Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

GIOVANNI DI DOMENICO / GONÇALO ALMEIDA / BALÁZS PÁNDI / GIOTIS DAMIANIDIS τετράδα νίκης

Η δραστήρια defkaz Records της Θεσσαλονίκης έχει έτοιμη μια καινούρια κυκλοφορία, που κινείται βεβαίως προς την αυτοσχεδιαστική κατεύθυνση, και η οποία αποκαλείται Pray for your Prey (2023). Το άλμπουμ αυτό είναι κομμένο σε βαρύ βινύλιο (180 gr), διαθέτει βαρύ χαρτονένιο cover, περιέχει insert και κυκλοφορεί σε 300 αντίτυπα. Πρόκειται για μία πολύ καλή έκδοση εννοούμε, έτσι όπως την βλέπεις και την αγγίζεις, κάτι που, οπωσδήποτε, σε προδιαθέτει θετικώς και για την συνέχεια.
Κατ’ αρχάς τα ονόματα, που συμμετέχουν στην εγγραφή... Πρώτα ο ιταλός πιανίστας Giovanni Di Domenico, ο οποίος εδώ χειρίζεται ηλεκτρικό πιάνο fender rhodes. O Di Domenico έχει ιστορία στο χώρο, ενώ τον γνωρίζουμε στο δισκορυχείον από την παρουσία του στα άλμπουμ “Reflection is Circular” [Silent Water & Mr. Nakayasi, 2020] (Giovanni Di Domenico & Aufheben), “The Miracle” [Mr. Nakayasi, 2020] (The Miracle) και “Hōryū​-​Ji” [mr. nakayasi, el NEGOCITO Records, 2019] (Akira Sakata / Χρήστος Γερμένογλου / Giovanni Di Domenico / Γιώτης Δαμιανίδης).
Έπειτα ο κιθαρίστας Γιώτης Δαμιανίδης (γνωστός μας βεβαίως από τα σχήματα Aufheben, The Miracle, Punk Kong, Don Kapot κ.λπ.), το άλμπουμ “Dark Ballads” [Silent Water & Mr. Nakayashi, 2020] (Audrey Lauro / Giotis Damianidis) και άλλα τινά. Ακόμη ο πορτογάλος μπασίστας Gonçalo Almeida, που και αυτός έχει την πορεία του στα πράγματα και τέλος ο ούγγρος ντράμερ Balázs Pándi, που έχει ηχογραφήσει με Roswell Rudd, Merzbow, Lee Ranaldo, Mats Gustafsson και άλλους.
Λέμε λοιπόν για ένα σχήμα τεσσάρων πολύ πεπειραμένων μουσικών της σύγχρονης improv scene, το οποίον, για τις ανάγκες του Pray for your Prey”, καταγράφεται σ’ ένα στουντιακό live, που έχει λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, στις 3 Νοεμβρίου 2017.
Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι πως το live / LP είναι σφόδρα ηλεκτρικό. Δηλαδή ένα... ψευδοζήτημα που μπαίνει εδώ είναι το αν πρόκειται για ένα... ροκ αυτοσχεδιαστικό live (το Pray for your Prey”) ή για ένα... τζαζ αυτοσχεδιαστικό live. Τo λέμε «ψευδοζήτημα», γιατί στην πράξη δεν είναι αυτό το καίριο και το σημαντικό. Το καίριο και το σημαντικό είναι η μουσική αυτή καθ’ αυτή, όπως εκείνη καταγράφεται και στα τέσσερα tracks του δίσκου, δηλαδή στα “Laelaps”, “Prokris”, “Kephalos” και “Tephmissia”.
To πρώτο track (“Laelaps”) ξεκινά ήσυχα, «ατμοσφαιρικά», με τα όργανα (δεν λέμε οι μουσικοί) κάπως να ψάχνονται, ώστε να βρουν τα σημεία εκείνα πάνω στα οποία θα πατήσουν, προκειμένου να πάρουν... φωτιά τα τόπια. Έτσι, προοδευτικώς, η ένταση, το volume, αρχίζει να ανεβαίνει, με την κιθάρα του Δαμιανίδη να δίνει το γενικό περίγραμμα, και με το fender rhodes, να «γεμίζει», δίνοντας όγκο στον ήχο. Φυσικά, δίπλα σ’ αυτά τα δύο lead όργανα τοποθετούνται (και ακούγονται με καταιγιστικό τρόπο) το μπάσο και τα ντραμς – προσδίδοντας στο track, ιδίως προς το τέλος του, μιαν αίσθηση... κατολίσθησης.
Στο 7λεπτο “Prokris” το βασικό μοτίβο δεν αλλάζει – αν και το κομμάτι αυτό ακούγεται περισσότερο... υποχθόνιο. Κι εδώ, από την μέση και μετά, η ηλεκτρική καταιγίδα είναι φρενήρης, με το track να ξεφεύγει προς free / krautrock κατευθύνσεις.
Και ο “Kephalos”, εν τω μεταξύ, είναι ένα ιδιόμορφο κομμάτι, που ξεκινάει κάπως σαν noise χαμηλού volume, για να αποκτήσει σύντομα φρενήρη χαρακτηριστικά, με τα τέσσερα όργανα να βρίσκονται ταυτοχρόνως σε θέσεις μάχης, και με το ηλεκτρικό πιάνο του Di Domenico, να ανακαλεί στη μνήμη τις πιο άγριες φάσεις της Canterbury scene. Σίγουρα το πιο... ροκ κομμάτι από τα τέσσερα της εγγραφής.
Το “Pray for your Prey” θα ολοκληρωθεί με το 8λεπτο “Tephmissia”, ένα track με cosmic χαρακτηριστικά, χαοτικό στο έπακρο, υψηλής έντασης, αλλά όχι σφοδρού τέμπο, με τις κιθάρες του Δαμιανίδη να κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο και με το fender rhodes να γεμίζει συνεχώς, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο ηχητικό παρανάλωμα.
Πολύ δυνατό άλμπουμ σκληρού, ηλεκτρικού improvised sound, που θα ενθουσιάσει τους φίλους του είδους (και σίγουρα ακροατές του προχωρημένου rock).
Επαφή: https://defkaz.com/pray-for-your-prey/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου