανο, αλλά όχι μόνον), που παραπέμπει στους Doors – κάτι που το λέμε για καλό φυσικά.
Γενικώς είναι ωραία εδώ τα πράγματα, για το συγκρότημα από την Καβάλα, που μπορεί να βιάζεται να ηχογραφήσει ένα live, αποδεικνύοντας, όμως, πως παρά το λίγο, δικό του, πρωτότυπο ρεπερτόριο, έχει τον τρόπο να το μετατρέπει σε πολύ.
Επαφή: www.soundeffect-records.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου