Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

THE GREEN PAJAMAS το νέο φοβερό άλμπουμ τους

Ξαναπιάνουμε το ελληνικό νήμα των δίσκων των Green Pajamas –από τα γκρουπ-σταθμός της νεοψυχεδέλειας και του paisley underground στα 80s–, που άρχισε να ξετυλίγεται με το ιστορικό “Book of Hours”, τυπωμένο για την Di Di Music το 1989, έχοντας, τώρα, ως αφορμή την τελευταία ελληνική κυκλοφορία τους. Λέμε για το LP This Floating World Is a Dream, που τυπώθηκε σε μιαν έκδοση 300 βινυλίων, στο τέλος Μαΐου, από την δική μας Sound Effect Records.
Η εταιρεία από τα Εξάρχεια έχει... πλαστικοποιήσει κι άλλα άλμπουμ των Green Pajamas, όπως το “Phantom Lake: Northern Gothic 3” (2019) και το “Box of Secrets: Northern Gothic Season 2” (2021), οπότε αυτή τη στιγμή τριτώνει το καλό με την έκδοση του εν λόγω long-play. Όπως γράφουν και οι ίδιοι οι Green Pajamas στο bandcamp τους:
«Έχουμε για σας το νέο LP των Green Pajamas, το “This Floating World Is a Dream”. Τι είναι αυτό; Το τελευταίο άλμπουμ μας από τον Σεπτέμβριος του 2022, που επανασχεδιάστηκε ως βινύλιο για το 2023. Περιλαμβάνει ένα εντελώς καινούριο artwork κι έχει ανανεωθεί, ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στο αρχικό όραμα του Jeff (Kelly), σε σχέση με τα μελαγχολικά τοπία του Akira Kurossawa, ζωγραφισμένα με περσικά σιτάρ, αναλογικά σύνθια και ανάποδες ηλεκτρικές κιθάρες. Κυκλοφορεί από τους Έλληνες φίλους μας τής Sound Effects Records και είναι πολύ περιορισμένης έκδοσης».
Μετά από τόσες δεκαετίες... Green Pajamas είναι βασικά ο Jeff Kelly, που χειρίζεται τα περισσότερα από τα όργανα που ακούγονται στο This Floating World Is a Dream”, ενώ δίπλα του συναντάμε και τους Eric Lichter φωνή σε τρία κομμάτια, Laura Weller φωνή, ακουστική κιθάρα σ’ ένα κομμάτι, Scott Vanderpool ντραμς σ’ ένα κομμάτι, Joe Ross φωνή, ακουστικές & ηλεκτρικές κιθάρες σ’ ένα κομμάτι και Brian Learned μπάσο σ’ ένα κομμάτι.
Όμως και παρά την περιστασιακή παρουσία όλων αυτών των ονομάτων (πέραν του Jeff Kelly) το ηχητικό αποτέλεσμα στο άλμπουμ είναι εντυπωσιακό!
Κατ’ αρχάς ο δίσκος βγάζει ένα πολύ ζεστό χρώμα, λυρικό και αβίαστο, που δεν το συναντάς εύκολα από τα νεότερα ονόματα, που κινούνται στις ανάλογες κατευθύνσεις.
Το LP ξεκινάει βασικά μ’ ένα φοβερό κομμάτι, το “Six minutes in heaven”, που σε βάζει αμέσως στο κλίμα. Το track συνδυάζει βρετανικά και αμερικάνικα ψυχεδελικά στοιχεία, μαζί με «τοίχους» από πλήκτρα και κιθάρες στο βάθος, συν indian percussions, έχοντας έξοχη μελωδική γραμμή και γενικότερα ροή.
Στην πρώτη πλευρά του δίσκου υπάρχουν κι άλλα φοβερά κομμάτια, που μπορεί ναι μεν να ξεκινούν ακουστικά, αλλά εξελίσσονται... ηλεκτρικότερα, προβάλλοντας εφφέ, «ανάποδα» παιξίματα και αναλογικά σύνθια, σε απολύτως σωστές δόσεις (“Princess Misa 1”, “Constance gray”).
Αλλού πάλι συναντάς πιάνο και τρομπέτες, σ’ ένα περισσότερο country πλαίσιο (“Ive got love”), με τα indian vibes να κάνουν εμφανή την παρουσία τους σ’ ένα από τα πιο west coast tracks του LP (τραγουδά η Laura Weller), το “Give me a penny”, με την Side 1 να κλείνει με δύο πιο ήπια κομμάτια, το “Kimono dream” (ένα ήσυχο folk-rock, με εφφέ και σύνθια που φέρνει στη μνήμη τον… ψυχεδελικό Donovan) και το “Psychedelic sun” (που είναι μια μπαλάντα, περασμένη στο πιάνο και τα πλήκτρα βασικά).
Όμως και η δεύτερη πλευρά του This Floating World Is a Dream” των Green Pajamas είναι πρώτης τάξεως και κλάσεως, αφού ο Jeff Kelly δεν παραλείπει κι εδώ να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του.
Έτσι η Side 2 θα ανοίξει μ’ ένα loner psych-folk track, με επιρροές από John Lennon (εποχής Plastic Ono Band) ή και Al Stewart, το “Menthol woman”, που είναι και αυτά από τα ωραιότερα του δίσκου, για να ακολουθήσουν κάμποσα ακόμη κομμάτια, στα οποία άλλοτε κυριαρχούν τα σύνθια, άλλοτε τα indian vibes ή και τα πιο έντονα ροκ χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει με το “Princes Misa 2”.
Όμως και το τελείωμα του δίσκου επιφυλάσσει εκπλήξεις, με τα psych tracksThe devastating night” και “Joy ride / The happy ending” (με το δεύτερο να συγκαταλέγεται, οπωσδήποτε, ανάμεσα στα 3-4 ωραιότερα του LP, διαθέτοντας ωραίας κιθάρες με wah-wah, εφφέ, ωραίες εναλλαγές ακόρντων, αλλαγές σε τέμπο, έχοντας, συνολικά, περιπετειώδη αφήγηση).
Ένα πάρα πολύ καλό άλμπουμ από τους Green Pajamas λοιπόν, που εξακολουθούν, 40 χρόνια μετά, να κρατάνε ψηλά τη σημαία.
Επαφή: www.soundeffect-records.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου